1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчина книшка

Дискусија во 'Бременост' започната од ivanovicka, 9 јули 2012.

1. Nairobi88

Nairobi88 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    307
    Да и јас пречрочитав, но не од матичен гинеколог туку од лекар специјалист по гинекологија и акушерство. Односно од лекарот што пораѓа.

2. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.962
    Допаѓања:
    134.808
    Па и матичните гинеколози се специјалисти по гинекологија и акушерство. Си пишува ОД ИЗБРАНИОТ лекар. Така ми беше кажано така направив. Мене веќе ми стигна решение дека се одобрени парите

3. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.138
    Мислам дека се е до матичните.
    Јас сум 18та недела и мојот матичен ми нема дадено мајчина книшка,исто и на мои познанички што им е матичен нема дадено.А и крајно неодговорен е,се мислам сега на сред бременост дали да си барам друг.Досега ниеднаш ме нема измерено,ниту крв проверено,ниту притисок,а денес бев на приватен преглед притисокот скокнат на 180/110...Премногу сум изреволтирена :@

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.172
    Допаѓања:
    147.900
    Те прочитав мила и се чудам како има такви матични. Мојов уште прв преглед, одма ми измери тежина, притисок, ми направи брисеви за хпв, хепатит, па уште едни за кламидија и сл, ми зема крв и мокрача , се се буквално за ако има нешто да го излечи со време. И секој преглед обавезно притисок и тежина. Јас не знам за поинаку додуша, може затоа ме чудиш. Утре ќе сакаш да аплицираш за еднократна помош за бебе без мајчина нема да ти дадат, а башка што имаш притисок кој воопшто не е за потценување. :(

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.138
    Тоа е мила сите се ,,лекари,, има и исклучоци...Баш на следната контрола ќе спомнам на мојот матичен за мајчината книшка.Инаку утрово намален ми е притисокот на 140/85 дај боже да успеам со таблетките да го контролирам :sun:

6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.613
    Допаѓања:
    35.529
    Пиј течности и исфрли сол од исхрана, тоа може да помогне.

На eta, Jana06 и Dance27 им се допаѓа ова.
  7. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Од денес и јас имам мајчина книшка, ја сменив таа лудата докторка сега сум кај подобар и поозбилен доктор. Кај него сум од почеток но си плаќав приватно, од сега веќе полесно ќе ми биде.

Ми кажа секаде со мене да ја шетам. Ме зафркава ми вели како индексот да ја чувам :D

Прикачени фајлови:

На Филотеа, eta и SummerGirl им се допаѓа ова.
  8. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.052
    И на мене ми викаа така, ама во болница не ми ја ни побараа. Памтам дека во втората бременост не ми ги ни запишуваа сите податоци.

На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    И мене ми се чини само формалност дека е, но како ќе кажат така ќе правиме. Јас се што имам анализи, прегледи и извештаи дома си чувам, докторот не ми ги барал.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.052
    На мене само ми ја запишуваа килажата и притисокот.

На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Е да и мене денес и тоа ми го запишаа, не ми е добра баш килажата срам ме фати.

12. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.138
    Мене мојата матична сеуште ми нема дадено мајчина книшка.Дали матичниот ја дава или треба да си ја купиме како здравствената книшка?(прва бременост ми е и ич не сум упатена што треба што не)
    На нареден преглед ќе и спомнам зошто сеуште ја немам.
    Уххх ич не е одговорна се мислам дали сега на сред бременост да ја менувам...Ни сликички дава,ниту мерење притисок/килажа.Само набрзина со ехо ќе ме помине и ке кажа се е во ред,ни големина на плод да каже ни ништо :doh:

13. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.844
    Допаѓања:
    10.346
    Пoвеќетo не даваат сега баш и низ фемина читав дoдека jас бев бремена. И мене мojатс не ми даваше слики oд бебе и ептен ми беше кривo. |(

14. Chikitaa

Chikitaa Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2019
    Пораки:
    376
    Допаѓања:
    1.058
    Јас сум 17 недела ,дека сум ивф на прегледи си одам во Плодност кај докторот што ми го направи ивф .. е денес бев кај матичната требаше еден упат да земам и ми даде мајчина книшка , но ми ррче неможам јас да ти ја пополнам ќе ти ја пополни докторот што те гледа ... е сега дали може така ??

15. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    2.792
    Дали јас лично може да дојдам до мојата мајчина книшка по електронски пат?

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.192
    Мислам дека нема електронска мајчина книшка...таа ти ја пополнува гинекологот кој ја води бременоста и нема во електронска форма...барем овде во прилеп нема..а и не верувам да има воопшто некаде

На Malesia му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.138
    Мислам дека не

18. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    2.792
    Мајчините книшки од 2015 се водат електронски а Некои матични водат и по стандард мајчина книшка ( плус електронски пат) Бидејки јас немам книшка стандард а ми бараат на приватно уредна пополнета книшка па дали е можно да ја имам лично по електронски пат (или само матичен мора да ми ја даде на пример во штампана форма )

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.192
    И да ги има електронски не верувам да имаш пристап до неа туку ќе треба да си земеш од матичен штампана...ако некој друг знае и ако можи нека ти кажи како

20. Zumbulce9

Zumbulce9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    874
    Јас го прашав матичниот ми рече нема матична книшка, он ќе ми дал потврда кога ќе се породам и со таа потврда да отворам породилно на работа и за еднократна парична помош,иако на сајтот на МТСП пишуваше за помош дека треба копија од првите страни на мајчина книшка. Ја има ли некој од вас?