1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчина книшка

Дискусија во 'Бременост' започната од ivanovicka, 9 јули 2012.

1. Katalea

Katalea Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    200
    Да и јас така знам.. Но дали има врска каде ке се пораѓаш, зашто јас ке се пораѓам во Систина и затоа мислев дека не ми треба.. А дека ке ми треба за да го пријавам во матично и за паричен надоместок ако може да земам.. Затоа не бев сигурна.. Инаку имам јас матичен, но не сум го посетила долги години, не бев задоволна од него и си идев приватно. Инаку, се слушнав со докторот од Систна и му кажав дека ми треба мајчина книшка, рече да си купам и дека ке ми ја пополни, дека не е проблем. Само незнам дали така ке ми заврши работа за пријавувањето..

2. MaliotPrinc

MaliotPrinc Активен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2013
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    16
    Мешиња ве читам и цела сум во прашалници :?: Мојава матична ни мајчина книшка ми дала, ниту пак ми измерила кг и притисок, единствено што прави е ехо преглед кој си го наплаќа по 300 денари и упати што ми издава за крв и урина секој месец, а сите информации ги запишува во картонот. Кога ќе дојде време за породување демек без мајчина книшка нема да не породат (без разлика каде и да се пораѓаме) ? Значи аман ми се вика од здравствово веќе ...

3. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    И мене ме нема ни измерено, ни мајчина книшка дадено. Исто, само ехо до сега. Вчера кога бев да ми земат крв најдов вага и сама си се измерив да знам отприлика :))))

Инаку планирам во 12 недела кога ќе одам на преглед да прашам, а за пораѓање како да не те породат, нема ваљда пред врата да те остават :D

4. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    каде има да се купи мајчина книшка?

5. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    Aј бе тоа мајчините книшки само перење пари им е :)
    Jас сама си ја купив 50ден од книжара и и ја однесов запиша нешто и ми рече дека на крај се од картонот ќе префрли во неа.
    иначе мора да порагаат не ќе не остават така,знам дека таа мајчина книшка требала за еднократна помош од општината.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    хехе мојата омилена тема :P
    во никој случај да не ја носите мајчината книшка кога одите да се пораѓате, не вие потребна воопшто затоа што сестрите ке си ја земат и нема да ви ја дадат, сигурно после соработуваат со некој од општината за да си земат тие пари ( барем така беше бт, не ми ја вратија мене книшката ама со врски си ја зедов назад :devil: )
    а таа ке ви треба за да си ја земите еднократната помош парична , ја копирате кога ги носите документите;)

7. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    леле Љубичица и тоа има ? ццц не ми се верува ,а тоа дека нема да ве породат без мајчина книшка мало сутра кога ке бидат матичните поажурни па задолжително ке ја издаваат може да а вака трудница да трча по книжари а докторот после ради реда да ја пополни :x и што ако ме фатат болки а не сум дома ке се вракам по книшката и ке ме остават во ходник да се породам глупости! мислам дека не ја носев кога се порагав ниту ми ја побараа ниту ја копирав пошто не земав еднократна помош, сега ја имам како успомен :)

8. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    Aј ма љубице шта кажеш :)
    па зар и тоа го има? јас ќе му ја дадам на маж ми ако ја бараат ако не ништо..а нели ја вратат од земјааа иии..... :devil:

9. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    хехе дада ова ми се случи мене, јас кога отидов на пораѓај си ја носев здравствената книшка и во неа ми беше мајчината книшка, и ми ги зедоа, ама кога си одев ми ја дадоа само здравствената и си реков така треба. кога бев за да однесам документи за парилна помош ми кажаа дека треба копија од мајчината и отидовме да ја бараме на болница и тие се правеа на тошо :devil: ние ја фрливме зш не си ја зедовте ко си одевте , и се искарав таму и со врски си ја зедов, а таа во фиоката имаше неколку книшки, ми кажаа дека имало некои родители не поддавале документи за помош и сигурно значи некој друг ги зема парите :devil: :devil:
    е тоа тие во нашата држава
    п.с значи не ја носете на болница мајчината книшка не ви треба воопшто ;)

10. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Значи излегува дека мајчинава книшка е само за да си земеш еднократна парична помош и за ништо друго

11. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Мене ниту матичниот ми отвори мајчина книшка, ниту пак во болница ми побараа (се пораѓав во ГАК).
    А општината не дава еднократна помош за новороденче, а и сега дознавам дека треба да се приложи мајчина книшка во општина.
    Штета што нашите гинеколози не се замараат да водат мајчина книшка, мене сите резултати од испитувања во бременоста матичниот ми ги задржуваше кај него, а јас за секој случај правев копии пред да му ги однесам.

12. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    за едноретната помош ако немаш мајчина книшка за да ја копираш може да однесеш потврда од матичниот гинеколог, дека тие прва бременост

13. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    ^Сакав да кажам дека нашата општина не дава еднократна парична помош за новороденче. :|

14. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    а, хехех не сме се разбрале ;)
    п.с мислев дека секоја општина дава парички :D

15. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    ај ljubicicaa да знам да не ја носам или ако ја земам одма да си ја побарам назат ццц шо не ке чуеш, а и во опшина помош за прво дават? оти знам јас за во трудот во карпош што е или тоа е едно исто?

16. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    најубо ич не ја носи, а да докуметите се носат во социјалното шо е наспроти градинката во карпош
    инаку мене до сега ми стигнаа три решениа исти само со различен датум, ама парите никако да стигнат :(

17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.052
    На мене матичниот гинеколог ми отвори мајчина книшка, ама на ГАК не ми ја побараа. Откако дојдов дома после породувањето, сама ја пополнив.

18. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Mene maticnata denes sama mi spomna da ja nosam na poroduvanje zosto ke mi trebala

19. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    а за шо ке ти треба??? :?: :?:
    јас ја носев па за џабе

20. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    802
    И јас ја носев мојата па кога прашав ми рекоа дека не ми треба, незнам кај ќе се порагаш јас бев во Чаир.