Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Машко-женските пријателства

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од mysterious, 26 јануари 2010.

1. RockyAngel

RockyAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2011
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    6
    Дали верувате во машко-женски пријателства? Дали мислите дека се крие нешто позади тоа пријателство.
    Да пијателства постојат но секогаш се јавува некоја искра од едната страна ,а тогаш веќе сме во зезната ситуација.. Дали да му/и признаете се или да останеме задоволни со тоа што ја/го имаме како пријатек/ка?
    [mod-dupla:2g2ro6vo][/mod-dupla:2g2ro6vo]

2. babaDara

babaDara Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2011
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    622
    И ОБРАТНО. ТАКВИТЕ ПРИЈАТЕЛСТВА СЕ ГРАДАТ ПОРАДИ ИНТЕРЕС. ИЛИ ПОРАДИ НЕКОЈ/А ТРЕТ/А ИЛИ НЕСТО ПОМЕЃУ. ИЛИ ПАК ОД ОНА „АЈДЕ ПРВО ЌЕ БИДЕМЕ ДРУГАРИ“. ЌЕ ЗАМИЖИМЕ МАЛКУ. НЕЛИ?
    [mod-tekst:Dtoudd0p][/mod-tekst:Dtoudd0p]

3. angelce1

angelce1 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2009
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    234
    Јас верувам,затоа што имам близок пријател,веке 10,може и повеќе од 10 год.Никогаш немало од ниедна страна некакви други чувства,многу сме отворени,можеме буквално се да си кажеме.Сме спиеле на ист кревет,без страв дека ке го злоупотреби тоа,едноставно го чувствувам како брат.Било што да ми каже,не можам да му се налутам.Имаме правено муабет за тоа дали некогаш би имало нешто повеќе од другарство,ама и при самата помисла на тоа,и двајцата се осетивме :shake: :shake: :shake:
    А инаку,пола град мислат дека сме дечко и девојка,зашто многу често знаеме и сами да си излеземе :)

4. Zoza

Zoza Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    297
    верувам и имам таков другар тоа другарство ни трае со години

5. Astrid

Astrid Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    23
    Верувам, верував.. веќе не знам. Всушност имам неколку вакви пријателства кои успеале, и преживеале, и траат до ден денес, ама имам едно кое завршило многу лошо (пријателот се заљуби во мене), а сега мислам дека ќе имам уште едно кое ќе заврши лошо. Всушност сè е совршено додека чувствата не почнат да се мешаат, па се мислиш што чувствуваш, што сакаш, дали го гледаш како пријател или сакаш нешто повеќе, кога почнува да ти прави пеперутки во стомакот - е тоа е моментот кога сè се комплицира :/ Ах маки.. :(

6. Pelikuna

Pelikuna Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2011
    Пораки:
    1.961
    Допаѓања:
    2.022
    Aх се пронајдов овде сосема,само што случајот беше што јас се заљубив во него а тој гледа во мене како пријателка иако ме смува....сега ништо веке нема да биде исто ;( кој ја измислил љубовтаааааааа :worried: втор пат ми се случува тоа,и не научив од грешките. :(

7. ladymilion

ladymilion Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    27
    Верувам и имам многу другари што ми се само другари
    и така и ќе си остане :)

8. Dulce

Dulce Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    35
    верувам ... имам другар со кој се дружам 7год. :)

9. Happygirl13

Happygirl13 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    60
    Верувам во машко-женските пријателстава.Имам другар кој го сакам како брат и никогаш не би можела да го погледнам со други очи, го обожавам и живот би дала за него! Секако дека ги има поише али овој е онака посебен :)

10. ifce

ifce Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2010
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Дали верувате во машко-женски пријателства? Дали мислите дека се крие нешто позади тоа пријателство.
    Да пијателства постојат но секогаш се јавува некоја искра од едната страна ,а тогаш веќе сме во зезната ситуација.. Дали да му/и признаете се или да останеме задоволни со тоа што ја/го имаме како пријатек/ка?

Кај мене баш во моментот е таа зезнатата ситуација...Не знам што да мислам..како да реагирам понатака :?: Со "другар ми" веќе 2 год се дружиме интензивно, но во нашиот случај повеќе од јасно е дека се привлекуваме..како и да е мислам дека машко - женско пријателство би можело да постои, но само во случај кога се познавате од бебиња.

11. ToRmEnTeD.LoVe

ToRmEnTeD.LoVe Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2011
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    51
    Искрено, верувам во пријателство помеѓу машко и женско. Го кажувам ова од лично искуство. Имам многу пријателки, некои поблиски, а некои не, но како и да е сите се само ПРИЈАТЕЛКИ. Многу зависи и од карактерот. Дури и да се јави искра без разлика дали кај машкото или кај женското, доколку личноста има поцврст карактер и знае за самоконтрола никогаш нема да дозволи да премине таа граница на другарство.

12. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.731
    Верувам дека постои и тоа го кажувам од лично искуство. Имам повеќе другари во вистинската смисла на зборот, и тоа добри другари со кои се дружам со години. :)

13. Hiii

Hiii Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2011
    Пораки:
    1.427
    Допаѓања:
    1.563
    ова е многу тешко прашање незнам и самата дали верувам но во повекето случаи не верувам :) сепак зависи од личностите :)

14. Iceberg

Iceberg Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2011
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    49
    Имам другари,2,ца, со кои сме од средно уште заедно....искрено-верувам во таквите пријателства и никогаш се нема десено јас да помислам на нешто повеќе со нив или пак тие со мене...мислам дека машките се подобри другари од женските :!: бар у мојов случај..имам многу пријателки,големо друштво сме,но искрено само со машките си зборувам,а и тие секогаш бараат совети од мене-ако се скараат со девојките,проблеми на работа итн...башка ,машките знаат многу поубаво да те насмеат :D
    Немам никаков проблем да излезам на кафе со другар или навечер-колку и да ме озборувале :!:
    И машко - женско пријателство постои,кој го осетил-знае ;)

15. XstrongerX

XstrongerX Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    1.714
    Допаѓања:
    5.091
    Во последно време ми станаа невозможни.Испадна дека голем број од моите "пресни" машки пријатели биле ужасно загреани цело време , ама срцки не покажале додека не раскинав со дечкото.Сега ги има на велико покани на кафе за тешење и гушкање тело уз тело.Скриени погледи штом се свртам и ко за (не)среќа редовно ги ловам.Разочарана сум , страшно е што повеќето се и ептен добри другари на бифшиот ми.Како потајно да се надеваат дека сум омаздољубива па на сметка на мојот гнев ќе ќарат нешто.Е нема не сум од оние...не сум никогаш нема да бидам.Патот до моето срце , па и до мојата постелнина ќе треба макотрпно и поштено да си го изодат, нивни проблем ако се мрзи или малоумни па се убедени дека ќе искористат ситуација.Мрш ! Другарка ќе си бидам сама на себе, во женско -женски пријателства и онака малку верувам.

16. babyblond

babyblond Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    1.548
    колку поке растиме, односно колку сме повозрасни се помалку постои машко-женско пријателство. имам само еден единствен другар кој никогаш немал или и да имал чуства повеќе од другарски не ми открил. сепак повеќето дургари ми се од друството а многу од подалечните другари ми се поранешни и нежно одбиени додворувачи и сл. сепак колку повеќе растам толку повеќе растат и шансите дека некој од другарите ќе ми изјават љубов и слично. сепак природно идат години кога се бара животен сопатник и сл. и затоа нема машко -женско пријателство многу многу во тинејџерските години па и 20тите години од живототч. посебно сега тинејџерите 2-3 години помали од мене, секој другар или другарка му е потенцијален/на мувач/ка или дечко/девојка. :) луда младина :D :P

17. Forgotten

Forgotten Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    185
    Хммммм, еднаш на времето верував дека постојат - се додека не ми пораснаја гради. |(
    Исто како кај Стронгер, почнаја да се удвараат момци за кои ни на крај памет не би ми дошло дека може да ме гледаат на тој начин.
    Сега можеби до некој степен и верувам но секогаш со доза на претпазливост- секогаш може да се изненадиш.

18. A-j-a

A-j-a Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    1.793
    Допаѓања:
    2.024
    Оскар Вајлд еднаш има речено: „Помеѓу маж и жена не постои можност за пријателство. Постои страст, непријателство, обожување, љубов, но не и пријателство.“ Дали е ова точно? Постои ли можност за платонска врска помеѓу машко и женско? Верувам дека ова е многу редок феномен. Ваквото пријателство е невозможно во рамките на сексуална врска. Вистината, барем за машките, е дека тие не можат да бидат само пријатели, секогаш постои нешто повеќе помеѓу нив и нивните женски пријатели, еден вид копнеж.

Како што знаеме од физиката, плусевите и минусите се привлекуваат меѓусебно. Така, истата работа е и помеѓу машките и женските. Не постои вистинско пријателство помеѓу машко и женско (освен ако постои преголема разлика во годините). Можеби некои женски би рекле, на пример: „Имам некои машки пријатели, кон кои чувствувам само пријателство.“ Навидум, тоа може да биде точно, но во реалноста, не е. Зошто? Бидејќи пријателството помеѓу машките и женските секогаш неизбежно ја има можноста (или потенцијалот) да прерасне или во љубов или во омраза (или понекогаш љубомора). Сè додека оваа можност не стане реалност во пракса, тие можеби некогаш грешно ќе веруваат во постоењето на вистинско пријателство. Како и да е, ова е сосема различно чувство од вистинското пријателство помеѓу пријатели од ист пол.

Ваквото пријателство е многу ретко и најчесто се сведува на тоа едната страна да се надева дека ќе премине во нешто посериозно.

На moonlight-girl.55 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.557
    Допаѓања:
    3.177
    Ќе бидам оффтопик, се извинувам за тоа, али репликата на Оскар Вајлд е фантастична, како и целото мислење на A-j-a :)
    Посебно потписот ти е супер :clap:

На A-j-a му/ѝ се допаѓа ова.
  20. swetty

swetty Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2011
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    25
    машко-женско пријателствоо најубавотоо пријателствооо...... имам 2 другари кои ги сакам како родени браќаа...значи верувам во машко-женско пријателствоо затоа што навистина постои за онај кој знај да го цениии.... поголеми се 4 години од мене но тоа не претставува никаков проблемм... повејќе го ценам нивното пријателство отколку пријателството со некои мои врсничкии...знчи стварно постојат вакви пријателстваа.. иако се многу реткии :D :D :D