Девојки , знае ли некоја да ми ја реши равенкава, не ми е јасна а утре правам писмена. HELP ME PLSS!!!
Би ви била благодарна ако ми помогнете за неколку задачки 1) а1=2 аn= 2048 Sn=2730 Се бараат q и n во геометриска прогресија 2)f(x)=x-3/x+4 f-1(x)=? -1 стои горе како некој број на квадрат
Малку помош? Заглавив, не знам што ми е.. Дадена ми е генератриса на конус - 15цм и аголот при врвот кај мрежата - 120 степени. Треба дијаметарот да го најдам.
Ми треба само формула за мало h на потсечена пирамида..Нигде неможам да најдаммм..како да го решам тоа без формула? :/
Малото h се добива со питагорова теорема односно h^2=H^2+x^2 kaдe x=R(радиусот на големата основа)-R1(радиусот на малата основа)
прашање првата половина од патот ја поминува за 2секунди а втората за 8 цекунди да се пресмета средната брзина на движењето на телото. ако целиот пат што го минало телото е 20 м
Страните на еден делтоид се долги 25цм и 52 цм, а дијагоналата што не е симетрала изнесува 40цм. Пресметај ја плоштината на делтоидот. Може некој да ми ја постави и да ми ги пише формулите, оти нe ги знам ги нема во книгата..
Плоштината на делтиодот мислам дека се пресметуваше со формулата (d1+d2)/2, каде што d1 и d2 се дијагоналите соодветно. Е сега ти ја имаш должината на само една од дијагоналите, и тоа на онаа која не е симетрала (верувам јасно ти е што значи ова не е симетрала). Другата ќе ја најдеш на следниов начин. Прво ќе си нацрташ скица, така најубаво се решаваат овие задачи. Од скицата ќе видиш дека делтоидот е поделен на два рамнокраки триаголници. Едниот со краци 52, а другиот со 25, плус со заедничка основа 40. Збирот на висините на овие два рамнокраки триаголници ќе ти ја даде должината на другата дијагонала на делтоидот. П. С. кога ќе ги бараш висините на триаголниците, користи ја питагоровата теорема за правоаголен триаголник ( збирот од квадратите на катетите е еднаков на квадратот на хипотенузата). Се надевам дека јасно ти објаснив. Ќе ја решам јас сега и ќе ти го пишам резултатот.
Се ресава со Херонова формула s1=(25+25+40)/2=45 P1=koren od (45*(45-25)*(45-25)*(45-40)=koren od (45*20*20*5)=300 s2=(52+52+40)/2=72 P2=koren od(72*(72-52)*(72-52)*(72-40)=koren od(72*20*20*32=20*3*8*2=960 P=P1+p2
Леле ова математика Најмногу ја мразам.. Ајде ако сака некој нека ми помогне со задачиве ( може само формулите да ми ги кажите и како да ги изведам =.= ) ^ Плоштината на еден рамнокрак трапез е P = 72cm(квадратни) основите му се долги 20 cm и 4 cm.Пресметај го периметарот на трапезот. ^ Страните на еден делтоид се долги 25cm и 52 cm, а дијагоналата што не е симетрала изнесува 40cm.Пресметај ја плоштината на делтоидот. Mожеби се лесни за вас ..ама мене премногу ми се тешки искрено имам една наставничка која ништо незнае да ни објасни и кога правиме тест сите единици и двојки имаме Само ајде ќе ја истрпиме оваа година последна ни е.
Формула со која се пресметува плоштина на рамнокрак трапез е P=a+b/2 *h односно a+b/2 e sredna linija na trapezot i se belezi so m. P=m*h. 72=12*h, h=72/12 h=6cm. x=a-b/2 x=16/2 x=8cm i od tuka spored pitagorova teorema c2=x2+h2 c=na kvadraten koren od 100 e 10 znaci c=10cm. L=a+b+2*c L=20+4+2*10 L=24+20 L=44cm
ај некој нека ми напише формули за питагорова теорема во 8одд.т.е. примена на питагорова теорема и плоштина и периметар на триаголници,правоаголници,трапезоид,делтоит.....итн. ве молам побрзо!!!