Мајка нарцисист (Narcissistic Personality Disorder)

Discussion in 'Психологија' started by Elperseguidor#, Dec 2, 2023.

1. Elperseguidor#

Elperseguidor# Истакнат член

Здраво девојки, жени, ќерки, мајки, божици :)

Прв пат започнувам тема. Видов тема „токсична врска со родител“. Ама не најдов со search постови на оваа тема - имање на мајка нарцис, нарцисист, или мајка со нарцисоидно пореметување на личноста.

Јас неодамна сфатив дека мајка ми е ваква. Всушност, со помош на психолог, полека и сигурно. И многу е тешко да се сфати ова, затоа што никогаш не мислиш дека личноста која што треба да те сака безусловно и безгранично, всушност не само што ти го дала животот, туку исто така и ти го уништила.

И со тоа и почнав да сфаќам од каде ми доаѓаат сите психолошки проблеми, како што е анксиозноста, постојаната вознемиреност, чувство на безвредност, меланхолија, тага, сите неуспеси и сопствени саботажи... И малигнен перфекционизам. И токсични врски. И чувството дека НИКОГАШ НЕ СУМ ДОВОЛНО.

И чувство дека нешто опасно недостасува ид мојот живот. Всушност, мајка која би ме сакала БЕЗУСЛОВНО.

Најинтересно е дека манипулациите на ваквата мајка се толку суптилни и длабоки, што дури и додека го пишувам ова имам грижа на совест и си помислувам „дали стварно бе мајка ми е ваква, да не си замислувам јас случајно? па таа толку добри нешта има за мене направено...“

Ама сепак ќе го пишам. Можеби најголем дел од вас нема да знаат за што пишувам, и можеби дел од вас ќе ме осудат. Па мајка се слуша. Мајка е устав. Една е мајка. Мајките за нас животот би си го дале.

Ако некоја од вас знае за што зборувам, би било супер да се искаже и да си споделиме искуства, чувства, трауми... и евентуални совети за справување со проблемот.

За тие што не знаат што зборувам - ве молам скокнете ја темава. Знам дека не е убава и удобна.

1. Еден линк на македонски најдов за ова: https://deca.mk/ako-vashite-detsa-koristat-pametni-telefoni-insistirajte-na-ovie-10-pravila/
    2.
    3.
    4.

Ве очекувам со нетрпение. :)

2. Elperseguidor#

Никоја? :(

Istata od vcera and FreeToGo like this.
  3. Trexane

Trexane Истакнат член

Голем дел од луѓето имаат нарцисоидни црти така што ништо ново, ниту чудно за жал. Ретки се луѓето кај кои егото е послабо изразено (тивко его) уствари. На крајот на спектрумот се овие растројства кои кај жртвата е голема веројатност да предизвикаат други психијатриски проблеми. За среќа NPD, ASD се ретки. Сепак има сензитивни деца кои имаат поголеми потреби за внимание и љубов од останатите, а и згора на тоа ако им се падне ваков родител со социопатски тенденции- тешко нив:worried:
    Јас сметам дека децата уште од мали треба да се учат што е емоционално насилство, манипулации за да можат од километар да препознаат и да се заштитат, а и уште повеќе-да не се приклонуваат кон такви однесувања.
    Жал ми е што имаш поминато низ хорор. Најдобар лек за ова е дистанцирање.

4. Bianka99

Bianka99 Активен член

Нема полошо од тоа да си опкружен во околината со такви луѓе, а особено да имаш таков родител.
    Жал ми е за тоа низ што си поминала.

5. Likicka

Likicka Истакнат член

Здраво. Мислам дека мајка ми е нарцисист. После години и години топло-ладно односи, понижување од нејзина страна дека не ме бива за ништо, дека дечковците кои сум ги имала не чинат, дека сопругот мој не чини, децата ми се невоспитани, лоши и слично јас пред три години прекинав секој контакт со неа. Од тогаш немам анксиозност, немам тахикардија, смирена сум, не се само саботирам, едноставно сум личност, сопруга и мајка која не урла за се нешто, не казнува за се нешто, не и пречи нешто што го нема. Фрустрациите кои мајка ми ми ги има сервирано и предизвикано ги нема откако контактот е прекинат. Нај интересното е кога се обидував да и кажам што ми рекла или направила нејзината реакција беше дека лажам и такво нешто таа не рекла ниту направила (како и секогаш- се било во мојата глава, сум измислувала).

Tam4yy, Gosh, hermosa and 5 others like this.
  6. Cinnamon Bun

Cinnamon Bun Популарен член

Кај мене е обратно, татко ми е со тешка нарцисоизност и APD (социопатија), мајка ми е сосема обратно, среќа.

Имањето таков татко си остави последици а не можам да замислам какви последици би оставила таква мајка.
    Голема поддршка од мене за тебе. :l::hug:

7. ani23

ani23 Истакнат член

Elperseguidor# Многу родители се вакви,децата немаат појма за ова ,бидејќи МАЈКА Е БОГ И КРАЛИЦА,и таткото,ама затоа има многу ментални болести ,и она и нас не тепаа,па што ни фали.?Отсекогаш знаев дека нешто не е во ред,и се препишуваеше на пубертет,и она ќе пораснеш и смениш мислење.НЕ СМЕНИВ,тажно е кога ке видев како им е на други.Мене лично татко ми недостигаше повеќе во живот,кој беше отсутен и незаинтересиран,и уште ми фали.Мислам жив е,ама немам некоја комуникација.

8. Oriental

Oriental Истакнат член

Не можам да се поврзам, немам нарцисоидни родители, но, имав луѓе во околина, како и потенцијални партнери со вакво нарушување, така што може да ја разберам позицијата од каде доаѓаш.
    Типови на нарцисоидност постојат повеќе.
    На пример: Overt, Covert, Antagonistic, Communal, Malignant, Grandiose.
    Според мене вториот и претпоследниот се најсимптоматични, со тоа што се доста прекриени и тешко забележливи.
    Твојата мајка каков тип нарцисоидност има, дали сте разговарале со психологот?
    Многу е важно да се утврди за да може да ти даде правилни насоки како да комуницираш со неа, а притоа да не се чувствуваш емоционално обструирано.

Elperseguidor# likes this.
  9. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се си доловила детално, немам што да додадам, и мојата е ваква, имам 31 година, ден денес уште имам проблеми со социјализирање и со анксиозност поради неа.
    Најдобро функционираме кога се гледаме 15 минути неделно. Се повеќе од тоа доведува до огромна караница, затоа што и за толку краток период успева да ме навреди, да ми најде маана, да ме искритикува, ништо што правам не е доволно добро.
    Мајка е, родител е, толерирав во име на добри односи, се додека еднаш не ме навреди со тоа што ми го вмеша синчето во дискусија, тотално непотребно, го спомна само за да ме повреди и навреди, затоа што нели синот ми е најслаба точка и го сакам најмногу и тогаш во тој момент сфатив дека се е џабе и нема спас, затоа што кога виде дека успеа да ме повреди со тоа што го спомна него, лицето и светна од задоволство. И после тоа односот ни е онака ради-реда, строго службено.

Тоа им е тактика на сите. И мојава исто - не се сеќава на ништо, на ниту една навреда и неправедност спрема мене. Ден денес измислува работи за мене, што не се десиле, во муабет со други луѓе за мене има да каже само најлошо. И после кога со докази и сведоци кои биле присутни на тие моменти ќе и посочам, она негира, не се десило - сите сме ненормални и лажеме, она не.

Glowy, Gosh, Istata od vcera and 5 others like this.
  10. Heinz

Heinz Истакнат член

Немам таква мајка, само ме потсети темата на феноменот современи мами4ки краљици, они се над сите. И кај мажите се јавуваат разни болештини, но морам да признаам дека останаа имуни на една смешна патологија. Уште не сум сретнала маж да си вообразува дека е крал или принц, исклучиво жена така се брука.

11. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Познато ми е, со тоа што кај мене не се работи за мајка ми.
    Тврдоглавост, инает, инсистирање дека нивното размислување е исправно, тотална игнорантност на околината и на тоа дека луѓето размислуваат различно и ако некој не мисли како тебе, не значи дека сега треба да земеш да го убедуваш дека твоето размислување е исправно. Караници, расправии, од најтривијални глупости па до значајни животни одлуки. За се. Совет, не знам каков би ти дал, затоа што и мене ми треба. :)

Elperseguidor# likes this.
  12. Elperseguidor#

Дечки, јас тотално заборавив на мојов пост. Ми стигнаа на мејл известувања од Фемина, па се логирав, и што да видам...

Ви благодарам на сите за споделените мислења! ♥️

Инаку, препрочитувајќи ги моите зборови, си реков абе да не претерувам малку, зарем вистина е вака... Ете до толку ми има правено gaslighting цел живот што сопствените емоции и доживувања и ставови си ги преиспитувам...

Ама на добро место сум сега. Ја прифаќам и се справувам добро со неа. На моменти кога ми е тешко и кога ми треба мајка - ептен ми е тешко и влегувам во некој менталитет на жртва... Ама нема никогаш да го добијам од неа тоа што ми треба, така што тоа е тоа. Прифаќам и го вадам најдоброто од ова.

Lisandra and FreeToGo like this.
  13. Lisandra

Lisandra Популарен член

Има работи за кои е тешко да се зборува и се закопани длабоко во минатото, и од таму не се вадат. Наместо тоа пробувам да мислам на убави спомени кои останаа од детството без да мислам на ова другово, и те како е битно во сегашниот момент да се живее и да не се дозволи тоа да продолжува со неа ни со никој друг. Кога ќе поставиш граници ќе знаеш шо е добро а што не за твојата психа.

14. Istata od vcera

Istata od vcera Истакнат член

Jas porasnav so takvo bitie..delese deca svoi,bevme scapegoat I golden child,za ednoto majka za drugoto makea a dvete od istata matka..tatkoto otsuten odvoen emotivno I so rabota od familijata, tuka koa bese samo mu se zalese od nas za raboti isprevrteni od perspektiva na zrtva I on samo kako ssnato kuce sekoas bese naluten na nas I se plasevme od nego..Eden den ona najde nekoj preku fb I zamina daleku,pa se premazi,ja zatoa I denes se krstam na fejsbukot,da nebese toj,so se sto jadevme emotivno,sea moze pcenica ke jadea za mene...bese na praznik,sveti Nikola pamtam..odtogas diseme cist vozduh..ama I den denes Imame problemi vo komunikacija so siblingzite..toa trae cel zivot emotivnite posledici..na pocetokot imavme gorcina omraza zelba za odmazda koj bilo kogo za bilo sto, ama sea e podobro se gura napred samiot zivot te uci da se iscelicis da porasnes Kako drvo bez koren..samo se plasam da stanam t.e koa ke stanam roditel da ne bidam takva,zaso ke me bolat ranite koa ke moram da davam toa sto ne sum dobila nikad..poddrska I molitva od mene kon site sto morale da minat ili seuste minuvaat niz zivotot so takva licnost

Elperseguidor#, st-el and Lisandra like this.
  15. Elperseguidor#

Најди си добар психолог и работи на себе. Иако не верувам дека би била таква ти затоа што од друга страна сето тоа те направило многу емпатична и свесна....

Ама убаво е да работиш на себе секако, мене психотерапијата ептен ептен ми помогна. ♥️

Istata od vcera likes this.
  16. Istata od vcera

Istata od vcera Истакнат член

Znam sonce ama preskapo e nemozam da si dozvolam bash a I realno neznam dobar psiholog mozes Ako sakas da mi predlozis vo provatna poraka nekoj sto tebe ti pomognal ‍⬛