Кулинарски прашања, совети и брзи идеи Може да ставаш директно во модлата, а може и во хартиени корпици - по избор. Ако ја ставаш смесата директно во калапот, пожелно е малку да го подмачкаш, а ако ставаш во хартиени корпи, не мора. Иако е пожелно и тие да се подмачкаат за да излегуваат мафините полесно (хартијата лесно се вади само кога мафините се убаво изладени, барем кај мене). И, имаш цела тема за рецепти за мафини во категоријата Рецепти.
Само што ги направив солените од Анат, точно 400 грама ставив салама и кашкавал, и навистина се пре пре преубави и превкусни. Пред некој ден ги правев и од Трендафилка, и ќе ги правам пак со мала промена што ќе намалам ептен количина на какао, и можеби ќе додадам една лажица еурокрем. Инаку еве ми ги денешните
Тедибер, немој во никој случај да ставаш еурокрем. Јас така се излажав и ми падна скроз на дното и ми се исполепија мафините и не можев никако да ги извадам, се распаднаа скроз, а еурокремот стана камен тврд. Истото ми се има десено и кога правев куглов, ама дури сега со мафините сфатив од што е проблемот. Еурокремот не е супститут ниту за чоколадото, ниту за какао. Плус при печењето испушта маснотија многу, затоа што изгледа содржи многу маргарин или што и да е, па потоа и тоа што ќе успееш да го одлепиш нема да биде вкусно, ќе бидат премасни.
Mоже сум единствена на планетава што овие чуда ич не ми се убави . Mа не бре брате, не ми се свиѓаат. Tатко ми многу ги сака, му правев едно време од тоа чоколадната лава, луд е по нив. после ми се здосади, виде не виде си купи од оние со вишна и чоколадо на Bинчини ми се чини... Mногу ми беа тужни на мене
Еве и јас да ги пофалам солените на Анат супер брзи, вкусни и едноставни. Јас не најдов наше пченкарно (после аферата со српското) па ставив само обично. И сега си имам за доручек Фала за рецептот Ако имате некои нови за солени мафини, додавајте, јас сум повеќе по соленото
Убаво што Сесилија кажа за кремот, да не се подлажувам да ставам и јас, впрочем, имам едно лошо искуство со колачиња со Нутела, така да... Јас во моите наместо какао ставам несквик и супер се. Какао ставам многу малку, чисто колку да добие боја, остатокот е повеќе стопено чоколадо. А и со бело чоколадо се имам зафркнато многу јако. Ми се заврте во глава дека мафините би биле топ ако наместо сецкано црно ставам бело чоколадо. KIDS, DO NOT DO THIS. И тоа слично како и кремот е премрсно, испушта маснотија, прво нема шанси да ги одлепиш, после се стврднуваат и камен се, а вкусот е... карамелизирано и тврдо никакво мафинче.
Кравче, експериментирај... ставај што сакаш во мафините, мене омилена комбинација ми е моцарела со маслинки. Јас за солени само тој рецепт го вртам, ама секогаш различен мастраф ставам, зависно за кого ги правам. А тоа пченкарното брашно е убаво, затоа што се стварно крцкави поради него. Може и палента да ставиш наместо брашно, ама нели таа со зеленото била канцерогена, а оваа на Жито Лукс не ја препорачувам, оти еднаш, само што ја отворив, најдов бубачки внатре . Трендафилке, нормално дека мафините не се исти со бело чоколадо... тоа и не е чоколадо, тоа е какао путер - само мрснотија, никакво чоколадо. Јас сум ставала одозгора само и не беа убави, а не би експериментирала со ставање внатре, фала за споделеното искуство
Жени, ме фати мерак од темава да се бачкам во кујна. И да ве прашам - од каде ги купувате силиконските калапчиња? Ги има низ маркетите? Да се опремам и ќе почнам со експериментирање. :geek:
Ајде и од мене нешто проверено. Потребно е 300гр нутела 60гр брашно 3 јајца Се убаво се меша,и се става во калапчиња за мафини. Се пече 30мин на 180 степени. Одозгора ги декорирав со лешници,кога се подзапекоа малку,во средината им ставив еден голем.Еве одприлика како изгледаат(сликите се од нет) На сликата се декорирани со сечени бадеми,не изгледа лошо.
Едно прашање до поискусните-ак ги печам во хартиени корпици нема да изгорат корпиците,пошто нели се од хартија:?
Не нема да изгорат,барем мене не ми изгореле.Само пази ако земаш од тинекс од големите корпички,помеѓу нив има едни како црни со поинаков состав,веројатно им служат како да ги делат на број или незнам за што,како и да е пробав и нив да ги искористав не се вадеа никако,така да не ги употребувај и нив.Ама се распричав,важно нема да ти изгорат.
За нова година ќе ги правиме солените мафини на Анат, па ќе ве известам баш како ми излегле. Другарка ми спремаше слични такви ама лакомата ставила од се по нешто и сирење и кашкавал, и салама и печурки и краставици и маслинки, и многу зејтин, премрсно беше и пресилно ми се слоши после еден мафин. Планирам само кашкавал и врат да ставам, и одозгора сусам. Се мислам како ќе биде павлка да ставам внатре, ама да не зафркнам, друг пат ќе еспериментирам. Памет и за другите, ако ставите само 2или 3 мастрафи, не сте скржави. Мене лично солените ми сепоубави од благите, или па не сум јаделе убави благи мафини И тие ќе ги пробам следен пат, за десерт. П.С Каков пченакарно користите? Ние дома се некое српско зимавме, али со ова аферава, мајка ми се исплаши и го фрли Имам користено од некое наше, ама не го биваше ич, пројата ужасно невкусна беше. А со сигурност поубави ќе бидат ако има и пченкарно брашно не само од обичното. Спојлер Анат, домаќинка на форумов, нумеро уно Едно 10тина рецепти од тебе имам прибрано, абре експертски и објаснето и без грешка излегле, aбе прсти да изедеш
^ Хипстер и јас, како другарка ти, секогаш ги правам со толку состојки внатре и баш ми се вкусни. Ствар на вкус е тоа, не лакомост И ќе ти искочат и на тебе мрсни ако ставиш пола филџан зејтин, како што и пишува во рецептов. Ако нејќеш такви.. стави си помалце. Иначе убави тафчиња или калапи (како и да се викаат)има во Веро. За 12 мафини се..околу 900 денари.
^ У реду,ќе модифицирам малку ако треба, зашто мислам дека она и поише имаше масло стаено од пола чаша, но нема врска. Битно таа ми е замислата за мафини како на репецптот на Анат. Инаку онака пишав лакмост, зашто од што сакаше да експериментира претера. Мене тоа ми е многу, незнам сепак се работи за вкус, но повеќето гледам ставале по 2 или 3 состојки максимум. Јас имам осетлив желудник и тешко ми падна,башка и не сум научена многу мрсно да јадам. Инаку истите тие тафчиња за мафини од веро, во продавничките кај зелен пазар се по 200,па сега, видете што поише ви одоговара. Мене ми е сулудо 900 денари за тефлонско тафче па за мафини. За 1000ка ќе и земам на мајка ми делимано, ќерамича тава.
Половина филџан зејтин не е ништо. Не се мрсни од него. Ако ставите и кашкавал и сирење, и сланина и не знам што, нормално дека ќе излезат мрсни и плус вкусовите се губат и се испомешани. Инаку, јас најчесто ставам по две состојки. Вкусот се губи ако ставите премногу. Кашкавал ставајте некој што е помалку мрсен, кравји на пример. Како што имам кажано и претходно, омилени ми се со маслинки и моцарела. Друга комбинација ми е сирење и кисели краставички, трета комбинација сирење и шунка. Може да пробате со шунка и кисели краставички, потоа маслинки и шунка, само сирење.... можностите за експериментирање се големи. За пченкарното брашно, има на Жито Лукс, го имам видено во Супер Тинекс, јас тоа го користам. Инаку, на ум сум да прекинам со пченкарно брашно додека најдам асален производител, бидејќи ете, српското е канцерогено, а ова на Жито Лукс не ми се купува оти во палентата најдов бубачки
Еве ми ги мафините за вечер, измешав од неколку рецепти.... и трагичното е што се прекрасни а не знам како ги направив и кои се намирници ги ставив. Ај нема врска, со некое наредно експериментирање ќе ги погодам пак Во еден рецепт од Анат видов и рум дека имаше па и тоа им ставив... верувајте, олку убави мафини не сум направила до сега. Овие дома половина ми ги изедоа, ненаситни еве ви по еден, за Среќна нова
Јас ги правев пред некој ден тие од ситно сецкано што ги имаше Трендафилка постирано, само бела варијанта - без топено чоколадо и какао во филот. Ставив 100 грама чоколадо сецкано на парченца, и додадов цимет затоа што сум зависна од него, и излегоа супер. Не беа многу благи, што ми беше замерка од домашните претходното правење, циметот им даде супер шмек, а и добра промена од чоколадните, кои многу често ги правиме. Ги навикнав децата, обавезно во сабота или недела за појадок да правиме мафини
Какви ви се плеховите вас? Јас се утепав барајќи подлабоки, ама неможев да најдам. Моиве некако многу плитки се, т.е некако како не толку длабоки ми се. Ај ќе го сликам деновиве па да ми кажете дали и вашите се такви, и кај да земам подлабок само не по цена од 900денари, толку пари за плех не давам. Во косултација со кравче, се пишманив, и вратот го оставив за мезење, а внатре ставив сирење и маслинки, праубави беа, во уста се топеа. Само малку згрешив ставив пола пециво па затоа не ми нараснаа многу. И во недостаток на пченкарно брашно ги направивме само со обично, иаку мене со пченкатно ми се побаво. Инаку мајка ми тврди дека и тоа од жито-лукс е увозно српско нема никаде наше македонско пченкарно брашно Само ме нервира што се плитки, ама па не пораснаа многу излега и затоа се помали малку. Битен ми е многу изгледот што да праам таква сум.
Последните две тури мафини ми беа прсти да излиже човек, пофалби од сите страни. Е сега мојата тајна е што ставам минимално количество какао, а малку повеќе несквик. Вкусот е неодолив. И дефинитивно колку поквалитетно црно чоколадо = толку повкусни мафини. Престанав да го користам она на Свислион од Кам, си земав за проба од Кандит чоколадо за готвење - и веднаш се почувствува невкусена разлика. Плус, топам уште 100 гр. чоколадо со путер на пареа и откако ќе ги извадам уште топлички, ги полевам сите 12 одозгоре со чоколадо. Внатре ставам сецкано чоколадо и ореви најчесто, комбинацијата нема утка. Што да кажам, освен - divine.