Тефлонски модли за 12 парчиња имаш: -кинески: во Тинекс, Веро и Карфур,околу 300 денари -германски: во Карфур и Рамстор околу 950-1000 денари -српски: во продавничките на зелено пазарче, цената е 380 денари. Инаку, тефлонски има и помали,за 24 парчиња-не им ја знам цената. На зелено пазарче има и силиконски модли-во најразлични форми-кинески.
Јас имам тефлонски калапи,и на мисла бев да купам силиконски.Е сега комшивката купила силиконски се разбира кинески и направила проја.Пројата имаше некој чуден мирис ,најверојатно вовлека од калапот.И ова ме стави на мисла дали да купувам или не.Ме плаши кога ќе помислам каков материјал лупаат Кинезите во нив.
lunicka моиве не се кинески ,а пак оставаат некаква миризба.Мислам нема веза дали се кинески или не ,до селиконот изгледа ќе да е .Последниот пат толку ми се згади од миризбата ,дали по што беа многу топли ,па земав и одма во канта .Немозев да ги поднесам ,многу сум осетлива на миризби ,додека другите дома не прокоментира ништо дека не е во ред .Си мислам дека само до селиконот ќе по што бајаги скапички ги купив ,а и не се кинески,или сум премногу осетлива
Јас најискрено не би купила кинески. Не за друго,ми е страв-бидејќи мафините се печат на висока температури, да не испуштаат некои канцерогени елементи. Некако најмногу им верувам на српските - се разбира, доколку не ви се дава 1000-че за германски!
Дивајн префрли се во темата http://forum.femina.mk/recepti/souflee-toplo-ladno-t300/70.html?hilit=суфле топло ладно и ќе го направиш вистинскиот лава колач
Аууу па јас скапав барање тема и неможев да ја најдам Фала мимс Е богами наредно поубаво ќе се испраксирам и ќе знам што треба Знам,треба и повисоки калапи,ама немам.
Пак јас...Предходно во темава имаше дека наредниот ден им биле тврди. Еве и мене од сабајле од фрижидер кога ги извадив беа ко камчиња,ама ги ставив во микробранова за 2 минути на медиум и Voilla,беа ко тогаш извадени од рерна И за крем ако ставате во нив,прочитав дека треба да се замрзни кремот на мали парченца и кога е ставена смесата во калапите,на секое ставате по едно парченце одозгора
Па кој баксуз сум, мене никад не ми испаѓаат. Рецептот го земам од Јутуб, 3 пати го пробав никогаш не ми излезе ко шо треба. Ако може на вас што ви успеало, нека ми пушти некоја еден рецепт за благи и еден за солени. Фала однапред
Аххх мафините на дечко миииииии.. Нај вкусните на свет.. Подобри нема, Кога ке ми направи повторно ставам слика
Јас и благите и солените ги правам по рецептот на Annath, секогаш ми испаѓаат одлични. Еве ти рецепт за благи; Спојлер и солени. Спојлер
Печени крофни (мафини ) Состав 150 гр брашно 250 мл млеко 3 јајца прстофат сол 1 пакетче ванила 60 г. маргарин 12 лажички зејтин Се матат јајцата со солта и ванилата. Откако сте ги сматиле додадете го млекото, брашното - измешајте со миксерот и на крајот додадете го стопениот и малку оладен маргарин, повторно измешајте. Ќе добиете смеса слична на палачинки. Во калапите за мафини во секој калап се додава по 1 л. зејтин. и се полнат 3/4 од калапот. Се печат 15 мин. Да напоменам пак дека смесата е ретка како за палачинки , и крофните се празни, внатре не се полнат може ако сакате да ставите одозгора чоколадо , мармалад , шеќер во правв Преубави се, лесн о се прават и бидејки 12 мафини ми се малку , правам секогаш дупла доза едит-утре пак ке направам и ке ставам слики
Јас ги направив чоколадните мафини по рецептот на Annath со мали измени. Немав темно чоколадо дома, ставив 4 лажички какао, исецкав ореви, и во средината им ставив малку џем од сливи. Кога се оладија ги прелив со стопено бело чоколадо, совршени се Моите модли се помалечки, па ги печев на двапати, значи ми излегоа 24 мафини. Спојлер
Јас купив силиконски калапи ама не како овие на сликава туку посебни калапчиња се како корпи за бомбици (ме сфаќате нели) Е сега пред да ја ставам смесата во нив треба да се подмачкаат со масло или не? Прв пат ми е па затоа прашувам да не ги утнам. ПС сум заборавила да ја ставам сликата, ама мислам дека знаете за какви зборувам ја имаше една феминка сликата постирано.
Ако се силиконски калапчињата, нема потреба од премачкување со масло, путер или брашно. Мене никогаш не ми се случило да се распаднат на пример, а се сомневам и дека можат да се залепат. Јас не им ставам ништо, прелесно се вадат.
Чоколадни мафини 1 маргарин Кристал 300гр. шеќер 6 јајца 1 ванила 130гр. брашно 250гр. чоколадо за готвење (растопено) Се матат маргаринот и шеќерот. Се додаваат јајцата и се мати. Се додаваат ванилата, брашното и чоколадото. Ова се мати и се става во плех за мафини, подмачкан со маргарин. Мафините се печат 10 минути на 200 степени. Откако ќе се испечат, се оставаат да отстојат неколку минути. Потоа се вадат од калапот.
Баш ми се допаѓа темава. Немам правено досега мафини, но ќе направам. Најубави ми се оние во О ла ла.