Отсекогаш ме интересирале теми што не се популарни, и „остарале“. Да одговарам ...Не, немам ништо против мажи што се шминкаат, ми пречи мене лично (не значи дека имам против нив) луѓе, мажи и жени, што користат несоодветна шминка за нивниот тен, црти на лице, тековна облека, осветлување, ситуација. контекст. И многу е побитно како ја носат таа шминка во однос на својата личност. "Everything beautiful and noble is the result of reason and calculation."
*Овде погоре треба да стои „за својот тен“, „нивниот“ би се однесувало за трети луѓе, неспомнати, а тоа нема смисла. И ова ужасно ме нервира, а речиси без отстапка се греши. Сакајќи да незграшам згрешив. И мене ми се случува. Но, морав да се исправам. Барем се исправив. Ах, тие 30 минути!
Сметам дека шминката сама по себе како таква , не е наменета само за нас , жените . Воопшто не ми смета ако машко носи шминка , само да биде со складни бои за приликата . Ме иритира кога ќе видам тешка " свадбарска " шминка , на дневно кафе . Марко Кукурин ми е еден од мажите кои со годините научи како да ја применува шминката правилно за секоја прилика , и многу совети имам " собрано " и научено од него .
Бог да чува бе, еве баш сега се расправаме со другаров каков ајлајнер да ставиме денес за 1ви мај, да не биде ту мач, нешто ко за на скаричка.
Кафеав ајлајнер или маслинест место црн, изгледа природно на дневна светлина, покрај скара, лесна маскара некоја, балсам или сјајче за усни исто, поентата е да делуваш средено без да изгледа дека си се спремал со саати, thank me later и убав помин.
Немам ништо против ама ко ќе видам маж како става маскара на неговите долги извиткани преубави трепки, додека моите се кратки искубени, ми иде главата да си ја сечам
..овие се од калапов: сѐ нешто они обесправени заради нивната несфатена „креативност“. А креативност упм, една пудра да погодиш и изблендаш(?).
A zasto ja bi bila protiv na nekoj ako mu teknalo da se sminka? Ako e moj decko i stava full make up bi mi smetalo ne me privlekuva toa mozda samo crno pod oci ko arapine sto stavaat toa ubavo znae da izgleda na masko a drug koj sto saka neka pravi negova stvar Jas generalno sum za avtenticnost a ne za fejkerizam taka da pre bi podrzala nekoj sto transparentno se sminka otkolku da vodi dvoen zivot, doma tradicionalen maz a vo kasnite saati drag queen pred mtv.
Јас пак под среден маж мислев спаѓа скоцкан, убаво облечен, без стомак од едно метро, со средени коса и брада ако веќе ги има, чист, со убав парфем.Не знаев дека треба и да се шминкаме.Ова ми е нов момент.
Аууу не...не, не, не! Незнам што би додала, едноставно шминка не е за мажи. Маж што мириса убаво, чист, уреден да. Но нашминкан не. Едно е да стави крем за лице заради нега на лицето друго е да се фасадира со пудра... недај боже кармин... а дека имаат трепки што секоја жена би ги посакала имаат, тоа е... неправда Сепак како жена што претпочита природност не би сакала ни да видам нашминкан маж.
Види , подобро рамномерно нанесена пудра , коректор , отколку кратер видлив од авион на лицето . Нормално дека маж не треба да носи шминка ко нееста на свадба , ама да покриеш некоја несовршеност ми е сосема ок и за мажи и за жени . Забога , што да кажат пеачите и глумците кои се константно шминкани за пред камери ? Ако маж ми смета дека неговите кратери се само за по дома , дека поубаво се чувствува со коректор надвор , ако му смета народ да ги гледа неговите кратери , тогаш слободно нека нанесува коректор , пудра шта год . Тоа не го прави помалку маж . Според мене , моите подочници до под треба да ги гледам јас , моите најблиски по дома , за надвор ( па и за пред скара ) би ставила коректор , пудра , минимален мејкап на очи ( ајлајнер не користам , меѓутоа маскара и сенка во природни тонови не е нешто вауу за паѓање на гз ) , малку лабело или сјај , суптилно руменило и тоа е тоа . Зошто вака минимална шминка би сметала на некој ? Секако ова е само мое мислење , немам ништо против ако на некој му се допаѓа да гледа маж ко излезен од камена доба , со кратери ко Везув да еруптирал на нивното чело . П . С . Некој погоре спомна дека под среден мислел дека е да си чист и со уредна брада , со убав парфем итн . Јас па мислев дека во 21 век тоа е нешто за кое не се дискутира воопшто , мислев дека тоа е одамна јасно . Ама и јас што се чудам , балканските мажи живеат во камено доба .
Ама некој маж сака да се шминка и сега ради тебе не смее и треба да се плаши од осуда? Подобро да го запознаеш каков е отпочеток отколку да ги поттиснува желбите па после некако да му избие комплексот на друго место како фрустрација.
Кратерите се решаваат со нега на лицето. Ако се пори... со соодветна нега се решаваат и сум за таква нега. Тие не се кријат со пудра, напротив пудрата ги оцртува. Има разни креми, начин да дознаеш кој тип на кожа ти е лицето и да се негуваш. Важи и за мажи и за жени. За темните кругови околу очите има многу природни начини да се отстранат ама најлесно е плесни пудра. Сега колку излегуваат туторијали сам да си го масираш лицето за да си ја зачува формата, да се зацврстат мускулчињата. Еве јас како жена користам многу малце шминка, посебно пудра. Ама негата на лицето и воопшто на кожата ја ставам на прво место. Секако и внатрешно треба да се чисти телото, така би ги снемало и темните кругови околу очите.