Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Добар ден.

Денешниов ден преубав. Со малата од сабајле расположение си држиме, јадевме палента, па се шлакаше со водени, црташе куче, даде, демек нели, ама фантазијата си работи. Бевме се шеткавме до продавница за раце, па и направив бомбици се изнајаде. Дремна малку после, јас таман сериите да си ги изгледам, за ручек телешко мевце, после малку цедено сокче од портокалче за освежување, бевме на лулашки убаво се истрча и сега си ужива со татко и, јас конечно до лап топот се добрав, па и без дете да ми е обесено на грб.
    Си ручавме со мм, по едно пивце си испивме, уште секс да можеше да падне, супер ќе беше, ама да не ни се слоши од многу убавини. :D

Читав една книга за мајки и немајки, па за мајки дома што седат, за мајки што работат и уште некако ми е во мисли. Колку само се судиме ние меѓу себе, освен главната поделба на мајки и немајки се делиме и на лоши мајки, вакви мајки, такви мајки, судиме некоја мајка што не ја ни знаеме по некоја ситуација во која ќе ја видиме, си создаваме притисок сами на себе првенствено. Наместо да се поддржиме, да си помогнеме, да си дадеме совет со убав тон, ние се обратно. Во денешно време кога и така се осеќаме дека сме повеќе сами, немаме "село" позади нас како што имале порано, треба една со друга да си бидеме потпора. Ама ете...
    Ќе гледам и од себе да тргнам.

За средување, никогаш не ми било приоритет, ниту физички изглед, ниту дома. Секогаш предност давам на доживување, на искуство. Пре ќе прочитам книга, него да чистам, пре ќе излезам и со немиена коса фатена во репче отколку да одбијам и да пропуштам некој убав миг. Е сега со дете мора да се чисти колку толку, немам ред, кога можам и сум расположена фаќам. Ама не сум од оние што кога и да им отидеш дома ненајавен им е светнато. Затоа ненајавени гости никако.:lol:
    За изглед никогаш не сум се шминкала, ни пред дете, па сега немам таков проблем, дека сум се запуштила. Иста сум, како пред, така и потоа.

Ајде убава вечер на сите, се надевам нашава како убавиов ден ќе тера.:angel:

2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Не си го мачи детето. 2 и пол недели лечев стрептокока со "витамини и пробиотик " ете го на антибиотик е од вчера и знаете што? Денес дури ми рекоа не на 12 часа туку на 8 !!! Џабе го изнамачив сам да се борел. Оно јадно дете вирус по вирус фаќа а веќе носи 2 пнеумококи во него и сам да се борел. 1 кг е ослабен го меревме кај матичната. Погледот матен. Не може асално да фокусира иако си игра. Матичната вели од умор му е. Измачен е. Верувам дека е од тоа ама се секирам.. Мал е вели за градинка. А што да правам? Во себе се јадам зар ние што немаме помош или што работиме не треба деца да имаме? ?? Се си префрлам на себе се осеќам крива зашто порано не дадов антибиотик , се осеќам крива зашто работам, за се се осеќам крива.

3. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Aj ziti se ne se jadosuvaj.
    Momentalno e "moderno" do posledno da ne se dava antibiotik.
    Ama preterizam e ova, bakterija sam da si ja leci covece od 1 peda.
    Kje pomine ne se sekiraj

Mari*, snegulkata, eli25 and 3 others like this.
  4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Ако отишла каде не треба не знам кој да утепам ама ај да не претерувам и да не ширам негативна енергија. Немам сила ни за тоа повеќе. Се надевам ќе помине како што дошла. .

eli25, gjoker4e and wannaBeMomma like this.
  5. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Ne e otidena nikade. Ne si pravi filmovi.
    Ke pomine za brzo :hug:

snegulkata, eli25 and LiliBoz like this.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Фала срц :hug: кога ми е тешко вакви работи премногу ми значат па на моменти дури мислам и два шамари добро би ми дошле ..

eli25, gjoker4e and wannaBeMomma like this.
  7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@LiliBoz не си додавај нервози, ќе се среди се. Многу му се собрало, затоа е уморен, ќе се опорави секако. Работи на имунитет и не знам како ти е ситуацијата на работа ама ако можеш одмор подолг да земиш некако, искористи денови што ти следуваат, поврзувај со празници, дури не се врати во нормала па и подолго..

8. Ano

Ano Форумски идол

@LiliBoz ајде мајка ќе се среди. Без црни сценарија и не се обвинувај себе. Сите се снаоѓаме како умееме.
    Што дека имаме баби пензионерки, кога само се жалат и повеќе стрес ми прават. Свеки откако е роден синко се е болна и доаѓа еднаш неделно да си поигра. Мајка де труди, ама и она со хронична болест. Помага не викам не, ама кога ќе се жали сама ми иде да се откажам од неа. Плус првите внуци си го фатиле редот, па за нас што остане. Ене се нафаќа да го чува кога ќе трегнам на работа, ама :!: не знае до кога ќе може(ова во најава). До две години како што сакав сигурно нема да го чува. Веќе ми е хаос главата каде да барам жена, зошто оперирано дете од срце не планирам да дадам во градинка пред да пркне убаво.

Добро вечер.

Ете и јас се пожалив, а ич не сакам да се жалам. Ама денес додека грееше сонце и расположението беше супер. Како се стемни и мене ми се стемни. Дали пмс ме мава или што е појма немам.
    Ај да си легнам до синко да ми помине.
    Имајте убава вечер.

karibian, tina-63, Mari* and 21 others like this.
  9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

...фала ви на сите. таков е денот. Од утре сонце кај сите дома да светне и да се тргне облаков...
    огромна подршка сте ми. Навистина ви фала.

karibian, Skorpija989, eli25 and 10 others like this.
  10. 24.07

24.07 Форумски идол

Незнам веќе што да правам ја добивме после бронхит,пиевме панциф и ја имаме 6 месеци ја лечевме 3 месеци со антибиотик капки и сируп и пак ја имаме.Дете отрујано со антибиотици,сите ми викаат дека многу тешко се лечела...Кај други тројца доктири бев и тие се НЕ за Антибиотик,повеќе не ја третирале.Ја оставиме,немаме проверено 2 месеци.Но од сношти синко има зелени мрсули и мислам се активира повторно.

Денеска матичната го наслушува синко вели бебе полно со шлајм,ова е за појак антибиотик.Нели вчера бевме на педијатар ама не сакаше да ни препиша.А матичната најак антибиотик што можи да ни препиши само сумамед.Се двоумевме дали да земиме на приватно панцеф или сумамед.Матичната не предомисли и зедовме сумамед 3 дена да пие и во четврток на контрола.

@muchacha_a овој сируп за шлајм е или...???

11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Ќе се повторам пак изгледа ама не ми е тешко. Јас имам стрептокока и стафилокок. неми прави проблем. Но ако ми падне имунитетот ќе прави. Така и кај нив. сеа ја лечам и јас и мм поради детето.
    Ќе дадеш сега пак антибиотик според антибиограм. мора да даде бар еднаш негативно и одма нарачај таква вакцина за стрептокока потоа. Мене така ми е планот.

snegulkata, eli25 and gjoker4e like this.
  12. simona_baby

simona_baby Популарен член

Добро вечер мајки.Некоја лоша навика ми стана да пишувам овде само кога се чувствувам никако.

Денес ден на аутизмот- кој ѓавол ме тераше да отварам YouTube.Ако ви се верува најдов милион показатели за аутизам кај моето дете.Дали сум луда дали детето со сила си го правам болно или пак недај боже не се за занемарување одредени симптоми кои можеби си ги правам или пак постојат.Знам дека милион солзи исплакав и знам дека долго време нема да сум раат.Друго немам што да кажам освен Господ да ни ги чува на сите дечињата.

TutiFuti, Mari*, snegulkata and 13 others like this.
  13. Igle

Igle Популарен член

Мајка ако бараш симптоми ќе најдеш! Не се јадосувај. Реално секое мало детенце може да заличи дека не комуницира со светот дека е исклучено од средината итн...но не значи дека има аутизам.:!:
    Лили, напиј се од тоа второто:d::d::d: без кафе и утре секако се ќе виде подобро. :bandit: Многу сила за тебе и малото брзо да закрепне :hug:

14. Marmarin

Marmarin Популарен член

Добро вечер од мене, после долго време седнувам на лап-топ, се само од тел пишам, а колку било поубо вака. :)
    Сабајле се разбуди бебе уште од 6.30, го пречекавме мм од работа ама среќа пак си заспа иначе шо ќе праевме толку рано не знам. Ама само 1 сат спиеше, после пола сат цивкаше за да станам, а толку ми се спиеше, цела ноќ само станував. Знам го чешаше устето и го нервираше. Разрането му е премногу, дури и му пукнало од страна, крв му течеше, абе ужас, нон стоп сум до него и му ги тргам рацете од уста и го мачкам ама џабе. Зедов еуцерин прееска па се надевам од него ќе му се смири, другите не помогнаа. :(
    Денес имав во план да средам плакар да пребришам, ама ми се јави другарка за шетање и нормално приоритет има шетањето. (hollest) Времето супер ни се погоди и реков имам време за чистење туку дај да си излезам дури можам. :D После ни се придружија и мажите и испивме по едно кафе, вистина уживав. :sun:
    Конечно го купивме блендерот шо го сакавме, па го искористивме Велигденски попустот. Јас да не останам покусо си купив фигаро, одамна ми требаше. :makeup:
    Во врска со чистењето, искрено не се притресувам многу околу тоа. Приоритет давам на шетање, особено ако е мм дома и погодено времето. Не сакам да сум роб на куќата и цел ден само да чистам, зошто реално нема крај. Доволно е 1-2 пати неделно правосмукалка, прашина, бришење паркет со влажна крпа и то. Перење скоро секој ден. За вц свеки си чисти, тука не и се мешам уште ко останав бремена ми рече да не чепкам, ручек исто најчесто таа прави, а јас понекогаш, по договор. Најчесто вечера правам или нешто благо. Свеки ми е паничарка невидена, особено вака пред празници се спрема 2 недели унапред со генералки и пак на крај се жали дека нешто не завршила. Најсмешна ми беше прееска кога најде нг честитка од 82 год. (facepalm) е зато не завршува, чува секакви глупости од пред 100 години и и требаат 3 дена само за ситници. То е. :fubar: Генералка како чистење прозори, завеси, прередување во кујна и теписи, само пред визити и поголеми празници.
    Можда кога би живеела сама поинаку би размислувала, не знам. :)
    Туку пак јас претерав со километарски пост, најпаметно ми е да си легнам. :nod:
    Добра ноќ.

karibian, Mari*, snegulkata and 16 others like this.
  15. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

@24.07. Да за искашлување.ама моите не го сакаат по малку им давав ама ете се смири кашлицата.и јас пиев.
    Конечно заспаа па такво рипање боботење по кревети лудница...
    Малово е секој ден се по интересно и многу ме слуша :петар затвори врата и трчка како некој пингвин и ја бутка вратата.И му викам речи бебе и повторува по мене и се смее и дада и кока кака вика тој за кокошките меме за млеко и ме тегне за раката.Сега свекор ми настинал и убаво му кажав подалеку од децата пак да не ги повтори.И маска да си земеш му викам.И чај и лимон и портокали му симнав викам лекувај се.Ама спие со отворен прозор секој ден...епа дека го има тоа ццц стари луѓе не се разбираат.
    Глава ме боли ме м'ска...и само викам како улава по сите мислам јас сум веќе споулавена да,туку да си земам некои за смирување таблети најдобро ќе биде.
    Замислете секој ден чистам и готвам по 3 пати најмалку за сите посебно кој што не јадел.Лудача.
    Помош.Од никој.Само од свекор ми помага човекот стварно многу.Ги шета ги пази и низ дома за се помага.Греота е да зборам лошо.
    Ми фали мм мн мн мн изгледа и затоа сум веќе ваква уште точно 3 недели.уф кога ќе поминат.
    Ај доста тропав глупости.
    Добра ноќ
    Мирна ноќ мајки...

16. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Добро утро мајки!
    Ве читам горе долу сите,бебе спие,баткото го испратив на школо па да чкртнам некој ред.
    Уште пред некој ден сакав дапишам кога читав за болни дечиња.Давајте им вит Д обавезно зимскиве месеци,на помалите суирупче рибино масло,а на поголеми може оние како рибини зрнца.Моето искуство е одлично,едно време син ми поголемиот кога беше негде околу 4 години,едно две ,болно грло,температура,а ја заборавив на ова до кај 2 год му давав после незнам како сум заборавила.Докторката ме потсети,и оттогаш редовно зема.Врвиме со растечен нос еднаш годишно,фала му на Бога.И за имунитет се добри.Сигурно давате,но ете реков да кажам да не заборавил некој ко мене.
    Инаку се исто,надвор убаво,бебе сака само да шета ( не дека мама не).
    Дома чисто е колку што може да е со две мали деца.Исправ завеси, забришав за големиовден,но сепак мислам дека во сабота ќе зачистам пак големото оти до тогаш пак ќе е лом.
    Вчера купив јајца,кога гледам малечки ептен,кај ќе ги украсам,па ќе земам денес други.
    Лани станав пред зори четвртокот за прв пат,и убавво ми беше па ќе се потрудам годинава пак.
    Ве читам и за средување.Секој сака да излезе среден ,но има моменти кога не можеш.
    Гледам бар косава да не ми емрсна,макар ќе појдам на 5 мин ќе ја промијам и исушам,па краевите со пегла.Тоа читај со трчање ваму таму.Ставам пудра малку,римел,сјајче.Поубаво се осеќам кога излегувам ко човек.
    Едно мое излегување со две деца изгледа вака:прво спремам ранче за бебе(макар што гледам секогаш да е спремно со пелени и алишта за преслакање )па приставам вода,нешто за грицкање.Му оставам бебе на батко јас трчам во вц,мијам заби,се зачешлувам.Трчам облакам бебе.Одам јас се облакам набрзина.На големиот му давам алишта сам да се облече.Па тргнуваме.Е некни сама со бебе,батко беше на школо.Со се него во вц,со се него алишта(читај јас ставам една ногавица тој тегне друга и тоа)лудило е.
    Пред некојн ден си велам ми фали еден ден да имам големи деца.После пак ќе велам сакам мали.
    Се запишував јас.Ај доста е
    Убав ден!

17. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Добро утро :coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee:
    Има кафе за сите ,по избор кој какво пие :D Частам ноќеска синко прв пат спиеше 4 саати без да се разбуди ,:party:Затоа сабајле уште од 7 е станат како навиен е само си кажува нешто по негово .Незнам што се случува последниве денови бебе неќе ни 5 мин сам да си поигра ако го седнам и отидам јадење да му направам вика писка колку го држи глас ,па во дубак го ставам и до мене во кујна ма да и во дубак неќе да седи одвај додржува да поседи малку .Времево среќа се разубави па вчера цел ден си шетавме да го искористиме максимално и да надохнадиме за периодот дома што седевме .За велигден сум спремна зачистив низ дома боја за јајца купив уште јајца да купам и готово ,сакам деновиве кифлички да направам ако успеам .
    @LiliBoz и ние истиот проблем го имавме како вас бебе цел месец те нос му тече ,те кашла ,те одникаде еден ден температура ќе има ,шлајмови неможе да исфрли ,секоја недела на лекар го носев ништо нема вирус ќе помине дури ни далерон не му давав кога ќе качеше температура ,за на крај да излезе случајно на брисевите за во градинка да откриеме дека има бактерија во нос бебе и сега сме на антибиотик ,ќе помине мајка мора да издржиме јаки сме ние :muscle:
    Убав ден на сите :sun:

karibian, Mari*, snegulkata and 21 others like this.
  18. Saraa

Saraa Популарен член

Здраво девојки, кога ве читам со болештинивејас дане ја подречам малата до сега е супер, а уште малку 19месеци ќе полни. До сега ми има качено тт само два пати на по еден ден и толку. Се надевам и толку и ќе остане.

Денес на роденден ќе одиме, цуца ќе биде пресреќна, премногу сака мн деца на едно место, е сега нема да е во игротека па ќе видиме како ќе поминеме, плус што ќе патуваме во др град. Епен се радувам на враќање ќе ги земеме и внуците да ни поседат на гости, момичево ќе е пресреќно дома со повеќе деца хахаххаха

Друго ќе одиме да нарачуваме гаранитура, ептен се радувам на подготовкиот на нашиот дневен престој, во тој дел мислам дека конечно ќе почнам да се чувствувам како дома, е сега за чистењемалку ќе е зорт, ама..... ќестиснам заби.

Малку пауза денесси давам, имам обврски еден тон, ама оддишка мора да си дадеш, инаку ѓабе везам ;)

Ќе си гледам малку каталози и тоа е тоа, ќе ве читам итака.

П.С. Се мислам да се ставам на диета???!!! :?::?::?::fubar::fubar::fubar:

karibian, Mari*, snegulkata and 18 others like this.
  19. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

@Ano е мајка,и јас коа читам така по нет,миљон болештини му препишувам на моено.Еве пример, 14м е ,а не се врти на името (има малку поспецифично име) и претпоставувам ради тоа уште не си го препознава. А коа ке го довикам по скратено ко што најчесто го вика баба му,ми реагира. И еден куп други примери можам да ти наведам...зашто едното окце му е вакво,зашто вака дише коа ке заспие...

@vitamina сречни чекорчиња,безгрижно да чекори низ животот понатаму!

Јас на работа,и доручек и ужинка изедено,и грицки и све,и не поминува денот :) Си мислам ми треба друга работа,повеќе што ќе ме исполни и повеќе платена :)

Синко,љубов мајкина, си крка си јаде.Па ние возрасните кога ќе седнеме на маса да ручаме ,он и со нас јаде од насето јаденце хехе.Ако, нека крка дете:) Не е пуничок,дури накај слабите е ,ама многу е активен.Само во движење.

За чистење што спомнавте, чистам јас секој викенд...поточно зачистувам.Навистиан најмногу време одзема алишта средување,машини пуштање,пеглање. Морам да признаам,преку викенд,мажево готви.Има многу голем мерак да експериментира во кујна.lucky me :)

20. Ano

Ano Форумски идол

@TarantulaA изгледа ме имаш помешано со Simona_baby ;)

Надежна and simona_baby like this.