1.Цената на еден производ е намалена за 7,5%,односно 6,75 денари.Најди ја цената на производот пред намалувањето? 2.Набавната цена на еден приозвод изнесува 3000денари,а продажната 3450 денари.Колку проценти е маржата? 3.Цената на еден производ е намалена за 15%,а потоа така добиената цена е зголемена за 5% и сегашната изнесува 1606,60 денари.Пресметај ја почетната цена на тој призвод. 4.По одбивањето провизија од 3промили примени се 735 786 денари.Колку денари изнесува провизијата? 5.Трошоците во едно претпријатие се намалени за 7,5 промили и сега изнесуваат 4 255 денари.Колкави трошоци имало претпријатието пред нивното намалување? Ај ве молам помогнете ми со задачиве,итно ееее
За првата: x*(7,5/100)=6.75 => x=90 ден . И гледаме дека 7.5% од 90 ден е 6.75 ден. За другото обиди се сама Еве и за третата: Прво намалувањето од оригиналната цена која е X! Новата цена ќе биде X1=X-X*(15/100)=(85/100)*X=0.85X Ова X1 e намалувањето за 15% Со зголемување на ова X1 за 5% треба да добиеме 1606.6 Значи 1606,6=X1+X1*(0.05/100)=(105/100)*X1=1.05*X1 X1 го имаме и заменуваме тука и добиваме 1606,6=1.06*0.85X Од каде што следува дека X= 1606.6/0.8925 и добиваме дека првичната цена пред намалувањето и зголемувањето е 1800.11 ден.
Има некој кој знае математика и има време? Утре правам писмена иначе 8 сум Ако може некој што знае и има време да ми пише во лп? ..Од тестови од работна некои задачки да ми реши
^ пиши ми, ќе се потрудам да ти помогнам Туку ке ве замолам некој да ми помогне да ја решам задачава, одпрееска неможе да ми текне четвртата врска. Од две различни места А и Б истовремено еден кон друг тргнуваат двајца пешаци. Во моментот кога првиот пешак ја поминал половината од патот, на вториот пешак му останале уште 25 km, а во моментот кога вториот пешак ја поминал половината од патот, на првиот пешак му останале уште 15 km. Одреди го растојанието АБ. Благодарам однапред.
Не знам дали е соодветно за овде прашањево но...како се викаше ! во математиката? Во втора година средно мислам дека се спомнуваше.
Може помош, цел ден се мислам како: Да речеме дека во група на луѓе, кои бираат претседател, х група гласачи сакаат да гласаат за лицето Х, у група гласачи за лицето У и в група гласачи за лицето В, при што 0<х<у<в. За време на предизборен молк забрането е повеќе од двајца избирачи да се состануваат во група кои би дебатирале на темата – избор на претсетадел. Ако дојде до контакт меѓу било кои двајца гласачи од различни групи, после разговорот и образложенијата, кај двајцата доаѓа до промена на ставот и тие гласаат за третиот кандидат. Дали е возможно да се случи сите х+у+в гласачи да се убедат да гласаат за исто лице – кандидат за претседател?
Како да ја одредам линеарната функција ако ми се дадени точките A(2,-3) и B(4,-2) ? aj ве молам итно е
Не е математичка задача ама незнаев каде да пишам.. По Физика 1.Колку литри вода во секунда ќе качува на висина од 20 м водна пумпа со полезно дејство од 2KW
Општи прашања можеби темава не е соодветна ама ај некој нека ми го каже резултатот на оваа задача дали е 0 или 72. не е за мене задачата е: 45:3*5-453*5)
Општи прашања така ми испадна и на мене. ама на тоа дете на тестот наставникот не му ја признал му напишал дека не е точна.рекол дека резултатот е 2. нз само како му ја дале дипломата
Општи прашања ^ 2 па 2 може да се добие само ако си ги тераш операциите по ред, што не може затоа што множењето и делењето се поприоритетни од собирањето и одземањето. Инаку, да била вака поставена задачката (45:3*5-45)3*5), е тогаш само би бил 2 резултатот.
Општи прашања Една напомена од мене, затоа што гледам дека си се двоумела тука дали прво треба да множиш или да делиш. Секогаш кога си во недоумица, запиши си ги делителите како дропки, како што се делат дропки (множи со реципрочната вредност) така изразот 45:3*5-453*5) ќе стане 45*1/3*5-45*1/(3*5)=15*5-45/15=72
Ако вкупното производство за првите 5 години изнесува 12 000 метри, а во 6-тата година п-то е сведено на нула, тогаш врз основа на овие податоци за п-ството кое се одвивало по една аритметичка прогресија кока опаѓа да се пресмета: a) колку метри е произведено во првата година б) просечното годишно намалување на производството. Ве молааам ако може некој да ми ја реши оваа задача Благодарам однапред
5+5+5+5+5+5+5+5+5+5+5+5+5+5+2х0 Zadachava e mnogu ednostavna, samo treba da se znae koi operacii imaat prednost..Vo ovoj sluchaj prednost ima mnozhenjeto....koga kje se soberat sive petki ide nivniot zbir 70+2x0=70+0=70...Taka da 70 e tochen odgovor...
Помош! Дијагоналата на квадрат е 26цм. Колкава е плоштината? има понудени одговори.. а) 338см(квадратни) б) 26цм(квадратни) в) 260цм(квадратни) г) 52цм.(квадратни) Формулата е P= d (na kvadrat)/ vrz r a r може да се добие со r= a/vrz 2 Проблемот е што а не е дадена..и незнам како да ја најдам..
господе мој па од питагорова теорема бе дете значи а на 2 = (д на 2) врз 2 а на 2= 26*26/2=338 од шо следи дека плоштината е 338
Епа у задачава не ти се стаени вредностите, само да замениш по директна формула. Треба да ги изведеш потребните(у случајов a), од други вредности кои ти се дадени(у случајов d).
Ако ја примениме питагоровата теорема во задачава, се добива дека дијагоналата d^2=a^2, од што следува дека само страната а на квадратот е квадратен корен од дијагоналата на квадрат врз два, т.е. а^2=(26*26)/2= 338. А а на квадрат ни е всушност плоштината, од што следува дека одговорот е под а.