Ова ти оди по формули. Најди ги и решавај, би требало на лист да си ги запишуваш додека сте ги учеле отделно. Лесно е. Јас на половина не се сеќавам.
Овие задачи се ептен лесни, буквално заменуваш бројки со буквите во формулите. Ако не знаеш како тоа да го направиш... Едино тогаш некој со добра воља да ти ги реши...
Ме претрча @Glowy @LegallyBlonde00, за третата веројатно Glowy мислеше на овие точки: За цртање, само задади си 5 произволни точки за х (пр. - 2, -1, 0, 1 и 2), пресметај ги вредностите за у и нанеси ги паровите (х, у) на координатниот систем, ќе ја добиеш истата форма на графикот како на сликата .
Дали некој знае можеби како се овие задачи,доколку некој знае ако може да ги каже решенијата. Благодарам однапред.
Кај првата задача може уште да се упрости изразот. a+b од именителот ќе влезе под корен и ќе се скрати таму, па под коренот ќе е (a-b)/(a+b)
Епа во ред е ко така. Јас не ја ни прочитав задачата, само видов како е решена и мислев треба да се упрости
Двајца играчи M и N наизменично фрлаат коцка за играње се додека М не добие тројка или N не добие двојка или шестка. Прв почнува играчот М. Најди ја веројатноста дека играчот M последен ќе ја фрли коцката.