1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчина книшка

Дискусија во 'Бременост' започната од ivanovicka, 9 јули 2012.

1. imorena

imorena Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    3.415
    NT - nuchal translucency, збир од флуиди што се наоѓа под кожата на задниот дел од вратот на бебето. Се испитува со помош на ултразвук со цел да се утврди или не можност за постоење на Даунов синдром.
    NT - Natural Killer клетки, присутни во голем број на ѕидот на утробата. Помагаат плацентата да се поврзи со крвните садови.

На katalina му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    јас кога ми ја даде докторката мајчината книшка, тогаш не ми беше ни матична па не ми зеде ич пари :)
    п.с да не се прегледувше случајно па за тоа да ти зела пари тогаш а?

3. dria

dria Активен член

Се зачлени на:
    24 септември 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    20
    Znaci maticnive se katastrofa.Kako im odgovara taka ni naplacaat.Mene mi zema 250 den za kniskata.Epten sum 30ned .pa ne mi se sega odi kaj drug inace mnogu me iznervira.Si odam i privatno ama aj so dobro da si zavrsime so bebuskata pa posle poroduvanje ce go smenam

4. simonice

simonice Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    99
    врска немам,
    преглед не правев,само си ја земав книшката....... :x
    си платив и си поќутев :fubar: тоа е

5. Cece25

Cece25 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    45
    Ниту јас кога останав бремена не ми земаа пари за мајчината книшка, а и немам слушнато да зимаат. Што се нема да направат овие докторите. :x

6. Cacush

Cacush Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2012
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    32
    Здраво и од мене!!!
    И јас имам мајчина книшка, но за тоа не ми наплатија ништо. Не знам зошто Ви наплатиле, ако уште за тоа ни земаат пари, па тогаш што ќе кажеме за понатаму. Поззз до сите

7. zajche

zajche Активен член

Се зачлени на:
    15 август 2012
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    9
    На мене мајчине книшка ми дадоа кога отидов на вториот преглед и бев во 7ма недела и во неа запиша сите податоци од големина на плодот до мои притисок, тежина и ми рече до крајот на бременоста да ја носам постојано заедно со здравствената книшка.
    А за плаќање платив 50 денари за книшката.

8. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.553
    Допаѓања:
    7.872
    Што се чудите за тоа што ви земале пари за мајчината книшка,малку ќе бидам офф топик ама да си кажам.Они ептен ќарат на наш грб.прво и прво во сите ординации(освен во приватните ) со огромни букви има напишано:Преглед кај матичен гениколг не се наплаќа, а сите наплаќаат кој како му одговара.Прво тргнете од тоа оти не издават фискални за прегледот, тоа е оти не смеат да наплаќат.До сега само претходниот гениколог не ми наплаќаше за преглед.Овој што го имам ми наплаќа по 400 денари за преглед, дури и брисо што ќе ми го земе ми наплаќа по 50 ден. од брис ма дај молам ти се :@ .Ама што пак да правам трпам оти сум задоволна од него како дотор.
    Инаку како за имформација мислам дека земаат капитација месечно по околу 60 ден од пациент помножете го тоа по 2500- 3000 пациенти плус што зимат пари од реализирани цени па види колкава сума сума зимаат месечно околу 2000 еу груба пресметка,ако не и више, а пак го лупат народот и наплаќат за прегледи.Тоа ти е исто како општ матичен доктор да почне да ти наплаќа за прегледи.

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  9. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.431
    Допаѓања:
    5.392
    Јас денеска си ја земав мајчината книшка не ми ја наплата баш е убавка :lol: и само убави работи да ми се запишуваат ;)

На Forko му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Delgadina

Delgadina Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    391
    значи да не е форумов ќе си останам неинформирана. Јас прв пат слушам за ваква книшка :o . Ајде на следен преглед ќе го прашам докторот. Фала ви и кажувајте ако има уште нешто слично, затоа што ако чекам да добијам информација од здравствени установи ќе се изначекам. :worried:

11. CudnaZena

CudnaZena Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2010
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    12
    JАс воопшто немав мајчина книшка, не ни го прашав матичниот гинеколог за неа

12. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    :) Убаво е да си имаш матична книшка,и ти ке си имаш прегледност колку кг си поправена и за крвниот притисок,исто и некои информации за плодот за го лемината на главчето, побарај си од докторот,јас пак тука првпат слушам дека не даваат книшки,јас со првата бременост одев на поликлиика и имав матична книшка а сега одам во приватна ординација ама пак ми дадоа после втората контрола, сега ги споредувам двете хаха најмногу за кг :P поздрав :*

На Delgadina му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Delgadina

Delgadina Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    391
    Уф, на вага се немам качено којзнае од кога, се немам измерено (ни еден доктор до сега не ме качи на вага, а бев на 4 прегледи) :lol: . Мене ми е побитно следењето на развојот на буце во стомак :geek: , тоа сакам да го следам.
    ќе си прашам обавезно на следниот преглед за една недела :clap:

:*

14. Dreem.Girl

Dreem.Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2012
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    118
    Еве ме и мене 5 месец а за мајчина книшка никој ништо не ми спомнал значи да си побарам сама??? :P

15. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    770
    Mene mi dadoa na vtoriot pregled koga go cuvme srcenceto.E sega ne zapisuva bas se gin.no kakva takva pozelna e da se ima.Pobaraj si na sledniot pregled :)

На Dreem.Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Delgadina

Delgadina Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    391
    Побарав вчера мајчина книшка и матичниот ми рече дека никој сеуште не им донел од фондот книшки за мајки ниту пак имало било каква официјална наредба за нивно користење. Кога спомнав дека се задолжителни и сум чула дека ги бараат пред породување ми рече дека се е сочувано во мојот сдравствен картон и ако има потреба ке им биде доставено во клиниката каде што ќе решам да се пораѓам.

17. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    ма каква мајчина книшка, и јас мислев дека е задолжителна дека ја бараат нели министеров толку врева крена околу таа мајчина книшка, па пресови држеше и се маваше со книшкава во гради, јас еве ќе се породам за некој ден и на клиника бев ни книшка ни бутур не бараат ништо, само е повеќе врева одколку што е нешто стварно, секој различно , некој ја дава книшкава, некој ја наплаќа некој воопшто не ја спомнува Бог да чува секој различно си прави, а ние цели во ?????????????????????/

18. danielka0507

danielka0507 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    308
    Исто и јас еве во 9 сум и не ми спомнал матичниот мајчина книшка...И во Чаир кога бев не ми побараа, само таму ме прашаа за притисокот и колку колограми сум се поправила...Јас искрено на вага 3 пати во животот сум се качила, матичниот ниту ми мери тежина, ниту притисок, па во Чаир ми рекоа сама да си го мерам дома секој ден..

19. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    мене па денес матичната ми го даде упутот, и ми рече заедно со него, со мајчината книшка и здравствената нормално да одам на пораѓај, е сега колку таму ке ми ја побараат ке видиме...
    инаку јас имам мајчина книшка од сам почеток на бременоста и се таму ми пишуваше матичната ;)

20. danielka0507

danielka0507 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    308

Воопшто не ни знам како изгледа таа мајчина книшка...Може на крај да ми ја даде и све да испише на неа...Кој знае...