За прв пат пробав да направам мафини, следев некој рецепт што го најдов поназад во темата, со малини. Арно ама моето смрзнато овошје имаше и blueberries, капини и рибизла така да мн кисели ми испаднаа. Малку сплескани се, ама што знам..како за првпат не е лошо, се јадат
Таткоми го купи овај калап денес, ама продавачката му рекла дека не се печи во него, а паковка немаше за да прочитам дали можи да се користи и за печење. Што мислите, можам да го користам за печење?
На предходните страни имаа пишувано за силиконски калапи, и мене овај така ми изгледа, ама не сум сигурна дека продавачката му рекла не се користи за печење, па затоа прашував.
Се пече во овој калап, јас имам ист таков, само поголем за дупла доза. Мојот си беше спакуван и на декларацијата си пишуваше „силиконски калап за печење колачи“ И прелесно се вадат, мислам, јасно нели.
Па затоа и му имав речено силиконски да купи, дека читав тука дека е полесен за користење, ама продавачката му рекла не се користи за печење, ама сепак пробав, и како за прв пат супер ми излегоа.
Затоа што е затворена темата Сакам да прашам па ај си викам тука валјда е ок... Девојки каде можам да нарачам мафини за дома,ама со декорација по желба и да не се многу скапи? Знам во О-ла-ла има ама малце соленки им се цените или се лажам можеби? Ви благодарам
Синоќа направив солени по рецептот на Annath, со тоа што не ставив пола чаша пченкарно брашно, туку само обично. Малку ми се скрши филм кога видов дека немаме дома пченкарно, а бидејќи ги правев на полноќ немав од каде да купам. Не ги правам прв пат по оваа рецепта, ама овојпат смесата некако ми беше погуста, скоро како тесто. Можеби заради брашното, не знам, ама бараа малку повеќе печење. Сабајлево ги пробав, и на мое изненадување ми се повкусни вака, бидејќи се помеки. Инаку, овојпат ги направив со шунка и сирење
^ A подготовката на мафините едно мУчење, шта да ти причам ... Јас последно им додадов суво грозје, аронија и парченца чоколадо. Преубави беа, штета што не ми текна да ги сликнам, сега имам и нови модли во облик на срциња. Хит ми се, дури приметив дека не јадам така многу благотии и чоколади, ами мафиниве ми се замена за било какво благо. Нареден пат ќе си купам некои малинки, боровинки и со нив ќе пробам.
Мешавината ја ставаш директно во хартиените корпички. Но хартиените корпички (за да не ти се расцветаат) ги ставаш во калапи за мафини. Ништо не премачкуваш. Откако ќе оладат мафините ги вадиш, и пред јадење едноставно се лупат корпичките. Лесно, едноставно и чисто е.
А да ги наредам така погусто, едни до други, во плех? Дека дома имам само еден калап (за 6 мафини). Ќе треба цел ден да ги правам
^ Како и да ги наредиш, ако не се ставени во калуп или во оние корпичките како од алуминиумска фолија, ама доста поцврсти - ќе расцветаат и џабе трудот ќе ти биде. Подобро печи си ги така на тури или пак земи си калуп со повеќе местенца.
Каков рецепт сум открила за мафини, да можев сама споменик ќе си изградев. Решив да барам рецепти за здрави мафини бидејќи не смеам баш многу рафиниран шеќер да конзумирам. Идејата ми беше да си направам поголема доза на мафини и да си носам на факултет бидејќи мојот е позади три рида каде во близина нема ништо освен банички и буреци да се јаде. Значи вака: 1/2 шолја шеќер (јас и помалку ставив и одлични се) 1 шолја млеко (ама во млекото ќе ставите лажица сок од лимон, ова зошто во рецептот требаше buttermilk) 1/3 шолја масло 1 поголемо или 2 помали јајца 1 шолја брашно 1 шолја овесни снегулки 2 лажички прашок за пециво 1 лажичка сода 1/4 лажичка сол Стандард рецепт за мафини: се мешаат во еден сад сувите, во друг влажните состојки и се спојуваат. Јас им додадов замрзнато овошје (капини, малини, се што баба ми замрзнала во теглата). Смесава е за доста мафини, мене ми излегоа 18 и во неколку и кокосово брашно ставив. Абре прсти да излижеш, воопшто не се тешки и претерано благи, мене ова ми е често проблем со купечки мафини. Следен пат планирам да ставам интегрално брашно наместо обично, сега немав такво дома.
Ја исчитав целата тема и навистина има неколку фантастични рецепти. Annath твојот рецепт за чоколадни мафини е шампионски. Сум пробала многу рецепти за чоколадни мафини ама овој е дефинитивно 5 ѕвезди Сакам само нешто на кратко да дополнам. Прочитав некаде подолу дека мафини и капкејкси се иста работа. Тоа не е точно. Станува збор за два различни видови ситни колачи. Мафините се погусти (dense) и по правило не се декорираат со батеркрим (buttercream) или било каков друг вид фростинг. Горниот дел треба да има облик на купола. Капкејксите се воздушести, лесни , fluffy, и се рамни со цел да можат да бидат декорирани. Гледам на некои од фотките горниот дел на мафините е со неправилна форма и делува како да "избегале" од корпичката. Овој несакан ефект се избегнува доколку се почитува едно од основните правила при подготовка на овие слатки задоволства - корпичката секогаш се полни 2/3. Поздрав