Машини за садови

Дискусија во 'Дом' започната од Love.love, 22 јануари 2012.

1. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.208
    Допаѓања:
    12.589
    ^ Не се става друго. За таблетката би требало да си има едно посебно место со капаче, каде ќе ја сместиш (кај мене дома е вака)

На Forgotten му/ѝ се допаѓа ова.
  2. veronikaveronika

veronikaveronika Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2011
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    132
    Вообичаено има место за прашок(или таблета), место за сол(што служи за омекнување на водата од бигор) и место за сјај за плакнење на садовите.
    Ако користиш таблети, нема потреба од други работи, но сепак, ако си во Скопје задолжително треба да ставаш и сол бидејќи водата е многу бигорлива.
    Ако пак користиш прашок за садови, тогаш ти треба и сјај за плакнење.
    Значи: прашок+сол+течност за плакнење
    или таблета+сол

На Forgotten му/ѝ се допаѓа ова.
  3. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Ние имаме Bеко полувградна машина за садови за 12 комплети, 60-ка. Супер работа, скоро ништо не перам на рака и во неа ставам се, дури и тенџериња и тавчиња, освен ако не е нешто што веднаш ќе ми треба да го користам. Пере беспрекорно! Не ги плакнам пред да ги ставам во неа, само остатоците ги исфрлам. Користам програм кој трае нецел час и мие на 60 степени. Економичен, брз и практичен програм. Има можност и за перење на повисока температура ако има тврдокорни остатоци, но засега ретко кога да го користам.

Во неа ги перам и шишенцата од малата. Машина за садови е права работа за секоја домаќинка, која има знае, а таа што нема треба во најбрз можен рок да си набави. Нема потреба повеќе од губење време покрај мијалникот.

Инаки перам со прашакот Finish , купуваме голема кутија и забораваме кога сме ја купиле последно. Обично си ставам датум за ориентационо да знам, но ми трае повеќе од 6 месеци. Дополнително нели исто ставам сјај и сол. Сјајот си го купувам од КАМ, поефтин од Calgonit и исто добро си врши работа.

4. Mikako

Mikako Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    153
    Јас од каде што ја купив машината ми кажаа дека може и обичен сјај за садови да се стави и таков и ставам да не купувам посебно. Само треба да се стави ептен малце. Инаку ставам прашок+сол+сјај и немам никаков проблем.

5. rajna-vojvoda

rajna-vojvoda Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    286
    не е истиот сјај :o не не не ...тој сјај е средство со кое се плакнат садовите за да имаат сјај , јас имам ставено и сакам некако да го одтсранам ама незнам како :rofl: за тоа што ми е некако шубе...мислам дека и не е баш така најдобро да се става средство во последното плакнење а сјајот иде со последната вода ко омекшивач кај алишта
    има ли некоја од вас искуство со средствата од дм маркетот , братучетка ми во хрватска само такви користи :emo:

6. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.007
    Мајка ми уште од сега ми спрема машина за садови како свадбен поклон :lol:
    Згоѓа е, ја имаме неколку години и сме презадоволни. Имаме од поголемите, за 12 лица е, ама за два-три дена ја полниме бидејќи сакаме да си готвиме :wasntme:
    Садовите обично секогаш прво ги поминувам со вода, ги плакнам од остатоците од храна, па потоа ги ставам во машина. Користиме Калгонит прашок, одлично си ја врши работата.

7. rajna-vojvoda

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    286
    користи ли некоја феминка од таблетите на финиш ?? вредат ли за парите?

8. Inna5

Inna5 Популарен член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    626
    Оваа ја имам. Користиме апчиња и со тие се мијат садовите. Секоја ден ни е пуштена,и презадоволни сме. Два-три пати имаме повикано мајстор ама проблемот беше до нас не до машината.200 евра мислам ја земавме

9. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Еве да споделам искуство, а баш и прашувавте за ДМ средствата за машинско перење на садови. Го купивме прашакот за садови и морам да го пофалам. Веќе никогаш нема повторно да купам Calgonit Finish Кој е многу поскап. Овој е околу 300ден за 2кг а финишот е 2,5кг околу 500ден.

Има и таблети кои гледам дека многу ги фалат но не сум ги пробала. Си купив и сјај за машинско перење на садови исто така на ДМ. Мислам околу 100ден е литар. Одлични цени и одличен квалитет.

На Moira му/ѝ се допаѓа ова.
  10. rajna-vojvoda

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    286

11. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    За бучавоста на Нео не знам... ама овие на Беко се тивки ништо не се слуша. Имаат и индикатор за сол и сјај.

12. rajna-vojvoda

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    286
    како идат цените на дм производите за машини за садови ???
    и производите од кам како се , со цени со квалитет???

13. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Па баш напоменав, прашакот за машинско перење е околу 300ден за 2кг. Одличен е! Сјајот за машина за садови е околу 100ден за 1л. И тие од КАМ се добри но доаѓаат поскапо од овие од ДМ.

14. Maroon5

Maroon5 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    936
    Ние ја имаме машината Quadro, неможев да најдам слика на интернет.
    Инаку порачуваме од Грција прашок, а сјајот понекогаш од Струмица го купуваме, ама почесто дедо ни пушта бидејки таму во Германија се поефтини.
    Ама да ни се истроши прашокот и сјајот планирам да земам од прашокот и сјајот Грл што го кажа, ептен ефтин е :)

15. rajna-vojvoda

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    286
    ја користите ли еко програмата ???

16. Maroon5

Maroon5 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    936
    Да, ја користаме.

17. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.383
    Допаѓања:
    142.776
    Јас сум многу задоволна од таблетите од Кам.
    Претходно со години користев калгонит, овие од Кам се многу подобри и многу поевтини.

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.289
    Допаѓања:
    261.003
    И јас ги користан овие од КАМ со години и сум супер задоволна. Но да прашам ставате ли и екстра сол со таблетиве?

19. Maroon5

Maroon5 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    936
    Ние се ставаме, ама не знаевме дека може да се одлепи фолијата и дека на чашите златната форма ке им излезе, ама ајде ..

20. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.752
    Јас имам мала машина на Бош за 4 лица и богами секојдневно душа и вадам.Од пред некое време и покрај употребата на прашак,сол и сјај ,почна да ми ги бели садовите,особено чашите.Пробав се и сешто ,па дури и сменив 3 вида на прашак.И ставав и сода ,па и лимон и ефект немаше.Од пред една недела почнав да и ставам сјај за рачно миење на садови и тоа по многу малку и конечно си го решив проблемот.Чашите по миењето светат како никогаш до сега :D