Машина за шиење облека

Дискусија во 'Мода и стил' започната од Pala4inka, 25 март 2012.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.990
    Допаѓања:
    187.626
    Со пазарски конци не би шиела, појма немам кој е каков конец. Ми се има десено еднаш, екстремно чуден конец купив, и уште еднаш не. Прашај во Еми-то и Бурди дали би знаеле кај има, без крој шиење тешко. Сукња на ластик евентуално :D
    Јас шијам без крој пример навлаки/облека за фотеља, за тросед, ама облека за луѓе нема шанси.

Последна измена: 23 мај 2025 во 23:19
    На MacenceEna и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.722
    Допаѓања:
    274.089
    Јас сум плус сајз и многу тешко наоѓам работи кои ми се допаѓаат. Не дека нема, ама сè се со некакви апликации и врагови, а јас не сакам такви маици. Целта ми е да научам за сама себе да си сошијам маица или блуза :D

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.990
    Допаѓања:
    187.626
    Ајде, научи.
    Повели https://www.moodfabrics.com/blog/the-vallea-tunic-free-sewing-pattern/
    Појма немам како функционира ова даунлоуд патерн, ама пробај па кажи, ќе го истумачиме. Или ако има @MacenceEna некои проверени страни за шнитови и совет плус.

На MacenceEna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.025
    Допаѓања:
    42.662
    Мојата тема.
    :inlove:
    Почнав аматерски , сакав да шијам нешто .. и на цела среќа овде шиењето е тренд па има шнитови за се и сешто .
    @CameliaMiller ако сакаш облека да шиеш од Бурда имаш шнитови ама се многу комплицирани за мене .
    Можеш да разгледаш за интернет има страници кои продаваат шнитови за плус сајз модели . За маички, блузи , суќни.
    Можам да ти препорачам линкови , некои имаат англиски преводи ако не разбираш германски.
    Не се скапи шнитовите од 4 евра нагоре . Ама го добиваш со пдф , со објаснување со се.
    Ако ги купуваш весниците , треба да го пренесеш на хартија , а мене ми се многу збунувачки зашто многу линии имаат .

Сметам дека треба и добра машина да се има , за да не прави проблеми при шиење .

https://www.pattydoo.de/
    Има и англиски туторијали,
    https://sewingmachina.de/
    За тенди облека

Screenshot_20250524-071207.png
    Еве ја мојата соба , не средена е секогаш. Од што немам време за ништо .
    Имав голем салон , со простор со се . Па се симнав во друга соба , па сега е хаос насекаде . Материјалите ми стојат на друго место .
    Ама од прилика ова е моето креативно катче .
    Имам обилна машина за шиење, оверлок машина за облека. Крикет за друга креативност
    Се имам , време немам.

Штета што вакво убаво хоби не е дојдено уште во Македонија. Дека машината не е само за порабување...
    Што нема материјали да најдеш , освен оние класичните . Нема каде да најдеш шнитови, освен од странство.
    Машина за шиење ако сакате да имате задоволство во шиењето треба да е квалитетна . Не да е премногу скапа а сепак да е добра .
    Во Сетек ете има машини .

https://www.stoffe.de/trends-fruehling-sommer
    Овде на оваа страна има и материјали и шнитови .
    Се надевам на некоја ќе помогнам

На Biljarkata и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.722
    Допаѓања:
    274.089
    Фала ептенски, баш ќе разгледам, треба и јутјуб да активирам и за почеток да сфатам каков материјал (и од каде) да купам. За обични маици де, за учење :D

Јас машина немаше ни да купам да не ја имаше таа во Стокомак за реално баш мали пари, и тоа што за крпење буквално нема каде да се оди, нема шнајдерки баш, а таа кај што одев е на 9км од мене. За тоа купив машинче, за тоа си е одлично и до сега си ги извади парите :D Ако откријам дека имам волја (и талент и време) секако евентуално би вложила во подобра машина :)

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.025
    Допаѓања:
    42.662
    https://sewingmachina.de/ женскава има Јутјуб видеа за секој шнит. Објаснето од почеток до крај. Какви материјали се потребни .
    Viel Spaß beim nähen :inlove:

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.722
    Допаѓања:
    274.089
    Преведувај, на дојч не знам ни да се претставам :D

На Biljarkata и MacenceEna им се допаѓа ова.
  8. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.025
    Допаѓања:
    42.662
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.990
    Допаѓања:
    187.626
    Тие обични маици што ги викаш, мене ми се напредно ниво, за тоа треба еластичен материјал и еластичен конец за шиење. Дека постои таков конец дури во странство научив, откако стопати пришивав распукани еластични пантолони (со еластин де, не знам како да ги речам) и сто пати пукаа. Ама, ако дојдам еден ден во мк, ќе те барам да проровариме заедно по продавници, да видиме што може да се најде. Почни со туники, цветни, летни.