Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

lele izvini.se izvinuvam, ne bese namerno

simona_baby and Ano like this.
  2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Добар ден.

Убав ден денес гугал вика 18 степени.Само за шеткање.
    Др на малата отвара во 10.Таму бевме во 9:30 луѓе 10 пред нас , а по нас уште може 30 и повеќе.Завршивме во 11:30. Увцето црвено си доби антибиотик. Го прашав за кашлицата да не е астма ми вели не верувам , заради зимските месеци и период на вируси од тоа е.Ако продолжи да кашла и пролетта и летото тогаш ќе одите на пулмолог и голема е веројатноста да е астма. Сега не знам да се радувам ли :wasntme: Инаку градите и беа чисти, а како кашла(lalala) Ете и тетко ми кашла веќе 2-3 недели. Многу упорна некоја кашлица . На враќање од др сретнавме еден човек со хаска млада. Леле хаска по дете дете по хаска се изналижија изнагушкаа до дека ја тргнав малата:whew::rofl:Ама малата пресреќна и кучето исто^_^

Ја пријавив малата дека нема да оди во градинка оваа недела.Јас пак имам битен термин оваа недела што ќе правам не знам.Малата бега од моите се плаши кој ќе ја чува:(

Гледам пишувате за стрептокока искрено тука не прават брис од нос .Нема потреба нормално било носот да си има бактерии. Јас читав за кашлицата многу и уште читам и пак ништо не знам , ама прочитав интересен податок.Дека кашлицата трае додека мрсулите се безбојни.Кога ќе се згуснат и станат накај зелени тогаш ќе престанела|( Исто и дека зелени мрсули не е бактерија може и од вирус да се обојат во зелено. Бојата значи некоја инфекција ,жариште. Шу знам дали сум вов право:yawn:

Туку батери азиз инаку уште ќе пишував :talk:
    Имајте прекрасен остаток од ден:toivo:

3. Ano

Ano Форумски идол

Нема потреба да ми се извинуваш. Ништо лошо не кажа. Само ме збуни:D

tarantula likes this.
  4. 24.07

24.07 Форумски идол

Здраво.

Додека синко гледа цртани да пишам два-три збора,нема има нешто ново,туку краста да исчешам.Станав зависничка од форумов особено од темава..

Синко и денеска си кашла,многу поубаво беше кога го повраќаше шлајмот,сега вака преку измет потешко.А само ручекот го јаде(денеска ни тој не го изеде) и пија многу течности,
    И јас кашлам влажно,неможам да појдам на доктор се лечам на природна база.
    Ние со синко еден на друг си го даваме вирусот,секогаш е така.
    Туку за сирупов за имунитет не сака уста да отвори кога спие,го пиеше и порано ама сега поголем е и не сака.Дали можи да го ставам во сок?
    Така ќе го испие бидејќи откако е болен му давам и ноќе течности.

@LiliBoz И ние со мм пред некое време разговаравме за да го вакцинираме синко кога ќе ја излечиме.

@Ava.84 Сваќе мислам само нашиве деца се болни цела зима.
    Секогаш кога ќе речам утре ќе го вакцинирам тој се разболува,па од друга страна не ми се вакцинира заради бактеријата...Кај и да е изглефа да очекувам да стигне покана за на суд.

gjoker4e, duffi, snegulkata and 11 others like this.
  5. simona_baby

simona_baby Популарен член

@TarantulaA @Igle Точно колку повеќе ги бараш симптомите толку повеќе ги добиваш па после почнуваш и да си умислуваш нешта што не постојат.Разговарав со мм ме ислуша не ме направи будала и се договоривме веќе такви мисли не еден со друг ќе си зборуваме и ќе си ги бркаме лошите мисли.Искрено два дена го пратиме детето цело време и мислам дека не постојат можеби ми било момент на слабост незнам.

Денес денот турбо исполнет се изнаскитавме за сите пари.Прво докај сестра ми на гости па од таму до Систина со неа на преглед дека е труднички.Од таму заминавме да каснеме нешто,и на крај завршивме кај моите на гости.Дете се изнаужива се изнатрчка.Утре можеби пак ќе мавнеме на шетање.Толку од мене за денес.
    Убава ноќ мајки

6. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

@24.07 сваќе ксмет.Малата моја до 13 месеци ме поштеди од болестите па затоа сега ми наплаќа. Туку која вакцина ви е на ред? Ние имаме стретептокок пнеумонија редовна вакцина. Без реакции помина.Јас на мојата ммр и варичела и ја скокнав , сега сакам да ја вакцинирам ама цело време е болна:drunk: Мислам од менингококната вакцина ова ни се случи после неа глава не кренавме од болести:headbang: Ама и нејадачка е сваќе, ако ја земе синти раат ќе чини само вода пие сокови, млеко не. Јадење ма може и на 3 дена:rofl:

Малата едвај ја заспав возбудена од тротинетчето што и го купи тате .Оваа година овој ни е 2ри|(А инаку трети .Првиот за 1ви роденден ни го украдоа од подрумот за жал, а беше многу убав.Еден ден во градинката си го видовме истиот точак и се мислевме со мм дали е нашиот.Ама не беше потпишан и не знаевме.Само еден месец го имаше.Ајде живи и здрави требаше да си го осигурам(facepalm)
    Денес со 2 поста рекорд.

Добра ноќ на сите и повеќе сон помалку будење;)

7. danichap

danichap Moderator Staff Member

Добра вечер мајки
    Деца заспаа, конечно. Имаше дури и време на раат да се видиме со мм а да не сме капнати од умор. Сега он да доврши папирологија а јас да видам што има ново во нашето катче.

Ден година:yawn:
    Ич да не почнувам каков беше. Се ребрам најмалово го преспа денот, па да не му текне цела вечер да пее :D.
    @simona_baby прости што немам запаметено колкаво е малото, но мислам дела станува збор за нормален страв кој го имаме сите периоди во некои фази од мајчинството.
    Мислам дека од позитивниот тест за бременост сите сме со некои мисли, прашања, стравови... па анализираме и елиминираме или бараме симптоми за се и сешто.
    Играјте и стимулирајте доколку според тебе треба поинаку да реагира во некои ситуации, но не заборавај дека е само дете и секое дете е различно.
    Без страв, сигурна сум дека се е супер.
    @vitamina лесни чњкорчиња на малиот. И момава моја пична да се пушта, сврзува до 10 чекорчиња, ама не е најстабилна. Ќе почекаме за постапалки уште некоја недела сигурно.
    Добра ноќ и мирен сон на најмалите.

karibian, mal.ecka, vitamina and 22 others like this.
  8. simona_baby

Малото е 1 и 8 месеци.Не зборува освен што вика мама баба папа додуша освен мама другиве се без значење.Он во принцип е темпераментно дете па потешко би одело со игри и стимулации.Во фаза е каде само скока се пентари по кревети.Си се заигрува и сам не со една играчка си ги менува сам си смислува.Контакт очи во очи остварува.Меѓутоа мене што ме исплаши кога ги ѕирнав клипчињата беше што постојат многу видови аутизам, дечиња кои сосема нормално(да не бидам погрешно сфатена)делуваат.Има многу што остваруваат контакт со очи.На пр кога викам по него кога сака се врти кога несака не на да мислам повеќе не.Кога викам ајде одиме чао не доаѓа до мене јас одам го спаструвам и кога тргнуваме покажува чао со рачето.Знае да се врти во круг некогаш да си ја мава главата.Проблемот е што овие работи ги прават и ваквите и таквите дечиња па тешко е да утврдиш.

gjoker4e, TarantulaA, 24.07 and 2 others like this.
  9. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Да шкртнам додека заспивам дете.

Кашлица, температура, кивање, плачки, повраќање и така се во круг. Има ли крај ова не знам.
    @Ava.84 да не сте сами, и ние имаме воспалено увце и си добивме антибиотик, после речиси две недели малтретирање со температури.
    Сите можни рецепти против кашлица ги направивме, сирото дете со шприцот цел ден трчам по него.
    Дадов и мед и прополис и се можно, макар малку да му се смири грлото.
    Јаде како врапче, пола од тоа што јадеше пред настинкава. Кај не јаде па и повраќа цел ден, се дави со шлајм и исфрла и што треба и што не. Барем пие, цел ден нудам чаеви со лимон и мед внатре, вода со вкус (50 мл портокал цеден со 100 мл вода), без вкус, цица кога ќе му текне и така.
    Деца, само нека поминуваат побрзо и побезболно настинкиве.

Куќава ќе прооди по не знам кој пат. Баба ќе ни дојде наскоро па се зафркаваме, немој кога ќе влезеш да речеш ја утнав куќата сигурно не сум за тука :) е до толку владее хаос.
    Плакарите наши плачат за преуредување, кујната и купатилото за темелно чистење, сега па како што спие малово два пати по пола час преку ден и тоа што успевав да го сработам веќе не стигнувам. Ручек за нас или нарачуваме или јадеме тоа што нуди фрижидерот, за бебе пак некако ми успева да зготвам со него заедно, седнат на работна маса.

Доста пишував, бебе заспа, одам кафе едно проѕирно да си направам, прво ќе биде денеска, па да почнам од негде со средување.

Добра ви ноќ!

Едит: @vitamina лесни чекорчиња на лепотанот!
    @simona_baby мислам дека е премногу мал за да воопшто размислуваш на такво нешто. Сепак ние како родители знаеме и да претераме со грижите.

Last edited: Apr 3, 2018
  10. danichap

Опушти се мајче, таман си е детето за возраста. Само лоши мисли и стравови. Денес ова, догодина друго, како инаку ќе ни белее коса.

gjoker4e, TarantulaA, Mari* and 2 others like this.
  11. simona_baby

:hug::hug::hug::hug::hug::mm::l:
    Готово реков крај на лошите мисли ќе си дојде се ќе почне и да зборува и да си покажува делови од телото можеби е и дел од карактер тврдоглавост или којзнае што.Фала ти на утеха :)

gjoker4e and snegulkata like this.
  12. danichap

Тек допрва идат тантрумите околу две години. Чувај живци, тек тогаш инаетот и твдоглавоста да им ја видиш:rofl:

:hug::hug::hug:

13. irena.1

irena.1 Форумски идол

Ај не гледај такви клипчиња.:) тоа така оди, земи да читаш за некој болест пола симптоми на себе ке ги препознаеш. За утеха мојот до 22 месеци буквално еден збор не кажуваше, значи ни мамо. Плус кога се занесени во играта или нешто им окупура внимание се исклучуваат. Пример се заѕверил во цртанот и јас викам по него, неколку пати по име, ма јок, ко да не е тука, после со команда дојди да јадеш или ајде одиме чао, исто ко препариран стои и гледа во тв. И му викам еве ти киндер јајце, го сакаш, оооо врат ке шине во секундата :D

14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Ако нам ни ги праеле тие тестови верувај ми од 10 мајки овде минимум 3 ќе имавме блага форма на аутизам а 9 од 10 мајки ќе имале симптоми. не си прај тешко на душичката. Јас едно време пред повеќе од 5 год мислев дека имам некоја форма НО уствари тоа испадна дека е асоцијалност.
    Ќе биде се ок мајка. . . .

15. simona_baby

Е мајка да си жива и здрава го опиша син ми,за киндер нозе ќе покрши :) @LiliBoz:hug:

gjoker4e, irena.1 and snegulkata like this.
  16. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Здраво мамици!
    Заспа бебката пред цел час, јас пресреќна дека еден час порано бидна.
    Дадичката се заспиваше со татко и, едвај ја скроти оти она преголем лигавеш е станата. Толку ми е криво што детево не можам да си го растам со истото трпение и посветеност како претходно. Се трудам многу, ама не можам да постигнам да бидам целосно присутна во се што и се случива. Јас стварно се надевам дека е период и дека набрзо ќе се средк се.
    Во градинка кај ќерка ми се спомна дека пола деца имат стрептокока, па ја носев мојава дадичка за брис да и земат.
    Брисот покажа дека стрептокока имаме и ние, во носе а не во грло. Бидејќи се смири температурата околу 38 имаше а и секретот од нос се намали , ни рекоа без антибиотик ќе минеме.
    Досадна бактерија е оваа, ќе не измачи. Да сме работеле на имунитет и ете ти проблем. Од дете што суперски јаде наеднаш почна да одбива. И јас доживеав дете да не ми јаде, ама стварно не и беше добро па најверојатно тоа е причината што нејќе да јаде. Ајде, нека мине и ова.
    Ајде легнувам, добра ноќ на сите!

17. 24.07

24.07 Форумски идол

@Ava.84 Кај нас вакцината за стрептокок.пнеумонија мислам не е задололжително,сакаме да ја примниме.Доцниме 6 месеци со вакцините на ред ни е ммр,а сега на 18месеци требаше ревакцинација да примни.Ќе биде и тоа како прво нека оздрави.
    Снаа ми и син ми како се погодени двајцата нејадачи само вода,сок и јогурт ќе пијат.Со тоа и пари ќе заштедат.:rofl:

Добро утро
    Кафенце од мене.:coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee:.
    Бебуш уште спија јас седам ме мрзи да станам кафе да си направам.

Вчера го исчистив купатилото и влегол внатре со се чевли:devil:Пред некое време купив брев сапунчиња за шолја свекор ми можело да падни и да се затни .Па до толку гледаме и мм рече не купуваме ништо ако сака нека смрди.:puke:Кажете некое решение?

Толку ѕверов стана.

Имајте убав ден

18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Добро утрооо
    Си зимам кафенце од бројчето погоре :)
    Бебе е конечно поарно. Грофта кашла и шмрка нос тече НО нема температура еве втор ден :sweat:
    Антибиотикот си ја врши работата очигледно. Инаку и јас и мм сме на антибиотик ама фраерот да си пиел ракија уз пат со антибиотикот. Кога ми кажа ми се стемни. :| И велам како сега да ја тргнеме бактеријата? Ми вели ајде бе од ракијата ќе ми помине :D Не го карав, немам сила да го карам. Ќе му продужам терапија и то је то.
    @vitamina со задоцнување, лесни чекорчиња на малото. :f:
    @24.07 а како ќе се затне шољата кога тоа се топи? И да падне во вода за 2 часа ќе се растопи 8-| Нешто свекор ти очигледно само мана да најде... Ако не му одговара тоа купи течност што се става и ако рече пластиката од течноста ќе падне речи му онда нека внимава повеќе кога с.ре ;) (со опроштење на речников).

Толку мајки од мене сега за сега. Се читаме подоцна. Убав ден :f:

19. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Добро утро.

Малата стана сабајле накај седум ипол, бараше јаболче да јаде, па си го изеде цело. После сокче побара, па и направив едно смуди со банана, авокадо, ленено семе и лешници мелени. Си пие цела чашка од нутри булетот. За доручек за двете макарони ќе направам, не ми се прави ништо некако. Цело време како во кујна да сме, имате ли такво чувство? Јас ептен мразам кујна и готвење, ама што да се прави. Маж ми кога е слободен обавезно прави ручек и он ја спрема рибата за малата. Ама е почесто на работа. Тоа е.

Сакав да кажам за тоа неодзивање кога гледаат цртани, и мојата кога е премногу внесена и гледа нешто интересно не одговара. Или плаче ако и го исклучам. А ако и досаѓам знае да ми одбруси едно Гледам, демек остави ме на раат. :D
    Читав една многу интересна статија, не можам да ја најдам сега. Пишуваше дека кога се така загледани не обраќаат воопшто внимание на околината околу нив. Исто како на пример кога ние сме загледани во некој филм. И тоа што го гледаат тогаш им е подобро од реалноста, па ако им го исклучиме знаат да плачат и да се нервираат. Затоа прво ако сакаме да ни обратат внимание треба да седнеме до нив и да ги прашаме нешто за тоа што го гледаат. Така ќе ги оттргнеме малку, по минута разговор за тоа што гледаат ќе се оттргнат од тоа и ќе бидат посвесни за околината околу нив, па може да ги прашаме што сакаме, или да го исклучиме и нема да има плачки. Си реков ај баш ќе пробам и навистина така испадна. Почна да ми кажува што гледа, па после и реков дека треба да ручаме и исклучив без проблем.
    Се нервирам многу така кога ќе се загледа, обично и седам до неа да збориме што гледа ако немам некоја работа.

Денес ништо посебно планирано, до лулашки веројатно и тоа е тоа.
    @vitamina лесни чекорчиња на малото.:dance:
    @LiliBoz супер што е подобар.:hug:

tina-63, gjoker4e, kristii and 17 others like this.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

@RainBow :hug: обожавам да готвам НО потоа имам грижа на совест зошто сум потрошила 3 часа во кујна наместо да си играм со дете. (facepalm) Затоа сега компромис! Преку ден брзо спремање како потпечено јаболко со мед, бисквити со млеко и мед, овошна каша.. а ручек од вечер кога ќе заспие бебе. Знам дека тазе е најубаво но ем губам време место со него да седам ем кога оди во градинка кога ќе го земам веднаш е гладен. Еднаш така немав направено ручек зашто вечерта заглави до доцна седеше и другиот ден купив за јадење и еве ме уште жива се јадам поради тоа. И јас претерувам знам. Очекувам да можам да се клонирам а е невозможно... Затоа риба само еднаш неделно јаде. За викенд, кога можам да ја спремам.

DAngel, karibian, victoria and 13 others like this.