Аритметичка прогресија изгледа вака А1 А2=А1+d A3=A2+d итн. Тоа d е разликата меѓу два соседни броја. Во задачата погоре d=-1/2 А1 го имаш и А7.Од тие два дадени го најдов d како што ти напишав и понатаму кога го имаш d лесно наоѓаш било кој член на низата. А2=А1+d=-3-1/2=-7/2 A3=A2+d=-7/2-1/2 итн.И така А7 излегува дека -6 како што и ти е дадено во задачата, што значи и дека како по обичај решенијата од книга се неточни. Некој не слушал предавања на часот
Леле не сфакам и крај... значи оваа задача ме умре... ќе те замолам уште еднаш да ми објасниш како да го најдам d ... нз како мислиш разлика помеѓу два соседни броја... дај пример зошто мислам дека умрев
Ако низата е 1,2,3,4... d=1 Секој следен број е за 1 поголем од претходниот.Не знам како поинаку да ти објаснам. А како го најдов види од првиот пост што ти го напишав.
значи не било n-1 туку n+1 тогаш: а1 = 1, а2 =2 => а3 = 2*а2-а1=3; а4 = 2*а3-а2=4; а5 = 2*а4-а3=5; а6 = ..... ја мислам дека ова ќе ти биде од помош. уствари битно е само да ја сфатиш логиката, не е којзнае што
3x-2+x=5+2x-3 3x+x-2x=5-3+2 4x-2x=2+2 2x=4 е сега вака на левата страна префрлаш се да биде икс а на десната остануваат само броевите.При префрлање на лева и десна страна се менува знакот.мислам дека ова ќе ти помогне.
2n+1, 2n+3 и 2n+5 се последователни непарни броеви. (2n+1)²+(2n+3)²+(2n+5)²=251 (4n²+4n+1)+(4n²+12n+9)+(4n²+20n+25)=251 4n²+4n+1+4n²+12n+9+4n²+20n+25=251 12n²+36n+35=251 12n²+36n=251-35 12n²+36n=216 Да не‘ треба разликата на два последователни непарни броеви?
неравенката x врз 2 -1 < x врз 3 +1, сведи ја на неравенка во решена точна не ми испаѓа решението точно, треба да испадне x< 12 ...?
Помножи се со 6 (зашто доле во дропките имаш 2 и 3, нзс е 6) и ќе добиеш 3x-6 < 2x+6 x на една страна, бројките на друга и ете ти x<12
Па имаш таму сигурно дадено, ако ме држи сеќавањето добро, по формула се одредуваа тие. Мислам дека треба на местото на ИКС да замениш со 0, па ќе ги добиеш нулите. Најлесни се нулите за барање, види таму во книгата убаво беше напишано.
Да најдеш нули на функција значи да најдеш за кои вредности на х тоа f(x) ќе биде нула. Е сега не сум сигурна дали сум во право, ама за да даде функцијава вредност нула, бидејќи со нула не се дели, треба тоа х на трета - 8(горе) да биде еднакво на нула. Во тој случај х на трета=8, х=2. Кажи ми дали е така во решение да видам колку ме држи памтење
Хм, не баш, точно е, ама не е целосно. Мислам дека вака ќе биде. Aко х=0, значи заменуваме за икс нула и аналогно на тоа у ќе биде : (0-/(0+ = -1 и значи дека постои некоја точка, да кажеме А(0;-1), која припаѓа на у оската. Aко у=0, следува дека тоа над дробната црта треба да биде различно од нула, па : x^3 - 8 = 0 x^3 = 8 x = 2 , постои друга точка, В(2,0) која припаѓа на х-оската. Сега го учевме тоа, така ги бараме сите нули, ама провери во решенијата, ме интересира дали сум во право или не.
Знам дека имаше нешто со цртање прави, па се бараа нулите, монотоност, итн., ама тоа пред 3-4 години го учев, добро е што сепак и по нешто памтам
за нули на финкција доволно е она од феминна90 а ова што ти го продолзувас претставува пресек со оски на кривата