Скоро секој од нас е запознаен со овој момент. Само што во последно време се шири со поголем интензитет. Кој е вашиот став за ова? Поддржувате или не?
Ако се стрејт големо не, не поддржувам ни кубени веѓи ко пијајци,а секој втор е таков. А ако не се стрејт таму не навлегувам,кој како љуби.
Порано се знаеше кои се шминкаат шо се вика на рака се броеја, ама сега 80% од видеа и туторијали за шминка се од машки, па дури и деца од 12 годишна возраст се снимаат и шминкаат. Дали би му дозволиле на вашиот син уште од рана возраст да се шминка и да си игра со барбики и да носи штиклички?
Aпсолутно едно големо да за мажи кои се шминкаат. За жени кои се шминкаат. За мажи кои не се шминкаат. За жени кои не се шминкаат. Зошто токму различноста е онаа која го синхронизира општеството во палетен спектрум.
Како не засега тоа што некои мажи се шминкаат нас останатите? Секој нека си прави онака како што се чуствува убаво. Ако е забрането за машките да се шминкаат значи по дифолт сите женски мора да се шминкаат? Или сега треба да се осудуваат жените што не се шминкаат исто како што се осудуваат мажите што се шминкаат, така му доаѓа. Ако некој не му се свиѓа нашминкано машко не мора да го гледа, да се дружи со него, да го има за партнер. Нема што да му се забранува на дете тоа само избира да ќе си игра со шминки и барбики или со камиончиња и пиштолчиња, мислам дека е крајно време да престанат да се форсираат синовите да си играат со пушки, пиштоли и камиони, а ќерките со барбики, кукли, сетови за готвење и шминка, деца се во различни фази си играат со различни играчки. Ќе ми забрануваш додека е мало да си игра синчето со шминки, ама ако тоа стварно е негов избор а не фаза ќе го прави истото и на 15 , забрануањето само ќе створи празнина меѓу детето и родителот.
Никој не спомна дека женско мора да се шминка, нити ги нападнав тие машки што се шминкаат. Само, како ова не беше застапено порано? Како порано немаме видено машко дете со кармин у рака? Мое мислење е дека сето ова почна какп тренд под влијание на социјалните мрежи. Сепак, секој нека прави како што им одговара.
За среќа немам време да размислувам за небитни работи Дали би го сакала дечко ми ако се шминка? Апсолутно.
Погледни перформанси од осумдесеттите. Прашај вујковци, стриковци, тетки што растеле во доба на револуционерната поп култура, па тие нека ти кажат колку момците не се шминкале, и колку е тоа ново настанат тренд. Не се брукајте со темиве.
Да де затоа погоре реков дека СЕ ЗНАЕЛО кои се шминкаат, сеа се шминка секое второ машко дете. И не се брукам со темава, глеаш не сите размислуваат ко тебе
Која е разликата дали само 10% или 90% од момците ќе се шминкаат, ако не си шовинист!? На производите за козметика, (вклучувајќи ги и шминките), никаде не пишува дека мажи не смеат да ги користат.
Па по дифолт, со оглед на погорниве коментари, и моиве родители погрешиле при изборот на играчки во моето детство, бидејќи штом не требало на машки да им се даваат барбики, тогаш ни моиве родители не требало да ми ги дозволуваат сите оние колички и војничиња, бидејќи нели, девојче сум, како така? Сум за девојчиња да си играат со колички. Сум за момчиња да си играат со кукли. Сум за девојчиња да носат плаво. Сум за момчиња да носат розово. Сум за девојки да имаат избор дали ќе или нема да се шминкаат. Сум за момци да имаат избор дали ќе или нема да се шминкаат. Единствено што сум против е да му се даваат на мало дете шминки (зборувам за оваа козметика која ние ја користиме), и тоа од единствена причина што е претешка за нежната детска кожа. И уште поважно, сум за тоа секој да има избор, и никој никому да не му се меша во одлуките! Благодарам многу, пријатен ден.
Врз основа на што ме нарекуваш шовинист? Дали читаш дека нигде не реков дека таквата појава ја мразам или ја сметам за катастрофална? И тие линкови што си ги ставила немаат врска со тоа шо го зборам. Не зборам ја за ликови ко Ozzy Osbourne, Marilyn Manson итн.. зборам за луѓе ко фамозниот Jeffree Star, James Charles, Patrick Starr и ред други кои почнаа да излегуваат последниве година две.
Кога сме кај тоа, татко ми секоја недела ми купувал по еден пиштол и по една количка. Ееее, цело детство полицајка бев Ништо не ми фали, напротив, знам да бидам дама ипол Ме учеше и дека не треба да претпоставам дека некој е посилен од мене затоа што е машко. Тато готвеше кога бевме мали затоа што работеа различни смени со мама. Ние сакавме тато да готви, тато готвеше поубаво од мама Manny MUA Може не си жовенист, може им љубомориш што се шминкаат поубаво од тебе
Во интрото воопшто немаш дадено дополнителни информации околу тоа во која насока треба да се движи темата. Скрос е генерализирачка, немаш пишано на каква шминка се мисли, и што е најважно од сѐ зошто ти пречи таквиот начин на експресија. Следно - јас не те нареков шовинист, туку те прашав која е потребата да наментуваш прашања од ваков тип ако се сметаш за апстрахирана од идејата за шовинизам. И за крај - Jeffree Star, Patric Starr и James Charles како и Боки 13 се етикетирани како кросдресери. Таквиот начин на животен стил често пати нема допирна точка со нечија сексуална ориентација.