И ти ли си сама домаќоца ко мене Викај мајстор Или има нешто заглавено или цркната е пумпата Ај напрај една проверка Пушти ја само на центрифига дали ке тера
И кај мене само на центрифуга тераше а кога ги плакнеше не. Дури последниот пат од фиоката ми излаваше вода. Долу отворивме имаше една 50ка не железна. После пак не сакаше па викнавме мајстор целата машина ја разглоби за да дојде до едно црево што е долу под барабанот испадна чорап на маж ми во цревото како ли го голтнала машината чорапот не знам ептен се изненадив.
Ако нема центрифуга, можно е да има проблем со кондензатор на моторот (воедно да го изгориш моторот) Пумпата не ми се верува да е(ма да и тоа е можно, но ретко)- обично мајсторите скоро секогаш го наоѓаат проблемот во ,, пумпата" затоа што најлесно и безболно можат да ти земат многу пари( а во случајов рикнат кондензатор и поправката кошта околу 300 до 500 денари)
И мене чорап ми имаше голтнато го извадија па тераше машината Наредно пак ист проблем ама овој пат беше рикната пумпата Ја сменија некои 1500 ден беше ама не ми беше криво 16 год беше користена
Дали реално е пумпа или кондензатор знае само мајстор А пошто не сме мајстори шо ке ни кажат тоа, нас жените ни е најбитно да имаме перална Ако се разбираш оди управи и ја пералната на жената или прати и некој мајстор
Да викне мајстор, притоа да го посочи можниот дефект (како варијанта..) да не ја закрпи мајсторот што ке го викне
Центрифуга едвај снага бери да врти. Мора два пати да уклучам центрифуга за да ја повлече водата, со една останува вода во бубањот.
Па затоа прво нека провери да не има голтнато нешто, ако нема ништо сигурно некој дефект е настанал, нешто е цркнало. Мене во последно време тоа ми е проблем се нешто голта колку и да пазам ајде и џебови проверувам пак има нешто или нешто од алиштата е испаднало. Пред некое време имаше од тренерки тие што ги ставаат на врвките како топче.
Јас имав сличен проблем, излезе дека е пумпата, под гаранција беше, ја средија. Не центрифугираше и не исфрлаше вода. Ако кај членкава исфрла вода може да не е пумпата. На старата машина исто не работеше центрифуга, дефект беше четки на моторот.