1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мафини

Дискусија во 'Рецепти' започната од Marilyn-Monroe, 11 октомври 2011.

  1. senjorita.lombardi

    senjorita.lombardi Популарен член

    Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    јас ги направив по рецептот на ана, многу беа вкусни, но оти калапчиња неможев да најдам никаде, беше недела, и ги направив во тие дома што ги имав, и излегоа поголеми од колку што можев да ги замислам :D битно си ги изедовме :P
     
  2. Marilyn-Monroe

    Marilyn-Monroe Популарен член

    Се зачлени на:
    24 декември 2010
    Пораки:
    1.805
    Допаѓања:
    5.895
    Надвор од рецептурава :D ми треба мислење за силиконските модли за мафини. Калапите искрено ми делуваат сомнително, а на нет читам дека широко се употребуваат.
    [​IMG]

    Ги користи ли некој?
     
  3. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.469
    Допаѓања:
    201.244
    Пол:
    Женски
    Мислам дека Трендафилка ги користи, ама верувам дека се побезбедни за користење од тефлонските калапи. Знам дека со нив се пече на максимална температура до 180 степени, што е сосема доволно за мафини.
    Инаку, совет за да не ви се лепат мафините, односно да не се слегнува мастрафот :)lol: зборов ми е врв) што го користите, секогаш мешајте го со брашното - ако се работи за суви состојки или пак за парчиња овошје - нема да се распаднат и нема да потонат на дното на колачот.
    А мафините печени во хартиени корпици лесно се вадат од нив кога сосема ќе се оладат.
     
    На Dushi0102 и Marilyn-Monroe им се допаѓа ова.
  4. tigerlady

    tigerlady Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    Јас тука најдов силиконски и си земав едно табличе оти беа на попуст и плус немаше во куќава модли за мафини. Направив еднаш до сега, и не излегоа лошо мене најмногу ми беше страв да не имаат мафините некој чуден вкус на пластика ама супер си беа. На сама кутија во која беше спакувам калапот пишуваше да не се изложува на температура над 220 степени, така да ако зимаш пази на тоа. Јас сум задоволна и некако полесно се мијат за разлика од металните.
     
    На Annath и Marilyn-Monroe им се допаѓа ова.
  5. Marilyn-Monroe

    Marilyn-Monroe Популарен член

    Се зачлени на:
    24 декември 2010
    Пораки:
    1.805
    Допаѓања:
    5.895
    Имам 2х12 тефлонски калапи, но некогаш не ми стигаат, сакам одеднаш да ја распоредам смесата подеднакво во сите, за да немам варијации од најголемо до најмало. :D
    Силиконски гледав, ефтини се и со симпатични изгледи, но материјалот сам по себе ми дава чувство на сомнеж, во рака не се држи стабилно, а не да држи флуид во себе. :D

    Ќе земам и ќе пробам, за експериментирање сигурно ќе ми се најдат. :P


    Инаку, мафини со мармалад (од дуњи), испробано! Брзо, едноставно и прекрасно.
     
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Trendafilka

    Trendafilka Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.601
    Јас печам во силиконски калапи, прво пробав од страв на 180, па на 220 степени, за да на крајот стигнам до 250 степени за печење, и топ се, гајле немаат. ;)
    Полесно се мијат од тефлонските и не им треба многу подмачкување со путер или зејтин.
    Супер се, ако си најдете некое по пристојна цена купете си го, ги препорачувам.
    Имам и за куглоф, и од тоа сум задоволна.
    :)
     
    На koritsaki, Annath и Marilyn-Monroe им се допаѓа ова.
  7. darcy

    darcy Популарен член

    Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Завчера правев мафини со банана, и навистина супер испаднаа:

    200г брашно
    1 прашок за пециво (или лажичка прашок со лажичка сода бикарбона)
    пола лажичка сол
    3 голами банани, испасирани
    150г шеќер
    1 јајце
    80г растопен путер

    Се загрева рерната на 175С. Се мачкаат модлите, или се користат хартиени калапчиња (јас нив ги користам). Се меша брашното, прашокот за пециво и солта.
    Бананите, шеќерот, јајцето и растопениот путер се мешаат заедно (најлесно со миксер). Се додава смесата со брашното и се меша додека се добие еднородна смеса. Се става во калапите.
    Се пече 25-30 минути во претходно загрената рерна.

    Најмногу ми се допадна што не се исушија мафините и до денес, а им се допаднаа на сите што ги пробаа. :)
     
  8. kate21

    kate21 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 декември 2009
    Пораки:
    4.220
    Допаѓања:
    3.853
    Пол:
    Женски
    Јас сум ептен незадоволна од тефлонските модли |( Ми лепат, се сум пробала, сношто правев по трилионити пат, и не, не бива, веројатно не сум ги погодила :worried: Кога видов не бива, си ја турив смесата во куглоф и си испеков, си сечев парчиња и си поминав со гостите :geek: Додуша дека поровко троа малце подлебелки ги исеков ама битно беа превкусни, мислам беше на Трендафилка рецептот, од тука го читав, со мармалад :mm:
    Силиконски немам, ама дека се подобри се подобри, еднаш позајмив од кај другарка ми(ми требаа повеќе и да не црцкам по 12) и веднаш се одлепија. Само една маана беше што потемнале кај што капнало озгора, и грдо изгледаше, ко немиени :)
     
  9. darcy

    darcy Популарен член

    Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Јас имам модла од Dr.Oetker и супер сум задоволна - користам додуше и хартиени калапчиња, ама и делот што не го собира во нив веднаш се вади.

    Иначе ја купив книгичката со рецепти за мафини од Топер, и баш сакам да пробам некој деновиве :)
     
  10. ines.h

    ines.h Популарен член

    Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.856
    Прв пат ги правев, можеа и подобри да бидат ,зборувам з а вкусот некако повеќе ги печев и како по суви беа , а инаку многу убава форма си добиа и доста нараснаа.
    За следен пат др. рецепт .....по овој рецепт ги праев овој пат
    http://www.tortijada.mk/mk/kolacinja-i- ... ffini.html
     

    Прикачени фајлови:

    • DSCN1867.JPG
      DSCN1867.JPG
      Големина на фајлот:
      208,2 KB
      Прегледи:
      365
    На Divinebutterfly и Peppermint им се допаѓа ова.
  11. Talita

    Talita Популарен член

    Се зачлени на:
    14 ноември 2011
    Пораки:
    942
    Допаѓања:
    1.396
    Пол:
    Женски
    Решив да си купам силиконски калапи за мафини.И така одам јас во продавница и и викам вака и вака ми треба силиконски калап за мафини, и ми вика што ке праиш со силиконски земи си тефлонски,и викам зошто подобро е тефлонски? Ми вика па да ,иначе како ке ги испечиш со ова ке ти се растопи овие се за замрзнување нешто во облик на овие калапиве :^) И ме зачуде и мене и си реков да не не се такви,фатив си излегов и не купив :fubar:
    А и да не бидам офф топик ги имам 3 пати правено тие мафините од фемина што ги имаше ЧОКОЛАДНА ЛАВА,подобри мафини неам пробано :)
     
  12. Marilyn-Monroe

    Marilyn-Monroe Популарен член

    Се зачлени на:
    24 декември 2010
    Пораки:
    1.805
    Допаѓања:
    5.895
    Со основен рецепт за мафини се навикнав да правам премногу варијации:

    2 чаши* брашно
    1/3 чаша масло
    3/4 чаша млеко
    1/2 чаша шеќер
    1/2 лажичка сол
    1 кесичка прашок за пециво
    1 јајце


    Потоа искористете ја имагинацијата: какао, ванила, цимет, мармалад, џем, слатко, свежо и суво овошје, црно и бело чоколадо, мак, сусам...


    *Чаша=250 мл
     
    На baby-star, Divinebutterfly, Hipster и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Anna-Banana

    Anna-Banana Популарен член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.892
    Допаѓања:
    4.896
    Пол:
    Женски
    Добро е ко не ти рекла земи си паштети и чувај си ги кутивчињата па прави во нив :rofl: :rofl: :rofl:

    Не најсериозно,познавам луѓе што прават мафини во кутивчињата од паштетите,викаат дека и добро се печеле.Малку мене ми е чудно :?:

    Туку да не бидам оффтопик,да кажам мене ми се мафините многу убави за јадење.Но досега немам павено,сакам да ги пробам да видам да направам нешто да видам што ќе испадне. Ајде ветувам во најскоро време ќе направам па ќе ви се пофалам :lol:
     
  14. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.498
    Допаѓања:
    105.983
    Пол:
    Женски

    Талита еве јас имам ваков од Вико продавницата [​IMG] и секако дека може да се пече и во нив инаку за што друго би служеле :) И секако дека не се растопува :)
     
  15. tigerlady

    tigerlady Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    Ооо, боже господе па ќе им текне ли некогаш да видат што продаваат пред да го продаваат. :x

    Ако се растопуваат силиконските, зошто цел свет ги користи? Прашање на личен избор е дали ќе користиш тефлонски или силиконски калапи. Мене кај тефлонските не ми се допаѓа што треба или да ставам корпичка или со ноже по печење да ги одделам, а ми се случило и да не ми се извадат убаво. Овие два пати што правев со силиконските сум задоволна, а и претходно имам правено со други силиконски кај другарка ми и исто ме бендисаа.

    Мајка и на другарка ми користи силиконски калапи за печење веќе 10 години уназад и уште и се здрави и прави.
     
    На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  16. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.498
    Допаѓања:
    105.983
    Пол:
    Женски
    [​IMG]


    Мафини со цимет и јаболка


    2 рендани јаболки
    2 ч. брашно
    1/2 чаша кафеав шекер
    1 л . пециво
    1/2 лажица цимет
    35 гр. ореви
    250 мл. млеко
    1/3 чаша масло
    2 јајца

    Се рендаан двете јаболки. Во еден сад се ставаат брашното , шекерот , циметот и пецивото.Се прави една дупка во средината и се додаваат ситно сецканите ореви. Во друг сад се ставаат млекото , зејтинот , и јајцата и се мати со миксер. Потоа течните состојки се додаваат во другиот сад и се добро се меша со лажица. Се печат во загреана рерна на 180 степени.По желба се поросува со прав шекер
     
    На Mrs.Bass, macence85 и Peppermint им се допаѓа ова.
  17. Sweetheart87

    Sweetheart87 Популарен член

    Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Трендафилке да си жива и здрава за рецептов...... ги правев вчера (2 дози) и денеска веќе нема :D . Сите ги испофалија и ме прашаа од кај сум го зела рецептот ( а јас само мудро си молчев :lol: )
     
  18. nena2010

    nena2010 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.107
    Допаѓања:
    112.665
    Пол:
    Женски
    Значи вака, за сите оние кои се мислат за силиконските калапи, ги препорачувам на Делимано. Ги имам дома, коштаат 500 денари и вреди за секоја пара. Овие другите ги немам пробано, ама со овие на Делимано не треба да ги мачкате со масло, издржуваат и до 250 степени во рерна ( испробано) и се мијат многу лесно. Ги правев Мафините со јаболко и цимет и беа превкусни.
     
  19. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.437
    Допаѓања:
    17.074
    Сега ги правев овие, превкусни се. Јас внатре им ставив и кругче од банана.
    Да ги пробате :!:
     
  20. Talita

    Talita Популарен член

    Се зачлени на:
    14 ноември 2011
    Пораки:
    942
    Допаѓања:
    1.396
    Пол:
    Женски
    Сеа си ги правев и јас. Само имам еден проблем неможам одпосле да ги превртам тоа ми се подува горе и не стојат како на Трендафилка право што може да е ? :|