72, предност имаат секогаш функциите за множење и делење, а потоа следуваат собирање и одземање. Значи секогаш прво множиш и делиш,доколку нема загради тоа го правиш по редослед како се поставени, доколку има загради тоа во заградите посебно нормално, па со резултатите од множењето и делењето потоа извршваш функции на собирање и одземање. А од каде 0 во опција за одговор незнам
како се пресметува на степен, се ми е заборавено, сметам прво што е во заграда па на степен и не ми излегува како во учебникот 10.000 x (1 + 0.05) ^12 - 1 / 0.05 колку изнесува? неможам салам да потерам со задачите од ова степенувањето
ај сликај ми ја задачата и прати ми ја во инбок па ќе ти ја решам веднаш вака како што е напишана би требало да биде (10 000х 1,05 на 12та)- 1/0,05= = (10 000х 1,795856326022129150390625)-1/0,05= =17958,56326022129150390625-20=17938,56326022129150390625 ако го заокружам на 3 децимали 17938,563 прво степенуваш па во загради па множење/делење па тогаш собирање и одземање ама ти вела не сум сигурна вака подобро прати ми слика од задачата(искуцај ја во ворд таму има формули може да ги напишеш баш како во учебникот,или дирекно од учебникот сликај) и ќе ја решиме
дали ќе може некој да ми ги реши овие две x: (x+3) (y-2) : (у+4) знам дека нешто надолу се решаваше (вертикално), но ако некој може да ги реши да се потсетам на задачите :geek: итно ми треба
Спојлер надворешно со внатрешно било јас пак гледам не ми излегуваше цело време вертикално инаку благодарам, феминиум
Ми треба навистина помош.Првпат пишувам овде и се надевам некој ќе ми помогне пошто навистина не знам што треба да правам Мораме да составиме квадратна равенка од секојдневниот живот и исто така треба да ја решиме. Равенка од секојдневен живот Ај на вас што животот ви е математика и вие што сте математичари составета ја таа равенка Добро ќе ми дојде било каква помош. Фала однапред
Озбилно така кажа професорката квадратна равенка да составиме од секојдневниот живот Иначе да,само квадратна треба
Фала многу Феминиум може да ми се најде и тоа,само што ми се бара квадратна равенка да видам што можам да направам со тоа
Математика задачи Ако може помош за 3 задачи оти ич не ми одат овие формулите: 1.Плоштината на дијагоналниот пресек на една коцка е 64(квадратен корен од 2)cm2.Најди го работ на коцката. 2.Плоштината на бочната површина на една правилна триаголна призма е М=180cm2,а основниот раб a=10cm.Пресметај ја плоштината и волуменот на призмата? 3.Ромб со дијагонали 24cm и10cm е основа на права призма со висина 5cm.Пресметај ја плоштината и волуменот на призмата. Фала однапред
епа феминки едно големо браво за вас вие сте гордоста на Македонија јас ги загледав страниците и ништо не ве сфатив ама ако ми затреба некогаш ете кој ќе ми помогне