1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Машини за перење и сушење алишта

Дискусија во 'Дом' започната од Shana, 6 февруари 2011.

1. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.203
    Допаѓања:
    4.941
    Би требало да има сензор штом повеќето сушари го имаат, ама ќе проверам со сигурност. И пишав и на анатх, фала и на тебе, се надевам нема проблем со сушарата.

На mamaJana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Pisuva deka imas senzor posebno se obelezani tie programi i candy e zakon jas ja imam so godini.... ja obozavam!
    Ne se sekiraj nisto ne i e na masinata

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  3. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    877
    Допаѓања:
    1.086
    Ве молам за препорака за добра машина за алишта, кокретно се мислам за самсунг, дсли има некој искуство со оваа

Прикачени фајлови:

4. Dragana991

Dragana991 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    7
    Здраво на сите. Ве молам за препорака за добра машина за сушење алишта? На што да внимавам при изборот, имам машина за перење 9кг, читам дека толку треба да ми е и машината за сушење или барем 8кг? И сакам да ја поставам на тераса која ми е затворена со пвц прозори, има ли некој на кого му стои машината за сушење на тераса, зашто во бањата нема простор. И колку се искористени апарати во домаќинствата, пошто очекуваме во август мало бебенце Благодарам многу и извинете на долгиот пост.

На Lidd4e му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bjanki

Bjanki Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2016
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    23
    Zdravo, ja zedovme masinata pred nekoj den e sega masinava e kondenziracka so toplotna pumpa vo prodavnicata ne ni spomnaa nisto za crevo i odvod a so nea stigna i edno crevo pa ne znaeme kade da go stavime, i ako nekoj ima vakva masina ako saka da spodeli iskustva i kako e zadovolen, na koja programa najcesto susi i dali gi dvoite alistata na primer samo pamucni da susite ili moze mesano?

Прикачени фајлови:

На Elenpelen му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.209
    Допаѓања:
    11.890
    И јас имам БЕКО сушара, но друг модел. Исто дојде со црево, ама поради тоа шо кај шо е поставена машината нема директен одвод, не го поставив, туку водата се собира во фиоката шо е горе лево. После секое сушење ја празнам фиоката.

На Elenpelen му/ѝ се допаѓа ова.
  7. TheGoldenPeach

TheGoldenPeach Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2015
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    3.778
    Не знаев во која тема да прашам па ајде овде. Колку простор е потребен позади машина за перење алишта од задниот дел на машината до ѕидот? Ептен ни е кнап просторот и ни треба слим машина па секој сантим ни е важен. Пример ако машината е со длабочина од 55 цм, колку дополнителни цм простор ни се потребни?

8. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.076
    Допаѓања:
    168.496
    ич
    она има позади изпакнат дел плус цревото за вода буше некои 5см така да залепи ја до плочките слободно

9. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    2.236
    Некој искуства со ваква машина за сушење?

Или па др предлог до кај 400€
    :hug: 02B43AFF-F295-415C-BD61-93989960E7DE.jpeg

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Ние од СЕТЕК ја имаме земено ѕ. е. ни ја поклонија, марка Телефункен околу 10 000 денари ја земаа мислам и топ е ептен врши работа. :)

На nadenadia му/ѝ се допаѓа ова.
  11. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.102
    Допаѓања:
    15.787
    Женски ај ве молам на која програма да пуштам за црни алишта ?

Прикачени фајлови:

12. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    787
    Ако се памучни, на програмата за памук, со прилагодена температура. Јас ги пуштам на микс, на 40°,ако не се сите памучни.

13. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.102
    Допаѓања:
    15.787
    Па има и фармерки, боксерки од мм, некои маици...таму пишува на микс не темни алишта.
    И појма немам како да пуштам црни алишта на машинава.
    И бањарка темно плава има.
    Кај моите топ ми беше машината, ама оваа додека ја научам...

14. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    787
    Ваљда сѐ тоа што наброја е памучно, пробај на памук, на 40°. И јас се мачев на почетокот што на која програма да пуштам, ама се извежбав веќе :D

15. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    3.304
    Здраво, сакам да земам машина за сушење ја гледаме оваа машина: https://www.neptun.mk/categories/MASINI_ZA_SUSENE/GORENJE-DE-8-B

Има ли некој искуство? Слушам дека ги собира машината за сушење алиштата. Стварно сум на два ума, ама немам зимно време каде да сушам. А на пат ни е бебе, така да мислам дека ќе ни е потребно.

Каква е таа кондензациска сушара?

16. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.565
    Со кондензациска сушара не ти треба одвод ни дупка во ѕид како за вентилациските. Водата се собира во едно контејнерче во горниот дел, и се празни по употреба. Што значи не мора да седи во купатило, туку во било која просторија дома.
    Додај уште 3 - 4 илјадарки, и земи си со топлотна пумпа, помалку трошат и не ги собираат алиштата бидејќи сушат на пониска температура.

На apple12 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. emits

emits Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2015
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    940
    Здраво, би сакала да ве прашам со што ги чистите машините за перење. Пробав со сода и оцет, но не помага. Исто и филтерот го исчистив. После секое перење, облеката не е убаво испрана и има непријатен мирис. Да напоменам ги користам истите детергенти секогаш. Порано не сум имала ваков проблем. Не знам дали се работи за некој дефект на машината или потребно е чистење. :(

18. zoya

zoya Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2013
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    273
    И јас го имав истиот проблем и приметив дека ми смрдат алиштата кога користам течен детергент и откако го сменив, се среди. Исто така, добро е да пушташ алишта на 90 степени барем еднаш неделно.

На AndyRad му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.199
    Допаѓања:
    56.773
    Ако некој има една од овие, молам за мислење
    Кенди и Хотпоинт. Или некоја слична во таа ценовна категорија, препорачајте.
    Од темава сфатив дека треба да барам со топлотна пумпа (фала @orevokrsacka!) Нешто друго, на што да се внимава?
    Прв пат купуваме, ич не се разбирам.

Еднаш кај мене имаше мирис, испадна дека е од фиоката каде што се става детергент и омекнувач. Не беше измиена по 5-6 перења, беше останат талог од омекнувачот и тоа беше засмрдено.
    Провери да не е до тоа.
    Инаку ја чистам така, со сода и оцет на висока температура, а ставам и прашок против бигор на секое перење.

На AndyRad и orevokrsacka им се допаѓа ова.
  20. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.719
    Допаѓања:
    322.680
    Ако мислиш на Кенди за сушење, јас имам 20210818_213722.jpg
    Баш во моментов врти.
    Да е кондензирачка и да има бубањ од 7 кг.
    Не ти е поттебно црево за одвод, водата ја собира во канистер на врата.Опционо го имаш и цревото, ако сакаш да го бутнеш во одвод.
    Има добри програми и не се случило да ми се соберат алишта.
    Бубањот е голем, собира и јорган 200х 200 (ама претходно да е добро центрифугиран на 1400 вртежи, да не тежи)
    П.С. има и Ви-фи, да си ја вклучиш преку мобилен,ама не сум симнала апликација а и тоа за мене е превисока технологија.

На gjoker4e и LivingGlam им се допаѓа ова.