сега мора да имаш мајчина книшка за на пораѓај така мене ми спомнаа а особено за 3то дете обавезно за да можиш да си поднесиш документи за овие шо се 8500-9000 нз колку се за трето дете шо ги даваат бараат мајчина книшка и потврди од вакцини за сите деца и секоја вакцина за третото бебе носиш во социјално и еднаш годишно потврда од училиште дека се редовни и дека не ти е земено родителското право од судот.. да знаеш пошто ти е 3то дете да си побараш мајчина книшка оти можат да те одбијат ако не доставиш дека си била на редовни прегледи со 5 печати од матичниог гинеколог во нејзе
Една братучетка зема пари за 4_то дете ама не и бараат потврда од вакцини за сите деца освен за последното дете, секоја година во јануари си поднесува документи, извод, картонче од примени вакцини, извод на венчани од моите и толку..
Можи незнам ама знам дека бараат ама за првиот пат и мајчината книшка ќе ти побараат тоа сигурно го знам дека првиот пат и мајчини книшки бараат а незнам зошто и една колешка баш рече одам на прегледи ради мајчината книшка да не ме одбијаат за трето дете.. мајками исто за 4то пред 8 години поднесе мајчина книшка и таа ради тоа одеше на прегледи и стрина моја за 3то дете. другото ќе си прашаш во социјално и за ова прашај си да не е сега укинато па да те излажам прашај си за сигурно..информирај се за сигурно оти зошто да не ги искористиш парите кога можиш...
Јас уште во 13 недела од бρеменоста односно κога ми утвρди бρеменост веднаш матичниот гинеκолог ми даде мајчина κнишκа и во неа си запишуваше податоци ништо не наплати. Мислам деκа тρеба да се има мајчина κнишκа тоа е обавезно.
@bumbaroska мене ми дадоа претходниот пат. И така има 2-3 страни за прегледи, докторот со екстра големи букви испиша цела страна од еден преглед, и наредниот пат кога бев ја давам, ја гледат и ми ја вракат само "погалена" (Ништо не запишаа). Ми се исполни желбата да ја имам, ама изгледа полу празна ќе ми ја остават
Уште на првиот преглед штом се утврди бременост направија мајчина книшка. Од секој преглед се пишуваше во неа и ми нагласија секогаш со мене да ја носам во ташна.
Да ве прашам , мајчина книшка од која недела земавте од кај матичниот или сами си купивте па тој ви ја пополни ? До сега не сум имала мајчина книшка ,ама сега за трето требало да си имам .
Да и јас немав мила ,ама дека сега трето и сите ми викаат сум морала да имам дека нели за документи поднесување за паричен надомест , а јас до сега имам 2 пати појдено кај матична од почеток бременост и заборава да ја прашам .
И јас уште немам мајчина книшка 31 недела сум ја прашав сестрата што е кај матичната кажа дека ќе направе и толку и биде
Jas nemav majcina kniska.Na sekoe odenje kaj maticniot(a odev samo po upati)mu barav.Mi vikase nema so da mi bila
Јас имам, ми ја дадоа кога беше утврдена срцева акција и ја платив 150 ден. На секој преглед ми запишуваат податоци во неа и датум и време за следна контрола. Многу прегледно ги водат податоцоте во неа, бев кај друг доктор на второ мислење околу лакуните и ми искоментира дека е добро што во едно мало тефтерче ги имам сите податоци кои се потребни и важни..
Мене ми даде матичниот кога утврди срцева акција 8 недела и на секоја контрола ја носам и си запишува во неа мерки од бебето, крвна слика. Не ја платив.
Мајчина книшка мене ми изваде матичната док. во 16 недела, и во неа ги внеси сите досегашни резултати од брисеви, тестирање од крвта за болести, крвни анализи, потадоци за примени терапии и димензии од ехото од бебенцето.
Жени каде може да најдам мајчина книшка? Кога го прашав докторот ми рече дека немало такви 5 год. А читам дека вие имате сакам и јас каде ли можам да најдам ...
Душо,матичниот гинеколог ја дава таа и ја пополнува на секоја контрола,тежина,АТ,крвна слика,ехо скрининзите..
Одговорот му беше дека тие на времето земале и им давале на сите но демек со години уназад немало и затоа недаваат но ако се снајдиме може да донесиме сами оффф ке се распрашам по книжари нез каде ви можело да има ама ке барам сакам да имам за бебушката моја