1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мафини

Дискусија во 'Рецепти' започната од Marilyn-Monroe, 11 октомври 2011.

  1. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.469
    Допаѓања:
    201.244
    Пол:
    Женски
    Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

    Може да ставаш директно во модлата, а може и во хартиени корпици - по избор. Ако ја ставаш смесата директно во калапот, пожелно е малку да го подмачкаш, а ако ставаш во хартиени корпи, не мора. Иако е пожелно и тие да се подмачкаат за да излегуваат мафините полесно (хартијата лесно се вади само кога мафините се убаво изладени, барем кај мене).
    И, имаш цела тема за рецепти за мафини ;) во категоријата Рецепти.
     
    На MIA-SK му/ѝ се допаѓа ова.
  2. teddybear

    teddybear Популарен член

    Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    2.679
    Допаѓања:
    10.370
    Само што ги направив солените од Анат, точно 400 грама ставив салама и кашкавал, и навистина се пре пре преубави и превкусни.

    Пред некој ден ги правев и од Трендафилка, и ќе ги правам пак со мала промена што ќе намалам ептен количина на какао, и можеби ќе додадам една лажица еурокрем.

    Инаку еве ми ги денешните :)
     

    Прикачени фајлови:

    На midnight.flower, Divinebutterfly, eli25 и 9 други им се допаѓа ова.
  3. sesilija

    sesilija Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.280
    Тедибер, немој во никој случај да ставаш еурокрем.
    Јас така се излажав и ми падна скроз на дното и ми се исполепија мафините и не можев никако да ги извадам, се распаднаа скроз, а еурокремот стана камен тврд.
    Истото ми се има десено и кога правев куглов, ама дури сега со мафините сфатив од што е проблемот.
    Еурокремот не е супститут ниту за чоколадото, ниту за какао.
    Плус при печењето испушта маснотија многу, затоа што изгледа содржи многу маргарин или што и да е, па потоа и тоа што ќе успееш да го одлепиш нема да биде вкусно, ќе бидат премасни.
     
    На teddybear му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.465
    Mоже сум единствена на планетава што овие чуда ич не ми се убави :^) . Mа не бре брате, не ми се свиѓаат.
    Tатко ми многу ги сака, му правев едно време од тоа чоколадната лава, луд е по нив.
    после ми се здосади, виде не виде си купи од оние со вишна и чоколадо на Bинчини ми се чини... :puke: Mногу ми беа тужни на мене :) :)
     
  5. kravce

    kravce Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.807
    Допаѓања:
    52.965
    Еве и јас да ги пофалам солените на Анат :D супер брзи, вкусни и едноставни. Јас не најдов наше пченкарно (после аферата со српското) па ставив само обично. И сега си имам за доручек :sun: Фала за рецептот :*
    Ако имате некои нови за солени мафини, додавајте, јас сум повеќе по соленото :)
     
    На Hipster и DzingrlakaDzikica им се допаѓа ова.
  6. Trendafilka

    Trendafilka Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.601
    Убаво што Сесилија кажа за кремот, да не се подлажувам да ставам и јас, впрочем, имам едно лошо искуство со колачиња со Нутела, така да...
    Јас во моите наместо какао ставам несквик и супер се.
    Какао ставам многу малку, чисто колку да добие боја, остатокот е повеќе стопено чоколадо.
    А и со бело чоколадо се имам зафркнато многу јако. Ми се заврте во глава дека мафините би биле топ ако наместо сецкано црно ставам бело чоколадо.
    KIDS, DO NOT DO THIS.
    :!:
    И тоа слично како и кремот е премрсно, испушта маснотија, прво нема шанси да ги одлепиш, после се стврднуваат и камен се, а вкусот е... карамелизирано и тврдо никакво мафинче. :sweat:
     
    На teddybear му/ѝ се допаѓа ова.
  7. DzingrlakaDzikica

    DzingrlakaDzikica Популарен член

    Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.634
    Дарлинг, чувај за утре, нека има 50-60. :D
     
    На kravce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.469
    Допаѓања:
    201.244
    Пол:
    Женски
    Кравче, експериментирај... ставај што сакаш во мафините, мене омилена комбинација ми е моцарела со маслинки. Јас за солени само тој рецепт го вртам, ама секогаш различен мастраф ставам, зависно за кого ги правам. А тоа пченкарното брашно е убаво, затоа што се стварно крцкави поради него. Може и палента да ставиш наместо брашно, ама нели таа со зеленото била канцерогена, а оваа на Жито Лукс не ја препорачувам, оти еднаш, само што ја отворив, најдов бубачки внатре :puke: .

    Трендафилке, нормално дека мафините не се исти со бело чоколадо... тоа и не е чоколадо, тоа е какао путер - само мрснотија, никакво чоколадо. Јас сум ставала одозгора само и не беа убави, а не би експериментирала со ставање внатре, фала за споделеното искуство :)
     
    На ♡BuBaLe♡, Trendafilka и kravce им се допаѓа ова.
  9. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.903
    Допаѓања:
    81.170
    Пол:
    Женски
    Жени, ме фати мерак од темава да се бачкам во кујна. :lol:
    И да ве прашам - од каде ги купувате силиконските калапчиња? Ги има низ маркетите? :^)
    Да се опремам и ќе почнам со експериментирање. :geek:
     
  10. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.921
    Допаѓања:
    123.327
    Ајде и од мене нешто проверено.
    Потребно е
    300гр нутела
    60гр брашно
    3 јајца


    Се убаво се меша,и се става во калапчиња за мафини.
    Се пече 30мин на 180 степени.
    Одозгора ги декорирав со лешници,кога се подзапекоа малку,во средината им ставив еден голем.Еве одприлика како изгледаат(сликите се од нет)
    На сликата се декорирани со сечени бадеми,не изгледа лошо.
     

    Прикачени фајлови:

    На Divinebutterfly и baby-star им се допаѓа ова.
  11. baby-star

    baby-star Популарен член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.470
    Допаѓања:
    10.903
    Едно прашање до поискусните-ак ги печам во хартиени корпици нема да изгорат корпиците,пошто нели се од хартија:?
     
  12. nadja.d

    nadja.d Популарен член

    Се зачлени на:
    19 октомври 2012
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    220
    Не нема да изгорат,барем мене не ми изгореле.Само пази ако земаш од тинекс од големите корпички,помеѓу нив има едни како црни со поинаков состав,веројатно им служат како да ги делат на број или незнам за што,како и да е пробав и нив да ги искористав не се вадеа никако,така да не ги употребувај и нив.Ама се распричав,важно нема да ти изгорат.
     
    На baby-star му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Hipster

    Hipster Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Пол:
    Женски
    За нова година ќе ги правиме солените мафини на Анат, па ќе ве известам баш како ми излегле.
    Другарка ми спремаше слични такви ама лакомата ставила од се по нешто и сирење и кашкавал, и салама и печурки и краставици и маслинки, и многу зејтин, премрсно беше и пресилно ми се слоши после еден мафин.
    Планирам само кашкавал и врат да ставам, и одозгора сусам.
    Се мислам како ќе биде павлка да ставам внатре, ама да не зафркнам, друг пат ќе еспериментирам.
    Памет и за другите, ако ставите само 2или 3 мастрафи, не сте скржави.
    Мене лично солените ми сепоубави од благите, или па не сум јаделе убави благи мафини :?:
    И тие ќе ги пробам следен пат, за десерт.

    П.С Каков пченакарно користите?
    Ние дома се некое српско зимавме, али со ова аферава, мајка ми се исплаши и го фрли :(
    Имам користено од некое наше, ама не го биваше ич, пројата ужасно невкусна беше.
    А со сигурност поубави ќе бидат ако има и пченкарно брашно не само од обичното.
    Анат, домаќинка на форумов, нумеро уно 8)
    Едно 10тина рецепти од тебе имам прибрано, абре експертски и објаснето и без грешка излегле, aбе прсти да изедеш :)
     
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Edie.S

    Edie.S Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 октомври 2012
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    395
    Пол:
    Женски
    ^ Хипстер и јас, како другарка ти, секогаш ги правам со толку состојки внатре и баш ми се вкусни. Ствар на вкус е тоа, не лакомост :^)
    И ќе ти искочат и на тебе мрсни ако ставиш пола филџан зејтин, како што и пишува во рецептов. Ако нејќеш такви.. стави си помалце.

    Иначе убави тафчиња или калапи (како и да се викаат)има во Веро. За 12 мафини се..околу 900 денари.
     
  15. Hipster

    Hipster Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Пол:
    Женски
    ^ У реду,ќе модифицирам малку ако треба, зашто мислам дека она и поише имаше масло стаено од пола чаша, но нема врска. Битно таа ми е замислата за мафини како на репецптот на Анат.
    Инаку онака пишав лакмост, зашто од што сакаше да експериментира претера.
    Мене тоа ми е многу, незнам сепак се работи за вкус, но повеќето гледам ставале по 2 или 3 состојки максимум.
    Јас имам осетлив желудник и тешко ми падна,башка и не сум научена многу мрсно да јадам.
    Инаку истите тие тафчиња за мафини од веро, во продавничките кај зелен пазар се по 200,па сега, видете што поише ви одоговара.
    Мене ми е сулудо 900 денари за тефлонско тафче па за мафини.
    За 1000ка ќе и земам на мајка ми делимано, ќерамича тава.
     
    На kravce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.469
    Допаѓања:
    201.244
    Пол:
    Женски
    Половина филџан зејтин не е ништо. Не се мрсни од него. Ако ставите и кашкавал и сирење, и сланина и не знам што, нормално дека ќе излезат мрсни и плус вкусовите се губат и се испомешани. Инаку, јас најчесто ставам по две состојки. Вкусот се губи ако ставите премногу. Кашкавал ставајте некој што е помалку мрсен, кравји на пример.
    Како што имам кажано и претходно, омилени ми се со маслинки и моцарела. Друга комбинација ми е сирење и кисели краставички, трета комбинација сирење и шунка. Може да пробате со шунка и кисели краставички, потоа маслинки и шунка, само сирење.... можностите за експериментирање се големи.

    За пченкарното брашно, има на Жито Лукс, го имам видено во Супер Тинекс, јас тоа го користам. Инаку, на ум сум да прекинам со пченкарно брашно додека најдам асален производител, бидејќи ете, српското е канцерогено, а ова на Жито Лукс не ми се купува оти во палентата најдов бубачки :worried:
     
    На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  17. teddybear

    teddybear Популарен член

    Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    2.679
    Допаѓања:
    10.370
    Еве ми ги мафините за вечер, измешав од неколку рецепти.... и трагичното е што се прекрасни а не знам како ги направив и кои се намирници ги ставив. :tmi: Ај нема врска, со некое наредно експериментирање ќе ги погодам пак :D Во еден рецепт од Анат видов и рум дека имаше па и тоа им ставив... верувајте, олку убави мафини не сум направила до сега. Овие дома половина ми ги изедоа, ненаситни :D

    еве ви по еден, за Среќна нова :*
     

    Прикачени фајлови:

    На LilBaby, AnaKarenina, Divinebutterfly и 15 други им се допаѓа ова.
  18. Ariel

    Ariel Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.156
    Допаѓања:
    138.703
    Јас ги правев пред некој ден тие од ситно сецкано што ги имаше Трендафилка постирано, само бела варијанта - без топено чоколадо и какао во филот. Ставив 100 грама чоколадо сецкано на парченца, и додадов цимет затоа што сум зависна од него, и излегоа супер.

    Не беа многу благи, што ми беше замерка од домашните претходното правење, циметот им даде супер шмек, а и добра промена од чоколадните, кои многу често ги правиме.

    Ги навикнав децата, обавезно во сабота или недела за појадок да правиме мафини :)
     
  19. Hipster

    Hipster Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Пол:
    Женски
    Какви ви се плеховите вас?
    Јас се утепав барајќи подлабоки, ама неможев да најдам.
    Моиве некако многу плитки се, т.е некако како не толку длабоки ми се.
    Ај ќе го сликам деновиве па да ми кажете дали и вашите се такви, и кај да земам подлабок само не по цена од 900денари, толку пари за плех не давам.
    Во косултација со кравче, се пишманив, и вратот го оставив за мезење, а внатре ставив сирење и маслинки, праубави беа, во уста се топеа.
    Само малку згрешив ставив пола пециво па затоа не ми нараснаа многу.
    И во недостаток на пченкарно брашно ги направивме само со обично, иаку мене со пченкатно ми се побаво.
    Инаку мајка ми тврди дека и тоа од жито-лукс е увозно српско нема никаде наше македонско пченкарно брашно :devil:
    Само ме нервира што се плитки, ама па не пораснаа многу излега и затоа се помали малку.
    Битен ми е многу изгледот што да праам таква сум.
     
    На kravce му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Trendafilka

    Trendafilka Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.601
    Последните две тури мафини ми беа прсти да излиже човек, пофалби од сите страни.
    Е сега мојата тајна е што ставам минимално количество какао, а малку повеќе несквик.
    Вкусот е неодолив.
    И дефинитивно колку поквалитетно црно чоколадо = толку повкусни мафини.
    Престанав да го користам она на Свислион од Кам, си земав за проба од Кандит чоколадо за готвење - и веднаш се почувствува невкусена разлика.
    Плус, топам уште 100 гр. чоколадо со путер на пареа и откако ќе ги извадам уште топлички, ги полевам сите 12 одозгоре со чоколадо.
    Внатре ставам сецкано чоколадо и ореви најчесто, комбинацијата нема утка. :)
    Што да кажам, освен - divine. :mm: :mm:
     
    На kravce, teddybear, Edie.S и 1 друга личност им се допаѓа ова.