https://www.aliexpress.com/item/400...00000609326335!sea&curPageLogUid=rYUvZ9enZ7mI ЕВЕ ОД ОВДЕ МИ СЕ ПРЕУБАВИ СЕ НЕ СЕ ЛЕПАТ , А ИМАМ И ОБИЧЕН КАЛП КАКО ТАВА КОГА ПРАВАМ ВО НЕГО САМО УБАВО ГО ПРЕКАЧКУВАМ СО ПУТЕР , И ТАКА НЕ МИ СЕ ВООПШТО ЛЕПАТ .
Ја цитирам @Annath бидејќи постов е негде на почетокот на темава, па да се потсетиме уште еднаш, дефинитивно нај нај најдобриот рецепт за мафини е овој. Без грешка! Лесни за подготовка, превкусни за јадење.
@Adidas888 проја мафини си ги нареков, можеш и во калап, куглов. 2-3 јајца (убаво се матат), 1 чаша од 200 мл. пченкарно брашно, 1 чаша пченично брашно, 1 чаша јогурт, пола филџан масло, 1 пециво, сол по вкус, фил по желба (спанаќ, праз, сирење, сама си ја одредуваш количината), сето ова се меша и се става во калап по желба, се пече на 200 степени додека не зарумени. Калапот за мафини убаво премачкај го со маргарин, и нема да ти се залепат. Едит:тој е рецептот, ама јас од око правам. Повеќе ставам пченкарно брашно.
Знам да правам проја но мм не ја сака. А некој таков рецепт со спанаќ ама помеко да биде од пројата. Јаки домаќинки сме, во 2 саат рецепти листиме
Знам ама мм не ја јаде, мислев на баница со спанаќ, или, имаше една во која се мешаше брашно спанаќ и незнам уште шо и така се печеше. Многу убава беше, ама заборавив како се праве, рецептот го изгубив.
Чоколадни мафини, секогаш излегуваат совршени, а ги имам правено во сите можни благо варијанти, со џем, овошје, крем... Копирам како ми е зачувана рецептата - 1 golemo jajce (ili dve pomali) - 180 ml mleko - 250 gr brasno - 40 ml zejtin (nikako maslinovo, ako treba stavi puter, dont be a fool) - pola paketce prasak za pecivo - pola paketce vanilin seker - 125 gr seker Ako treba da bidat cokoladni: - 25 gr kakao - 40 ml mleko Za cokoladni parcenca: 1 cokolado iseceno na mali kocki (stavi go cokoladoto vo zamrzivac/frizider pred da go iseces i mesas)
200 гр брашно 1 кесичка прашок за пециво 1/2 лажичка сол 3 банани 150 гр шекер 1 јајце 80 гр растопен путер Зачини: цимет, ванила, морско оревче, ѓумбир Се мешаат сувите состојки, па се додаваат бананите пасирани, јајцето и путерот, се меша убаво, па се редат во калапи. Се печат 15-20 минути на 200 степени. *ова е рецепт на некоја членка, само не се сеќавам која, ако се препознае
Ама сум се заебала имам кујна за гланцање... Смесата за во апаратот не смее да биде многу течна, да не ја поминува крајната линија и овошјето да не е премногу. Инаку се превкусни! Сочни, таман благи и лесни за правење. *Наместо замрзната боровница, јас од КАМ сум џапнала аронија. Среќа па се погодија совршени! Ги правев според рецептов: Спојлер: Рецепт Ingredients: Sugar- 1 Cup(200g) - Unsalted Butter- 1/2 cup (125 g) All Purpose flour- 1&1/2 cups (190 g) Baking soda- 1/2 teaspoon Baking Powder-1 teaspoon Salt- 1/4 teaspoon Egg- 2 Large Milk-3/4 cup( 185 ml) Vanilla Essence-1& 1/2 teaspoon Number of cupcakes: This recipe makes 18 -20standard cupcakes. Note: 1. Powdering the sugar will make the creaming easy. 2. Butter can be replaced with 1/2 cup vegetable oil.
Да. Јас правам со сирење и со ајвар имам правено исто. Посебно само со сирење мафини и мафини со сирење и ајвар.