Јас на тоа прашање одговарам, мајка ти имала помош од свекрва и мајка, а јас сум сама. Е баш така. Мм не приговара чеато, ама кога приговара у срце гаѓа. Дете сама гледам од прв ден, со рана од царски, со дехидрирано бебе, со бебе кое не сака да смисли цице, со сите работи кои можат да тегнат на лошо. Како да направам ручек денес кога детево од 10 сабајле спие само по 15мин дури го држам во раце по јадење, преку сила пола саат, ако не го држам во раце треба да е во релаксатор или на нешто мекичко оптегнат, нешто ко геврек за доење или перници од гарнитура. Спиење на рамно е само навечер. Нема проблем, ќе правам се, ама детето да ми зајдува од плачење. Кога иде некој од блискиве го занимава па јас си работам по дома. Бевме некни на крштевка, стигнав сама да средам, дете, фризер, поклони, се буквално, маж најде тој ден да носи кола на поправка, епа јбг. Да не заборавам, се молзам на 2-4 саата, и тоа мора да го укомпонирам.
Mami mene ko mi velit nesto mm mu velam naj si druga be so ke ti prajt poike a toj mi velit zs da ne sakas I ti drug nie sme solzi I smea ama iskreno vo posledno vreme ne si go zamaram umot zs mn znajt 200 god ne pram rucek I nek se cadit da vidit kako e ajt sikter so e ova sinkir supermen sme nie zenite da ne trebit dur cistam I da poletam ajde so bilo to ima vo red da se klajt inace Am kako
I jas sum sama bez pomos od babi. Za cuvanje najdovme zena ama to deka na rabota inaku sce sami. Mm dodusw ne prigovara znae nekogad onaka da bucne ama generalno ne. Koga e doma.pomaga okolu gotvenje pazarenje i toa. Si ima on i hobi poradi koe cesto i go snemuva i za del od vikendite a jas za toa ne mu mrcam taka da ne smee da zbori mnogu mnogu. Jas si se nerviram sto mi e doma haos sto nemozam da postignam nisto. Kako sega i preku den ne sum doma nekako pa ic ne ostanuva vreme. kolku se tresev sto kako jade malava sega toa preku nedela e ostaveno na zenava. Doduse i ostaviv spisok na namirnici sto smee da jade i kazav kolku pati meso kolku pati jajce i sl ama kombinacii si pravi sama. Nego muabetot mi e nekako kako da ne sum involvirana vo seto toa. Odnosite so mm ne ni se zaladeni ama nekako ne se gledame sto se vika. Ili on zaspiva ili jas odsabajle se isprakame za rabota posle malku okolu decata i tolku. Ama toa e drug izbor nema. Porano bar se znaelo vo 3 doma i vreme da odmoris i se sega pred 5 ne se pribirame i otisol denot. Vo sekoj slucaj blaze si im na tie sto imaat pomos, znam deka nekogas starite a posebno svekrvite nerviraat ama pa i se naogaat. Bas eden drugar pred nekoj den mi vika, so ogled deka 6god nemam den a ne pa vikend sama ostanato bez deca, neznam kako ne si poludela do sega ☺. Oni si imaat 2 para babi i dedovci i toa mnogu blisku i decava mn cesto i vikendi i odmori teraat so niv i ima vo sekoe vreme kaj da gi ostavat. Sepak se e navika. Nekako tolku mi e toa sekojdnevie da neznam sto ke pravam sama ako ostanam ☺
Свекрвата на свекрва ми починала кога девер ми (најстариот) имал 11 месеци. Маж ми има двајца браќа (он е најмал). И свекрва ми често знае да пререче како она сама изгледала 3 деца, а ние снаите не сме можеле да ги гледаме сами децата. Затоа она нема дојдено да ми помогне ниту на мене, ниту на другите јатрви. А знае да соли памет како треба да се воспитуваат деца. На мене татко ми ми помага. Оди на работа и пак наоѓа време да чува внуци. Јас веќе се навикнав да немам помош од госпоѓата. А и не ни сакам. Нека си седи таму кај што е. Ама на неа ако и треба помош за во старост, нека не ми се јавува. Со прст нема да мрднам.
Zeni jas so pomos od sveki, pa i dvete nisto ne stasuvame. Jadenje kolku pati nema. Ako ne napravam jas nokta, sveki utredenta ako stigne pravi nesto brzinsko, ako ne ajvar party Mojov ne ni raboti pa samo nesto mele, de ne bilo cisto, de prasina imalo, ednas duri i se potpisa, paa jas sekogas go prakam da kupi edna od mala prespa, jas ke ja ranam, samo on neka ja donese da vidime dali ke bide poarna od mene Od perfekcionista se pretvoriv prvo vo zena sto od umor se raspaga, a sega sum od onie sto muva ne gi lazi. Decata i zdravjeto pred se
Леле ај мојов работи и збори, а на вас што не ви работат мажите па и зборат, е тогаш не знам што би правела, јас и вака се мислам неколку пати да си фаќам куферите и да ме нема, а камоли пак и да не работи и да ми кажува што да правам, што ми е исчистено, што не И мене ми вели стално, тие што имаат по 3 деца и плус одат на работа како постигнуваат? Му велам, секој за себе си знае, најлесно е на друг да водиш сметка, имаат некој позади ни, мајка, свекрва, дадилка, во приватно школо ги носат децата, не знам, они си знаат и не им се мешам, секој за себе да си гледа, а он се споредува другите како вака, како така.....ај у п.м. викам оди кај нив и не се враќај ако тука не ти чини, тоа е кај мене, таква сум јас. Да бев некоја да одев по кафиња, да излегував таму ваму, да пушев цигари, да шетав и мн.да не ми беше гајле за дома, е тогаш повеќе ќе ме ценеше, дури и ќе ми се поклањаше сигурна сум, а јас, сирота ќе се речам, да, сирота сум, затоа што откако сум дошла во друга држава кај него, секогаш гледам нај еконимично да поминам за се, гледам нај ефтиното да го купам, како за мене рака и за децата, шопинг не се сеќавам кога сум правела за мене, на кафе да одам сама, со другарка, пријателка-нема такво нешто, далеку од сите, сама, без никој, без трошка помош, моите родители беа зимата да ми помогнат околу малите, тогаш ноќе работеше мм и ми требаше навистина помош, самиот тој ми викаше, ајде кога ќе дојдат твоите, уште трудна бев со второво, луѓето помагаа не знаете колку и татко ми и мајка ми. Се преселивме во друг град пред 3 месеци, демек нова работа мм и ај тука подобро, поголем град, поголеми можности за се нели и знаете ли лудакот мм што ми рече кога си отидоа мојте? Зошто брат ти не рече ни еднаш да ни даде некој денар што седат твоите кај нас, јадат, пијат овде, а не рече помагаат??? Му викам зошто брат ми, што има тој да ни се меша, од каде тој да дава и зошто пред се, ајде моите една пензија земаат и немаат, што да ни помагат економски кога немаат, вика па брат ти е тука, он нека им помага.......10 пати ми го има кажано тоа, да дал пари бар за нивните трошоци што седат кај нас, јадат, пијат, трошоци се тоа нели, а тоа што чистат, перат, готват, пњглат, чуват внуци, тоа не се кажува, тоа треба да е така вели........не знам дал да се смејам или да плачам, што ми кажува поетот ејј
Kako imame pocnato po mazive @kallias mila nemoj da se zamaras cuvaj si go zdravjeto tvoe I na decinjata a mazi ko mazi nikogas ne se zadovolni a za blagodarni da ne prajme muabet pak I site isti cudo ko od eden kalap da se izlezeni
Што се однесува до помагањето, татко ми многу ни помага. Финансиски поретко, ама затоа ручек ни прави секој втор ден. На децава секој ден им купува јадење. Живее на две минути од нас. Свекор ми и свекрва ми помагаат, ама само кога ќе појдеме кај нив. Инаку, не им текнува да прашаат дали имаме леб да јадеме. А за едниот девер секој ден има помош (он живее блиску до нив). Децава мои како да не им се внуци. Или има најмалку за нив или ич нема. Истото се однесува и за другиот девер. Не е убаво да се делат децата и внуците. Маж ми ги брани. Ако му е. Нека го третираат како 13-то прасе. Ај да започнеме друга тема. Пред да закажете за свадба, дали мажите ви правеа проблеми околу презимето? Јас сакав да го задржам и моето презиме, ама маж ми се бунеше. Ми рече - или моето презиме или не потпишувам во матично. За да не се расправам го земав неговото презиме. Прво не му беше проблем да имам две презимиња, ама изгледа нешто или некој го премисли.
Мојов барем не замара како вашиве. Сѐ му е е рамно, растурено, нечисто, незготвено... Не ми ни пререкува, баш напротив, ми вика што се замараш, ќе се снајдеме нешто, гледај за детето само. Ама јас ретко кога сум оставила да нема ручек. И најмирна сум кога ми е средено, инаку сѐ ми е криво и се лутам за сѐ нешто. Јас можам и постигнувам сама со децава (јас си знам како), ама викам жена понекогаш За да спремам испити.
Мм за тие работи е срце, не му пречи ништо и да е растурено и неисчистено и без јадење ќе се снајде. Ако треба да се среди знае да помогне со се, само правосмукалка нејќе да види, али затоа готви подобро од мене. Гледаме да ги поделиме обврските, тој работи многу и јас му го ценам тоа, тој знае дека трудна и со мало бебе неможам се да постигнам. Имаше еднаш испад еден дека немало ништо за јадење, ама убаво му објаснив некои работи и веќе нема проблеми. И често знае да ми се лути кога одам по малово и собирам, а тој само растура играчки, ко Сизиф сум била А за презимето јас си го носам само моето, бидејќи овде не те ни прашуваат кое презиме го сакаш, автоматски ти останува твоето. Можеби ако се венчавме на друго место ќе сакаше и неговото да го додадам, но вака сме среќни и задоволни
Јас си останав со моето презиме. Ни сменив, ни додадов. Тоа од чисто практични причини. На триесет и кусур години сега документи да менувам не можам. А и возови од презимиња да правам ич не сакам. Башка двете се долги. Мм не се замара со такви работи ама ич. Ми викаше како сакаш така. Инаку многу си го сакам моето презиме и ете така убаво ми е што си го задржав. Некако ме поврзува со татко ми кој многу го сакам. Инаку мојов не мари за дома дали е чисто или дали има зготвено. Јас се нервирам што е лом, а неможам да постигнам, па викам по него, па он се лути и така. А за јадење знае одма да се снајде, да смучка нешто и за мене и за него за кратко време.
Јас моето презиме го имам, сакав многу да го земам на мм или моето плус неговото, ама кога се регистриравме, не ме ни прашаа за презимето туку автоматски си останува моето, скроз исто како @Smizzy, да не живееме во иста држава женче јас и ти? А за децата прашуваат дали татковото презиме ќе биде или друго ќе пишиме и така сега они тројцата се со исто презиме, исти пасош, јас друго презиме, друг пасош, па не е ни чудно кога патувам без мм, на граница да ме прашуваат дали јас сум им мајка на децата, ај докажи им во мојов случај А сега веќе не сакам да мењам презиме, и да можам, не сакам, си останувам со моето и точка.
Исто женски и јас како вас си останав со моето презиме, ама кога ќе размислам треба менување на цела документација подоцна и така да се откажав од таа идеја @kallias @Smizzy
Не сме во иста земја али очигледно исти правила се. И јас сум така со посебен пасош и презиме и редовно ми бараат доказ дека сум му мајка и затоа во пасошот на син ми внатре пишува име на родителите, а кај мм во пасош сопруга: smizzy Инаку ми кажаа дека сум можела да се откажам од своето презиме преку посебно барање, но утре во случај на развод да сакам пак да си го вратам презимето ќе треба да платам 40.000е. И затоа нека седи вака, и онака сите заеднички документи за куќа, кредид стигаат на дупло презиме па така често пати стига писмо за мм со неговото и моето презиме
@kallias па уште и ако не личат на тебе...пу јазк! Одма на граница ти викаат џандари Јас не смеам да се пожалам од баби и дедовци, секогаш се тука за нас секој викенд, и да прошетаат дете, и да ја земат на спиење. Нас не ни трпи односот, маж ми е домаќинката и бебиситерот (кога не е малата во градинка, а често не е поради болестите), а јас сум таа што заработува во моментов (маж ми заработува онлајн само кога малата е во градинка). Но затоа трпат финансиите. Здравје од есен очекувам да се смени состојбата. Среќа и што маж ми е "куќна мува", да излезе еднаш во неделата со другарите му е доволно. Но јас да не работев ќе се побудалев! Доволни беа тие 15 месеци дома, имав среќа што најдов брзо работа. Вака барем имам и друга обврска секој ден, меѓу луѓе сум, и сум порелаксирана да превземам обврски кога ќе дојдам дома. На секој човек потребно му е да излезе од дома...барем да смени место и муабег. Иако за ова не сум била свесна како помала, но секогаш стоев на принципот дека сакам по ред: образование, работа па мажачка и деца.
Никој не разбира дур не осети на своја кожа Јас кога ќе му речев дека не можам да стигнам, ми велеше организирај си го времето . Сега не оставам да ми речи ништо. Мислам дека и тој сам посвесен станува дека не се стига. Ако сака ручек нека го почува детето...нека го поигра дур направиш. Размазени се. Мама одма се им ставала на тацна...нормално како ние на бебушите наши. Ти не си му мајка, туку жена. Маживе очекуваат ист однос од жената каков што имале од мајката . А тоа не е можно. И ти самата си мајка и нормално имаш дете кое е целосно зависно од тебе. Тој е возрасен човек кој не е зависен од тебе, ни од другите...тоа подразбира ако не му направил некој друг (не оти не сакал..туку оти немал време) да си направи сам или да купи готово. Туку џабе си филозофирам. Барем ти вели во множина треба да усисаме и изџогираме , а не не си усисала, не си изџогирала .
Тој пак мисли дека ги чувала...ги оставала сами да се чуваат дур среди по дома . Така било порано. Многу деца и се чувале едно со друго. Ко ќе стигни ќе ги нарани.