Добар ден и од мене. Јас додека спремам количка и транспортер за шетање, бебка заспала Значи мм многу ме нервира кога ми го вади транспортерот од количка и ми го мкне горе на спрат. Ти му викаш остај го на количка, он не, му сметал кога облекувал кондури за на работа. Што е право, количката ни стои во претсобје кај плакарите за кондури, ама не пред мојот. Ја бутам во ќош кај неговиот И така, па сега еве бебка се подразбудува, ама треба да цица. Па после тоа може да направиме едно кругче низ маало, таман да ми допере машината. Се спремаме и ние двор да средуваме, да насадиме тревичка, цвеќенца и така. Почна да кенка гладново човече, отидов Убав ден женички
Добар ден за денес трето кафе. Цела сум затната татко ми исто се надеван дека малиша нема да префати кој пак ќе го мкне по болници. Денес не ни е денот ни мене ни на синко цело сабајле урламе де тој де јас. Не знам што ни беше од сабајле па земав напалив огин пошто многу ладно избањав дете па и јас се избањав и двајцата во спална се пикнавме сега малку сме по други се надевам нема да продолжи филмот од сабајле. Нови нешта немам за кажување освен имајте убав ден.
Zhenski zdravo! Znam deka me nema redovno, ama sakav da spodelam so vas i da pobaram poddrshka kako stranec vo tugjinava Bidejki maliot ne smeam da go pushtam vo gradinka se dodeka ne pomine poslednata operacija, moram neshto od doma da pochnam bidejki pari sekogash falat, a i mene mi e potrebna nekakva zanimacija.. Sakam da pochnam “biznis” od doma, da proizveduvam personalizirani sliki vo ramki so tekst po zhelba na kupuvachot i da gi isprakjam do adresa Ke vi spodelam nekolku sliki shto gi napraviv za primer, pa kazhete shto bi promenile, a shto vi se dopagja. A ako nekoja od feminkite shto zhivee vo Germanija saka personaliziran podarok za bilo koja prigoda rodenden, godishnina ili da se pochesti samata sebesi ramka so inspirativna poraka neka me kontaktira vo poraka
[QUO="Mariangel, post: 3886985, member: 100948"]Zhenski zdravo! Znam deka me nema redovno, ama sakav da spodelam so vas i da pobaram poddrshka kako stranec vo tugjinava Bidejki maliot ne smeam da go pushtam vo gradinka se dodeka ne pomine poslednata operacija, moram neshto od doma da pochnam bidejki pari sekogash falat, a i mene mi e potrebna nekakva zanimacija.. Sakam da pochnam “biznis” od doma, da proizveduvam personalizirani sliki vo ramki so tekst po zhelba na kupuvachot i da gi isprakjam do adresa Ke vi spodelam nekolku sliki shto gi napraviv za primer, pa kazhete shto bi promenile, a shto vi se dopagja. A ako nekoja od feminkite shto zhivee vo Germanija saka personaliziran podarok za bilo koja prigoda rodenden, godishnina ili da se pochesti samata sebesi ramka so inspirativna poraka neka me kontaktira vo poraka [/QUOTE] Мајкиве што живеат во Германија нека ја шират веста за тебе и твојот бизнис на роднини пријатели, колешки...Убава замисла имаш, ти посакувам да успееш и да имаш многу работа
@Mariangel стави ги на Kleinanzeigen можеш бесплатно да дадеш оглас.Мој совет пишувај на германски плус. Преубави се сликите.
Најмногу ме бендиса i lоve you моre than my morning coffee Браос супер идеја ти посакувам многу успех. Немам за жал некој во германија да те препорачам. Добра ноќ, ништо ново старо, немам посебно што да пишам. Е надевам сите сте добри и оздравени тие што не беа добрички
Добро утро! Конечно пролет , утро со сонце, со мерак отидовме до градинка. Потоа од градинка малку дома па пак надвор, деца не може да се истрчаат, возат точок, берат китчиња но напорни се. Некако едвај излегувам на крај едното на еден крај, другото на друг, растргната на две страни. Во никој случај двајцата не сакаат иста работа како на пример да се клацкаат или лулат. Нема шанса да сврзеш два реда муабет со некој ама ајде на е битно, важно да се изморат колку толку па дома да не лудеат. Си се тешам Браво за @emkaemka и нејзината љубов за цвеќињата. Јас имам неколку орхидеи едно време и посветував внимание па процветуваа повторно зимава ептен ги батали ќе ги биде ли не знам, па и ова помалото дете мини, замини бам една, па друга многу интересно да ги бута јас ваква Пусти мерак, мајка ми бе од едно ливче ќе зафати китче јас не знам каква да е ќе ја осушам . @danichap фала за одговорот за елечињата, јас како вообичаено со се доцнам па и со ова додека стигнав веќе нема се собрале зимска колекција, оно лето ќе дојде, мене ќе ме чекаат, туку ќе си имам предвид за наредна сезона. @Mariangel убава идеја имаш и реализација но како што кажа Ава напиши некое на германски и огласи. Кафето испиено да фатам нешто работа ..не ми се станува
Здраво мајки Колку време не сум пишала незнам. Секој ден е турбо некако долг ден многу обврски и само трчи по едното де по другото. Сега големиот не можам да го успијам преку ден дури накај 17ч.го фаќа дремка или воопшто не го фаќа.А малото и тоа намали со спиење.И јас едвај 5 мин.да одморам.Како седнам така заспијам како заколена. Среќа и фала му на господ се подобрија веќе не кашлаат и не им течат носовите. По цел ден се по надвор во двор играат трчаат се закачаат. Овие денови да исчистам убаво спалната и таму ќе спиеме.И мм ќе си дојде за 5-6 дена. Секој ден исто. Малово е се поинтересно.Повторува зборчиња по мене па и со раче покажува. @Mariangel прекрасни се сликите.ставај ги на нет на некоја страна.или на фб.се надевам ќе успееш.има мн што работат од дома и знам успеале. Убав ден мајки...
Здраво мајки и од мене . И јас како и повекето мајки , оддамна не сум пишала. Секојдневие исто , работа, дома, шетање ... Нема што да пишам а да е поразлично од предходниот ден . Денес сме на роденден пак Другарки , многу деца тоа е така Тек уште ке се рагаат Имаше ситуација пред некој ден лелеле ке побудалев . Една од комшиките , не гледа од тераса и го закача малото . И вика: сега ке се симнам ке го земам да ми дојде на гости ... и јас само се насмејав мислејки дека се зеза. Кога се вртаам таа на скали го вика . Луге го зема го гушна и почна да оди накај дома .. Јас изреагирав нормално , викам каде одите? она: ке си го земам на гости и се качува по скали . Додека се свртев да му кажам на мм да оди по нив и во мегувреме собирам ташна го гледам на тераса кај нејзе.Не знам како успеа да се качи горе за толку брзо време . . И кога ме виде кога почна да плаче , вриштеше . Ми се стемни ејј !!!!! Во принцип не сум тип кој се кара , ама ова ги помина сите граници . Се качив горе , и кажав кај и е местото и се симнав ! и тоа нејзе ја прашав а и себе се прашувам: како се осудува бе да земе туго дете и да си го однесе дома. Па јас не се осудувам до тераса да искочам со мало кое не е со мајка му ! Се потресов прво што детево плачеше ,вриштеше кој знае што се му се сврте во глава .Дека го оставаме со непознати .... а бе не сакам да мислам. Друго зошто се испокарав . Нервози за без пари ! а излеговме да си шетаме фамилијарно . Кога има нездрави луге тоа е ! Секакви луге ццццц ама ова не го очекував . И така мајкички . Денес еве на работа , да привршам па да си одам порано . Секој ден нешто заглавувам до 5 на работа . Обврски еден куп ! Пијам кафе и се факам за работа Имајте убав ден @Mariangel убава идеја , сликите се одлични . Најди некои форуми германски и таму постирај . Верувам дека има и сајтови и фб групи кај што можеш да се промовираш. Со срека , и да си делкаш парички Бацки до лепотанот
Добар ден! За мене е веќе ден оти станавме во 6 часот и сега заспа пак, како ќе се истера денот незнам ако нема друга дремка, ама едно знам долг ќе биде. Како се вака рано ми станува кога сме сами навистина незнам. И за беља рано заспива па се чудам што да правам и јас си легнам, а кога е татко и тука и сакаме да гледаме филм пример тоа како од инает касно седи. Ајде барем наспиена сум. Ќе издржиме уште некој ден сами. По цели денови речиси сме надвор, времето дури претопло станува за мој вкус, почнав да ја мачкам со заштитна крема оти ќе изгори на сонцето. Јас немам гајле имам тен кој веднаш добива боја, ама детево цело на татко и ,па и тенот негов го зело. Имаме убав двор и во зградата има уште 4 дечиња па ни е интересно и кога не ни се оди на маалските паркови си играме тука заедно. Вчера ги вадевме цвеќињата, па цртавме со креди, па се лизгавме на лизгалката и времето помина. Сакам да им честитам на сите бремени мамички нека ви е со лесно. И јас посакувам второ и сопругот исто, ама сега за сега тоа не е изводливо од икс причини. Кога бев бремена и јас јадев многу сладолед, па ми се чини секој ден јадев и пиев мнооогу вода. Сега пак си јадам сладолед а вода послабо ми се пие Сите други кои имавте родендени на малите и други работи за честитање нека е со среќа, да не тагирам, оти деновиве сама со малата, нешто читам нешто може и да се случи да пропуштам, па не сакам некоја да се најде изоставена. На @Mariangel да и пишам, идејата ти е супер и јас имам нешто слично на ум, ама сега за сега е само идеја кој знае дали ќе се реализира некогаш. Исто и јас ќе ти предложам да пишуваш на германски, а како највлијателно место според мене сега е Инстаграм па би ти предложила таму да си направиш профил исклучиво за таа намена, има овде многу такви што работат, изработуваат разни работи и германки и доста турчинки имам сретнато што живеат овде со профили за продажба на инстаграм. Конкуренцијата е голема ама и Германија е голема сигурно ќе имаш успех. Ете зошто не сум активна на други теми од тој Инстаграм се нема време Да кажам и за онлајн шопингот, мое омилено хоби, кога дојдовме овде сопругот веќе имаше и пејпал и картица за нарачување и јас преку неговите акаунти се зачленив секаде, човекот мораше да направи друг мејл за нормални работи оти неговиот беше полн со мејлови од заландо и слични страни. Доста време бев споулавена, нарачував и глупости, сега малку се опаметив, детево откако се роди научив да штедам. Ама пак со утринско кафе прва работа ми е да ги проверам страните од кај што најчесто купувам да не има некој попуст, понуда и слично. Болест Убав ден на сите.
Здраво. Однапред се извинувам за негативниов пост, но само на оваа тема пишувам и ми олеснува... Ние дома вчера имавме "свадба" со стариве, мм и свекор ми. Коцките не си се редат за да излеземе од оваа куќа. Стварно не се трпи... Зошто не сме оделе на свадба и ние со нив. Синко ќе издржал како што издржувал кога сме шетале.... Да го малтретирам синко по свадби нема шанси, многу луѓе, непознати, гласна музика па и во друг град ни на сон. Не го носам до три години нигде ни кај први братучеди, па не кај втори,па што сака нека биде... Па чоекот си смислил се како ќе биди. Кога ќе му се спиело на синко ќе го прател со свеки кај некои негови роднини. Важно свеки беше од кај нас Ми се споија жичките и се му кажав што ми лежеше на срце.. За мене кој сака не зборува и што сака, ама за дете мое... Тој не е тој што треба да кажува, јас и мм знаеме што е правилно а што не за нашето дете. @VedaG10 Незнам колку сте блиски со комшивката, но ако не сте ни малце тогаш која храброст го зема....цццц постојат секакви луѓе. Јас сум премногу блиска со комшивката ја сакам, ја почитувам, жената можи баба да ми биде. Но ми тргна муабетот со неа уште од прв ден.. Секој ден се гледаме некогаш и по два пати на ден. Синко игра во нивниот двор, додека ние пиеме кафе. Еднаш го зеде, на синко му велам каде ми прави со рачето чао и бакнежи ми праќа. Само за шетање е прв па со кој сака нека е. Кога беше помал синко го оставав кај неа за да појдам до маркет да испазарам. Ручек уште рано направен,за да имам време нешто друго да заработат кога синко ќе заспие. Имајте убав ден.
Не бе каква блискост. Добар ден и Добро вечер толку . Баба е . Башка живее во друг влез од зградата . Малото мое не ни ја гледа секој ден . Затоа и се исплашив и се изнервирав .
@emkaemka колку убав пост, се си раскажала. И мене околинава ме замара за цицање.Демек ко теленце голем а цица...Гајле ми е,нека зборат Пијам кафица и се засладувам со блашко....Со маже запукани,нема осет за трошење пари.Де сака ова,де сака она.Е сега итно нов телефон му требало....Ептен се нервирам што сум ко со улога на мајка-само да викам неможе,неможе. Важно беба моја-карамелата, ми расте,ми збори.За јаболко вика јабо...Ми носи утрово портокал и вика јабо)) По мајак ми (она го чува), ја вика по име,мислиш другари се,а мајак ми па се топи целата.Милина за очи ми е кога ја гледам како се смее,бидејќи не го прави тоа често.Најчесто е тажна. Пропуштив во претходните постови,па еве сега користам прилика да им посакам лесна бременост на мајките кои дознаа дека чекаат бебенца @Mariangel супер ти е идејата,и со среќа
Па и во право си што постапила така, бебе што си помислило душичка мало. Има секакви луѓе на овој свет.... Еве синко денеска не оставаше свеки да ми мери притисок, си мисли нешто лошо ми прави почна да плаче. Срце мајчино . Главата ме болеше притисок низок, но сега ми се среди.
foto.privatna arhiva Teško je roditi prvi put.Da, ali ne kažem misleći na porodjaj..kažem,misleći na prve dane provedene sa bebom,kući,vraćene u realnost ..jer do sada smo samo mislile o porodjaju,o tome koliko će boleti,plašeći se za bebu,a bogami i za sebe…I tako nespremne,krećemo u novi početak….nije teško samo to hoćemo li se snaći već i to što više ništa neće biti kao pre… Moje prvo dete,moj sin,rodjen je pre skoro 7 godina i dan danas pamtim,kao juče,naš dolazak kući..moj osmeh,njegov miris i miris sveze oprane posteljine koji me je dočekao još na vratima..Pomislila sam,ovo će biti lako… Ali..ništa nije bilo lako,krenuo je problem sa grudima.Mleko previše nadolazi,on premalo vuče,bolovi,masaže..bolovi od šivenja medjice….suzeeee …Ja sam promenila državu,grad…svoga nikoga nemam..Teško mi je.Svekrva oseća da mi je malo moje muke pa još soli na ranu dodaje..Kad on zaplače,uzima ga,maltene otima od mene da ga umiri..”Ne kupaj tako,obuci ovako”…konstantno cepanje glave i njeni stalni dolasci su činili da se non stop svađam sa suprugom. A on naravno,ništa ne vidi,zaboga,njegova mama pomaže..ja sam nezahvalna..razmažena!A ja?Ja hoću da me ostave na miru i on i ona i da nastavim kako znam,bez pametovanja sa njihove strane,sama sa svojim anđelom..Zbog svega toga,nije mi bila strana postporodjajna depresija!Dva meseca suza i svadja,dva meseca borbe sa samom sobom…I to saznanje da više ništa nije isto,da sam sebi sada na drugom mestu,ubijalo mi je volju da idem napred…a onda,sve je nestalo,svi su nestali,pametovanja je bilo sve manje…oživela sam! Drugo dete Kad sam rodila ćerku,niko ama baš niko mi nije delio savete.Svekrva se povukla,pokazala je svoje umeće sa prvim detetom,misli,e pomogla sam joj.. …Odjednom,sada kada ti treba bilo ko,da pričuva decu,svi su se razbežali..Ja ostajem sama sa njima,suprug radi pola dana al gle čuda!!Meni je lepo,ja mogu,ja živim!!!!Moja deca i ja funkcionisemo,imamo red,osmehe…umemo i možemo!! Sada čekam jos jednu devojčicu i uopšte se ne pitam kako ću..ma,onako kako samo ja umem,bez ikoga i znate šta??Jedino tako i uspevam Ovu priču sam napisala za one buduće mame koje osećaju strah od nepoznatog.Mame,ne bojte se,sve će vam reći vas instinkt,slušajte ga…i radjajte jer nema tako sladjeg života od slatkih muka!!! Ova mama je htela da ostane anonimna za javnost i to poštujem . autor.anonimna mama izvor.devetmeseci.net Ne znam kako poinaku da go stavam tekstov,ama ete nekako se pronajdov,samo sto sum uste so edno detenceSobiram hrabrost
Добра вечер лепотици јас збор два а може и повеќе И денес денов пресликан на многу пред него, многу прашања ми се вртат во глава околу оваа бременост, која ете не ми е потврдена од доктор бидејќи освен позитивен тест и задебелување на ендометриумот гестациска кеса немаше, а преглед ми закажа на на 3ти мај за тогаш да сме слушнеле и срце да не испаднело секоја недела преглед, а кога побарав за преку крв да провериме докторот ми рече дека ќе покаже секако позитивен бидејќи за да покаже преку мокрача застапеност на хормонот најпрво треба да е во крвта. Ова ми држи кочница да се помирам со тоа дека сум трудна иако знам дека тоа е тоа несакам да поверувам дека мене ми се случува, хормони ме пукаат па само си плачам се плашам и само гледам да излеземе некаде или да се зафатам со нешто да не мислам. Дали е нормално што се чуствувам вака, како се осеќавте мајките кои по вторпат останавте бремени посебно непланирано, секако сакам јас две деца можеби ќе имам некогаш и три и четири ама моментов сега ми е неочекувано а на абортус не помислувам. Со мм секој ден сме на нож само му префрлам како тој сам дете да си направи и предмалку ми рече прекини да кукаш ако не сакаш да раѓаш закажи за чистење и толку со деца ова што го имаме да е здраво и живо и крај, до вчера ми плачеше дека душата ќе ја дадеш само да имаме дете сега господ ти дава ти рано било за второ, дали ќе си го сакала, не си го сакала ко првото, не си била среќна и да ова се ми е секој втор збор ама му ветив ќе се соземам и ќе прекинам со вакви испади. Се извинувам на долгиот и помалку збунувачки пост ама пишав повеќе да ми олесни.
Нормално е и секакви мисли да ти поминуваат .не го оставај детето само.ќе си има братче или сестричка.ќе си бидат први другарчиња.ќе биде и тешко.но после 6тиот месец кога ќе потпорасне бебуш ќе си фатите ред.и сама ќе се снаоѓаш.сега за сега пази се чувај се и не се нервирај.почни на детенцето да му кажуваш дека во мешето има бебенце да го гали и да го прифати за тие 9 месеци.незнам колкаво е првото? Само со добри мисли и позитивност.Се ќе си дојде на свое место.Ќе видиш кога ќе се роди како душата и срцето ќе бидат исполнети за уште повеќе од сега колку се.
Измешани чувства поради хормоните, не се секирај до раѓање се ќе биде во ред. Колкаво е првото дете? На форумов има многу мајки чии деца се мала разлика, сигурно нешто ќе те посоветуваат. Како и да е бебе е благослов од бога. Ти колку години имаш? Полесно се чуваат деца на помлади години, кога имаш повеќе енергија.Ова е фаза, ќе пимине и ќе ти биде криво за твојата реакција. Добра ноќ на сите
Имам 26 години, а првото на 12ти година и девет месеци наполна, здравје боже разликата би требало да е две години и 5 месеци. Го прашувам сакаш мама да ти роди бебе и вика не нееее и ав ав куче бара Ме плаши што ни на едниот не ни е решен работниот статус, што и со едно тешко се снаоѓам и организирам а кога ќе ги помислам две коса ми се крева. Осеќам и грижа на совест како да го изневерувам синко неможам ова чуство да го опишам ама како грутка ми стои во грлото ме гуши знам дека се ќе помине сигурно ќе го сакам и второто исто веројатно кога ќе му го слушнам срцето и осетам движењето ќе станам свесна дека ова е реално зошто сега сеуште не ми е стварно.