Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мачнини во текот на бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Bela-30, 3 октомври 2014.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.080
    јас секаде носев исечен лимон.Мирисот на лимон ме смируваше и ми ги ублажуваше гадењата.Пиев и б6 ,препорачан ми беше баш за мачнини

На kostarika му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    24.750
    Jas isto taka od samiot pocetok imav macnini , a nabrzo i cesto povrakanje.Doktorkata mi preporaca deka e najvazno da se jade po malku , a cesto , odnosno da ne dozvolis da ti e prazen zeludecot , bidejki togas macninite se uste poizrazeni. Isto taka i gumbirot mi go preporaca deka pomagal .Bilo vo caj ,rendan so malku med ili pak tuka se prodava , a bi trebalo i vo Makedonija ,Schweppes Ginger Ale, koj mene mi pomogna premnogu.Doktorite go preporacuvaat za macnini , iako e gaziran sok, no nema kofein i ne e steten da se pie.A i ne samo doktorite , tuka i vo prospekti za trudnici e naveden da se konzumira koj ima cesto povrakanje i gadenje.Taka da , ako najdes kupi si , mislam deka bi ti pomognal mnogu.
    Za tabletite za povrakanje mi kazaa vo kraen slucaj da se napijam, ako mi e premnogu loso ,no da gi izbegnuvam.

Ne bi trebalo dolgo da ti traat macninite.Jas gi imav od samiot pocetok do pri kraj na 13ta nedela.Sega veke okolu 15ta gi imam ponekogas , no znacitelno pomalku od sto bea.

Последна измена: 6 декември 2017
    На Bibi30 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tweety Sweety

Tweety Sweety Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2017
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    61
    Чаре за повраќање и гадење по цел ден?
    Од седма недела како ме фати, еве никако не ме пушта, а веќе 9+ сум. :(

4. Tukituki

Tukituki Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.427
    Ја се подсмирувам со кока кола,и фишермен&фриендс бонбоните.Не дека скроз ми поминува ама колку толку ќе ме смири.

На Flower.153 и Tweety Sweety им се допаѓа ова.
  5. Џиџи91

Џиџи91 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    143
    Јас сум 9 недела и уште на самиот почеток немав никакви мачнини ни повраќање ни сега дали е можно натака во поголемите месеци да ми се појават

6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.312
    Допаѓања:
    285.464
    Се може, нема правило.

7. Flower.153

Flower.153 Нов член

Се зачлени на:
    5 март 2018
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    2
    Ја сум шеста недела, а од прошлата недела имам ужасни мачнини, поготово насабајле.
    Бев денес кај гинекологот и ми даде некои таблети за џвакање што биле со ѓумбир и витамин Б6 па ќе видиме како ќе се покажат.

На Tweety Sweety му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tweety Sweety

Tweety Sweety Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2017
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    61
    Се надевам ќе помогнат.
    Како се викаат таблетите? :)

На Flower.153 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Flower.153

Flower.153 Нов член

Се зачлени на:
    5 март 2018
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    2
    Plasigen B6, околу 500 денари беа во Еурофарм.
    Малце гаднички се односно лутат, претпоставувам поради ѓумбирот.

На Tweety Sweety му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Smetalink

Smetalink Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    221
    Zdravo na site kazite mi sto da se napijam za mucnini i povrakjanjr od 5 nedela sum so povrakjanje srga sum 9 nedela lezev vo bolnica mi bese dobro ne povrakjav jadev nemav micnini sega doma pak isto neznam vise sto da zemem se probav ve molam kazete mi nesto

На saramila09 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Devojki ima mn gadenje povrakanje mi ide nemozam me maci losd je vrtoglavica me vati grloto nemozam da goltnam nz so da pravam pomos nes a na rabota sum

12. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    2.127
    Боловање земи си . Мене ништо не ки помогна скрос да ме отараси од мачнини . Антиметил пиев , газирана вода ама најчесто бев за никаде и лежев

На aceee99 и NarCis@ им се допаѓа ова.
  13. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    nekogas mi e podobro negoska na moneti mi ide losenje vrtigalvica se nadevam dek ke bidam podobro

14. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    2.127
    е така ама на работа треба да функционираш .

Последна измена од модератор: 11 мај 2018
  15. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    7.820
    Јас шмокав лимон,пиев антиметил и бедоксин некогаш.Страшни мачнини,но осеќам како ги снемува по малку,од денес 12 недела.

16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.768
    Допаѓања:
    23.397
    Јас имам после ручек и траат до вечер понекогаш земам гастрогард за шмукање и ми поминува. А некогаш јадам нешто, било што колку да работи желудникот и ми поминува.

17. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.970
    Допаѓања:
    21.159
    Мешиња вие што сте на почеток на бременоста имате ли утрински мачнини и како ги решавате?
    Точно од 6 недела почнав да имам утринско гадење(не можам да повратам) само ми се гади, многу сум малаксана и никако не можам да станам од кревет.
    Малаксаноста, гадењето и вртењето ми траат до 17 часот и потоа престанува и така секој ден. Да сум дома нека ми се врти, ама на работа сум и не можам да издржам, цело време стојам на работа.
    Има ли некој начин да си помогнам или ќе терам така, од понеделник сум и прва смена па не знам како ќе издржувам. Секој совет е добредојден. :*

На Scorpio87, aceee99 и saramila09 им се допаѓа ова.
  18. saramila09

saramila09 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    3.637
    Јас од почеток имав мачнини едно време неможев да повратам па веќе 3 недели секое утро некогаш преку ден и ноќ повраќам дури и киселини повраќам секој ден е тоа ме убива гадно ама не преземав ништо бидејќи мојот матичен ми рече дека е нормално до 4 месец па ќе ги снема омалаксана сум и ми се врти апетит 0 и цел ден да не јадам не ми текнува ама си лежам повеќе и спијам и така ќе ми помине ама ако ти се повраќа повраќај ќе ти олесни иначе вака ако неможеш полошо е знам и јас бев така гледај јади повеќе овошје не јади тешки јадења тие уште повеќе прават да имаш мачнини.. со лесно ќе помине и ова све за бебуш ќе трпиме :inlove:

Последна измена: 11 мај 2018
    На aceee99 и lavica82 им се допаѓа ова.
  19. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Пробај со грицкање нешто солено,крекери,соленки. Мене многу ми помагаше двопек за доручек.

На saramila09 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    353
    Има ли некакви апчиња, бонбони, нешто било што, за олеснување на лошењето и гадењето?