нема шанси за 12 да е, со 5 јајца торта се прави а не па ли 12 мафини. И 300 грама маргарин многу е, мене ми изгледа некоја грешка е рецептов.
И јас мислам истото. За 12 мафини е отприлика 1/3 од дозава. Плус, корпичката не се полни целата инаку мафинот ќе се разлее надвор од неа. Треба и малку сода бикарбона - околу 1/2 лажиче. И 1/2 лажиче екстракт од ванила. Мафини се печат на 180 степени. Сепак, соодносот маргарин/шеќер/брашно малку ми е нелогичен.
2 јајца 125 гр. маргарин 1 филџан брашно 2 филџани шеќер 1 пециво 1 ванила 1/2 лажичка сол 1 чоколадо Баш сочни испаѓаат, не се ронат. Инаку ова е за 12 мафини.
Одамна се спремам да зготвам мафини, многу убави рецептиве, вкусни и богати баш ко што сакам. Е сега немам тавче, па барам да ми препорачате некое поефтино тафче за да пробам, па после планирам да си земам Делимано. Мислам, ако воопшто има поефтино по Базаро, Рамстор, Веро... Имам дома алуминиумски едни ко калапи, ама тие се поголеми во нив топло-ладно правам а сакам помали. И едно прашање колку смеса ставате во калапите, 2/3 или ?
Јас денес направив убави мафини. по овој рецепт http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2331 ... fin-recipe само што се поделив на пола, оти вака многу ќе ми испаднеа. 1 јајце 100 гр. шеќер 125 мл. млеко 200 гр. брашно 65 мл. масло 1 1/2 лажичка прашок за пециво 1/2 лажичка сол + ванила екстракт, малку цимет и џем од кајсии (мој додаток) Се мешаат прво јајцето, маслото, млекото и ванилата. Во друг сад се мешаат шеќерот, брашното прашокот за пециво, солта и циметот. Течната смеса се тура во садот со сувите состојки и се меша со жица за матење. Не смее многу да се меша, само колку да со соединат состојките. Модлите (кои btw ми се купени од Џамбо, од силиконските) се премачкуваат со малку масло (или путер), и се полнат до половина со смесата. Потоа се става една лажичка од џемот, и се дополнуваат со смесата. Само нели не смее да се преполни, да не прелијат во печењето. Се печат на 180°, околу 15-20 минути, дури не добијат светло кафеавкаста боја. Може да се користи бло каков џем, мармалад, па дури и еурокрем. Тоа останува на средина како полнеж, и им дава прекрасен шмек. Моиве испаднаа МИЛИНА, не беа ни премногу ронливи, ниту пак затестени. Баш идеални! Брз и одличен десерт. Може исто така да се одземе 30-50 гр брашно, и да се додаде толку какао, за љубителите на чоколадниот вкус. Убавината на мафините е што може да се експериментира со рецептот.
Незнам дали во темава ми е соодветно место за прашањево, ама сепак за мафини се работи. Денес мајка ми проба да напрви мини солени мафини ( во смесата незнам што точно става, знам дека става јајца, пченкарно брашно,зејтин, малку јогурт..) и и испадна фина густа смеса. Ја стави во оние најмалите каписли за колачи, до пола го полнеше секое, и едно до друго ги нареди во обично плехче врз кое имаше само хартија за печење. Не се разлеаа, веројатно зошто беа набиени, ама се залепија за книжните каписли, можеби зошто не и биле премачкани.. Прашањето ми е како да ги направиме мини мафините или мини проичките, во обични каписли за колачи?
Новогодишни мафини Мерка-голем филџан за кафе -2 филџани брашно -1 филџан шеќер -1/2 филџан масло -1 прашок за пециво -малку сол -2 јајца -1 филџан млеко -100 г. сецкани лешници -100 г. суво грозје -изрендана кора од 1 лимон или портокал Во првиот сад измешајте брашно, шеќер, сол и пециво.Во другиот сад изматете ги јајцата, а потоа измешајте со маслото, млекото, лешниците и сувото грозје. Потоа соединете ги состојките со малку мешање. Наполнете ги корпичките за печење и печете околу 20 минути на температура од 180 степени. Ги украсував со фондан по овој рецепт; http://www.youtube.com/watch?v=RoUR_f-Lud0
Јас пред некое време викнав дома другарки и правевме Cupcakes party. Правевме мафини со смартис бонбоните, кои што воопшто не се осеќаат. Ги најдовме во една книга, специјално за мафини која што ја купив. Се надевам дека нема да ми замерите ако сега само ви пратам слика какви ни испаднаа без рецептата, а јас во меѓувреме ќе ја замолам мајка ми да ја преведе (бидејќи е на германки) а јас не сум многу добра во преведување. Поздрав, и во најкратко време ќе ви пишам! Едит: Малку ги подизгоревме, ама сепак вкусни беа и ве молам не гледајте тоа што шлагот е на секаде ушлакан, детска работа...
Женски имам едни силиконски калапи ама ги купив по 100 ден па се мислам дали да печам во нив,можно ли е да се растопат оти ефтини се можеби не се квалитетни?А имам слушнато и дека калапите се ставаат во тавче со вода па така се печат.Ајде ве молам дајте ми совет сакам да пробам да направам нешто
^ И јас имам најобични силиконски калапи, до сега не потфрлиле никогаш. Нема потреба да се ставаат во тавче со вода, само нареди ги на тавчето и стави ги во рерна на печење.
Пица-мафини Шунка Кашкавал Кечап Готови кори Едната кора се става,се мачка со масло,а на втората се мачка кечап,и се става рендана шунка и кашкавал.Се мотаат корите и се сечат на мали ролатчиња.Од нив во калапза мафинисе ставаат по 3,а одозгора се полеваат со сместата од: 3 јајца 400гр. млеко 200гр.павлака пола м.л пециво сол,бибер
Ај ве молам доколку некој има добар рецепт за cupcakes да ми каже кај што испаѓаат некаде околу 10 , сакам да го изненадам дечко ми за годишнина.... јас да ги направам по можност некој по лесен рецепт
Babyusa, во основа скоро секоја торта може да биде модифицирана во cupcake, па ако дечко ти има омилена торта - пробај со конкретниот рецепт, но испечи ги во модлички за капкејкс и декорирај со филот од истата торта, но дури и обичен шлаг крем (не шлаг пена) врши добра работа. Немаш специфицирано каков вкус бараш, па еве неколку рецепти (сите проверени и успешни): http://www.jamieoliver.com/recipes/reci ... m-cupcakes (безглутенското брашно, слободно замени го со какво сакаш и за десетина направи 1/2 доза) http://www.marthastewart.com/314063/ban ... kes|314063 ( дозата е за 12 стандардни тортички) http://smittenkitchen.com/blog/2007/06/ ... k-bottoms/ (може и стандардно крем сирење, излегуваат 12 стандардни тортички ).