Стабилно е Емке. Само дише, го приклучија на апаратче за да следат колку воздух прима, плус обична инфузија...и свеж воздух да не заборавиме. Секое минење, сестри и доктори ми викаат да доотварам прозорецот пишироко, да го извадиме максимумот од чудотворното дејство на воздухот. А за спиење ширум да било. Ниту капки за нос даваат, не па нешто појако, а има спуштено и на гради. Само физиолошки и набјудуваат како се бори. Не се тачни
Што воздух ќе беше тој германскиот аман, да не прскаат нешто во него што го препишуваат во стандардна терапија Сега верувам си на ум што не си дома, барем топли бањи ќе правеше, кромидот, солен раствор.. Тоа е, ваљда они знаат подобро, па следат, гледаат ако сметаат дека е ептен ризик ќе дадат некое ,,лекче,, верувам..
Баш никаква. За салбутамол ми рекоа дека бил штетен за срцето, не требало воопшто да ми го даваат, капките за носе веќе сме ги користеле една недела, повеќе не требало...а за се друго првен ќе набјудуваат. И капнувам од физиолошкиот во носето оти не може да диши, цела е затната, се задавува, како алтернатива за капки. Се надевам да е стабилна и што побргу да не пуштат. Утре и другите две ќе ги носат на лекар, да видам што ќе не огрее од таму. Тоа е, да не ве гњавам и вас. Нека мине побргу. ШТо вика Емка, не дај боже ако треба ќе интервенираат, пред очи сум им. До тогаш ќе луфтирам.
Дани со помин само нека е! Јас до инфузија дојдов со плачење. Им реков, вие сте доктори ама јас сум мајка и имам право да бидам најзагрижена, и затоа дома не го носам за грозница да го тресе 5та ноќ по ред. Не е решение знам, ама ако не викнеш ништо не правиш. Јас на твое место би збеснала со луфтирањето и свежиот воздух. Секоја чест на нервите. Се ќе биде добро! Не знам дали е нормално 28 степени во април да имаме, ама се надевам ќе пресече наскоро за да го преживееме летово... Дома веќе ни е толку топло што синко само по боди спие, покриен со тетра голема. До 5 бевме дома, е после кој е како нас, количката и вртевме низ сите можни паркови. И кафе испивме и овошје каснавме. Дома, туш, вечера и кревет Кафе одам да си направам и да каснам нешто, па да испеглам (дојде лето и маици почнав да пеглам, уште тоа ми фалеше ) и ако не клапнам да си го подсредам цв то. Имав желба за филм, ама ај некогаш, деновиве. Случајно прееска запознав една мајка која раб во градинка, ме просветли дека предолго трае адаптацијата на синко, па утре до кај 11 ипол ќе го оставам. Нека се потрудат малку повеќе. Одам мајки, прво садови да средам, па све остало... Добра ви ноќ!
Добар ден Ќерка спие,сега и мали заспа Јас кафето и во дворче да го искористам сонцето и тишината Е*бем ти пакување ми се смачи На рати пишувам,пиши па избриши Помина и овој ден. Скоро до 8 останавме надвор,зајци,магариња,кучиња,мачки по некое глувче и ќерка со нив Едвај ја прибрав,ги избањав двајцата и само што заспаа Мм иде околу 11 од работа па наредните 3 дена е слободен Ќе ги шета децата за да можам да привршам со пакувањето,во четврток се селиме Конечно мир дома Нема галама, нема плачки и слободни раце Си направив едно топло чоколадо и запалив цигарче...родео Има и добро филмче Уморна сум ама ќе издржам еден час,потребно ми е да седам во тишина, будна @danichap што да речам за педијатрите општо и начинот на кој работат Само побрзо нека поминува и да си одите домче @LiliBoz побрзо оздравување,и вие се намачивте Имајте добра ноќ мајки
@danichap zaboraviv da pisam, etericno maslo od bor kupiv, kapnav na kjosinjata od krevetceto, ni pomaga za odzatnuvanje na noseto. Valjda mozes i tamu da zemes da i stavis. Mentolot bil steten za plukjata ama borot ne, taka mi kazaa vo apteka... Izvinete na off, tuka pisav za da spodelam so site vas.
Оф душа мала до таму стасавте . И антибиотик на спуштено на плуќа нема? Па ќе речам може и нашиве на едно на две антибиотик ама па и ива не го бива, толку мало бебче башка. Докторкава на моево уплашена е кога ќе не види во ординација, знае дека лесно спушта, овој пат кога и ја однесов со т (3 месеци откако излезе од болница со пнеумонија) само што виде високи леукоцити, црп-то не беше готово, и ја виде фацата и дега е горе пуна секрет, вика верувај страв ми е слушалка да и ставам. Среќа немаше спуштено ама вика ми е страв да ја оставам без антибиотик и инхалации, и после 1 саат ете го и црп-то рипнало по бајаѓи. Ме гризе совест и што од јануар навака и е втор пат на антибиотик, ама пак да завршеше во болница со инфузии и уште појаки антибиотици ќе пукнев. @LiliBoz кај вас што се случува? Во болница сте, морбили сепак?? Врти сучи темава за болештии ама со мали деца тоа е. Ај ќе пораснат па ќе отвориме една тема за дечковци, девојки и тинејџерски проблеми Викендов не го осетив, дома ништо не пипнав (кујна редовно средување и 2,3 машини не се важат), а не ни шетавме нешто богзнае колку. Вчера се изнаспав попладнето со малово, големиот беше по гости, денес пак додека спиеше јас со него малку домашна и кафе со нозе на кауч , ме фати една таква мрза да не ми се мрдаше со мал прст. После надвор докај 8. Пак да промрчам за маратонското заспивање на зверка, досадна сум ама мисла дека тие саат и кусур што ја чекам да заспие којзнае што се ќе можам да направам. Средив пак кујна, пружив уште една машина и се мислам дал да легнам, морам и алармот да местам не ми е маже тука да ме буди сабајле. @gjoker4e немој да се јадосуваш, важно да е дете среќно, се ќе си дојде на свое. Мислам дека се претерува со купување за децава, разбирам и мерак и се ама колку ги износуваат. Јас не им купувам многу гардероба, им де собира доста од поклони, ептен нешто што стварно им фали. Грев ме фаќа посебно за малово кога ќе видам нешто необлечено со етикета а веќе омалено. Не дека не ме фаќа мерак кога ќе видам нешто, посебно за девојчиња какви џиџани работи има ама одма се преслушувам дал и треба и да не правиме муабет дали имам каде да го сместам. Се распишував ептен. Побргу да оздравете сите и убав почеток на недела утре (уф кој ги измисли понеделнициве )
@danichap кога ќе подразмислам тука кај нас во болнициве на чисто мали бебчиња им даваат мн јаки антибиотици,а ти погоре негде спомна дека и стават 3 инфузии дневно нели,од инфузиите ќе се разводнат секретот и ќе се подобри башка и кислород.А тука незнаат прво да ги боцкаат по пола саат ги налегаат и тоа иглата се изместува за 2 мин.па им се подувува и пак боцкаат и се така.и инфузијата никогаш не истекува.така нас лани ни правеа 2 недели за да отидеме дури во козле. Ќе помине тешко е нема потешко од болни дечиња. Еве го чекам мм да си дојде уште вчера си тргна со комбе ама има и други од различни градови па додека сите ги разнесат по дома.деца спијат.јас ту лежев ту седам ... Едвај чекам да го видам. Денес бевме во паркот се прошетаа деца па ручек чистење алишта секојдневни обврски.. Лека ноќ мајки Лесна работна недела...
Добро утро кафето од мене денес  Јас го оставив синко во градинка влезе насмеан, учителката ми рече да си идам ќе ми се јави кога да се вратам да го земам се надевам нема да има многу плачки Таман се спремив од дома со кафе во термос ,лаптоп да имам занимација во кола ,ме изненади учителката кога рече да си одам дека ќе ми се јават .Вчера цел ден шетавме синко уживаше дури не ни заспа цело време дури шетавме затоа кога се вративме 3 саати неможеше да се освести дете од спиење Бевме прво до кај моите на гости имаат две мали кучеценца бебе незнаете како се радуваше на нив пресреќен беше ,од таму отидовме во парк да се шетаме со кумашините и нивното бебче ,јас толку луѓе во парк не сум видела до сега преполно беше ,треба да имаме повеќе места како паркот за шетање во Скопје мислам јас .Синко вчера наполни 9месеци расте мажето мое мало Дани ,Лили ви посакувам побрзо оздравување на дечињата и што побрзо да си дојдете дома Убав ден на сите
@elcezelce доаѓај на кафе да славиме и јас синко насмеан конечно го оставив. Без а и б да рече, си ја гушна учителката и си заминав. Право во аптека отидов да купам нешто за ублажување на кашлица, за полесно искашлување и побрзо раатисување од шлајмовите, и замислете што ми препорачаа: Свеж воздух! И повеќе течности. Не знаев дали да се смејам или да плачам. Купив сок од аронија, пие флорадикс, давам и семе од коприва, мед, прополис, билдаме имунитет да се откачиме сите дома од настинките што поскоро. Кафе да допијам па ќе си прилегнам, мртва уморна сум, секое ковче ме боли, ноќеска толку лошо сонував подобро да не легнев. Се мислам од што не ми е арно сум спиела лошо или од перниците кои под итно мора да ги заменам. Глава ме боли и врат секое сабајле од нив. Инаку од 6.15ч сме будни, па веќе пладне ми е. Се надевам дете нема да плаче оти знам ќе му се спие многу. Го молев и нишав да заспие до 7 ипол, не сакаше, епа нека ми извини. На работа да одев сега ќе седеше цел ден, вака до 11 ќе издржи па ќе спиеме дома. Убав ден и убава работна недела имајте!
Болките ги осеќаш како контракции ? Ако го доиш бебето ,тоа предизвикува контрахирање на матката (бидејќи таа треба да се врати во првобитната големина после пораѓајот ) и нормално е да чуствуваш болки ,сега доколку не се издржливи можеш да појдеш на преглед да те видат . @Mari-Ja да беше поблиску одма доаѓав
Да искористам дур спие дете да ве поздравам и да ви кажам фала ви на сите што ме спомнавте и прашавте за моето дете. Господ да ги чува сите малечки па и нас поред нив. Сила да ни даде во ова измутирано време на болести и се да проаѓа лесно. Ние сме добри и наскоро си одиме дома.
Добар ден мајки @LiliBoz побрзо закрепнување на малото. Ние ок. Малото полно е шлајм, ама ако денов го шкртнеме без кислород може утре ќе не пуштеле. Со се шлајмот(да се радувам или плачам работава). Другите две ги однесоа мм и мајка ми на педијатар денес. Полни шлајм и спуштено на гради. Терапија инхалирање со физиолошки и саббутамол. После долги дискусии од страна на мм рекле ок, ќе проверат и крв, ама само на едната, не морало кај двете. Кај средното кај кое очигледно не му делува терапијата сеуште ќе набјудуваат. Пробале кај други тројца педијатри, не примаат нови пациенти бидејќи не живееме во нивна општина. А во село наше само оваа ординација е. Кога ќе размислам дека и во болницава не лечат со физиолошки и свеж воздух, си викам и друг педијатар немаше многу да смени. Може си се тешам и очајот во мене говори, не знам. Немам памет веќе. Усвет ми се фаќа. Се надевам нема да завршиме пак тука со некоја од нив. Кафе да си ставам од автоматот, белким ќе ги растера лошите мисли и ќе донесе малку разум.
Добар ден. Малата спие, јас лежам до неа, гледам серија, читам по малку тука, одмарам, полнам батерии за остатокот од денот. Се мислам да купам за неа седиште за точак да ја возам, ама некако ми е страв да не мрда многу и да се утепаме. Не знам дали ќе седи мирна и колку е безбедно. А гледам доста така се возат и ептен ми е практично некако. Ќе пробам, па да видам како ќе биде, може па ќе ужива и ќе седи мирна. Денес за ручек нешто со брокула ќе и правам, ја прашувам сабајле за доручек што сака и брокула ми вика, па се објаснувавме дека тоа за ручек се јаде. И направив смуди, па палента и на шетање. Се умори убаво и клапна одма. Да стане и пак шетање не чека, ех сонце кога има лесно е. И колку и да ни е тешко некогаш, ама нема потешко од тоа кога се болни. Не-ма. @danichap и јас се нервирам кога те читам вака. Не е убаво одма антибиотик, ама веќе сме отидени скроз на друга страна со недавањето антибиотик. Некогаш и треба, затоа некој живот си посветил да измисли нешто такво. Ама ете, сигурно знаат што прават и знаат повеќе од нас. Нека поминува веќе да сте и вие раат. Имајте убав ден мајки, јас се радувам после на играњето со малата и валкањето во земја. Седнувам со неа и заедно се шлапаме секогаш. Нема поубаво од тоа да си дете. Или да имаш дете и пак да си го преживуваш детството покрај него.
@danichap овие кај тебе претеруваат стварно.Јас искрено сега за сега не се жалам сменив матична и ми има 3-4 пати давано антибиотик за воспалено уво и еднаш за бронхит.Детето имаше 3 дена тт и спуштено на гради. Од болницата сум исто многу задоволна.Експресно и стручно реагираа кога ми се попари малиот.Лузна речиси и да нема.Крв на брза помош му имаат неколку пати проверувано и заради многу високо цпр и непиење вода не имаат оставано на некој ден во болница. Добро де да не испадне сега дека си ја фалам оти таму и работам сега па не смеам лош збор да кажам Инаку не знам ама тука на деца потешко даваат антибиотик.Ми имаат кажано детскиот организам друго реагира на тт и е поиздржлив. Кај мене на оделение протокол ми е над 38.5 да информирам доктор и најчесто ми бара да му спремам сет за крвна култура.Инаку сите пациенти речиси примаат некаков антибиотик. Со лесно побрзо да мине.Искрено се изненадувам од пристапот кој го добиваш во болница.Мислев дека повеќе ќе се ангажираат.
Danicap a da si dojdete vo mk da se izlecite. Tuka odma se ke proverat i brisevi i se sto treba i terapija ke vi dadat. Ne svakaj pogresno gledam dolgo se macite. Mene me faka euforija za na more. Nadvor puka sonce do sega bevme na ljuljaski, mu izvadiv koficki lopatcinja i vo pesokot se rasposlavme mislis na plaza sme hahaha. Ama epten zesko dete se vcrvene iako otvorivme sezona na kratki pa si se vrativme doma. Popladne pak ke se setne sega i taka nemase mnogu deca site se krijat od soncevo izglea samo nie se peceme. Nekako se zamisliv toplo da ne e ova vreme da izlagame ama pak juni juli sto ke pravime ako sega se krieme
Добар ден @danichap мајка многу добро те сваќам истите дијагнози и јас си ги добивам. Затоа и си велам не одам на др чекам 4 саати за капки за нос. Исто и мојата и твоите нон стоп се болни.А те прочитам твоите болни знам за една недела и мојата ќе биде за жал. Еве ја пак се раскашла.Само што се смири пак исто. Нели е пролет што бидна треба да се здрави веќе. Се нервирам та нема до каде.А за салбутамолот пишува на упатството дека го уништува срцето. Дури несаканите дејства можат и по 14 дена да се појават. Ние имаме пиено 4 пати антибиотик 2 пати уше, 1 уринарна и еднаш поима немам од бившата др. Да помине побрзу Дете денес со рез под образот си го зедов длабок и не многу голем од некоја кофа се пресекла. Кој ќе го слуша мм сега кога ќе дојде Па ова им кажи па она Ајде мајки да ја будам малата премногу спиеше вчера касно заспа кашлајќи.Поздрав
Здраво мајки. Не сум пишала одамна, ама ве читам редовно. Нема ни што да се пише, секој ден исто. Неколку дена сум кај моите и се препородив. Буквално. Конечно јадам на раат, пијам кафе на раат, се капам на раат, па имам време и за одмор. Моите се нон стоп со малава, не ја испуштаат од раце. Таа како да не сака да пропушти ниту еден миг со нив, па не спие по цели денови. Ќе дремне половина час и се буди наспана, се смее, гуга. Секој ден се поинтересна и поинтересна е. Овде шетаме секој ден, сабајле станува, ја преслекувам, и давам да цица , па земаме количката и шетаме, пиеме кафе, а таа ужива, си седи мирна или си заспива за да може мама кафе да испие со другарки. Мм секој ден не бара да си одиме дома, а мене ич не ми се оди зошто знам дека цело време ќе сум сама со бебе и ќе мора да ја барам свеки да ја почува на кратко, а ич не сакам да молам некој. Де дојди да јадам, де дојди да се истуширам, а не можам нон стоп да ја викам. Кој сака сам ќе помогне. Плус ќе ми даде некоја обврска и уште толку ќе ме изнервира . И од самата помисла дека треба да си одам ми се плаче. Ама тоа е. Инаку, мм конечно доби ново работно место. 1000 пати подобро од претходното и многу се радувам. Знам колку му беше тешко, а работеше и до касно, па доаѓаше уморен и се случуваше некои денови воопшто да не се видиме. Се надевам дека сега ќе имаме повеќе време за поминување заедно и шетање со малава. Бебево конечно заспа, јас пијам какао и читам што имам пропуштено по темиве. Се надевам ќе поспие, зошто ова и е прва дремка денес. @danichap побрзо оздравување на малото.
Ja procitav vo druga tema i sakav samo da i pratam na @vitamina Ne znam niz sto minuvash,samo se nadevam deka se ke bide vo red i ke si pishuvash pak postovi ovde uz cigarce i kafe.Te gushkam