Slusaj me sega, idi vo bolnica i baraj rentgen na gradi da mu napravat, kje se vidi tocno kolku i dali ima slajm na gradite, dali ima nekoja bakterija poradi koja situacijata ne se podobruva i spored taa procenka da se vidi dali treba i antibiotik da prima za da se izleci i bakterijata ako ja ima. Znaci, nemoj da sedis vekje i da cekas, mnogu vreme e deteto so kaslica koja i samata gledas deka podobruvanje samo od salbutamol nema. Grcija i Germanija imaat ist princip na rabota vo odnos na zdravstvoto, ako sam ne si pobaras i im kazes sami tie doktorite nema sansi da ti dadat nitu krvna slika da pravis nitu nisto. Slusaj me i odi vo bolnica ili na hitna ne znam kako e tamu, stom pobrgu toa podobro.
@danichap bravo kako si postapila so babite.I kaj nas e ista situacija i ja branat mnogu i jas se so ubavo objasnuvam ama oni koga nie ja jarame ja branat i pred nea vikaat -ostajte ja,dete e.Ama ja neam hrabrost taka da gi "postrojam" i da sfatat deka taka samo odmagaat.Ona poveke dobiva sila... @Annath primi socuvstvo,bidete vie zivi i zdravi.Majka ti neka pociva vo mir .Bidi jaka
Mnogu pati citam deka i se voshituvate na @danichap kako smireno se spravuva so 3 mali deca, prethodno so 2 i edno v mese. Ako moze jas da dadam moe mislenje, ne mora da e tocno, eve neka kazi Dani, a i drugite kako @flower30 ili @EuHenIa i site za vo busot za Bardovci sto se spremaat, megju koi i jas. Dali imate slusnato nekogas da se pozali od soprugot, da rece ne stanuva nokje da pomaga? (nasive demek na rabota se rano sabalje, a nejziniot ne e); da rece ne ucestvuva vo spremanje na deca za izleguvanje (nasite cekaat i negoviot ranec na pr. da go spremime nie zenite); dali rekla zamina na pivo so drugarite, jas ovde se spravuvam so rasplakani deca posle naporen den...itn itn znaci soprug od edna strana, i svekrva od druga - dali ednas rekla mi se mesa vo ova ili ona, NE, samo pomagaat na povik, a ne odmagaat (ete ednas dvete babi se pogodija, pa kje go branat deteto, ama Dani vednas gi postroi i nejziniot glas se slusa). A na poveketo od nas ovde citam ni glas ni se slusa, samo maslo se doleva, makar i ne mislele loso nikoj od okolina. Veruvajte, koga imate bezrezervna poddrska od soprug koj e vklucen vo odgleduvanje na deca i dom maksimalno, i ne vi se mesa nikoj na direkten ili indirekten nacin, togas imate sila i volja da se spravite i so nekolki deca, i so bessoni nokji, i so tantrumi, i so se. Zatoa sto znaete deka e minlivo. Period koj pominuva. A ako silata ni ja zemaat soprug i okolina, i najmal plac od 1 dete ne iritira. I den za den gubime zivci, stanuvame netrpelivi, se isturame na deca, posegnuvame po antidepresivi, se zapostavuvame... Ne ni se decata krivi, site gore dole se isti vo razvojot, kriv e odnosot i vlijanjieto na soprug i okolina!
@Annath сочувство за мајка ти. Биди силна Едит @mama31 да си жива и здрава за муабетов, потполно си во право. Инаку во една друга тема видов Даничап простирала слика на шетање, а само што се породи, дотерана, се држи. А јас ко се породив не бев до двор да излезам, а не во јавност, колку бев запоставена првиот месец. Значи, и те како е важно мажот да помага, ама јас немам таков маж. Оди на работа да, ама и кога е слободен само ќе ја подржи малата и тоа со приговарање да побрзам со средување низ дома, па ќе се направиме лом.
Jas eve da odgovoram za mene @mama31 . Mm mi pomaga za malata koga e doma,ama ne mnogu.Razbiram po 10h e izlezen od doma i saka da odmori.Negov odgovor e deka jas odmaram doma ,a toj e na noga minimum 8h.Druga rabota e sto site domasni obvrski-perenje,pruzanje alista,sadovi,pravosmukalka,rucek itn se moja obvrska.Tie tri nedeli po porodilnoto dodeka pak se vrativ na rabota ,domasnite obvrski pak bea Samo Moi !!! Toj veli-ne se zamaraj,ne bidi rob na kukjata .Da ,vo pravo e ,ama samo dokolku imam zena da mi cisti !!!Vo sprotivno ne mozeme,(posebno so malo dete )da ziveeme vo svinjarnik. Drugo,veli ne moras da gotvis sekoj den .A sto da jademe -sekoj den przeni jajca?! Vaka koga pisuvam osekam i griza na sovest-Me saka mnogu ,saka najdobro za nas ama kako da ne sfakja deka ne mozam da stasam so se.Kapak na se,po 2h od koga stanam jas sum vekje umorna !!! Za drugite-i tuka imam griza na sovest sto se zalam.Pomagaat finansiski,malata ja cuvaat za da odam na pregled ili sl. i ja zemaat 1-2 vo nedelata na 3-4h da ja pocuvaat.Pak,se drugo e na mene. Zatoa sum luta sto se mesaat taka za ova odnesuvanje na malata.Ili jas ke kazam pr.ispotena e (vo megjuvreme i ja dopiram bluzata i ispotena e) a oni vikat Ne e ,ne ja soblakaj......I jas se objasnuvam 5minuti.... Moite isto-krivo im bilo da i se karam.A koga place ili pravi belja mama e tuka ,ne oni Se na se,stanav ogorcena,nervozna,neraspolozena i so "kratok fitil"...A ne sakam da sum vakva ,ic ne sakam. Taka da @mama31 jas se soglasuvam so tvojot post p.s Preeska dnevna i kujna bea lom i se iznervirav i rekov ke ostavam vaka .Ama onie crvite vo mene ne dodrzaa-eve sega srediv se...Taka da tuka i jas sum kriva...
@muchacha_aa Биди среќна што тел. не го потопиле во млекото.Ѕверов мој на мајка ми тел. во кафето и го шлапна. @mama31 браво мајче многу убаво си напишала. Имам и порано пишано мм работи скоро цел ден од работа приватно оди.Ми помага секогаш кога е дома, Но разбирам и него му е мака работи физичка работа лето,зима надвор е. Не седи во канцеларија...Навечер и тој станува за синко се про треба помага .Колегите му се смееле кога ќе задремел на работа.Тие не спиеле со жените туку во други соби и одморени оделе на работа. Што се однесуваа на другите мм му има речено вие го направивте вакво детево мало е неразбира, се му дозволувате . ЗАКЛУЧОК:Премногу стариве се мешаат во одгледувањето и воспирувањето на нашите деца... @Annath Прими сочуство,биди силна
@Mari* ќе ти кажам од она што јас го видов кај нас досега што прават во болница. Толку мали бебиња ги примаат во болница и им прават рендген. Зависи сега од состојбата каква е, може па не е до толку. Бебињата се обавезно исправени, никако на рамно, така и да спијат и така да лежат, легнати на рамно не. Им прават инхалации со антибиотик, но не ги тапкаат додека не е разводенето, ги слушаат секој ден на визита и проценуваат. Види како ќе биде, ако не бидува инсистирај, носи го кај твојот матичен. Со помин. Ние подобри, да не ви кажувам колку се изнамачивме. Ќе се задржам на позитивното. Малово си продолжува да е најголемо љубовче, како да осеќа малку кога ќе паднам со духот и ме бацува и гушка. Или можеби забележала дека тоа ми лепи веднаш насмевка на лицето. Вика фала и многу ми е смешна. Јас не и викам ајде кажи фала никогаш, туку кажувам во нејзино име, а и секогаш кажувам кога треба. И сега си почна и она. Вика и кога дава нешто. уште не и е јасно сосема кога се вика, ама да си каже за секој случај. Ние сме четири години разлика, десет години заедно, брак 6. За полот сакавме женско зашто имавме преубаво име одбрано и кога ни кажа докторката двајцата викнавме. Тоа е мајки, само да сме добри и здрави на крајот, си викам еххх колку ми било лесно, не сум ни знаела, сум се туфкала и замарала за глупости. Живот. Убава вечер. Едит, @Annath сочувство.
Еве јае да ви го опишам мојот ден. Станувам во 7н варам кафе за мм се спремам за работа будам дете го спремам мм ја носи. Јас сум на работа од 8 до 17н кога ручек кога нешто пржено,мачкано Ако мм заглави на работа јас така во униформа трчам во градинка оти 5и1мин веќе ти ѕвонат кај си. Правам нешто за јадење па мијам садови на рака пошто немам машина,си играме со малата,кај 8 веќе решавам да седнам оти веќе сеќавам дека ми откажуваат нозете. Малата ми заспива кај 9 или 10 зависи,3саати спие убаво и веќе кај еден почнува да цимоли,плаче ќе и дадам млеко или чај пак ќе продолжи и едно 4 5 пати така до сабајле. И после пак одново работа куќа куќа работа и така.... Работам и саботи и недели незнам шо е тоа семеен викенд. Немам свекрва имам мајка ама во друг град. Како викаат секоја планина со својата тежина така и ние.
Добро вечер Денес малата во градинка имаше Велигденска забава за која збиравме пари за претстава . Ја однеле и од гужва дете викнало да плака. Па заедно уште со 8 други ги вратиле гoре во занимална, а само 6 најхрабри останале да гледат преставаА ние си ги добивме парите назадСи доби поклон гнезденце со јајце што си го нашла(тука кријат јајца и децата ги бараат), чоколадно зајче, пиле и јајце.Ја маскирале во зајче и беше многу слатка Туку вчера вечер мерам тт 38.8 леле од каде сега си велам, и ги соблеков ракавчињата на врекичката и без парацетамол и спадна на 37Мислев помина па ја пратив во градинка Преска околу 18 часот пак и се качи на 38,8 мислев да недавам пак сируп но многу плакаше.Се и сметаше и не и се погаѓаше Докторот и е на одмор до 3 април у сред сезона на вируси За приврзаност со малата , не само она и јас сум со неа многу поврзана.Летото бев на кафе со братучетка ми и други две жени.Па може 5-6 саати не бев дома леле не ми беше ништо интересно чекав само да го донесат јадењето и си летнав накај дома.По патот пишував со мм , а на 15 мин од дома се јавив не можев повеќе без нив двајца.Луда За оставање ја оставам порано беше по поврзана додека цицаше сега само кога е болна не може без мама. Во однос на тоа дека мм не помага па затоа сум нервозна.Не е точно.Иако мм спие во др соба оти многу ми рче на мене ми смета, секогаш кога малата почне да плака станува и ја ниша .Некогаш дури и се караме касното да оди и да си легне бидејќи е 11 саати минимум излезен од дома. Се враќа преморен и заспива седечкум или легнат на земја играјќи си со малата. Само тој усисува.Што правам јас садови ставам во перална и алишта и нормално дремам на фемина на место да спијам.До карактерот и сваќањата е. @Lolipop23 лесни чекорчиња @24.07 сваќе дај објасни поубаво не разбрав како во 9 води и со што ја мешаш маста со миксер?Дај да оздрвимо снајку @danichap мајка ми направи чај од оној на kuc за татко ми кој многу кашлаше стварно се потсмири. Не знам дали доиш и дали смееш ловор.Ама пие на секој 2 саати по една чашка. Поздрав мајки претерав со пишување ЕДИТ: Честито Младенци на сите што слават. За @vitamina ми текнуваОвде спаѓаме со мм лани во мај се венчавме
И мојот ден никаков! Плакот ми е на нос, толку очајно се осеќам! Немам зборови да се искажам , барем малку нека ми стивне нервозата и во некој нареден пост ќе барам мислење и помош од вас другарки. Засега ќе трпам! Знаете ли како изгледа домот на една преморена жена? Лудница, да ти е срам некој да ти зрне на звонче оти ќе бега од нередов. Денес - нити ручек спремив, нити раскренав, ни пеглав, ни со дадата се занимавав, нит машини вклучив, ни садови средив, ништооо... Ни енергија имав, ни желба за било што. Помина денот , а сега нередот е дома поголем од што беше утрово. Главоболката ме потсети дека денот мина и без кафе. За да ми се разбистри умот настојуваше ММ да излеземе од дома барем на пола час, успат купив и нешто облека за бебата. Лош ден, утре се надевам ќе бидам нормална, оти денес дефинитивно сум психички нестабилна! @Annath прими сочувство!
@Mari* kako e maliot,grevce mnogu dolgo go drzi kako ne prevzemaat nesto poveke doktorine tamu mbogu e mal Ja cekam zverkava da zaspie,klasika od pred 9 sme legnati, golemiov pocna veke da zbori u son kolku vreme spie ova uste mrtka levo desno. Me nervira so zaspivanjevo ana oi pa naluti i se, celo vreme samo me bacuva,znae kako da se umilkuva da ne i se lutis Ke zasoiev sto pati di sega ama sakam da stanam dase izmijam da se sredam.denivive se osekam premnogu umorna ne znam sto mi e,ne e deka se budam noke i deka ne spijam dovolno. Nesto se osekam zdravstveno klapnata uste da znam od sto. Se nadevam deka e od vremevo.
Да се огласам и јас од далеку... Не сме спиени цела ноќ, малиот се размрсулави, јас бетер. Вчера се носевме во градинка сабајлето, сонце пука, ама ветер не издува поштено. Како сакаш облечи се, ти дува во лице. Крајници, грло, нос, ушите денес јас сум лом, а малиот добро е на шмрчкање само остана. Темп нема, се е ок. Сабајле во 7 на нозе, спремање, и во градинка. Прв ден како моето човече го оставив на 2 часа и си заминав дома. Ми порасна бебулето. Збунета, среќна, исплашена, насмеана. Дојдов дома, доручкував прв пат во 11 мес без да потстанам. Исчистив пола куќа и назад по бебе. Нозеве ми трчаа, не одеа, едвај дочекав да си го гушнам. Одам таму, две очиња расплакани ме чекаат. Ненаспан, гладен, седи во скут кај учителката и плаче. Солзи крокодилски. Душава лешник ми стана. Го стиснав најсилно, се смири, цицавме и заспа по пат накај дома во количка. Дремна, па јадевме, па игравме и се така во круг до пред саат време, бањање и кревет. Јас пијам кафе, прво за денес оти ич не бев арна до сега. После 2 литри лимонада со мед и ѓумбир, парацетамоли, прогледав конечно. Утре сме сами со бебе цел ден па ќе одмараме, башка петок нели, сабота нема градинка, ќе се гушкаме цел ден! @Mari* јас овде чекам да дојде 7 часот, да заврши матичен со работа зс да ме примат во ургентен. Би ти препорачала да одиш и малку драма нема да е на одмет. Само нека поминува! @Lolipop23 лесно да чекори низ сите препреки животни! @Annath прими сочувство @Ava.84 нели е и кај вас во сабота ден на мајките? Кај нас е, па утре кај синко сигурно ќе прават нешто во градинка. И да не заборавам, честити Младенци! Сите кои слават, вечни и весели да сте! Убава и мирна ноќ мајки!
Mama31 kako kaza bozem makedonskive mazi ko kralevi da se. Eve naprotiv od toa sto go kaza mojot maz sekogas e tuka za se iako raboti 12 saati i sabota plus. Koga e doma obrskite so deteto se na nego menja peleni go igra mu pravi vecera sekoj den obavezno i go rani, koga e doma vo nedela isto e zadolzen cel den za nego. Pa tatko mu e sigurno nema za deteto na komsikata da se grizi. Zaedno go banjame zaedno go uspivame. Noke koga ke se razbudi stanuva go zima i mi go dava za cicanje pa koga ke zaspie go vraka vo krevetce (iako treba vo pet sabajle da stane za na rab nikogas ne se pozalil). Vo nedela koga e doma od sabajle dvajcata cistime jas prasina on pravosmukalka i wc (koga bev trudna jas ic ne cistev se on). Sadovi mieme naporedno eden den jas eden den on. Alista od susara vadi i direkt gi dipli pa jas gi rasporeduvam po plakari. Se toa on go pravi bez prigovor neli ne e vo hotel tuku vo svojot dom so svoeto dete. Svekor i svekrva mi se na 10 min penzioneri i sekogas koga i da mi trebaat se tuka, dali da cuvaat dete ili da me odnese svekor mi do nekade, eve na primer sea go cuvaa maliov za da otideme do vero da ispazarime a pritoa da ne go matkame po snegov. Moite rabotat pa koga se slobodni i tie sekogas pomagaat. I da ja nemam ovaa pomos ne bi se zalela tuka za da mi se divat i sozaluvaat drugite zatoa sto sama sum bila svesna koga sum se odlucila semejstvo da sozdavam bez razlika kolku deca sum odlucila da imam za site teskotii sto gi nosi mojata odluka.
Го избањав со топла вода како што ме советуваше емка,луѓе две раце полни со шлајм исповрати Башка носот ко чешма Го облеков добро,го намачкав на гради и грбче со крема и еве спие,кашла ама не толку интезивно @Mari-Ja тоа планираме викендот со мм да пробаме во итна ако не се подобри @kallias без упат од матичен не можам ништо Секој втор, трет ден одам и џабе Ни рентген,ни брисеви,крв ништо не превзема Не може ни приватно Само се молам да не се влоши и да е подобар Ме плаши дека е мал, нема ни имунитет ни ништо стекнато Господ да ми го чува Ви благодарам на сите што не мислите Мм е трета смена до вторник не сакам да сме сами,посебно не навечер ама мора ете Деца заспани а мене сон не ме фаќа @snegulkata исто и кај мене последнава недела е хаос дома Готвење и перење тоа мора за друго ич не ми е гајле Ако ми иде некој за да гледа какво е подобро нека не доаѓа Да легнам мајки,сабајле морам рано да станам да испратам дете во градинка @Ava.84 и кај момата во градинка исто имале престава Што убаво им спремале на дечињата корпа со јајца, играчка, нивни слики од градинка и чоколади секоја чест на креативноста а и со тоа дечињата среќни Сеа стварно одам Добра ноќ Едит; @Annath вие да сте живи и здрави @Black girl не ништо,само инхалација
Да се жалам ли и јас како легнав на страна не можам да мрднам,ме фати половината,ооф и нога ме боли и глава.... Големиов денес до 2саатот начисто збесна.ќе излезе на терасата гледа снег мокро кал дожд ладно ајде дома...дојде брат ми па кога почна да мава со играчките на сите страни па фрла ќебиња перници а јас правев ручек и само викам по него а дете не ме ферма.ај ручавме и се јави мајка ми рече во градот сум се спремивме со големиот и отидовме,а малото со свекор ми го оставив.Купивме поклоните,ама ова ѕверчето цела продавница ја дигна па трче а јас викам па ми се трга од рака и среќа нешто што не скрши,а продавачката вика нека го дури му даваше од тие играчките но овој пак не го занимаше.Вика,на една братучетка детето им беше баш вакво исто аха викам и кога се смири па на 6 7 год.кога тргна во школо беше како друго дете.Епа многу ме утеши си мислам.Уште 3 години ваков да е па јас не бардовци и преку бардовци ќе фанам И си доаѓам дома малото и дедо му гушнати си спијат.мајка ми го однесе големиот кај нив и после дојдоа не земаа и отидовме кај братучд ми.малово ко викна да плаче од непознати...а батко му трчаше натаму наваму.. И дете ко си викна да си плаче баба баба тоа ко си дојдовме големиот сакал кај баба му пак и рикање без престан. И кома за 2 минути.цел ден не спуеше.енергија страпна Кога ќе се стопли времето Убава вечер...мирна ноќ....
На мајката од погоре да и пишам совет шо има проблем со бебето @Mari* мислам беше врата затварање у вц пуштање во када скроз жешка вода да се направе шо е можно повеке пареа стави дете унатре ти со него играчки и седите унатре дишите од пареата ке изфрле шлајмови ако па и морска сол имаш да ставиш во водата уште поубаво
Надвор снежна идила. Прееска бев да пазарувам и цела бев лом. Каква ли е оваа пролет. Имам пишувано за помош. Имам помош од маж ми само ако го замолам. И татко ми помага. Од господата немам помош. Не можат да ги чуваат моите деца. Не знам како не им е мерак да си ги видат внучињата, а знаат да глумат дека сите внуци ги сакаат подеднакво. Отидов да спијам. Добра ноќ.
Да се пријавам во бусот за бардовце, идам и јас и тоа со брзината на светлината, леле луѓе дете откако крстивме нема сврзано сон повеќе од саат и пол, значи полудев и излудев а сабајле на работа одам и со тинејџери се расправам, нервозна, раздразнета од ич сон па им се дерам како они да ми се виновни па се осмели едно дете денес да ми рече ако имате семејни проблеми не сме ви ние криви и да во право е, а бре два месеци нема сврзано повеќе од саат време сон, цели ноќи се нишкаме, заспиваме, караме викаме и на крај мм ми рече да одиш да се лечиш шо разбира дете од година дека ти си заморна и ти се спие а тој после си спие до 3 саат на пладне а мојот ден е турбо и затоа е тој смирен а бре полудев и немам излез од лудилово, кога сме кај годините за разлика од вас јас сум си постаричка и тоа бајги јас сум 32 а мм е 37 заедно сме 15 години од кој скоро 9 во брак во Мај 9 години во брак, друго освен место да ми чувате за во бусот за Бардовце и неам шо паметно да кажам, ве поздравувам и гушкам