Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Машини за садови

Дискусија во 'Дом' започната од Love.love, 22 јануари 2012.

1. trendafilka2

trendafilka2 Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2012
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    20
    A каква сол се става??? мора ли да се стави соллл за да пуштииш машината да работи што треба да се ставе дали и таблети сол и сјај??? прв пат прашувам

2. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.214
    Допаѓања:
    139.841
    Таблетите содржат во себе и сол и сјај и прашок, а можеш да ги ставаш сите овие посебно. Во мојата, бидејќи е мала, таблетите од Кам ги делам на половина, бидејќи не собира цела таблета, а и нема потреба, една таблета е за голема машина.

На tinka-mace му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Galla

Galla Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    7
    Јас ја имам оваа од пред неколку дена е ставена во употреба :)
    http://www.gorenje.com.mk/dishwashers?c=321504
    Многу е тивка и убаво ги мие садовите ... меѓутоа не се скроз на скроз суви кога ги вадам .. не знам што може да е.. any idea?

4. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    На колку време или на колку миења доставате сол во машината за садови?

5. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.473
    Допаѓања:
    10.907
    ^^
    Кога како ние периодично ставаме сол,најчесто на неколку дена.

На lepadama му/ѝ се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.300
    Кај мене на вратата до копчињата за уклучување постојат две знакчиња, едно за сол едно за сјај.
    Кога светкаат црвено значи дека треба да се дополни. Сол и сјај ставам еднаш месечно или на два месеци. Кога светка полнам до крај, и машината ме обавестува кога да се дополни.

Инаку јас се почесто си ја уклучувам машината само на пола саат. Секако најчесто е за чаши, шољи, чинии па заштедувам.
    На појак програм и подолго ставам само кога имам тави.

7. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    danichap колку отпрлика сол ти собира кога ја надополнуваш?
    Таа што ја имаме е исто со индикатор за сол ама некако многу брзо светнува. Се користи секојдневно, најчесто на краток програм ама некако брзо ја троши солта. :?:

8. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.300
    300-400 грама сигурно ставам наеднаш, може и повеќе. Паувањата сол ми се по 1кг до 1.2кг и некогаш до пола го празнам, а некогаш третина. Тоа отворот баеѓи е голем и полнам се додека не се наполни целосно.
    Ние сме двајца само, па не ја уклучувам секој ден, еве преку еден ден да речам.

9. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Според количината претпоставувам дека се работи и за помала машина.
    Машинава што ја имаме е голема за 12 сета и собира по 2кг. сол одеднаш ама не ја полниме цела :o . Како и да е ми изгледа дека многу брзо бара надополна, пакување од 2,5кг троши за нецел месец :worried: .

10. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.300
    Голема е и кај мене, стандардна големина т.с. За 12 исто.

Но не дообјаснив ставам сол додека не се наполни отворот што е на дното и не почне интензивно да претекува водата. Тоа ми е знак дека треба да престенам , дека е доволно.

Кај мене е Бош, до моделот да не е. Едни повеќе да влечат други помалку :?:

11. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Ќе морам да се консултирам со некој мајстор изгледа. Водата од резерварот за сол секогаш го исполнува отворот до горе. Дури и кога ќе светне дека нема сол и кога ќе се отвори капачето има вишок вода која одма претекува. После при дотурањето на сол исто така си претекува постојано.
    Инаку вака си нема мана во работењето, одлично мие, суши, перфектно ги светнува садовите..ама ова што јаде:) толку многу сол ми е чудно.

12. rakce69

rakce69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    231
    Ние имаме индесит за мислам дека е за 24 сета. Мајка ми ја полни со сол одеднаш, става околу 2.5кг и не светка месец дена. Не е многу тивка, ама па мие како луда, садовите светат. За прослави дома кога имаме, мајка ми ја полни 2 пати и се е измиено, тогаш најмногу сфаќа колку и се наоѓа. Ја пуштаме речиси секоја вечер, на ефтина струја :) чаши дневно се собираат колку ти душа сака.
    Инаку користиме Калгонит сол, сјај од Кам заборавив како се викаше и прашок исто Калгонит.

13. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Чекав да го користам „средствово“ некое време, за да сум сигурна во исходот и да можам да го споделам:

Во машината за садови, наместо сјај, почнав да ставам бел алкохолен оцет. Прво беше измешан со сјајот, потоа беше само оцетот. Во делот за прашак најнормално си го ставам прашакот од ДМ со малце сода, и тоа е тоа.
    Резултат - ПРЕКРАСНО измиени и сјајни садови и чаши, и што е најбитно - воопшто не мирисаат нит на оцет, нит на стоено, нит на нашава смрдена вода! Најтопла препорака од мене :)

На Zaljubena111, Kaylie, Ariel и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    За свадбата од брат му и снаата, добивме беко, си ја чуваме за кога ќе си се одвоиме. Незнам кој модел точно беше треба да проверам на гаранцијата. Знам дека нема дисплеј, и е за 12 сервиси.
    Ама во Беко не се сомневам, зошто мајка ми има Беко, и знам колку е квалитет.

15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    И мојата машина е БЕКО, ама помалечка е за 10 сета. Деновиве за прв пат ја тестирав и се си е ок. Е само за една работа ми смета. Јас ја купив вградлива, се со цел да ми изгледа кујната поубаво нели (затоа што е поврзана со дневната) НО тоа ми смета, ќе уклучам, затворам и појма немам што се случува. Кај моите имаме обична, не вградлива и навикната сум така , си гледам, на колку сум ја уклучила, светка зелено, светка црвено. Сега да купував ќе си купев обична, а не за вградување иако не е толку лична.

16. Boe86

Boe86 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2012
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3
    Сакав да ве прашам дали некој има искуство со машина за садови Blomberg, сега се некој нови донесени во Нептун имаат 7 год гаранција, германска марка, ама мене ми се комплетно непознати. Ако некој знае какви се по квалитет супер работа ќе ми заврши

17. nene88

nene88 Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    502
    Нашата е Hotpoint-Ariston за 12 особи и сум многу задоволна. А користам Finish.

На meni-dini му/ѝ се допаѓа ова.
  18. meni-dini

meni-dini Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2012
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    8
    Сакаме да си купиме машина за садови за 10 сета 45ка и да не е многу скапа се мислиме од BEKO,NEO I INDESIT но дали бучавоста зависи од децибелите кога се поголеми како на пр.55 се побучни или ако е 50 :lol: и незнам што друго да запазам кога ке ја бирам .Пишете ми ваши искуства или препорачајте нешто друго

19. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.858
    Majka mi ima quadro masina mnogu e ubava, tivka I sobira mnogu neznam za kolku seta e no kolku masina za alista e otprilika zdravje za nekoe vreme koga ke ziveeme sami so soprugot ke zememe bidejki mnogu se naoga I odmenuva.

На meni-dini му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    Едно прашање феминки, на чашите ми се познава бигор на дното, до што е проблемот, користам таблети и сол и сјај од кам. Сега баш проверив солта не ми е растворена. И цел пробор ми го ргоса, дали на време не ја отварам машината или до што ќе е незнам. Но ова за чашите ужасно ме нервира. Треба секоја да ја поминам со вода откако ќе ја извадам од машина. Ај ако знае некој кај грешам нека ме просветли