Здраво на сите @orhideea фала што се сети на мене, и на @simonka93 ме имаше означено пред некое време. Се зафатив со некоја работа пред еден месец, па со дете и немам време некако за овде а многу ми недостига форумов Имавме некои кризи, што финансиски што психички и тоа е. Се надевам дека ќе сум поактивна. Ве поздравувам сите
Добра вечер мајки..Ајде кој е за нес..Кога ме нема ме нема а кога ме има по двапати во денот пишувам Деца избајнав и заспаа јас да испијам кафето и легнувам одма очи ми пагаат бидејки синока ниту еден час немам спиено..Се надевам дека ке ме сожали синко па ке поспие бар 2-3часа ама како што осекам ке ја немам таа срека и вечерва..Иначе да кажам патките им ги пуштив у машина и на двајцата абе за мерак се исчистија Тоа е мајки имајте убава вечер
Добро утро девојки МАма на работа, дете во градинка. Срце ми е, толку се привикна на градинката, на воспитувачите, на децата, пас наутро кога го носиме сам влегува во ходник со пеленчињата во рака и бакнежи ни праќа за чао. Друго што да кажам, секојдневието исто, на работа, земи дете од градинка, со него дружба и во меѓувреме јадење, чистење од вчера, кујна па дошло време за бањање и бебо во кревет. Со оглед дека прилично рано легнува дека оди во градинка останува помалку време за дружба, ама така се испраксавме со маже што сепак или доаѓаат луѓе кај нас или ние одиме со пижами за бебо во ранче, заспива он по гости ние го носиме заспан дома....Така да, не се жалам засега, бебо е паметен. КАфе испиено, може да се почне со работа. Убав ден мами !
Добар ден мајки Добри сме ние големиов лудува не сака да одмора го лажам нешто зборам но не ме слуша,дека е тој навикнат да одмара... Но со малово цела ноќ не сме спиеле му се затна носето па сега му се растече чешма е па му правев инхалација пскав спреј ама џабе.... Само на полошо да не оди епа времето е лудница во еден саат 100 пати се менува. Еве сега собравме теписите ќе ги носеме да ги исперат не лом незнам што се неманпо нив истурено... И пуштив машината некои кебиња да исперам и едно по едно сите ке ги исперам.И таман да се стопли времево додека си дојде мм наредниот месец ќе се префрлиме пак во спална да си спиеме.Сега е многу ладно таму... Убав ден женички...
Добар ден девојчиња! Убав ден. Сакам сонце. Само што завршив со појадување. На ред е чистење на садоперот. Планирам и да ги средам играчките на децава. Треба и машина да пуштам да пере. Малиот ми е настинат и не го однесов во градинка. Ќе го однесам во петок за да се слика со маска. Не знам зошто ги малтретираат децата кога не е 1ви Април. Среќен роденден на оние што славеа.
Добар ден. Сношти спиевме 4-5 часа,добро поминавме небеше лошо.Денеска почнаа да му се згуснува мрсулите и на пола сат прскај спреј вади мрсули,и почна да кашла,само да не дојде полошо.Забавно ни е дома имаме плачки до бескрај...ниедно дете не сака инхалации,капки па вадење на мрсулу ни најмалце Зошто деца настинува...Секогаш велам јас па настинувам тој здрав да биде ние полесно поминуваме.Мислам на тоа што можеме да исчистиме нос да се искашламе,но тие се малечки беспомошни душички... Денеска со синко правевме кросани.Повеќе ми се маткаше околу мене,но забавно му беше и времето ни помина..Тој заспа ја ги печев и пушив една машина прекривачи и сега седнав. Имајте убав ден
Добар ден мајки. Нека завршува месецов и нека се стопли оти гледам дека кај сите ни се исцедија дечињата од неарноќи. Се прашувам дали и порано било вака, или тогаш сум била без деца, па некако неосетно не одминувале грипови и вируси. Вчера двете моми ги оставив дома, не беа градинка, па бевме на педијатар. Терапија свеж воздух. Ај, важно немаат спуштено на гради. Сакав да ги слушне, друго не ни имав некои очекувања. Големата и денес ја оставив дома и буквално цел ден игравме. Дете беше пресреќно што не дели внимание и играчки со сестра и. Со големава си имаме мака периодов, не сака да се бања. Не знам што и стана, буквално преку ноќ од дете кое уживаше во бањањето сега има ужасен страв. Ми се чини отпорот е поголем и од оној кога даваме сируп. Е до толку. Да не види некој како "се бориме" за да го дадеме тој меретен сируп мислам дека ќе не пријави во социјално . Татко и ја држи легнат на грб а она исто со грб врз него, баба и ја гали и теши а јас со шприцот чекам момент за да го дадам. Се пробавме и не и не. Со бањањево капак ни е сега. Па по два пати на ден постилам мушама среде соба и во една кадичка бебињата ги бањаме. Дете пресреќно оти играе со вода, јас само издишувам оти утоп се прави и облечи соблечи правиме цел ден. Белким ќе се опушти и ќе исчезне стравот оти детево неколку денови не е бањато. Обидот синоќа заврши неславно. Кичма ќе искрши дете од претање, мавање и тегнење. Првен беше борба кај педијатарката. Косата и беше како со кофа вода да инистириле врз глава. Е до толку. Како успеав да ја додржам не знам ни јас. Дома извадив домашната аптека па борба за сируп да дадеме. Вечерта, после неуспешниот обид за да ја бањам и сите пропратни драми, сакав да плачам . Средното почна да се пушта и да прави по неколку чекорчиња. Најмалово имавме за нијанса помирна ноќ, ама затоа последниве два часа хистерично плачеше. До сега ја думкав и конечно заспа. @augustd и @Sunshine_1979 ги немам прочитано да пишат како се момите. @eleni27 одкако се врати назад на работа исто, се помалку соојодно време. Се надевам трите мажиња се добри. @Ano најсреќен нека е Убав ден мајки јас ќе искористам додека 2 од 3 спијат за да се напијам кафе.
@danichap баш во дм гледав некои пенливи ѕвезди за во вода, обојувачи на водата, светки што се распрскуваат ...да пробате така да ја излажете? На декларацијата пишуваше дека содржат само парафин и масло од јојоба и природни емулгатори...не ми изгледаше штетно.
Здраво другарки! Направив неколку обиди во текот на денот за да ве читам и да ви пишам, ама се потешко ми оди! Се помалку имам време за моја релаксација, за едно кафе раат испиено! Денес првото кафе го пијам сега, ладно бус, како манијак седната пред компјутер, во темно, и не мрдам додека беба нанка...се чувствувам скриена, искрено и помалку жална. Мислам стварно сум исцеден лимон, кора од лимон, желна за нешто поразлично од менување пелени, доење, спремање ручек и занимавање на големата дада... Времево ми се иде да го плункнам у фаца, мислам стварн дај нека се оправи оти отупевме дома. По цели денови сум дома, ако мрднам до педијатар или до продавница да купам нешто и толку ми е. Стварно сум многу негативна со постов, ама не очекувајте многу од мајка затворена дома по цели денови и заглавена од домашни обврски и деца. Се помалку има интерес од ,,помошчиките,, да ми ја почуват бебката барем коса да средам на фризер, ама тоа е, ќе ја дружат повеќе кога ќе потпорасне. Поздрав мајки, беба се буди!
@danichap Отпорот кон бањање е некој вид анксиозност кај децата,можно да е поврзано со раѓање на новиот член,реакција и отпор на промените.
@danichap и кај нас беше така еден период лани со големиов плачеше вриштеше се тегнеше не сакаше да се бања и одеше небањат неколку дена и после еднаш го бањав на брзина некако и така тоа траеше 2недели може мислам период е понекогаш како и за се ......а сега сака и вика матеј чист убав... Еве беснеат и двајцата сега треба да ги бањам.Моите беа тука да го видат повреденото зверче па колку плачеше по мајка ми едно чудо некое едвај го раздвоив од неа а жената на работа требаше да оди.Многу се приврзани и се сакаат.А малово само квиче плаче кашла шмрка кива мрсули до земја.... Ми се спие ми се плаче...знам дека и оваа ноќ ќе биде тешка и долга... Поздрав мајки...
Здраво друшки, јас само ве читам ама не наоѓам време да напишам нешто, многу брзо ми поминаа деновиве, а не се ни сеќавам шо праев. Малото стана денес во 7:30 и не сакаше да спие зошто беше какан, и морав да станам, го миев, па дур се облековме...поминал 1 сат. Едвај му ја местам пелената, само чека момент да му ја тргнам и одма ги крева ноџињата и ги држи не пушта. Кога му го мачкам лицето со крем на почеток не сакаше и ми ја вртеше главата, сега пак сака да ми ја држи раката и ми ја трга за в уста. Абе смешко ми е, секој ден поинтересен. Денес некако сѐ на трчање. Набрзина пиев кафе, па пружив машина, кашичка за бебе, смукање, прашина... и успат го занимавав зошто не сакаше сам да седи во релаксатор. Од ко завршив се то за 1,5 сат се спремавме и излеговме со другарка. Таман му беше време за спиење па се изнаужива на сонце. Успеавме дури и на кафе да седниме и тогаш се разбуди, ама пак си беше мирен им се смееше на сите шо ги видовме. Од тука набрзина дома се спремавме, бевме кај кумот на повојница и ова моево сакаше да го чепка бебето. Колку беше интересен, јас очекував да го зграпчи ко шо си знае некогаш, ама го галеше, и тој знаел како. Дојдовме, го искапив пак набрзина и заспаа со татко му, јас еве уште дремам ги чувам. И после некој ми е крив шо сабајле ми се спие. Ама не, го мачи нешто, изгледа го чешаат непцата, цело време мрда, се трие нервозно на устата и цивка. Се надевам ќе спиеме вечерва. Ај, добра ноќ.
Forumski tetki, jas so malo zakasnuvanje da ve pochastam torta. Vchera bebeto shef napolni 2 godinki i oficijalno veke ne e bebe, a mama mora da prestane da go vika taka Poveleteeee
Само ние ли сме по цели денови надвор? Денеска се прибравме во 7 вечерта. @Mariangel среќен роденден на големиот дечко, полна вреќа здравје и среќа... @danichap мислам дека е фаза кај скоро секое дете. И ние ја имавме со големото. Помина.
мамички здраво Одамна не сум пишала овде. Многу тежок период ме зафати. Помина месец откако се официјализира разводот За децата се спогодивме за заедничко старателство па така секоја втора недела сум со нив. Пред 5 дена ме примија во болница, што како резултат од трите царски реза а пред се, како што и докторите потврдија, резултат на стрес. Отоци во стомакот, болки, повраќање и утрово ме оперираа, сега во шок соба ја преживувам првата постоперативна ноќ , најтешката Трите царски си го зедоа данокот, разместено дебело црево и преплет на цревата, ми го отстранија и слепото. По 4ти пат ми го отворија истиот рез По самава процедура, кога се разбудив, очекував да ми донесат бебе Едвај чекам да остане ова зад мене и да си гушкам дечиња. Дај Боже еднаш со позитивен пост да навратам на темава...
Neka e so pomin Bubale! Posle dozdot sekogas sonce doaga majce! Ti posakuvam pobrzo oporavuvanje. Jas dezuram, so brufen sirup za dva ipol h edvaj od 39.5 na 38.2 simna. Place, se trese, me fati malku panika edno vreme racinjata i nodjinjata mu pomodrea... Se mislam utre da baram nekoja infuzija ili sovet kako da mu pomognam na malovo. Istosten e mnogu jadniot denes 6ti den kako ima temperatura. Ajde tt pa i nosot ne popusta, zatnat skroz, da ne se operilot nema da disi voopsto preku nego. Utre resiv ke probam da cistam nose so spric i solena voda. Kompletot se kupuva vo apteka, pa ke probam posto ova ni so ladna ni so topla inhalacija so nisto ne se razbiva. Spiena sum 1,5h vo 40. Edvaj se drzam. Ne mi se ni isplati da zaspijam sega, vo 7 sme na lekar. Ufff
Antibiotik prima? Tolku denovi so T ukazuva na bakterija, baraj krvna slika, brisevi aj ne pravat ama ks sigurno kje ti napravat, nemoj vekje da cekas, dosta denovi pominale ne go maci deteto. Vikaj, deri se tamu, urlaj ako treba i da ve zadrzat da ispitaat sto e, infuzija kje mu stavat da se osveze malku, nemoj da kjutis, za tvoe dete se raboti.
Добро утро. Стандардно пијам кафе во спална, додека синко игра. Повелете кој е за Благодарам на сите за честитките. @Mariangel нека му е најсреќен роденденот на најведриот батко. @♡BuBaLe♡ мајка, аман нека се заврши тука и од сега само со убави работи да се фалиш. @Mari-Ja и кај вас нека поминува побрзо. Вчерашниот ден беше убав и максимално искористен во шетање. Денеска повторно сонцево надвор ветува. Друго ново и немам што да кажам. Во моментов сакам море и плажа, а сеуште немаме одлучено што ќе правиме за одмор Викендов мора да се дадеме озбилно на задача - одмор. Имајте убав ден мајки.