Нема потреба! Јас имам две метални и не се лепат. Правам и „благи“ и „солени“ мафини. Можеш сосема малку масло да ставиш на дното.
Кажете фил за декорирање на мафини? Имам руски метални форми ако знаете какви се .Со шлаг или со хопла не може не се прават убаво фигурите
Вајда сувите состојки башка од водените. Не користи маргарин,замени со друго. Јас секогаш правам мафини и кога ставам маргарин не ми сетолку вкусни. Измешај млеко-јогурт. Или путер ти е добра опција.
Здраво женски. Имам едно прашање. Направив солени мафини во калапи за мафини во кошнички. Арно ама ко беа готови ми се залепија мафините за кошничките не се вадеја и така ги јадевме цело зајре се беше залепено на нив,пола отиде… мислење зошто така?
Да прво на секој калап маргарин кристал убаво ги намрсив па кошничките ги кладов, турив од смесата и в рерна. Ко бес готови цели залепени да не не треба да се намрсат калапите? Може затоа ми се залепија
Треба да се оладат убаво, па ќе се одлепат полесно. Ама ако се калапите од ДМ, нив ич не ги бива. Дали си ги намрсила или не, ич не е битно. Имаше едни убави калапи, српско производство, 100 парчиња во пакување, кога ќе ги извадиш мафините од печење, калапот сам излегуваше. Ама одамна немам начекано, секаде ги барам. Во кутија се, не во ќеса. Имав ставено слика пред некое време да прашам некој да не видел некаде, ми рекоа во сите маркети, а нема врска, секаде прошетав.
Чоколадните мафини по рецепт на @Annath се многу вкусни, но при печење дел од нив ми распукуваат, а дел ми остануваат рамни.Каде грешам?
Ако не ти е рамномерно распределено пецивото во целата смеса може да се случи тоа. Сувите состојки се мешаат прво меѓусебно пред да се стават во течните.
Прв пат од како правам мафини да не сака да се одлепат од хартијата. Се беше по рецепта, пола ги фрлив со хартијата немаше шанси да се извадат. Каде згрешив?
Масло да не заборави? Леле, јас така еднашка правев се ставив освен масло. Мафините залепени, едвај ги извадив. А вкусот како гума.
Еве рецепт за убави мафини и вкусни , 2 јајца,2 чаши брашно, 1пециво ,100мл масло ,1 чаша јогурт или кислео млеко , и сол зачини по вкус , сирење или урда по желба сето тоа се меша , може и салама , јас ставам и малинки кој што си јаде .. Тестото е премеко и многу вкусно рецептот го видов кај martina cooking и многу често ги правам .