1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мафини

Дискусија во 'Рецепти' започната од Marilyn-Monroe, 11 октомври 2011.

1. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    Во хартија кога печеш секогаш ќе ти се залепат, ако имаш купено готови некогаш ќе забележиш дека и тие се прилепени. Кога ги прават јас ги ставам во калап претходно намачкан со зејтин и брашно (или какао ако правиш чоколадни). Откако ќе се испечат остави ги да се изладат и кога ќе ги вадиш помини од страните со тап нож.

2. Talita

Talita Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2011
    Пораки:
    942
    Допаѓања:
    1.396
  3. Podarok

Podarok Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    76
    Танана!!!Супер ми испаднаа од рецептот на ситно сецкано сајтот што некоја феминка го постирала во темата.Само што јас додадов во некои од нив ореви и мармалад од сливи...Прекрасно чоколадно задоволство :P

Прикачени фајлови:

• Picture 8053.jpg
      Picture 8053.jpg
      Големина на фајлот:
      304,3 KB
      Прегледи:
      1.317
    • Picture 8054.jpg
      Picture 8054.jpg
      Големина на фајлот:
      186,3 KB
      Прегледи:
      1.313
    На dzvezdicka12, Divinebutterfly, Libera и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.465
    луѓе јас ја правев таа чоколадна лава, ама калапите не знаете колку ми се мали, смешка се :rofl:
    и пола од смесата ми остана, 2 дена во фриџот ја чував, во еден длабок сад :)

и сега ја гледам викам ајде, во микрото ја турив, за 1 минута чоколадна лава :rofl: Aма тоа тестото и живо не е лошо :rofl:
    е не, ќе се печеме 8 минути овде :D плус во мааали модли. :)

5. Domino

Domino Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2010
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    1.038
    Обожавам мафини. Купувам готови и ги украсувам со шлаг, мрвици...
    Многу ми е криво што не сум нашла калап. Знаете ли каде има да си купам?
    Инаку еве одличен рецепт, многу е вкусен:
    http://asouthernfairytale.com/2011/04/1 ... -cupcakes/
    Само да имав калап. Пишете ако знаете каде има. А до тогаш, ке си јадам рецепти за мафини како колачи. :)

6. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.465
    да се самоцитирам, ова да не го пробувате, зашто течна столица ќе ве фане. :rofl: Jас малце каснав, ерупција на црева... а замислете да се замезев асално. :lol:

A може и дека живо го мцнав малце, непечено, може и од тоа :?:

На Espadrila му/ѝ се допаѓа ова.
  7. SarahTayMomsen

SarahTayMomsen Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    650
    ги обожавам<3. Еве еден рецепт и од мене.Овие секогаш и ги правам на мама за 8 март.
    Едноставни се за правење и нема многу пари да истрошете за ова. :)

2 шолји брашно
    1/2 шолја шеќер
    1 лажичка прашок за печиво
    1/2 лажичка сол
    1 јајце
    3/4 шолји млеко
    1/3 шолја масло за јадење

Во голем сад измешајте ги брашното, шеќерот, прашокот за печиво и солта. Во друг, помал сад изматете го јајцето и додадете ги млекото и маслото за јадење. Така изматени, додадете ги на сувите состојки од другиот сад и мешајте ги заедно додека смесата не се соедини. Сега кога смесата е готова, треба да го одберете вкусот за вашите мафини. Можете да бирате во мноштвото од опции како парчиња чоколадо, кокос, разни видови овошја, јаткести плодови. Изберете го оној што вас најмногу ви се допаѓа или мешајте неколку одеднаш, на пример ореви и суво грозје или чоколадни парчиња и банана. Најдобро е да ставите 3/4 шолји од ваквите додатоци, но ако ви е премногу или премалку можете да скусите или да додадете. Затоа, мафините се едни од омилените колачиња – даваат простор за експериментирање во кујната, а крајниот резултат е секогаш одличен.
    Ни преостанува уште печењето. Најдобро е да ги печете во калап за мафини, но доколку го немате, како замена можат да ви послужат хартиени корпи за печење. Калапот или корпите треба да ги намачкате со масло за јадење и потоа во нив една по една ја истурате смесата. Се печат на температура од 200 Целзиусови степени околу 18 до 20 минути.

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.469
    Допаѓања:
    201.244
    Е па драги мои, конечно, после многу (промашени) експерименти, ваша Annath си го пронајде идеалниот рецепт за мафини. Викендов го правев, ми успеа од прва, и мислам дека никакви други нема да правам, само овие (и по некој солен мафин, секако). Штом и сопругот ми ги бендиса (а тој не сака мафини и слични тестести колачи), значи дека се навистина добри.
    Па, thanks Nigella! :D
    Еве го клипот
    http://www.youtube.com/watch?v=w9h9Y1VxTbs

Еве го рецептот со точна грамажа.
    Суви состојки:
    250г брашно
    две лажички прашок за пециво (кај мене двете лажички беа цело ќесиче)
    пола лажиче сода бикарбона
    175г шеќер (обичен или кафеав по избор, јас ставив обичен)
    ќесичка ванилин шеќер
    2 лажици какао
    150 г сечкана чоколада (јас ја користев црната чоколада за готвење од КАМ) и плус 50 г за одозгора
    Убаво се мешаат во длабок сад
    Течни состојки:
    250мл млеко
    90мл масло
    едно јајце
    екстракт од ванила или рум (тогаш не мора ванилин шеќер)
    И овие состојки се промешуваат колку да се соединат и се мешаат со сувите, со маталка (миксер никако), колку да нема грутки ( а нема да има ако течните состојки се ладни).
    Се ставаат во хартиени корпи во калап за мафини, се поросуваат со чоколадни парчиња одозгора и се печат во претходно загреана рерна на 200 степени, 15-20 минути (јас ги печев 15 минути).

Мене ми излегоа 15 парчиња чоколадна фантазија - уживајте! 8)

Прикачени фајлови:

• DSC01936.JPG
      DSC01936.JPG
      Големина на фајлот:
      294,9 KB
      Прегледи:
      1.230
    На Hortenzija, ♡BuBaLe♡, realGirl и 18 други им се допаѓа ова.
  9. ANGEL1

ANGEL1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    84
    Само да прашам дали ги печеше директно во хартиените корпиња наредени на плех или ти беа ставени во калап за мафини?

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.469
    Допаѓања:
    201.244
    Ги печев во хартиените корпи во калап за мафини... ако ги печеш на обичен плех ќе ти се разлее смесата во калапите и мафините ќе имаат неправилна форма. Барем моето искуство така покажа. Ако немаш калап за мафини, можеш да ги искористиш алу-корпите на Фино, мислам дека ги има во секој поголем маркет, по 10 парчиња се во пакување. Ама тие се поголеми од обичните хартиени корпи.

На Marilyn-Monroe му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ANGEL1

ANGEL1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    84
    Ех, фала, ама немам видено од ФИНО но ќе побарам, инаку тие од КАМ што ги правев во обични хартиени не ми се разлеаја многу убави беа, само нели зависи од смесата така да.... :) фала!

12. imorena

imorena Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    3.419
    Мафини за првото забче...бабите се покажаа за турте, па јас се одлучив за нешто поразлично...

Прикачени фајлови:

• 1.JPG
      1.JPG
      Големина на фајлот:
      309,5 KB
      Прегледи:
      836
    На eli25, Rubiii и Hellen им се допаѓа ова.
  13. Hellen

Hellen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    73

Браво imorena изгледаат многу вкусно
    А бебушот да е жив и здрав си има супер мамичка што ќе му готви вкусни јадења :)

На imorena му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BlackSwan070

BlackSwan070 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    3
    Не ти се залепи смесата до хартијата или ги премачка прво хартиените корпиња?

15. Ket.Rin

Ket.Rin Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2011
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    970
    Девојки ми треба ваша помош. Сакам на љубениот за роденден да му направам vagina cup cakes, а тие би изгледале вака:

Проблемот е што не знам од што да го направам тоа розевиот дел горе. Гледав видео на интернет како да го направам, само не знам од што го прават тоа (го нарекуваат buttercream, само не знам што му е преводот и рецептот). Секоја помош би била добредојдена :)

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 3W6NcHtWlQ

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.469
    Допаѓања:
    201.244
    дури сега го видов прашањево :$ sorry. Не, не ги мачкав со ништо, ако се убаво печени, нема да се лепат многу ;) ама алуминиумските мораш да ги премачкаш со масло или путер, сеедно.

17. sanjalica

sanjalica Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2009
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    571
    Јас имам прашање - како да не ми се сушат мафините?? Дента кога ќе ги направам се супер, следниот ден за во канта... :( :(

18. Jessie-J

Jessie-J Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2012
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    61
  19. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.131
    Допаѓања:
    8.220
    Да не ги печеш подолго случајно?
    Пробај да им скратиш малце од времето за печење, мене 3дена ми стојат и пак се сочни внатре. :)

20. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.280
    Е ове не го имав видено :D
    Не знам колку ќе му се допадне на дечко ти, освен ако не е Mr. Pussy од Сексот и градот, мене ми е многу вулгарно, ептен се реални па и 36, дали ќе може да се справи со нив :lol: ?