Мачнини во текот на бременоста

Discussion in 'Бременост' started by Bela-30, Oct 3, 2014.

1. joy1

joy1 Форумски идол

ја имав до 16 та недела
    Стисни заби и туркај ден за ден.Ќе помине

2. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Mora da se isturka nekako, mnogu mi e tesko koga sum na rabota nemozam da rabotam nemam koncentracija ni sila rabotata mi e fizicka vo stoecka polozba

koritsaki and joy1 like this.
  3. BirMelek

BirMelek Популарен член

И јас за првото имав до 16та. Ама до некаде поподносливи од овие сега. Сега е ужас! Од течности единствено густи сок трпам, а после ме фаќаат киселини |(
    Вчера на роденден, во игротека, паметна бев и не каснав пица, инаку зачинот ќе ме докрајчеше:|

LUCI 99 likes this.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Малку наука и позитивна мисла дека сепак лошењето има и позитивен аспект кој ќе ве води да го поминете овој вовед на бременост (психички) полесно.
    @Sexybaby86 те читав дека ти е лошо, а налетав на делот во книгава па да те бодрам малку и јас тебе :hug:
    C116DA53-5042-4B4E-8D32-002E8E125A13.jpeg 8FAAF4E5-DDDF-4535-A566-BF66B81570C9.jpeg

5. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Кај беше пред една година? :|

fana and TeddyGrey like this.
  6. lejlla

lejlla Популарен член

Ајде и јас да си се пријавам тука, мачнини, киселини, повраќање.....ужас!

7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се прпелкав по темава и лежев затворена во спална умирајќи од лошење. Точно пред година. Цркла сам.
    Ама гледаш љубави сето тоа било позитивно :)

Ајде прави уште едно од прв ден ќе те бодрам ветувам!:*

Last edited: Jul 17, 2019
  8. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Јас по третпат низ ова не минувам :shake: Ват из мач, мач из :| А и не можам да слушам: Ај уште еден месец и ќе помине. Стигнав до пораѓај, повратив и се породив.

9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

:rofl::rofl:

Мене ми викаа цело време уште неделава и готово. И побесна станував следната недела.

Ann.loves.you, NarCis@ and Sexybaby86 like this.
  10. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Фала ти, сега го прочитав. Значи да се надевам дека ќе има бенефит од мачниниве - паметно дете :party: :D

Не ми поминуваат неделиве, еден ден ко еден месец. Турни ме да кинисам работава :( А чекам да стигнам до 12 недела, демек да се опуштам малце психички и да се понадевам дека ќе видам крај на мачниниве :|

Kaetana, NarCis@ and FreeMind like this.
  11. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Што и да речам дека брзо ќе помине ќе ми звучи како што мене ми звучеше тогаш затоа ќе замолчам :)
    Се ќе биде во ред не заборавај.

Плус понатаму стои колку поголемо бебе на тежина толку поразвиен мозок. Така да ќе мораш и да јадеш за вториов услов да го исполниш.

Те гушкам.

NarCis@ and Sexybaby86 like this.
  12. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Со првото ни еднаш не ми се слоши, буквално никаква мака немав. Второво затоа ми наплаќа уште унапред за се'. Периодов живеам на солени крекери и супи, ама ќе се подобрам.

Фала на убавите желби :hug:

NarCis@ and FreeMind like this.
  13. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Читав/слушнав во емисија, и јас не знам точно од кај го имам податокот, дека наводно, мајките кои имаат мачнини и повраќање до крај на бременост, е затоа што плодот е со различна крвна група од нивната. Телото го гледал како страно тело, па така организмот реагирал. И цела бев :o Големата ќерка има крвна група на татко ѝ, па оттаму и деветмесечното цедење. И така останувам трудна со второто и почнувам да повраќам толку многу, што низ желудник ми излезе цела душа, карма, судбина, а чак и минатото си го видов во шоља. И си реков тоа е, и второто со крвна група на татко ѝ. Ама не. И крвна група, и рх фактор на мене. Значи само нѐ лажат |(

Sesil, fana, Sexybaby86 and 2 others like this.
  14. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Не дека ти е утеха, ама јас на физиолошки живеев со вит. Ц и Б6 во вена :rofl:
    Побрзо да мине Секси, се гледа дека ти е лошо, фалиш во темата :hug:

fana, FreeMind and Sexybaby86 like this.
  15. Kaetana

Kaetana Популарен член

И јас со второво маки измачив. Првите недели (до кај 13-14) умрев од лошење. И тоа не повраќав ама имав чувство дека секој момент ќе повратев. Барем да повратев, да ми олеснеше.

Сега, еве 30 недела умирам од киселини. Ама не знам како да ви опишам колку киселини имам. Се мислам да се откажам од јадење ама џабе. И од глад имам киселини.

Со првата бременост ми се лошеше недела две. Киселини и тогаш имав. Ама мислам не до толку како сега (или имам заборавено).

Ќе помине, ама додека помине, ти си знаеш....

Тоа не ми се верува. Детето знам дека ќе има крвна група као мојата затоа што со маж ми сме иста крвна група. Па почетокот беше страшен. ... :)))

FreeMind, Ava.84, fana and 2 others like this.
  16. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Иста судбина јас и ти значи :| Мене ми се гади и во спиење дури. Штом станам насабајле, дека празен стомакот, гладна и тогаш е најлошо, а не можам за жива глава да каснам нешто во тие моменти. Се вртам во тој зачаран круг и не можам да излезам, одвратно ;( Кога повраќам, кога не, зависи. Ама кога ќе повратам, ми се олеснува. Мада, прошлата недела еден ден буквално цел ден повраќав, може преку 10 пати дента. И на работа и дома, цел божји ден. Само тој ми беше така екстра лош ден, не знам како преживеав, ужасно ми беше :sweat: Инаку претежно ми се нагони само, ама одвратно ми е кога на гладно ми се јавуваат, а не можам да лапнам ништо да ги смирам, бар едно залче. Уф :worried:

За крвната група, и јас и мм сме иста, така што знам дека и бебево ќе е иста. И бебка е иста, а со неа немав мачнини. Така да и кај мене не држи вода муабетот :D

FreeMind, fana, NarCis@ and 1 other person like this.
  17. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Лажат бе ништо не е точно :D Според ова горе моето дете треба ептен тутурутка да е :worried: Нема шанси при вака паметни родители :emo::rofl:

Kaetana, Yowannty, Sexybaby86 and 2 others like this.
  18. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Ова беше конкретно за мачнини и повраќање во текот на целата бременост, односно хипермезис гравидарум. Обично мачнини се толерираат до 3-4-ти месец, понатаму ако продолжат тегобите, треба да се испита од што се. Во Македонија за оваа дијагноза не следува боледување, туку само совети од типот: издржи, ништо не ти е, мораш да пиеш и да јадеш :drunk:

FreeMind, Kaetana and Sexybaby86 like this.
  19. BirMelek

BirMelek Популарен член

Еве јас од утре 17 недела, мачнини нема абер да престанат. Посебно навечер ми се умира. Ем мачнини ем киселини. Срамота е да кажам вакво нешто во 17 недела, ама едвај чекам да се породам. Ова "издржување" психички ме истоштува и мене и потесното семејство.|(

FreeMind, Kaetana and Sexybaby86 like this.
  20. Scorpio87

Scorpio87 Истакнат член

Да прашам, може ли да се земе боледување од работа поради ова гадење и повраќање? Има некој такво искуство?