Еве еден рецепт за мафини со круши http://www.crnobelo.com/zabava/interesn ... -so-kruski И уште едни http://www.crnobelo.com/zabava/interesn ... -kolacinja
Денес ги направив чоколадните мафини на Annath , го има постирано рецептот меѓу првите страници. Прв пат ги правам и прекрасни испаднаа, многу се вкусни. Ми испаднаа окулу 15-16 мафини, е сега нареден пат кога ќе ги правам сакам да ги дуплирам состојките, да направам дупла доза за да ми излезат повеќе. Одма ги изедовме, бараа уште ама нема.
Јас синоќа пробав да направам пица мафини Ја искористив рецептата на Annath за солени мафини (ќе ја ставам во спојлер) Спојлер Со тоа што ставив само бело брашно, во смесата ставив сецкана шунка, кашкавал и печурки, а откако ги ставив во калапите, одозгора им ставив густ домашен кечап и оригано. Супер испаднаа, ќе ги сликав, ама синоќа ги направив и си реков на денска светлина ќе ги сликам. До сабајлево беа веќе изедени И друг пат ќе ги правам, ама ќе пробам да ја намалам смесата, па ќе видиме како ќе ми испаднат Искрено, очекував кечапот да ми пропадне во мафините, ама дали дека беше малку погуст, си остана на површина. И малку повеќе ги печев од вообичаено. Сакав да ставам и маслинки, ама сестра ми не јаде. Така што ете ви уште една состојка како предлог
Јас пред малку се истакнав со денешниот десерт. Чоколадни мафини со портокал и цимет. Леле прекраснотии, морате да пробате. Само не претерувајте со циметот, пола лажичка за 12 мафини е сосема доволна. Рецептот го нашла мајка ми на интернет и иако она воопшто не е љубител на мафини ептен имаше мерак да ги пробаме. Е сега, имаше и понекоја маана во рецептот, многу шеќер на што скратив и немаше пишано прашок за пециво. Дефинитивно мафини не идат без прашок за пециво, убави се ама некако набиени, јас ги сакам кога се повоздушести. Кој и да е рецептот, мојата логика е сите течни состојки во еден, сите суви во друг сад и на крај се спојуваат. Нема грешка. И ако е вкусна смесата, ќе бидат и мафините. Друго што сакав да ви кажам. Јас секогаш правев мафини со калап без корпички, некако немам навика да ги купувам и редовно си го миев тавчето. Последниот пат кога бев во Џамбо наидов на 100 хартиени корпички за 50 и нешто денари. Навистина е одлична инвестиција, нити миење, нити подмачкување нема. Плус ептен се симпатични корпичките, има сликичка од капкејс. Ви препорачувам вака да пробате, освен ако не ви е интересно миењето.
И јас обожавам мафини Иначе околу рецептот има многи рецепти за мафини ама јас користам цело време еден исто ти ја кажува основата на мафините а после ти можеш да додаеш што сакаш во нив зависно од тоа каков вкус сакаш да имаат и стварно испагаат многу убави
Ги обожавам, поготово тие од Старбакс со мнооогу чоколадо ммммм... Инаку знае ли некоја како да направам внатре во нив да има течно чоколадо? Да бидат нешто како кроасан, како со крем внатре.. Сакав да пробам со крем ама незнам дали ќе остане додека се печат и се издигаат..
Ovoshnite mafini(borovinki,malinki) se vrv :up: ,poseben shmek davaat,za razlika od chokoladnite(inaku golem ljubitel sum na chokoladni kolachi,torti,chokolada,pa sega videte )
Од тука е http://www.zondraart.com/muffini-s-coko ... ncom-16493, само грешка имаат кај шеќерот, јас ставив 100 грама и доволно беше. И не заборавај прашок за пециво
Dali znae nekoj kako se prigogutvuva onoj cvrst krem slag za mafini.....ne e so belki sigurno ni so slag krem....ako znae nekoj neka kaze....Falaaa
^ Со путер се прави, и мене не ми е воопшто вкусен.. Еве еден рецепт http://www.food.com/recipe/vanilla-butt ... kes-222188
Ако мислиш на онај чоколадниот се вика ganache и се прави со тоа што во загреана ( не зовриена ) хопла се става сиксено чоколадо ( може за готвење, може млечно или бело по желба) си се меша додека не се стопи убаво чоколадото. Потоа се остава да се олади , да се добие густина, и се мати со миксер се добива кремот. Јас ставам 250 грама хопла со 250 грама чоколадо.
Рецепт за мафини ама да не се суви, туку сочни. Правев пред неколку дена чоколадни но, не сум задоволна како испаднаа. Вкусни беа но, мн се ронеа
Во потрага сум по НЕ КИНЕСКИ ТЕФЛОНСКИ калапи за 12 мафини. Ве молам ако некој знае каде да најдам, пишете, бидејќи градов е преплавен со кинеска роба. Не е битна цената. Фала однапред
Delimano. Ги имам, и не ги менувам за ништо на светов. 500 денари е калап за 6 мафини. Буквално вака се вадат
го имам пишано во некоја од претходните страни...јас искрено сум презадоволна од овој тефлонски калап ...се вадат многу лесно како на сликата на феминката пред мене
Еве ги и моите мафини, се уште во калапчињата срциња кои ми се од Џамбо. еве го и рецептот: http://www.tortijada.mk/mk/kolacinja-i- ... kokos.html Прелесни за правење и превкусни за јадење
Да, но силиконски е калапот, несакам силикон... Презадоволна сум од Делимано, ама несакам да се силиконски... А овие од Супер тинекс, кинески ли се? Фала однапред
Чоколадни мафини Состојки: 5 јајца 300 гр. маргарин 300 гр. шеќер 350 гр. брашно 100гр. чоколада 200 гр. сецкани ореви 1 прашок за пециво 1 лаж. рум 5 лаж. црн крем 3 лаж. бел крем Подготовка Во сад за матење се ставаат јајцата и се матат заедно со шеќерот. Во нив се додава претходно растопен маргарин. На крај се додаваат румот и брашното измешано со прашокот за пециво и се додаваат и оревите. Во калапите за мафини се става до половина од смесата и потоа се става по една коцка чоколада и одогора се става пак од смесата. Мафините се печат на 200 степени околу 20 мин. Потоа кога ќе бидат оладени се брцнуваат во растопен црн крем, во кој што се додава малку зејтин за да биде по течно. Одозгора се декорираат по ваш избор.