Ако прв почнува М тогаш тој има шанса и да ја заврши играта веднаш ако се падне 3. Па тој ќе е последен што ќе фрла коцка, и веројатноста е 1/6.
Не иде така. Тоа е само еден случај. За пресметка на веројатност треба да се земат сите случаи во предвид. Значи М може да заврши - ако фрли 3ка: p=1/6 - ако фрли нешто што не 3, а N фрли нешто што не е 2 или 6, па М фрли 3: p=5/6*4/6*1/6 Ако двајцата по 2 пати не фрлат што им треба, па 3 пати, па 4, па се до бесконечност... Сите тие поединечни веројатности треба да се соберат за да се добие целокупната веројатност на настанот која е 3/8.
Хахаха, со години не сум решавала веројатност, нити пак суми на низи. Ваљда знаеш по инструкциите понатаму да го поставиш и пресметаш Интересно ми се виде, затоа пробав.
Дали можеби некој знае како се овие две задачи?Се работи за рационализација на именителот на дропки. Благодарам однапред.❤
Се користи (А-В)*(А+В)=А^2-В^2. Се надевам ти е јасно. Мој совет рационализиација да си извежбаш добро, постојано ќе ти треба.
Пробав да ги решам 1та и 3тата задача,но не успеав.Дали можеби некој знае како треба задача бр 1 и 3. Благодарам однапред!
Ми треба помош за една задача Колку е 4 цели 1 третина метри во центиметри?....... Колку е 6 13тини дециметри во центиметри?
Ве моламм Ве пре мо лу вам Кој знае математика за 4та средно нека ми пише лп или нека каже овде сеедно. ИТНО!