Па нулите се всушност пресеци со оските, така? Како и да е, битно поентата на решавање на нулите е постигната.
Па нема што да се случи, кога ќе замениш за х=2 имаш 8-8 врз 8+8 еднакво на нула. Тоа доле не смее да е нула, со нула не се дели, број врз нула дава бесконечност(ако не ме разбра за ова со бесконечност, значи не си го учела уште, не се секирај ).
Наставничката ми е студенка на факултет и си само шкраба на табла, верувај ништо не ја сваќам, иначе фала
^ Мислам да, така некако беа решенијата, уште ми се во (бледо) сеќавање кога ја решавав задачата. Него имам едни дилеми од областа на тригонометријата. Каква е парноста на синусната, косинусната, тангенсната и котангенсната ф-ја и како да ја одредам ? Исто, ако може објаснување за наоѓање нули. Ги дадов учебниците и збирките по математика на роднина, па не можам да се снајдам, а ми требаат. Не ми се верува какви огромни пропусти имам од тригонометрија, благодарение на мојата сјајна професорка и нејзината изрека ''тоа нема да ви треба, не е толку важно, вежбајте лимеси и интеграли!''
Aко y(-x)=-y(x) тогаш е непарна. Ако y(-x)=y(x) тогаш е парна. Ја определуваш така што секаде каде што има х во дадената функција ставаш -х, пресметуваш и ќе видиш што ќе добиеш на крајот. Се надевам ме сфати
Тоа го знам, муабетот ми беше во друга насока, т.е. имаше еден друг начин се црташе график, стpикно за овие функции мислам (тригон.) .
јас математика учам за тригонометриски функции и сакам да ми кажете како се решаваат овие две задаччи: 1. sin300 2. a) sin200 x tg150 b) cos100 + 1
sin300 = sin(360-60) =-sin60 = - корен 3/2(корен само на тројката...таблична вредност за sin60) sin200 x tg150=sin(180+20) x tg(180-30) = -sin20 x (-tg30) = sin20 x корен 3/3(корен само на тројката...таблична вредност за tg30)
може некој да ми објасни како да поставам текстуална задача? Ана има 30г а Маја 8г по колку години Ана ќе биде 3 пати постара од Маја? Може да ми ја објасните постапката ?
Ако Ана сега има 30год. ,во моментот кога таа е ќе биде 3пати постара од Маја ќе има 30+х год. ;а Маја има 8год. , значи тогаш ќе има 8+х год., но бидејќи вели 3пати постара запишуваме 3(8+х) и равенката се сведува на 30+х=3(8+х) . Со решавање на задачата и наоѓање на непозната х дознаваме после колку години Ана ќе биде 3пати постара од Маја. Се надевам помогнав
(x-4) / 5 = 8 <=> x = 9 x-4 = 8*5 <=> x = 9 x-4 = 40 <=> x = 9 x = 40 + 4 <=> x = 9 x = 44 <=> x = 9 Или има грешка во броевите, или е невозможна (противречна).
Имам една задача:Да се најдат страните на правоаголен триаголник, ако плоштината е 24cm2, а периметарот е 24cm. Треба да се реши со систем од една линеарна равенка и една квадратна равенка со две непознати.
Феминки ве молам пак за помош... Напиши ги првите десет члена на низата зададена со а) a1=1 a2=1, an+2=an+an=1 (сите бројки и букви после a се доле мислам дека сфаќате ) б) a1=1 a2=2, an+2=2an+1-an (истот важи и за ова )