Mene mi kazaa kaj maticniot ginekolog deka majcinata knishka se otovra elektronski sega, ne e kako porano vo hard copy, i mislam deka oni mi ja otvorija. Mi zemaa podatoci se, od visina,tezina, dali sum imala prethodna bremenost, abortusi itd ...
Јас имам уште од првиот преглед кога останав бремена. Секој преглед матичниот ми запишува во неа. Запишува податоци за бебето, а сестрата податоци за мене, резултати од крвна слика, притисок и тежина. Исто кога проверував крвна група ми ја побараја на болница да внесат и во неа.
Јас имам прашање. Кога бев во Скопје, докторот, специјалистот (пошто бев ivf) ми рече, кога ќе си одам дома, да го посетам матичниот и цела бременост да си ја водам кај него. Да направиме анализа на крвен притисок, на крвна слика и да ме насочи матичниот на колку време да правам проверки, за да ја водиме цела бременост како што треба. Ова го правите другите? Или килажа, крвен притисок, крвна слика се работи кои ние трудниците, сами си ги водиме?
По правило треба да ти даде мајчина книшка и таму да ги заведува сите податоци од секој преглед. Таа си стои кај тебе.
кога ја даваат таа мајчина книшна? треба ли прво да поминам прво тромесечие? Ми иде да си направам ексел документ, да си го крстам мајчина книшка и да си го пополнувам
После срцевата акција мислам треба да ја даде , ама ретко кој го прави тоа. Ама потсети го. Мислам дека нема да ти прави проблем и ќе ти пополнува, барем по тоа што слушам за Николов. Флексибилен е.
Јас не водам бременост кај матичната ама сепак ми дадоа мајчина книшка. Внатре пишуваат тежина, притисок, брисеви, железо..
А ти имаш мене абер нема да ми отвори? Која недела се вади и дали ти наплаќа преглед матичниот? мене секој преглед ми го наплаќа исто како кога не бев бремена а знам дека треба да е бесплатно. Или грешка сум.
Кажи му, не смее да наплаќа. Иначе мајчина немам и јас. Не сум се сетила да побарам или да му носам. Имам изештаи од секој преглед.
Јас немам мајчина книшка, никогаш не ми отворил. Прегледите на 2д ехо не ми ги наплаќа, а брисевите и скрининзите ги наплаќа. Ако сакам да ме гледа на 3д, ќе си платам. @QueenP
Kaj mojata doktorka se e besplatno i mi otvori kniska vo 16 nedela i za prvoto i za vtoroto dete isto
е треба да ненаплаќаат ама наплаќаат.:/ мајчина книшка ми отвори на втор преглед т.е на прв скрининг 300денари ми зеде за книшката. За брис шо ми зема 100денари од брис ама ради потрошниот материјал шо го употребува. За ехо и консултација ниту ко не бев бремена ми земаше ниту пак сега пишува прегледот кај матичниот лекар не се наплаќа и не ми го наплаќа тоа ( за жал ретки се таквите гинеколози шо ненаплаќаат)
Јас никогаш не ни имав мајчина книшканезнам ни како изгледа се ми пишуваат во картон, па на пораѓај јас изиграва мајчина книшка и кажував тамо на сестрите се од почеток до крај на бременост