Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.031
    Допаѓања:
    154.187
    Vrti suci pak so bolestii se raspravam, pak demek virusi jas od septemvri navaka ne se sekavam da imalo period bez virusi.
    Pocna so kaslici pa t, pokaceni crp i le i pak na antbiotik i inhalacii :envy:ke puknam znaci, po nepolni 3mid pneumoniata.
    Od nokeska davam daleron, prvo na 6 pa na 5 eve do 4casa stasav. Vo 9 i dadov pred 20m meram (so zivin toplomer) 38.6, a na dopir ne mi izgledase tolku topla. Ja istusirav pocnuva da zaspiva. Se mislev blokmax da i dadam vo 9 ama vikam aj pak daleron demek i spustase do sega, :doh: trebase sepak blokmaks da dadam. Kolku saati da cekam ako ne spusti za da i dadam blokmaks? Moze pomalku od 4? Da ne vrtam po doktori sega.
    A dusicka kolku e umna, za prv pat pie sirup od lazicka bez maka, ne se buni za merenje t, za tusiranje za nisto. Vaka i veselka e, ne dise tesko, samo koga kacuva nakaj 38 e omalaksana.samo da ne spusti pak na pluka ke se ubijam :envy: Se nadevam arni ste site, jas direkt so moi problemi najsebicno ama koga si ima covek maka...
    @LiliBoz kako ste??

На Kaetana, azelea, Ano и 16 други им се допаѓа ова.
  2. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.345
    Допаѓања:
    28.356
    Хелоууу...
    Немам пишано од ......
    Битно ве читкам:bandit:
    Нека ни е за многу години празников,љубов,здравје,среќа кај сите.
    Ние бевме кај моите на гости неколку дена,цело време по гости,со драги луѓе..Бројани денови брзо минуваат.
    Кој што прави ние само болни сме.:(
    Два дена беше плачлив,неподнослив,од завчера е со тт и кашла.
    Гнојна ангина само не ми е јасно од каде.
    Не му се спушта тт под 38
    Вчера во 6 саат беше пиен ибупруфен во 8 саат имаше 39,6 тт.
    Бевме на детско го боцнаа инекција ама сепак под 38 не му спадна цела ноќ.
    @M&M синојка ми објаснуваше педијатарот пример во 6 сум му дала ибруфен ако не спаѓа после 2-3 сати можело да,му дадам парацетамол и обратно.
    Еве сега го раазбудив му дадов парацетамол 39 има се надевам ќе спадне и више нема да крене.
    Во се лошо да се пофалам капарисавме стан,да дојде газдата и ќе го купиме.
    Измешани промоции:drunk:
    Ама сам свој газда,после 6 години заедница заслуживме малку сами да поуживаме.:inlove:
    Ќе треба внатре нешто да се реновира ама ништо страшно,полека полека ќе се селиме.
    Ви посакувам добра ноќ и побрзо оздравување на сите болни.

На Monella, Skorpija25, Kaetana и 27 други им се допаѓа ова.
  3. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Blokmaks da ama ne na pomalku od 4. I pojak e pa prati da ne i ja simne naglo. I ne ja tusiraj pred da vidis ksko odi simnuvsnjeto

На gjoker4e и M&M им се допаѓа ова.
  4. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    @M&M исто како тина што вика, малиот во болница додека бевме му дадоа ибруфен на 38.9 за саат време качи 39.9 и не симнуваше никако, па му дадоа после точно два часа парацетамол. Истото ми го рекоа, два исти антипиретика се даваат на најмалку 4 часа, различни на 2. 2 часа се чека да почне да делува антипиретик.
    Со лесно само нека минува.

Ние не се одлепуваме, бебе спие и плаче, кенка, цимоли... Трауми од градинка, мачно му е, го боли нешто или нешто сосема десетто не знам...

Добра и мирна ноќ мами!

На Kaetana, eli25, Ano и 17 други им се допаѓа ова.
  5. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.031
    Допаѓања:
    154.187
    Тенкс на сите. Спие сега спушти малку од тушот па ќе видиме до сабајле.
    Побргу да оздрават сите болнички

На Kaetana, tincemajmunce, Mari-Ja и 2 други им се допаѓа ова.
  6. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @M&M исто бевме и ние скоро 3дена под 38.5 не спушташе..Само ќто ние имавме и бронхит па пиеме лекоклар..Нас најмногу ни помагаше туширањето .Но за час два пак качуваше..Од блокмакс секогаш и се симнуваше ама овојпат не..После скоро три дена нема тт и се врати апетитот а неможеше да оди до толку беше пагаше
    Овие денови неможев да читам само по болници трчавме
    Се надевам подобро ке сме па ке се дружиме
    Побрзо оздравување на сите дечиња

На eli25, azelea, Ano и 13 други им се допаѓа ова.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.184
    Допаѓања:
    124.689
    Ви испраќам добро утро од работа :)
    Почнав веќе, еве го пијам првото кафе :coffee:кој е за, нека повели... друштво немам уште , стигнувам меѓу првите ... па си извадив едно бејк ролс и чоколатце и уживам во кафето дур не почнала "лудницата":D
    Со бејби се ок. Се прилагоди одма , а и јас:) Имавме проблем со млекото ама со финти успеавме и тоа. Едвај чекам да дојде 16.30 и да го земам и гмечам:drunk: Кога ќе не види на врата, лета од радост:inlove:Се смее , не гушка , скока во мене , брмчи , вика , злато е:l: Потоа јадеме и користиме убаво време , бањање и кревет. Ете толку е... За уморна сум ама успевам некако. Он станува само еднаш и тоа е добро. Ама некако не ми цица како порано па си викам да не се одбива:worried:

Се мислиме за термин за одмор , маж ми е за после 20 авг. Денес ќе ги пишуваме и остави на мене да размислам:sweat: Па ме фати еуфорија и синоќа место да спијам разгледував хотели :D

Тоа е мајки на кратко.
    Имајте убав ден :sun:

@blessed.an и @M&M со помин мајки :emo:

На Skorpija25, Kaetana, M&M и 26 други им се допаѓа ова.
  8. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Добро утро
    Малово си станува секој ден во 7.Немам проблеми со станувањето се навикнав.Туку сега и гласот ми де фати 2 дена едвај зборам сама си се лечам и чекам да помине но тешко.Немам од сабајле на кој да ги оставам пола саат да отидам до док.Свекор ми работи кај едни роднини и по цел ден е таму.Мајка ми е 1 смена на раб.А вчера ми звонија за работа ме викнаа денес на разговор.И тоа само 1ва смена.Ќе идам да видам што ќе биде.Мајка ми и свекор ми таа недела ќе ги чуваат додека наредната си дојде мм.Ако ми понудат да останам ќе прифатам.И за големиот се јавија може од наредната да тргне во градинка ама рекоа пак ќе ми се јават.
    И денес ако не ме пушти ова морам на болница и гради ме болат едвај дишам ама не кашлама и не ми тече нос.Од што толку измрзнав се чудам.
    Убав ден на сите...

На Kaetana, M&M, azelea и 20 други им се допаѓа ова.
  9. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Добро утро...
    Ден ми е веќе од 5 сме будни.
    Цела ноќ не спиевме, малиот цело време за увце се држеше, па во 7 спремање и на лекар.
    Нема ништо, ни уво, ни грло... Фала Богу!
    Заби ќе да се, нема што друго.
    Во градинка не отидовме, му се спие па само ќе се изнаплаче до 11.
    Зарипнато му е гласчето од плачење, ништо друго.

Кафе пијам и спијам. Доручкуваше бебе, па ќе си легнеме сега заедно.

Надвор врне, истура дожд. Планови имав многу за денов, ама пола ако реализирам добро ќе е.

Убав ден мами и со лесно нека поминуваат настинките кај сите мајчиња и дечиња :hug:

На Skorpija25, Kaetana, azelea и 20 други им се допаѓа ова.
  10. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.471
    Допаѓања:
    22.692
    Добро утро мајки кралици!
    Да ве поздравам...немам многу што да пишам....Синко ми е момченце,секој ден си расте и учи по нешто ново.Се научил да вика АУУУ (демек се чуди).Карамела мајкина :) Ама пред да дојдам дома од работа,го фаќа склет и почнува да ја носи мајка ми накај врата и вика мама мама...Душа моја!

На Skorpija25, azelea, orhideea и 16 други им се допаѓа ова.
  11. Seline

Seline Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    3.658
    Добро утро!

Почнав секоја вечер се порано да си легнувам од умор, ама пак не сум наспиена, стануваме деновиве пак по старо во 6 и нешто па денот ми се види ептен долг.

Ставив веќе ручек да се крчка сега сум иста како свекрва ми и се чудев како рано го спрема ручекот, ама таа паметна била навреме си среди се и после цел ден слободна.

Вчера во паркот девојченцето мое палаво си ја удри главата од една клацкалка, среќа не се удри јако инаку можеше лошо да биде. Незнам веќе колку пати ја има ударено главата, се мислам кацига да и купам ама чисто се сомневам дека ќе ја трпи.

Сега и е хит да си игра со клучеви па пробува и да отклучува врати се подига на прсти ама уште е мало. Ги храни и успива мечињата и се качува кај што не треба.

Вчера и велам надвор е ладно, беше рано утрото така наоблачено таа ми вели доооож (дожд), за десетина минути огреа сонце и тоа застанало до прозорецот и вели соце гее (сонце грее) :D

Денес пак термин, добро е почнаа да ми ги закажуваат после 17 па сопругот нема потреба да излегува порано.

Побрзо оздравување на болните дечиња.

Убав ден.

На Skorpija25, Kaetana, TarantulaA и 20 други им се допаѓа ова.
  12. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Здраво мајкички :)
    Бебе тера прва дремка ,а јас си направив второ кафе и си седнав на раат на форумов :) Ранобудник ми е синко уште од 6 сака да стане ама ај некако се лажеме и до кај 7ипол -8 остануваме во кревет .Незнам дали е некоја фаза ама еве неколку дена само писка и се дере гласно се вцрвенува цел од што се напнува и кога ќе го погледнеш одма се смее ,а ако го скарам уште повеќе се дере ,си имам мака и со заспивањето ноќно време мн тешко заспива до 12 седи никако неможам порано да го легнам сум пробала и на пладне без спиење да го оставам за порано да заспие ништо не помага ,се надевам само дека ќе смени незнам друго што да кажам .За две недели тргнувам на работа ,синко здравје од другата недела во градинка ако се во ред брисевите се трудам да останам позитивна за тоа како ќе се адаптира во градинка затоа што како поминува време како лепенка е за мене .Деновиве уживаме во сонцето цело време шетаме надвор сме надохнадуваме за цела зима што бевме затворени дома :) Одам мајки да посредам по дома ,убав ден на сите :sun:

На Skorpija25, Kaetana, TarantulaA и 17 други им се допаѓа ова.
  13. kristii

kristii Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    1.707
    Добар ден мајки,кафе испиено а малата тера тремка скоро 1 час ама кај да е ќе стани. Сабајле примивме вакцина и денеска ќе останиме дома да не ми крене тт. Иначе нема ништо ново се е понстаро.Дома,ќе излезиме ќе прошетаме, и тоа.За попладне си ја викнав мајками да дојди,досадно е сама,мм не е тука скоро цела ден а и уште малце ќе почни на работа,уф како тешко ми паѓа кога ќе ми текне дека од 5 часот ке станува па дома дури во 6-7 вечерта ќе биди :| Свекрвами само ги брои деновите кога малата ќе направела 7м, т.е кога ќе нараснела,за да можела да си ја шета,да спиела со неа па нас после кој не шиша,само тоа и збори што мене малце ми оди на нерви,поќутувам секој пат ама некни и реков само не знам дали ме свати што и реков.И реков дека не ни се брза да нарасни сакам полека да расти да уживам секој момент дур е мала затоа што голема секогаш ќе биди.На што таа ми одговори дека таа ќе си ја чувала и што побрзо да пораснела одвај чекала.а ние како што кажав и погоре.Како ќе нарасни побрзо еве не знам:^) И тоа мајки еве малата стана малце плачеше сигурно ја боли ноџе,и ставив облога и еве цуца,душа мајкина,уживам секој момент со неа:l:

На Skorpija25, Kaetana, Ava.84 и 17 други им се допаѓа ова.
  14. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.647
    Допаѓања:
    33.256
    Добар ден.
    Времево се стопи и слабо сме активни на темава. Да го користиме секој слободен момент надвор во природа. Ние ќе наполниме батерии а и нашите деца среќни и задоволни ќе бидат.

Јас сега седнувам, се расправам од сабајле со алишта спружи собери, ручек за синко правев, а за нас денеска свеки готви.

Шкафови прередував зимска облека извадив пролетна/лета исправав. Треба да ја испеглам и да ја наредам ама сега ме мрзи да пеглам а и бебе ќе се разбуди.

Бебе е добро се закашлува 2-3 пати на ден, но тоа е е ништо. Ама јас кашлам како магарица. Ларингит имам 100 посто сама и јас се лечам како погоре членката( не ми текнува која беше) и гласот ми зарипнува одвреме навреме. Ќе одам утре на док. ако не излези нешто друго.

@kristii Мајка ич да не нервираш и мојте така викаат. Еднаш спиеше и повеќе викаат НЕ НЕ немирно спие мрда многу се открива, А па чување и шетање го земаат на 10минути не бил мирен многу беснее. Стариве немаат нерви за да чуваат деца. ТИЕ КАКО САКААТ ДА СЕДИ СО НИВ И ДА СИ ПРАВИ МУЛАБЕТ.

Побрзо оздравување на сите болни дечиња.

Имајте убав ден

На Skorpija25, Kaetana, Ava.84 и 19 други им се допаѓа ова.
  15. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.014
    Добар ден мајки.
    Кратко да ве поздравам.
    Убави денови исполнети со прошетки, игри и вкусна храна.
    Синоќа успеавме дури и со мм да испаднеме.

Сабајле најмалово почна да кашла, се мислев дали да ја носам или да следам. Арно си реков нема следење со толку мало бебе и ја однесов.
    Со опструкции, некој вирус ми го кажаа. докторката се мислеше дали одма во болница да не праќа или да следам дома, па ако се влоши да трчаме во болница.
    Се реши за втората опција.

Седам со детево во спална и коски ми се тресат да не се влоши нагло...
    Инхалирав со физиолошки и салбутамол, ставив капки, извлеков мрсулчиња... и следам божем.
    Аман.

На eli25, Skorpija25, Kaetana и 20 други им се допаѓа ова.
  16. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.214
    Допаѓања:
    10.130
    Одамна немам пишано во темава не знам зошто. Читав во македонски јавни фаци препукувања за мрзливите, незаинтересирани мајки што не им посветуваат внимание на децата па се вадат на тантруми:worried: и излегов од кожа од коментарите на некои женски тука, ќе им порачам само: Parenting was so much easier when I raised my non- existing child hypothetically. И јас многу работи различно ги доживував порано, па пред некое време кога го прочитав ова за родителството не знаев дали да плачам или да се смеам.
    Најинтересно е што никогаш не можеш да знаеш какво дете ќе имаш и затоа е најдобро да си молчиш. Многу работи што порано презирав кај родители сега ги применувам. Наше е безусловно да го сакаме и да ги воспитаме најдобро што знаеме.

На zuto, Skorpija25, Kaetana и 20 други им се допаѓа ова.
  17. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Добро утро мајки!
    Три дена се токмам да ви пишам,се нешто ме спречува.
    Мене ми се случи најнеочекуваното нешто.
    Најверојатно ќе станам мајка по трет пат.Позитивниот тест го видов на ден Велигден.Се изнаплакав,навистина тешко ми дојде.Но,вчера бев на доктор,видов срце,срце кое чука.Не сакав да чујам за трето дете.Но,ете,судбината и Бог сакале.
    Пред некое време кога го средував најмалите бебешки алиштенца искрено онака жал ме фати,за уште едно толку мало суштество.И,не не ми е јасно,како,со само еден однос демек со пазење.За второто три години се мачев.Хормони,спонтани.
    Се сеќавам еднаш реков ќе родам уште две за тие што ги изгубив.Онака,во тешки моменти.Господ ме чул изгледа,.Јас немам срце да го убијам тоа мало срце кое чука.Не можам.Ќе си порасне и тоа.Ќе бидат две години разлика со второто.Таман за лудница.Ч)Мм вели не се секирај,ќе се снајдеме.Не планирам да кажувам никому дур не направам приска тестот па после здравје.Се надевам на мала кукла,да смениме малку.Но и машко да е нека ездраво и живо.Ќе биде весело.
    Тоа од мене.Да ми подолесни малку.
    Убав ден!

На Lolipop23, ma4e1311, zuto и 36 други им се допаѓа ова.
  18. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    @supergirlmb со лесно.Како би го убила тоа мало срце...ќе си порасне и тоа 3 дечиња не се многу не се малку Таман се.
    Јас вчера бев на разговорот за работа ќе ми се јавеле така рекоа.Ќе ме имале во предвид.Имаше уште еедна пред менеби една после мене.
    Па отидов на заболекар.Колку мн ме болеше еден заб па и со анестезија мораше да се отвори.Сега има лек.Мајка ми со децата си играа во двор кога се вратив.
    Малово секој ден почна да намалува со спиење.саат ипол го држи буден до вечер барем рано заспива.ама колку се лути леле едно чудо е.Ќе легне на земја и ќе плаче а јас го игнорирам и за минутка престанува.
    А големово е лудница.Ни се кара ни се воде.Или ќе трча цело време морам да викам по него или од беља на беља.
    Глава ме боле заб грло и се по ред..
    Едвај чекам и наредната недела да дојде и да си дојде мм
    Секој пат е тешко многу потешко.Некои ми викаат е да вие сте се навикнале.Е да бе лесно ни е многу.Ама нема да им објаснувам.Ние си знаеме.
    Не се замарам со никој.Секој како си заслужил.
    Еве го и големото се издигна..
    Убав ден мајки....

На Lolipop23, eli25, Kaetana и 19 други им се допаѓа ова.
  19. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Здраво друштво.
    Петок , убав ден . Спремни за шетање цел викенд .
    Јас сум добра, воспалението помина, уште да ми се пушти увото бидејки е затнато и се ке биде ок.Треба време за некој 5до 10 дена и тоа ке помине.:^)
    Иначе, што е со здравствово ејјј! Идам на контрола во 8ми септември . Др. ми рече дојди на контрола нема потреба од закажување. Отидов во 12 ме примија во 3 45 .! Па дали се нормални еј ! Пред мене родители со 2 мали деца и тие чекаа со мене мислам и порано од мене стигнати. Децата кенкаа , се умориле од чекање .Постарото вика : тато те молам направи нешто кажи и на теткава да ме прими не можам веке уморен сум , ке ја урнам вратата.:DСрциња.
    Господ да те чува да не те натера да тропаш по болнички врати.Тоа ке кажам.
    Синче е добар . Вчера шетавме , јадевме прв пат оваа година сладолед. Т.е јас за мене си го купив он го изеде цел (facepalm)
    Не знам како да го одвикнам да не пие навечер течности . Пробувам секоја вечер ама не се смирува додека не се напие нешто . Секое сабајле е со пропуштени пелени , а му мењам еднаш до два пати во текот на нокта.Некој ако има совет нека пише ...

Имајте убав ден :f:

На Skorpija25, Kaetana, Arendelle и 17 други им се допаѓа ова.
  20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.014
    Добро утро мајки.
    Ние први кај педијатарот утринава. Ја слушна најмалата, нема некое подобрување, но не е ни влошено.
    Истата препорака, да следиме и доколку има нагла промена да трчаме во болница... во спротивно понеделник пак први да одиме да ги слушне градите.
    Детево њ 3.5 кг. Веќе има спуштено на гради, зарем салбутамолон е доволно:sweat:.
    Се вративме, спремавме другите две за во градинка, и сега да здивнам. Си направив кафе да ме држи будна бидејќи на неколку рати по пола час спиев. Цела ноќ се плашев да не му се влиши состојбата на малото.
    Уште терминот на гинеколог да помине денес и толку. Денес е 40 дена одкако се роди малово. Сакавме да одиме за голема молитва ама ништо. Болно дете не можам да мкнам. Попот ми рече можело и покасно...
    Тоа е.
    Убав ден мајки

На Skorpija25, Kaetana, orhideea и 22 други им се допаѓа ова.