Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Може не знаеле исто ко јас. .

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  2. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    3.338
    Христос воскресна...За многу години да се велигденските празници. Сите да сме/сте живи и здрави.
    Поздрав од мене и момата :hai:.

На Seline, Skorpija25, eli25 и 9 други им се допаѓа ова.
  3. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Добар ден. Колку е добар, кој знае. Застанав ко во некој јазол, расплетот е проследен со милион опции, кои сите се подеднакво страшни, додека стоењето како најсигурна варијанта не е повеќе опција. Дете расте, се поумно и попаметно станува, што морам да се цензурирам пред неа, да ги цензурирам сите бубачки кои последно време ме дружат во секојдневието. Животот е секогаш вреден за нив, ама и тие бараат душевна храна, бараат здраворазумен родител, кој нивните стравови ќе успее со еден потег да ги скроти... оние стравови од сите варијанти на Старо Купујем, Лоши чичковци, Eierman, Апо, умирачка, болести, темници...

Колку ние глумиме како родители дека од ништо не се плашиме, само за нашите деца... ама колку пати од времето не можеме да одглумиме... затоа што сме и ние од крв и месо..
    Како да го научам детето да го следи своето срце, кога јас не го следам моето... во последно време се чусвтувам толку дволично.

Некако ми е безвезе во последно време. Ете. Се натерав да го пишам тоа иако го пишав па го избришав седум пати. Цело време си замислувам глупи сценарија во животот кои знам дека се неизбежни во мојата (се надевав подалечна) иднина, ама јас таква сум. Мене умот ми работи, а немам начин како да го исклучам.
    Освен еднаш, во еден сон, кога сонував дека сум била студент на медицина и на дел од вежбите по хирургија сум си го извадила мозокот. Го чував на стерилно, оти морав да го вратам, ама по грешка заврши во еден контејнер за ѓубре, оти некој го фрлил како медицински отпад. Идејата била да пресечеш и сошиеш, не да вадиш и да ставаш. Ама си реков, додека сум тука... нели. Чувството на леснина не се опишува со зборови. Се плашам дури колку ми беше убаво. Која иронија - мојот мозок, потсвесно ми даде сон во кој ми дозволи да сум без него. Овој налудничав сон е дефинитивно на топ листа бр.1 кога се работи за омилени соништа.

Мразам што сум толку далеку од блиските, и што кога треба да сум тука за нив, јас си го трошам секојдневието да угодам на тотално погрешни и неважни луѓе. Не ме исполнува работата, до толку што секој момент го користам да барам некоја алтернатива во животот. Мислам дека дури ви завидувам на сите вас кои пишувате дека ви е здодевно што немате работа и сте дома. Мразам што наместо да сум од крв и месо кога треба да бидам, јас сум една обична слика со коцкици, продукт на лош интернет на загреан телефон. Мразам што дозволив туѓите слики за мене да ме дефинираат која сум без да се потрудам да се претставам. Мразам што животот си го трошам без никаква пасија наместо да си ја заштедам енергијата и да се посветам на детето мое... не знам. Некои работи се тотално погрешни. Време е да се пресметаме дали дишиме со полн капацитет.

@Annath и @AngelOfArh жал ми е. Многу. Премногу.

Ве поздравувам, со желба да оздрават побрзо дечињата што се болни!

На Espadrila, karibian, mariz и 37 други им се допаѓа ова.
  4. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.033
    Допаѓања:
    154.221
    @Kaetana milo mi e sto te citam po podolgo vreme, no zal mi e sto se cuvstvuvas vaka. Se nadevam deka e period i deka ke pomine.
    Za zal i mojava pak se razboluva. Pocna da potkasluva pred nekoj den denes kako da ima nekoja blaga temperatura,merev preska 37 edvaj ama se gleda deka e malku mlitava, i e zatnata vo noseto. Ja butam so caevi, cistam nos so spric, vut c, cedeni sokovi. Mnogu mi e strav da ne spusti pak na pkuka, preska koga ja pionav toplicka oocnav da placam. Nemozev da se iskontroliram,vo januari bese so pneumonia i lani vo juni i pamet nemam. Do kraj na mart bese na inhalacii. Jas ne znam kako ke trgne voopsto ova dete vo gradinka. Ne znam kako da stignam do vakciniranje, ni vtora doza diteper ni mmr nema primeno a sakam da primi i streptokoka. Ama kako koga sekoj vtor mesec e podrazboleba ili mnogu bolna. A doma e :(
    @LiliBoz pobrgu da vi pomine, of od ova tek kolku se plasam sto ne mi e vakcinirana

На azelea, Надежна, irena.1 и 15 други им се допаѓа ова.
  5. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Здраво мајки
    Јас сабајлево едвај станав како врз мене да имаше тенк.Се ме живо боли,а сега и тт качив.Едвај некако го терам денот.
    После 18ч и гости ќе ми дојдат,тетка ми со снаите и 6 деца.
    Немам сила омалаксана сум а деца сакат да си играт да ги забавувам а јас како мува без глава.
    Градинкиве колку се добри толку се и лоши.Многу се нервирам оти носат болни деца па и другите да се мачат.
    Моиве дечковци уште си чекаат ред.Малово повеќе се разболува.Лани кога фати бронхит од тогаш имам не страв во коски туку се тресам на секое кивање и поткашлување.Мислам и мозгам ама јас сум крива знам,кога се роди беше зимо јас премногу го наоблекував и претопло беше во собата.После кога го изнасав надвор пак го облекував.
    Сега го расоблечувам и потенко облакам да се навикнува и да не ми се разболува....
    Еден ден со зелени мрсоли друг бели.И така се во круг од декември кога го прележаа коксаки вирусот.Ај малово се јаде и овошје и зеленчук ама големиов живее од воздух..
    Побрзо оздравување на сите дечиња.
    Убав ден.

На Skorpija25, azelea, forumce и 19 други им се допаѓа ова.
  6. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Христос Воскресна!
    Среќни празници на сите, да ги поминете во здравје и слога.

Поминав еден никаков период.
    По разни испитувања, секакви терапии се надевам ја пронајдов соодветната, неколку дена сум подобра :)

Читајќи ја Каетана, се потсетив на еден сон (всушност не сум го никогаш извадила од ум)поврзан со мојата смрт.
    Го сонував кога имав 22 год. жена во црно ми дојде на сон и ми рече дека ќе умрам за 14 месеци или години.
    Месеци поминаа ама години не.
    Одкако станав мајка, некако се опседнав со сонот, што ако стане реалност?
    Знам дека е само сон ама некако како се доближувам до возраста 36 се си велам нешто ќе ме сполета :wasntme:

Друго се е исто, овде дожд врне па повторно дома, повторно в кујна.
    Имам испуштено последните неколку страни од пишаното но ќе надокнадам.

Пријатен празничен ден!

На karibian, Skorpija25, azelea и 20 други им се допаѓа ова.
  7. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Христос воскресе, за многу години!
    Ви посакувам многу здравје, среќа и мир во секој дом :inlove:
    Посакувам од секој дом да се слуша детски глас, да нема болести и тажни моменти. Ви посакувам на сите дечињата да ви се здрави и живи и да ве радуваат секој момент :sun:
    image.jpg
    Ние вчера убаво си го поминавме денот. Станавме се чукнавме со јајца потоа пијавме кафе, се спремивме и заминавме В црква, си запалив ме свеќи и малку постојавме пред црква.
    Си дојдовме па правев ручек па ни дојдоа гости, поседивме малку, разменивме јајца.
    Потоа собрав сите јајца и украси од дома и заминавме во природа да му правиме на синко фотосесија :rofl: супер слики имаме (fingers)
    Денес маж на работа е.
    Ние со синко од сабајле бевме до град по документи, не ми беја однесени документите за мајчинството (facepalm) дури сега ги однесов по 8 месеци, ама подобро ќе земам кеш :cash: за 8 месеци наеднаш :angel: убаво ќе ми дојдат.
    Синко спија сега, јас си седам и ме мрзи да станам да суредам нешто.
    А треба и да се паковам па да видам што ми фали да докупам и петок ќе си пратам куфер по автобус а сабота летаме, страв ми е дека без мм :worried: и бебе прв пат ќе лета, не знам како ќе биди.
    До свадбата уште 2 месеци а ништо не е организирано освен сала и музика :|
    Имајте убава празнична вечер :f:
    @M&M со закаснување Среќен роденден :f:

На karibian, Skorpija25, azelea и 21 други им се допаѓа ова.
  8. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    17.636
    Лелел мајка со лесно нека ви мине ме потресе вие ја немате примено ммр така???
    Дај боже на нозе да му мине да нема маки

На Надежна, snegulkata, LiliBoz и 2 други им се допаѓа ова.
  9. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    @Kaetana da znaes deka i jas taka nekogas se osekam i se zaprasuvam.Faza ti e veruvaj.A posle samoanalizata ke smenis nesto,mozebi i sitnica i ke vidis,preporodena ke bides;)
    @LiliBoz aman be,se izgravi detencevo!ajde mjka soberi se,vazno na podobro ke bide sega,izminuva.A znam deka po privatnive labaratorii,preku krv moze da utvrdat/definirat tocno dali e morbila.Cisto,ako sakas da si ti znaes.

Srekni Veligdenaki praznici.
    Super se pogodi vremencevo,nasetani,odmoreni.Ja ne se pokazav ko domakinka praznikov:)osven jajca afarbanje,drugo na setnje udrivme i po bbite ruceci.Mi treba se malku odmor.A i nie majkite imame dusa neli;)

На azelea, gjoker4e, Надежна и 10 други им се допаѓа ова.
  10. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    добро утро :coffee::coffee::coffee::coffee:
    Христос воскресе -навистина воскресе !
    За многу години Велигден во секој дом мнооогу здравје,среќа ,мир и спокојство.
    Ние стандард во градинка а јас имам некој обврски низ институциите а бебе се чува со баба. него баба останува уште некој ден и после сами се чуваме ама ако не се жалам цело време сме со помош откако се роди бебчо сега веќе сме големи па полесно е,срце е се заигрува со играчки се шетаме секое попладне со дада надвор и он де научи и се радува за папа,пред некој ден прв пат кажа ма-ма :inlove:. Празниците убаво ги поминавме во црква со најблиската фамилија. Деца си играа ем се погоди убаво времето.
    Многу пати сакам да сум Мк. децат да раснат покрај фамилијата,да се радуваат да гледаат како раснат внучињата,а бесекојдневно на вибер,и изминат неколку месеци додека се видиме а од друга пак страна овде услови имаме далеку подобри ме фаќа честопати носталгија мојот град во душа го носам и барем сега додека не сум во работен однос гледам да одам почесто и останувам месец два,моиве често доаѓаат исто и свеќи така да надогнадуваме, сега имам свој круг на пријателки5-6 жени со деца се запознавме пред зграда и секое попладне се дружиме.
    се распишав јас убав ден.

На kristii, karibian, tina-63 и 16 други им се допаѓа ова.
  11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Добар ден.

Еве ме и мене после празнично. Ве читав редовно, ама немав време да пишам. Бев посветена на синко и максимално шетање крај езерото. Друго што да кажам, броени денови брзо поминуваат. Таман ми се уарни моравме да се враќаме заради мм. А што убаво ќе беше да поседевме уште некој ден.

@M&M среќен нека ти е роденденот со задоцнување.

@LanaDelR среќен роденден на ќеркичката.

@blessed.an среќен роденден и на твојата принцеза.

@LiliBoz леле бе мајка се изнамачивте. Со лесно нека поминува.
    Веќе доаѓа време човек не знае што да прави и од што да се варди.

@Kaetana после дождот доаѓа сонце. Се ќе помине.

И се разбира Христос воскресна! За многу години да ни е празникот.

Имајте убав ден.:f::f::f:

На Melinda85, Skorpija25, karibian и 20 други им се допаѓа ова.
  12. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Добро утро!

Христос Воскресе! За многу години нека ни е, за мене, еден од најубавите празници! Здравје, мир и полна душа убавини да ни донесе!

Лили со помин нека е!
    Барај мислења од 10 страни, само што полесно и побрзо да помине.

Аман веќе што се овие болести, измислени, новоникнати или како веќе да речам. Малиот мој денес го допива сирупот, а од вчера почна во градинка после две недели и кусур. Почна градинката, почна кашлицата. Не знам како ќе ја тераме, ама мислам дека овдешните учителки многу допуштаат. Детенце со 38.7 три дена по ред им носеа. Они попустливи спрема едно ама други 10 деца нели страдаат.
    Некако воопшто не сум задоволна со градинкава, мислам дека набрзо со приватна ке ја замениме. Групата им е од 1-3 годинки. Можно ли е тоа што има година да јаде само и со исто темпо како тоа што има 2 ипол? Секој ден иста песна, малиот не јаде. Нормално не јаде кога му фрлаш тањирче пред него и му го собираш после 10 мин. Додека маливе фатиле лажица, поголемите завршиле и ајде станувајте заврши доручекот. Ми рекоа денес до 12 остави го, ги прашав само гладен? Не не, додека не почне да доручкува, два часа се доволни. Вчера доаѓаме дома и 280 гр оброк изеде.
    Не знам како ќе биде, ама малку повеќе сум загрижена.

Орхидеа блазе тебе, јас еден месец закаснив, за два не добив, а не знаев дека треба да продолжам после 6 мес, ни они не спомнаа нит ме потсетија.

Ни се ближи првиот роденден, дете спремно, татко исто, уште мајка да најде што ќе носи. Шетав вчера и ништо паметно не најдов. Денес одиме пак.
    Ресторан резервиран, торта исто, гости само најблиските. Се надевам ќе си поминеме убаво.

Одам мајки да доручкувам, потсредам дома, па ќе одиме со мајка по синко. Вчера во солзи го најдов, денес стискам палци да биде подобро.

Убав ден на сите!

На Monella, Skorpija989, Skorpija25 и 22 други им се допаѓа ова.
  13. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Здраво мајкички .
    Да пишам и јас некој збор .
    Празников бевме дома , не отидовме никаде. За велигден најубаво ми е дома .
    Се изнашетавме ,во парк па водно па на гости . Малово пресрекно . Сега е во период кога е многуу ама многуууу активен . Само парк и трева не спасува .Во петокот во парк што све не изнапраи и накрај се ваљаше во песок :rofl: па јас луда глава светли тренерки му облеков (facepalm)Се вративме со сиви :D
    Вчера се излажавме седнавме на кафе со него . ММ трчаше низ кафич а јас пиев сама кафе . Пола саат и си фативме патот во парк :rofl:
    Многу е жив и хиперактивен . Мирува само кога спие тој 1 или 2 саати(ако ми се посреки) во денот. Мајка ми вика ист е како јас кога сум била мала . Не сум застанувала :D А беше бубалче кога се роди . Мирно мирно бебе и еве го отвори сега на 1 година и скоро 4 месеци :rofl:
    Нека е само здрав и жив има кој да трча по него . :P
    Вака кога имаме повеке слободни денови , најубаво ми е зошто мм е слободен. Кога е дома цел ден ми е олеснување и интересно ми е. Вака преку недела до 4 на работа , после тоа мнг брзо ми поминува време и што попрво да се направи .
    Ручеци кај едната баба па кај другата и помина празникот .
    Од денес пак јово на ново (wfh)
    Побрзо да оздравуваат болните дечиња . Аман веке од вируси и болести . :x
    Имајте убав ден :f:

На Skorpija989, Skorpija25, TarantulaA и 20 други им се допаѓа ова.
  14. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Здраво мајкички
    Се надевам се одморивте и уживавте во празникот :)
    Ние во неделата многу убаво си поминавме ,цела фамилија се собравме на ручек кај баба ми ,уживање цел ден надвор .Вчера отидовме на ручек кај моите ,ама ручекот ми преседна ни ручек ми се види ни ништо ,си игравме со синко на кревет и ми се преврте ми падна ,животот ми се скрати ,јас испаничив не реагирав присебно среќа мајка ми беше тука па реагираше одма ,фала му на господ не му е ништо помина само со две модрици една на чело и една под окото .Незнаете какви мисли се ми поминаа низ глава неможев да се смирам како можеше до мене да седи и да ми падне цел ден се обвинував ,цел ден ми беше пред очи сликата како се превртува и паѓа ;(
    Никогаш да не се повтори само .Заборавив да ве понудам кој е за кафе ајде нека повели ,синко заспа јас малку на форумов да прочитам што има ,кога ќе стане ќе одиме на шетање денес на мојата најдобра другарка и е роденден па се договоривме да излеземе заедно да прошетаме да го искористиме сонцето .Вечер ќе одиме пак на гости и така денес денот резервиран за шетање ми е.
    Убав ден на сите :sun:

На Skorpija25, Skorpija989, TarantulaA и 16 други им се допаѓа ова.
  15. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.475
    Допаѓања:
    22.803
    Христос воскресе.
    Си дојдовме вчера. Супер пиминавме и пат и таму. И искрено убаво ми дојде промената. Ич не ми се враќаше назад во мојов пекол. Ама тоа е...некако собирам сила и се борам, преминувам преку некои работи и така. Згора на се и мајка ми пред тргање ме изнервира ме скрши...префлаше, се лутеше. Ама и со право донекаде. Само лошо е што тоа на мене се одразува, а друг го предизвикал. И ете така ќе си трпам. Уште долго нема изгледа да се одвоиме, се нешто излага. Се нешто кочи. Знаете она кога се ти е спремно кога имаш се, ама има една, само една работа што све ти зезнува??? Да можеш да си дозволиш да се средиш, да се осамосталиш да бидеш сам... Ама тоа е у нашата држава. Ќе биде се тешам. Некогаш си викам ништо не ми треба, го иам детево доволно ми е. Имам пари доволно за неа да има се. За мене не ми треба. И така. Тоа...
    Убаво времево. Бар не депримира.

На Skorpija25, Skorpija989, TarantulaA и 15 други им се допаѓа ова.
  16. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.894
    Допаѓања:
    142.296
    Zdravo majki,
    Hristos Voskresna,za mnogu godini praznikot.Nie na gosti bevme,super bese,dete se iznatrca so drustvo nejzino:)Stignavme doma pa pak na gosti ,pa nie imavme gosti ....
    @elcezelce jas taka reagiram sekogas koga ke mi padne malata,posledniot pat mislamse izgubiv od strav:(A ne treba taka,ama posilno e od mene.Kako e sega ?

@LiliBoz vie kako ste? Doktorite znaat od pamet da te izvadat,zalno e sto i zdravatvoto i zdravjeto na decata go gledaat niz prizmata na parite i profitot(edni vikat DA ,drugi NE za vakcinacija:?:)

Pozdrav,otidov da odmaram

На mal.ecka, Skorpija25, Skorpija989 и 13 други им се допаѓа ова.
  17. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    2.845
    Добар ден.
    Христос воскресе.
    Викендов по ручеци , шеткање со мм и бебе и убаво ни дојде ама и вчера мене животот ми се скрати.
    Паднав заедно со бебе во раце , среќа не го испуштив ама си го удри главчето малку на цименто. Мислам умрев. Среќа не поврати после весел беше па намалив со плачките малце. Цело време се обвинувам . Како можев да паднам. Еве и денеска е весел си оди во дубак се заигрува гуга така да се е во ред.
    Имајте убав ден.

На kristii, mal.ecka, Skorpija25 и 9 други им се допаѓа ова.
  18. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.647
    Допаѓања:
    33.256
    Добар ден.

Бебе го призаспивам и како што е ред да пишам два три збора.

Вчера бевме на ручек кај мајка,синко цел ден одеше по вујна му. Многу се сакаат, а и многу му одат по га*от.

После ручек бевме во парк. Синко се изнатрча на тревата и му даваше смоки на "папа" така синко ги вика пајките. Имаше едно моме постаро од синко неколку месеци, сакав да останеме да играат заедно но си заминавме дека синко е уште болен.Мрсули нема, ама уште, кашла....Вчера ни кажаа да не му даваме ни сирупи за имунитет ни ништо. Туку во млекото едно лајче мед два пати на ден, но моево не пие млеко. Сношти мм зеде, тука во комшии носат и му дадов сега пред спиење си го испи. После пола година чисто млеко испи браво.

Сношти имавме гости другар од мм со бебе постаро 2месеци од нас. Му кажавме дека сме болни, нив не му сметало.Синко сите играчки ги даваше, а нивното никако се лутеше. Такво станало откако го пуштиле во градинка. Многу интересни, цепки беа двајцата....

Денеска пуштив две машини од синко што постелнина што облека, Вечер или утре ќе си се дружам со пеглата.
    Мм да си дојди од работа и ќе шетниме малку.

Поздрав...

На Kaetana, Skorpija25, Skorpija989 и 14 други им се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.158
    Млекото не е препорачливо да се пие кога детето е настинато и има проблеми со шлајмови, стимулира уште поголемо создавање на секрет. Да оздрави целосно и да се исчисти, не давајте дотогаш млеко.

На Kaetana, muchacha_a, Chantal и 6 други им се допаѓа ова.
  20. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Фала богу добар е ,супер весел и активен си е цел ден

На flower30 и gjoker4e им се допаѓа ова.