за 4тата ќе ги најдеш со пропорција AB : MN = CA : CM 12:MN=15:5 MN=(12*5)/15 MN=4 CB : CN = CA : CM CB:6=15:5 CB=(6*15)/5 CB=18
Сакам да ми објасните,кажете 1. Прво се собираат/одземаат оние броеви во заграда или? 2.Прво се множат/делат оние броеви во заграда или? 3. Како се решаваат задачите со квадратен корен? пр. квадратен корен од 25:16=? 16+8=? 4. Да ми напишете -*-= + (она со минус и минус дава плус ..тие ) 5. или ваква задача како да решам што има предност -што се решава прво и зошто = 8+(-3) = ? -13+4=? -18-(-19)=? -6-9=? 6.Ако имам пред заграда со знак за множење а во заградата собирање и одземање прво тоа во заградата се решава?Кој има предност собирањето или одземањето? 8*(5-6+9)=? 7. Ако имам пред заграда знак минус а во заградата собирање и множење што има предност? пр. 9-(4+5*6)=? 12-(4-3+6)=? 100-(12*28-20)=? Ќе се надоврзувам со се што не ми е јасно
^ 1. да, заградите секогаш имаат предност 2. да 4. + и + = + / - и - = - / за собирање се тие. за множење + * + = + -*-=+ +*-=- (не сум сигурна баш, одамна ги учев.) 5. 8+(-3)=5/-13+4= -9/-18-(-19)= -18 + 19= 1 / -6-9= -15 ако имаш вака -(-3), тогаш се менувам знакот во заградата, на пример ако има -(+6), тогаш ќе биде -6, ако имаш -(-6) , ќе биде +6. ако има знаците се исти ќе ги собираш, ако се различни ќе ги одземаш и ќе видиш, кој број има поголем знак, тој знак ќе го ставиш. На пример задачата 8+(-3)=5, 8-3 е 5, и осмицата е поголема и има знак +, па ќе биде +5 (или само 5, исто е) за 6 и 7 не сум сигурна, ќе побарам , па ако најдам ќе пишам. Напиши уште нешто ако не ти е јасно, можеби ќе знам да ти помогнам.
6.Прво го решаваш тоа во заградата без разлика дали прво ќе собираш или одземаш (исто ти е ) а потоа множиш со бројот пред заграда
Да, така е, и јас сега решив, исто испаѓа, нема никаква разлика. Еве ја решена на двата начина: 8*(5-6+9)=8*(5+3)=8*8=64 8*(5-6+9)=8*(-1+9)=8*8=64
7. множењето има предност во однос на собирањето. еве ги решени 9-(4+5*6)=9-(4+30)=9-34=-25 во вторава немаш множење 100-(12*28-20)=100- (336-20)=100-316=-216 за 3 ако сакаш поубаво да објасниш што всушност не разбираш? и ако има уште нешто нејасно пиши.
Квадратен корен од 9*4 =? Кв. корен од 25/16=? Кв. корен од 16+9 =? Како всушност се пресметува квадратниот корен?Што претставува?? Благодарам за погоре што ми одговоривте
Девојки ќе може ли некој да ми каже зошто ова е вака : f(x)= 2-x врз (х-4)(х+2) LIm f(x) = + бесконечност х->4 (од лево)
Долу (х-4) секогаш ќе ти биде со знак минус (бидејќи х тежи кон 4 од лево; 3,8; 3,9; 3,999.. Горе (2-х) секогаш ќе ти биде со знак минус минус врз минус добиваш плус Долу кога за х ќе замениш пример 3,9999, измножиш..вредноста ќе тежи кон 0, а било кој број врз 0 е бесконечност. Спојлер Нешто на калкулус ми мириса ова
Џенски ми треба помош. Вака по мат треба да најдиме ЕКОНОМСКИ ПРОБЛЕМ СО КАМАТА, ама да биди како задача и тој да биде интересен. Ако може помош за утре ми е. Се отепав од барање и не најдов ништо. Ќе може помош? Значи само да ми кажете таков проблем, за решавање јас си знам. Фала од напред.
Значи два саати изгубив и пак не најдов решение за задачава со систем на линеарни равенки. Збирот на цифрите е двоцифрен број е еднаков на 11. Ако на дадениот број се додаде бројот 27, тогаш ќе се добие двоцифрен број што е запишан со истите цифри, но во обратен ред. Кој е тој двоцифрен број? Знае некој да ја реши? Благодарам однапред
Ајде математичари јавејте се за помош Odredi gi aglite na trinagometarskite funkcii od aglite a i b na pravoagolniot triag. Abc ako a i b se kateti a c e hipotenuza na triag. So strani a 15 cm c e 17. Дадени се а) tg a = ctg 65 stepeni i 44 minuti. b) cos b = sin 58 stepeni i 54 minuti. Задачата е со синус и косинус.
Докажи дека за секој природен број n бројот: a)62n-1 е делив со3 в)n(n+1) е делив со 2. г) n (n+v)(n+2) е делив со 3 д) n3-n е делив со 6 Ја знае ли некој задачава ве молам помогнете ми Ви благодарам однапред
Девојки да не знаете да решавате вакви задачи. Еве веќе 1 саат ја тупам задачава. Слика заборавив да ставам
Имам една дилема. Имаме двајца партнери кои саделе домати. За време на садењето им биле потребни 15000 ден. Партнерот(1) дал 10000 ден а Партнерот(2) 5000 ден. Парите решиле да ги изедначат од добивката. *Дали партнерот(1) треба да земе 5000 ден повеќе од партнер(2) а притоа да ги добие од добивката на П(2)? *Дали П(1) треба да зеде 5000 ден повеќе од целокупната заработувачка? *Дали П(1) треба да добие 2500 ден. Од П(2) ?