Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мачнини во текот на бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Bela-30, 3 октомври 2014.

1. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    И мене кафето уште пред да почнат мачнините почна да ми смета, а без него не функционирав претходно со главоболки бев цел ден ако не се напиев турско дупла доза од сабајле :wasntme: Се немам напиено 3 месеци цели.
    Исто и со миењето заби беше ужасно во почетокот, сега малце се потсреди, ама ми идат нагони понекогаш пак :D

На Honey28, kukla21 и vitamina им се допаѓа ова.
  2. Ana121212

Ana121212 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    69
    jas mesec dena bev na smoki i gusti sokovi na pocetokot... samo toa mi pomagase i bev zasitena kolku tolku... ama oslabnav 8kg...

Ве молам да користите кирилица.

Последна измена од модератор: 4 април 2017
  3. Andri.jana

Andri.jana Истакнат член

Се зачлени на:
    13 февруари 2014
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    51
    Здраво на сите идни и сегашни мамички :hug:
    Бремена сум 7 недела, до пред една недела имав многу апетит се осекав супер.
    Но овие денови многу ми е тешко не повракам ама имам силно изразено гадење ми се гади од све и не само тоа имам некоја тешкотија во желудникот, се ми се обрака внатре посебно кога ке огладнам.
    Многу , многу лошо се осекам ,преку цел ден имам ужасно чусто во желудникот.
    Како се справувате со тоа ?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.975
    Допаѓања:
    36.199
    Од сабајле ако ти се гади од паста и четка не е морално. Само што ќе станеш од кревет, што се вика уште не станата, јади нешто, а најдобро е двопек, некој кекс, нешто така или пак види си тебе што ќе ти одговара. Јас само што ќе станев јадев нешто, ако почекав 5 минути што се вика мачнини цел ден. Обично кај повеќето трудници поминува крај на прво- почеток на второ тромесечие. И јас исто не повраќав, но имав гадење и мачнини. Цел ден јади по нешто, по малку но почесто, така ќе ти биде подобро. И одбегнувај бел леб, тестенини, тешка храна, но најважно од се види, откриј што одговара на твојот организам и твојата бременост. Со лесно. :l:

5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.240
    Допаѓања:
    76.254
    Тогаш почнуваат тие мачнини кај сите и траат до 12та недела обично, кај мене во првата бременост до крај :D а сега вторава бременост ми е песна, немам гајле 12+ сум и не ми било така лошо. Така грицкај си двопек, бејкролс, крекери некои, квики.. нешто посуво поради киселините во желудникот. А осетиш такво гадење при глад грицни нешто вакво додека не дојде време да јадеш... :) Избегавај храна која е потешка за варење... таков е периодот сега дури и мириси кои се убави и ти биле убави може ке ти засметаат :D Со лесно бременоста и добро ни дојде тука :*

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.836
    Допаѓања:
    13.431
    Море, како до 12 недела. Осми месец сум и уште ми се гади преку цел ден, храната што ја јадам без желба, без вкус, дури насабајле се случува да повратам. А дали некој има зголемено лачење на плунка? Ова кај мене е неверојатно. Ме тера на 5 минути, дури и веќе срам ми е, морам и на улица да плукам, па се кријам да не ме види некој. :worried:

7. Sandrichka 89

Sandrichka 89 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2014
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    812
    И јас баш сега сакав да ве прашам за плунката..еве 9ти месец сум за некој ден ќе се породам што се вика...си викам ај готово при крај сум ќе завршам со овие слатки маки...кога плунка ми се лачи премногу. Кај мене е изразито кога спијам навечер...веќе ми се чини како мало дете се лигавам хахаха:lol: Менувам навлаки за перници само..хаос(facepalm) Ми препорачаа да јадам јаболко пред спиење,тоа ги намалувало киселинуте и лачењето на плунка. Од денес ќе почнам да го применувам ова па ќе видиме ...:D

На Black girl и Ano им се допаѓа ова.
  8. lovely-girl

lovely-girl Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2010
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    653
    Devojki jas sum 13ta nedela...ja zavrsuvam veke i imav golemi macnicni. Nekako mi pominaa, mnogu povrakav i sega mi pocnaa kiselini...tolku mnogu sto pijam soda...neznam kako da si pomognam...nekoj vas sovet kako se spravuvate vie ? Zalam za latinicava od mob. pisuvam :* ubav den ma site :)

9. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Јас за киселини земам гастрогард, таблети за шмукање и многу ми помагаат. Пробав на секаков природен начин и со јаболко,зрно ориз,ладно млеко но мене ништо не ми помагаше и затоа почнав со таблети.

На lovely-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.240
    Допаѓања:
    76.254
    Грицкај посуви работи, крекери, соленки, бејкролс, квики, двопек... нешто такво да се вари во стомак, дај им работа на киселините во желудник :D Ако приметиш некоја храна ти смета, исфрли ја од мени... така правам сега оваа втора бременост и до сега никаква мака не сум имала. Поминав до сега со два пати повраќање од краставици (затоа сега ич не јадам), јас сум 12+2 според големината на плодот, според менструацијата сум веќе 13+2, поради доцна овулација е така. Тука некаде сме :)

На lovely-girl и joy1 им се допаѓа ова.
  11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Дур уште го мислам,
    Препорака за елиминирање на лошење во бременост - ѓумбир.

Доколку ни се лоши од нешто, убаво било да се помириса свеж ѓумбир 10тина секунди и ќе помине гадењето.

Друга опција, се ренда ѓумбир и се полева со 1л топла вода. Најубаво да се остави да отстои цела вечер. Следниот ден се прецедува и се засладува со мед и лимон (по желба) и се пие во текот на денот.

На *Milicka*, Ano и forumce им се допаѓа ова.
  12. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.753
    Мене па мирисот на лимон убаво ми делуваше и ми ги намалуваше мачнините. Еднаш бев во кафиќ, имав мачнини и ме фати стрв да мириснам лимон, душата ми сакаше лимон да мириснам, а кога ќе пробав имав нагон за повраќање и киселини.

На Lovebug01 и kukla21 им се допаѓа ова.
  13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Може и без лимон да го пиеш. Ова медот и лимонот е за „засладување“ доколку не може така ѓумбиорот да го пие некој.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Macmac89

Macmac89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2013
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    164
    Лелеее мами кажувајте нешто, крај на 7ма недела сум, еднојајчани близначиња носам и викаат кај близнаци дупло се осеќале симптоми... јас неможам да спијам, ме будат нагони за повфаќање, ништо не ми помага, ни б6 ни ѓумбир ни крекери, ке полудам жива ненаспана сум више 2 недели и само повраќам... ХЕЛП

15. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Јас повраќав многу и завршив во болница. Повраќав преку 20 пати на ден. По препорака на доктор ми дадоа реглан и ранитал. Но ти потенцирам, немој на своја рака.

16. beloto

beloto Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2017
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    328
    Zdravo! Kako ste mi idni mamicki jas sum nova,sega sum vo 13ta nedela i seuste si imam macnini terame nekako kako e kaj vas ?

На mal.ecka, Seduction, Mari* и 4 други им се допаѓа ова.
  17. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.448

Здраво добредојде :) Јас сум 12та недела ми се намалија мачнините и гадењето но не скроз.Кога како ѓи имам но сепак се поретки.Многу кисечини ме мачат а не јадам тешка и зачинета храна.Сега чести јаки главоболки имам и времево многу ме мачи.Едвај чекам да се оправи времево.

На stevemila и kukla21 им се допаѓа ова.
  18. beloto

beloto Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2017
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    328
    • Ве молиме користете кирилица.
    Dobro najdov :D milo mi e zatebe deka pomalce macnini si imas epten e vremevo promenlivo pa taka sme si i nie|( ajde ke pomine pozitivna misla mora da terame :*

На stevemila и pile30 им се допаѓа ова.
  19. Macmac89

Macmac89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2013
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    164
    Леле женски помагајте што да правам... утре влегувам во 12та недела ама денес ми е најтежок ден, повраќам на 10 минути, немам сила више да мрднам од кревет, ниту да станам више да повраќам а морам зошто ке ми пукне желудникот. Дехидрирана сум зошто и голтка вода да испијам јас повраќам... ве молам за совет....

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Оди на дежурен одма.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.