Предмет што никогаш не сум го сакала и не сум го разбирала. Во средно медицинско среќа и не го ни учевме многу.
Дали би ми ја решил некој оваа задача??? Во квадрат впишана е кружница со радиус r = 3 cm. Пресметај ги плоштината и периметарот на квадратот
Радиусот на кружницата ти е половина од страната на квадратот. Оттука пресметај, плоштината ти е страната на квадрат, а периметарот 4хстраната на квадратот.
Помош ако можи Разликата на некој двоцифрен број и бројот напишан со истите цифри но во обратен ред изнесува 72.Кој е тој двоцифрен број?
Некој што знае да решава ваков тип на задачи (за гранична вредност на функција (лимеси на функција)) нека ми пише во лп, да ми објасни ако може.
Некој што знае математика на кратко само да провери дали е точно едно решение да му пратам во лп (за нули на ф - ја станува збор)?
Дечки ве молам за помош хитно ми е за утре, да ми објасни некој како се решаваат задачиве И на пример кога имам задача да антилогаритмирам израз, знам отприлика како, но да се логаритмира израз како оди?
Треба да ги употребуваш правилата за логаритмирање, веројатно ви се напишани во лекцијата. На пример: 164. а) log x = log a + log b е исто што и: log x = log (a*b) Сега, имајќи предвид дека од двете страни имаш само логаритам, мора да следува дека x = a*b. б) log x = log a - log b е исто што и: log x = log (a/b) Сега, имајќи предвид дека од двете страни имаш само логаритам, мора да следува дека x = a/b. 165. а) log x = 5 log a е исто што и: log x = log (a^5) Сега, имајќи предвид дека од двете страни имаш само логаритам, мора да следува дека x = a^5 б) log x = (1/3) log a е исто што и: log x = log (a^(1/3)) Сега, имајќи предвид дека од двете страни имаш само логаритам, мора да следува дека x = a^(1/3), односно х = трети корен од а. И така треба да продолжиш и надолу, користејќи ги истите правила, само за посложени изрази .
Дечки може некој да ми разјасни својствата на тригонометриските функции, ништо не ми е јасно. Особено дали функцијата е парна или не, нули како се определуваат и минимум и максимум.
Концептите за дефинициона област, множество на вредности, парност на функција, нули и максимум и минимум се исти за сите типови на функција: од типот на функција само зависи како ќе гледаш . Да ја разгледуваме еве оваа задача што си ја ставила: функцијата y=2sin(2x+2pi/3). Дефинициона област (Df) е множество од вредности кои може да ги прима променливата х. Во случајот Df е од минус до плус бесконечност. Зошто? Затоа што било која вредност да ја ставиш на местото на х ќе можеш да добиеш у. Кога би било поинаку? Ако на пример, функцијата ти беше y=sinx/x, тогаш Df би ти било било кој број ОСВЕН 0, затоа што не може да се дели со 0. Таа логика треба да ја следиш кога бараш Df од било која функција. Множество на вредности (Vf) е множество од сите вредности што може да ги добие у во зависност од тоа кои вредности ги добива х (што индиректно зависи од Df - ако како во претходниот случај велиме дека х не може да има некоја вредност, можеби тоа значи дека и у не би можела да добие некоја вредност, меѓутоа ова е поретко, не ми ни текнува пример во моментот за таков случај). Во задачата, знаеме дека од било кој број да бараме sin, ќе добиеме максимум 1 или минимум -1. Значи, не можеме никогаш sin од нешто да добиеме 5, или -50. Зошто тогаш кај вас Vf се движи меѓу -2 и 2? Затоа што функцијата е 2 ПО sin, односно и да добиеме sin од изразот во заградата = 1, у ќе биде 2. Истото важи и за -2. Периодата на функцијата ни ја кажува нејзината „повторливост“, односно после колку време ќе почнат да се повторуваат вредностите на у. Како што се гледа од графиците, функцијата почнува од у=0, па стигнува некој пик, па пак паѓа до нула, па стигнува некое дно, па пак стига до y=0. После тоа, цел овој циклус се повторува, иако х се менува. Е па периодот го определува цел овој циклус и се наоѓа по формулата T=2pi/B, каде што B е коефициентот пред х, што во нашиот случај е 2, и со тоа T=pi. Кај обичен sinx и cosx, на пример, T=2pi/1 (коефициентот пред х е 1), односно Т=2pi. И навистина, откако ќе направиме 1 круг, вредностите за у се повторуваат. Парноста на функцијата проверува дали кога наместо х би се заменило со -х, у би било исто. Пример за непарна функција е sin, а за парна cos. Зошто? Затоа што sin(-x) = - sinx, a cos(-x) = cosх. Можеш слободно да го провериш ова со замена на реални вредности, пример, 30 степени. Кај функции каде што со замена -х наместо х во нив не се добива ни истата функција, ниту минус функцијата, се вели дека функцијата е ниту парна, ниту непарна. Нули на функцијата се токму тоа што звучат - вредности на х при кои ќе се добие дека у=0. Може да е една, а во случајот со sin и cos, се повеќе, што е јасно видливо и од нивниот график. Секаде каде шо графикот на функцијата ја сече х-оската, у=0. Во твојот случај, y=0 кога sin(2x+2pi/3)=0. Кога синус е 0? Кога бараме синус од 0, од pi (180°), од 2pi (360°), 3pi (540°) итн, или тоа се запишува како kpi, каде што k е ... -2, -1, 0, 1, 2... Затоа и таму сте напишале дека целиот израз од кој бараме sin - 2x+2pi/3 - е еднаков на kpi. Кога би имале cos наместо sin, десната страна би била kpi/2, затоа што cos е 0 на pi/2 (90°), 3pi/2 (270°), 5pi/2 (450°) итн. Значи k е бројка што ни служи да ги воопштиме сите можни случаи, затоа што вака може да тераме до плус и минус бесконечност. Од таа равенка: 2x+2pi/3=0 го наоѓаме х, затоа што тоа и ни беше почетното прашање - за која вредност на х, у=0? Максимумот на функцијата визуелно на вашиот график се највисоките точки над х-оската, а минимумот под х-оската. Значи максимум и минимум се максимална и минимална вредност на у, соодветно. Да почнеме од максимум: кога у би било најголемо? Кога sin би било најголемо, односно кога sin би било 1. Кога бараме sin од pi/2 (90°). Значи изразот во заградите треба да ни е pi/2. Меѓутоа, како што кажав и погоре, графикот на sin - синусоидата постојано осцилира, односно откако ќе направиме 1 круг, повторно ќе ги добиеме истите вредности. Значи ако sin (pi/2) = 1 (sin90° = 1), и sin од sin (pi/2 + 2pi) = 1 (sin(90°+360°) = 1). И тоа ќе важи и за секој нареден круг - тоа воопштено се пишува pi/2 + 2kpi. Тоа е причината зошто изразот во заградите е изедначен со pi/2 + 2kpi. Оттука се наоѓа колку е х, односно колку треба да е х за да се добие максимум у. Откако ќе се добие х, се заменува во целиот израз за у и се добива колку е у. Контрола дали добивме точно тука е она што го споменавме во делот за Vf - sin може максимум да е 1, а пошто има 2 пред него, значи целиот израз може максимум да е 2, односно ymax = 2. Истата логика ја следиме и за минимумот: кога у би било најмало? Кога sin би било најмало, односно кога sin би било -1. Кога бараме sin од 3pi/2 (270°). Значи изразот во заградите треба да ни е 3pi/2. Повторно, графикот на sin - синусоидата постојано осцилира, односно откако ќе направиме 1 круг, повторно ќе ги добиеме истите вредности. Значи ако sin (3pi/2) = -1 (sin270° = -1), и sin од sin (3pi/2 + 2pi) = -1 (sin(270°+360°) = -1). И тоа ќе важи и за секој нареден круг - тоа воопштено се пишува 3pi/2 + 2kpi. Тоа е причината зошто изразот во заградите е изедначен со 3pi/2 + 2kpi. Оттука се наоѓа колку е х, односно колку треба да е х за да се добие минимум у. Откако ќе се добие х, се заменува во целиот израз за у и се добива колку е у. Контрола дали добивме точно тука е она што го споменавме во делот за Vf - sin може минимум да е -1, а пошто има 2 пред него, значи целиот израз може минимум да е -2, односно ymin = - -2. Уште ова сакам да појаснам: цело време објаснувам за k како се зголемува со секој нареден круг и сл., меѓутоа како што напишав погоре: k = ... -2, -1, 0, 1, 2... Односно, k e било кој цел број, позитивен или негативен. Ако е позитивен, се движиме во иста насока како што објаснував - се зголемуваат аглите (круговите), т.е. се движиме во правец на стрелките на часовникот. Но можеме да се движиме и во обратна насока од стрелките на часовникот, да разгледуваме агли како -pi/2(-90°), -pi(-180°) итн.
Аха, сега сфатив. Значи својствата се тука исти кај функциите само треба да се види дали е за синус или косинус. Ако е за синус на пример нулите ги пишуваме така што на левата страна она во заградата што е во функцијата а на десната имаме само kpi. Кај косинус имаме p/2+kpi . Кај максимум кај синус имаме на десната p/2+2kpi , а минимум 3p/2+2kpi. Кај косинус кај максимум на десната страна имаме 2kpi а кај минимум pi+2kpi. Е јас знам надолу да ја решам равенката ама ова на почетокот не знаев од кај доаѓа ама сега сфатив. Во глобала ги разбрав сите својства, ако е синус е непарна, ако е косинус е парна, периодот ќе го пресметам по формулата, дефинициона област знам, множество вредности исто. Фала ти многу за објаснувањето.
Дечки би ве замолила некој ако сака да ми објасни некои од овие тригонометриски равенки како се решаваат, ништо не ми е јасно.
Женски може ќе се смеете но ми треба помош. Марија ги запишала броевите од 3 до 12. Колку вкупно цифри напишала таа?