1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Машини за садови

Дискусија во 'Дом' започната од Love.love, 22 јануари 2012.

1. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    кога ќе ти заврши машината со работа, отвори ја и остави ја така со се садовите едно 15 минути да се исуши, тоа е нормално колку што знам, тоа е пареа.

На Srnicka17, MiA-1 и slimy им се допаѓа ова.
  2. Tolkuvac

Tolkuvac Нов член

Се зачлени на:
    22 април 2015
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    6
    При првото полнење на машината со сол кога е нова прво што требало да направиш е да го наполниш резервоарот со 1-1,5 литри вода( до врв),зависи колку ќе собере,па потоа да ставиш сол исто така до врв со што дел од водата се излева (машината се уклучува ВЕДНАШ да мие по секое полнење на сол на цел програм,како што пишав погоре).Во твојот случај кога си ја уклучила прв пат да мие резервоарот сам се наполнил со вода,а потоа си ставила сол.Во резервоарот за сол секогаш има и вода.
    За второто прашање пробај подотвори ја вратата после 45-50 минути откако измие и така нека стои уште 15-20 минути.Не треба да има влага по садовите,а на вратата е нормална појава.(НАПОМЕНА:на пластичните садови секогаш после миењето ќе има вода,заради видот на материјалот,ниедна машина неможе да ги суши)
    Поздрав

На MiA-1, slimy и irenna им се допаѓа ова.
  3. G.G

G.G Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2011
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    340
    Кај мене сега се е во ред, бев и до техномаркет си прашав што како треба да е. Во делот за садот нормално е да биде цел полн со вода само ми напоменаа кога ќе ја полнам со сол да ја измешам солта со лажица за да не остане на едно место и нели таа вода што ќе се прелие од делот одма да се избрише дека солената вода може да го рѓоса иноксот а за тоа гаранцијата не важи.
    А за делот за исклучување јас ја исклучував пред време, не дочекував да помине процесот на сушење и испуштање на последната вода сега се е во ред и сама си се исклучува :)

@Tolkuvac а да го намалиш сјајот и колку лажички прашак ставаш? Може и до тоа да е, јас користам Финиш прашак мирисот вака е јак ама ставам мало лажиче и тоа не полно онака рамно а сјајот наместо на 4 нели како што е фабрички наместено мене мие на 3 - 3,5 затоа што ми остануваше пена на чашите

На Isabel му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Tolkuvac

Tolkuvac Нов член

Се зачлени на:
    22 април 2015
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    6
    Сјајот фабрички е наместен на 4 од 6 степени,а солта на 4 од 7.Користиме таблети 7 во 1 Минел од КАМ маркет не користиме прашок.Мислам да пробаме прво само да го намалиме сјајот на 1,5-2,затоа што не би требало 1 таблета да е многу за машина која собира 13 сета.

5. MiA-1

MiA-1 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    25
    Пробај со пола таблета, иако машината ти е за 13 луѓе. Јас користам прашок и ставам по малце а перфектно ми ги мие садевите. Инаку на почетокот мајка ми го имаше истиот проблем како тебе затоа што ставаше повеќе прашок.

6. Tolkuvac

Tolkuvac Нов член

Се зачлени на:
    22 април 2015
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    6
    Мислам дека го решивме проблемот.Го намаливме средството за плакнење од 4-ка на 1 и сега мислам дека е добро.Садовите немаат ептен сјај но се чисти.Ќе пробаме и на 2-ка со средството за плакнење па ќе пишувам за резултати!

На Isabel и MiA-1 им се допаѓа ова.
  7. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.242
    Допаѓања:
    13.880
    значи, прв пат имам машина, и каже те мми што треба прво да направам? дали треба прво празна да ја пуштам и со што? при првото миење мора ли се да ставам таблети сјај сретство за плакнење, или може и без таблети или што знам...просветлете ме

8. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.242
    Допаѓања:
    13.880
    Значи цело време свети индикаторот за сол и машиината не почнува со работа. Што може да е?

9. feemina

feemina Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2011
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    12
    spored vase iskustvo,koja marka na masina za sadovi ja reporacuvate?

10. Sky-butterfly

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    Дали имате перено шишиња за бебе во машина за садови?
    Гледам на шишето, и тоа пластично, има ознака да може во машина, во упатството пишува дека можат сите делови во машина, со се цуцла, ама некако не ми е верно...
    А баш размислував дека е супер начин кога ќе ми треба за перење, помалку прашок би ставила само.

11. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    561
    Siemens или Bosch. Иако се поскапи од другите марки, многу се квалитетни. Од моето досегашно искуство, ти ги препорачувам.

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.422
    Допаѓања:
    200.983
    Да, ама не пластични, стаклени. Само стаклени користев. Цуцлите рачно ги миев, оти во машина ќе се заматат и замирисуваат, а проѕирните пластики во машина што сум ги перела после ми стануваат заматени. Ако пишува на шишенцата БПА фри, слободно пери ги во машина.

На Sky-butterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  13. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    А дали шишенцата ги пуштате сами во машината или заедно со другите садови?

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.422
    Допаѓања:
    200.983
    Заедно со другите садови. За две шишенца не ми се исплаќа да пуштам цела машина :)

На joy1 и irena.1 им се допаѓа ова.
  15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Па знам, и јас на тоа помислив. Ама па некако не ми се пуштаат со другите садови ние што сме јаделе. Ако алиштата му ги перам башка, па шишињата! Незнам што да правам

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.422
    Допаѓања:
    200.983
    Како сакаш, прави како мислиш дека е најдобро.. Јас не му се потресувам толку. Со оглед на тоа дека и во машина за садови и во машина за перење се пере на високи т (барем јас), не водам сметка за тоа алиштата и садовите на детето да ги перам посебно.

17. Sky-butterfly

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    Да напишам дека ставив во машина едно шише babylove за проба, и тоа пластично, со сите делови, вклучувајќи ја и цуцлата и супер испадна. Ниту шишето ниту цуцлата имаат некои промени.
    Не знам, можеби заматени стануваат со тек на време, после чести перења? Ако е така, пак се исплати мислам, почесто ќе ги менувам, нема да купувам некои многу скапи, овие од дм се супер :)

А тефлонски тави ги ставате во машина? Демек не е препорачливо ама па што може да им се случи, не се рибат со четка внатре? Имам некои, не баш ефтини, ќе ми биде жал ако ги уништам, затоа прашувам да не ризикувам..

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.422
    Допаѓања:
    200.983
    Тефлон рачно мијам, додуша, само тавчето за палачинки ми е тефлонско. Се друго ми оди во машина.

19. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.199
    Допаѓања:
    56.761
    @Sky-butterfly, со тефлонски и гусени (лиено железо) садови, најдобро да не ризикуваш. На тефлонот му се оштетува горниот слој, а гусот може да за’рѓа.

Еве препораки - што да не ставате во машина за садови. http://dishwashers.reviewed.com/features/what-are-you-crazy-don-t-put-that-in-your-dishwasher

За тефлонот пишува - Manufacturers like Dupont say it’s fine, and dishwashing it a few times over several years is probably okay. But frequent washing is likely to hasten the breakdown process, coating other dishes and utensils with undesirable chemicals.

Се зачудив за stainless steel (никогаш не разбрав како е на македонски - дали росфајт, ростфрај... нека биде stainless steel :D)

20. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.