Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.548
    :bow: До земја ти се поклонувам за оваа одлука.

@muchacha_a сите деца горе-долу минат низ такви фази. Мене она што не ми се допаѓа е речникот. Обидете се да не слуша погрдни зборови. Сигурно некаде има слушнато мрш, бегај, не те сакам...

Последна измена: 8 мај 2018
    На duffi, Skorpija25, vitamina и 8 други им се допаѓа ова.
  2. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    154.349
    :hug: многу паметно сте се договориле, што и да било меѓу вас на децата сте и двајцата родители и двајцата сте им потребни. Користи си го слободното време за себе, после тоа што го истера и по болници ти треба многу одмор.
    @Mari-Ja лесни чекорчиња и побргу да оздравете
    Кај нас ништо посебно ново, деца добри фала богу, малово е златно и е многу умиљата само се гали, бамбори како бабиче и мн е смешна, едино кога се закачаат со брат и е лудница:whew: . Синко кога како, на моменти се понаша ко тинејџер на моменти е срце, чат пат по некое казниче па се тура во ред :).

Последна измена: 8 мај 2018
    На snegulkata, Ano, vitamina и 18 други им се допаѓа ова.
  3. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Незнам од кого ги слушнал може од поголемите деца кои доаѓаат кај нас да си играат во двор со него а одат секој ден на игралиште.секој ден му кажуваме те сакаме и се гушкаме ама кога се лути сам ги кажува овие зборови.

На Skorpija989 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  4. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.548
    Пробај да му објасниш дека тоа се неубави зборови. Детето е мало и сега одма нема да прифати, ама со тек на време ќе го разбере тоа. И издржи го периодов, тешко е, знам. Моментално и јас минам со двајцата низ ваков период и не знам веќе кај да избегам од што не можам веќе да слушам плачки. Само кога спијат е раат.

На Skorpija25, ♡BuBaLe♡, Skorpija989 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Мајки здраво ,
    Еве ме и мене .
    Синчево мое пак нокеска со плачки.Пак има мака со забите. Нокеска едвај врзавме 2 саати. Цело време како маче цвилеше ;( Преку ден залепен за мене си има мака . Се тешам дека брзо ке помине нема да го мачи многу.
    Вчера шетавме како и секој ден :D Бевме до Сити Мол ,мама да се поднови малку ,и во спат за синче да се купи патики и сандали . Сандали земавме а патиките ке почекаат ,нема бројче.Тие ни требаат за свадба во Јуни така да не се хитни 8) После тоа бевме кај моите , и тоа за мене е одмор :coffee::rock:.Баба и дедо си играа со внучко, па шетаа 3 саати . А јас 4ри во вис :rofl: Затоа нокеска дежурав, многу да не ми дојде одмор:rofl:
    Денес ке одам уште хеланки да си купам од стружанка , ми рекоа дека имало убави. И на фризер да отидам,. утре сме на мекици па да се средам малку . :emo:

Убав ден мајки :f:
    Одам да си направам нешто да пијам пошто ова ке биде за мене долг работен ден :headbang:

@Mari-Ja лесни чекорчиња :hug:

На snegulkata, duffi, TarantulaA и 23 други им се допаѓа ова.
  6. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    14.522
    Здраво мајки, ние пред малку станавме. :$
    Убо си имавме ред станување во 7, ама овие неколку дена се буди во 5 за млеко и презаспива во 6:30 и спие до кај 9 па и ние покрај него :)
    Секој ден едно те исто. Времето се расипа за никаде па шетаме ко ќе нема дожд и ако треба да купиме нешто.
    Вчера од сабајле на ортопед, супер е без проблем и ми олесна многу, барем може да седи без проблем. После купивме поклон за роденден па поминавме кај мајка, бебе беше весел со нив им се смееше. Криво ми е шо не можам секој ден да им го носам на подолго, а живееме на 2 чекори, стално одиме на брзина по пола сат и дома. :|
    Во саботата бевме на роденден, имаше мноогу деца сите викаа урлаа и моево се исплаши, плачеше едвај се смири. После ко ништо да не било, сакаше кај сите деца да оди. :) Вечер сме пак, сами јас и бебе, се надевам помирно ќе поминиме таму. :) После долго време излеговме со мм во кафич и ми сметаше музиката, се навикнав на потивко, значи треба почесто да излегуваме :D Ама како, баш за викенд ќе му се падни втора или трета смена :(
    Друго не ми текнува шо сакав да кажам па најубо да станам да го средам малово па после и јас, ќе си ја извиткам косава со фигарото, а тато нека го чува денес. 8)
    Поздрав женски :f:

На duffi, Skorpija25, Ano и 22 други им се допаѓа ова.
  7. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.637
    Кафето од мене денес :coffee::coffee::coffee:

Ноќта што помина никогаш да не се повтори
    Значи цела ноќ деца ме полудеа
    Де кашлање,па таман се стишило кренало тт,вриштење,плачење...

Ова почнав од сабајле па да продолжам
    Само што се вратив од кај педијатар
    Така е заради што оди во градинка, повеќе течности и многу шетање на чист воздух... Бла,бла,бла
    Богами не излегов од ординација дури не ми даде нешто за да се смират со кашлање
    Па аман деца не ми имаат спиено 3 вечери,шлајмови тон
    И капки и сируп се ми препиша
    Само безобразен треба да си :nod:

Мали заспа а Могли зела ташна и изиграва госпоџа :makeup: со мрсули до колена :lol:
    Мене ми се спие и ми се плаче,ако заспијат и да успеам да дремнам би било супер

Него си купив кревет :dance: 80 посто намален :rock: денес ќе дојде па наредните денови ќе го склопиме
    Стариот ќе го качам на поткровје и ќе има и за гости :smirk:

Некој има полн памперс :shake: одо ја
    :hai:

На snegulkata, duffi, girl-miri и 30 други им се допаѓа ова.
  8. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.491
    Мајки, не сум сеуште ниту мајка, ниту бремена, прашувам за братучека.
    Сега и завршува одморот кој го користеше после породилно, и треба да почне на работа, но нема кој да го чува малиот.
    И она и сопругот немаат никој од родители покрај нив од Х причини, а за во градинка е мал..

Дали сте се справиле со ваква ситуација или познавате некој кој бил вака, па да споделите искуства која опција е најдобра.

На girl-miri и gjoker4e им се допаѓа ова.
  9. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.475
    Зошто мал за во градинка?
    Од 9 месеци ги носат. А ако таа опција отпаѓа, има жени за чување.

На eli25, gjoker4e, LiliBoz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.785
    @Rubiii јас ќерка ми ја носам од 9 месеци во градинка,сега е 3,5 години,многу добро ја прифати градинката и ужива кога е таму,така да зависи какви им се опциите за чување,мојата беше таа и фала богу не жалам :).
    Среќно како и да е:)

На Skorpija25, vitamina, karibian и 4 други им се допаѓа ова.
  11. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Zdravo majkicki
    Od mob sum pa zatoa latinica, nie zavrsivme vo kozle sreka ne ne zadrzaa site ispituvanja gi napravivme izleze pneumonia, koja poradi antibiotikot sto go primame e vo poblaga forma, dobivme nov antibiotik pojak salbutamol za inhalacii vitamini. Iskreno denes go doziveav najgolemiot stres dodeka si go gledav deteto kako mu pravat rtg snimka na pluka, cel den nemozam nemozam da se smiram od gledkata ne e bolno za deteto ama e mn jezivo kakp gi vrzuvaat :( Gradinkata ni go zadade prviot udar spremna bev deka ke se razboluva ali ocigledno ne dovolno. Toa e majki Samo pobrzo da minuva se i sto pomalku bolni decinja da imame.
    Ubav den na site.

На Skorpija25, 24.07, Ano и 19 други им се допаѓа ова.
  12. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Лесни чекори на малиот јунак на @Mari-Ja. За да внесе повеќе течности пробај со цевче, некоја шарена чаша што ќе му привлече внимание па ако треба и директно од шише само нека внесе нешто.

Ние добри.
    Изгледа и јас страдам од пролетна депресија :D
    Да, и времето си го прави своето.
    Наместо да се радуваме на сонцето, тревата, свежиот воздух ние сме затворени дома и се лутиме на дождот што ни ги расипува сите планови.
    Ај што е дете нервозно, ами јас? Јас вчера добив, нема нешто што не ме боли па и дома затворена на такво време треба само да чистам и пеглам :|
    Ах, женски маки.

Не бе, во право е @gjoker4e, не ќе да е во прашање само пролетната.
    Кај нас жените во прашање се многу депресии 8-|

Ојдо ја, фрижидер ме зове ;)
    (мора некако да се расположам )

На Lolipop23, duffi, Skorpija25 и 20 други им се допаѓа ова.
  13. DaenerysT

DaenerysT Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    597
    Здраво мајки, не сум пишала до сега во темава, па реков ај да ја сефтосам :D Синко прекрши 3 месеци. Таман си реков поминаа грчеви сега ќе уживаме малце, не помина ни ден одма друго понашање. Кенкав е по цели денови, да лежи неќе ич. Само во раце пред тв и тоа 5-10 мин и пак кенка плаче зајдува :sweat: тт нема, скок не ќе да е согласно табеливе и неделата на раѓање. Си викам да не се заби ама па нели е малку рано:?: Има на долното непце мала бела точка ама не ми изгледа на заб. Премногу е бела и округла, а и нема подувување на непца или нешто слично. Ама раце не вади од уста, со ракав на рачето и гризе гмечи го лигави, фаќа прекривка ја пика во уста. Пак се бунам дали е заб или само почнува да си осознава околина и испитува све со лижење.
    И така поминуваат деновиве. Се напнувам со старциве мои и на мм. Све некои совети и мислења имаат, а ако им се спротивставиш одма лутешки, се вреѓаат носови во вис. И мои и негови. Се прават нешто искусни а не ми го познаваат детево ко што јас го познавам. Еве му викам на татко ми прееска не го легнувај ќе плаче, не немало. Го легнува кога рече дете вриска, и пак јас крива многу сум го пазела, не сум оставала да писне како сум го научила (facepalm) не сум го научила јас, пн нас не учи ама иди докажи се. Учи го да спие во галама ми викаат. Спиеше кога беше новороденче сега неќе, ама ај разбери се. Ај они нека се научат во галама! А за шлапање по лице и раце да не правам муабет, не смееш да им речеш, депресија се. И така си пукам од мака, што од синко плачлив што од старци напорни :@ Тоа е, се расприкажав ептен да оставам и за следен пат нешто :$

На duffi, Skorpija25, Sanja1105 и 22 други им се допаѓа ова.
  14. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    @elcezelce ke pomine majka, ne se sekiraj tolku. Barem mali se pa trauma se nadevame nema da imaat od vlecenje po doktori, bockanje prstinja itn.
    Dobro e sto otkrile deka ne e samo kaslica obicna... Dusice, ke mu pomine! Ve gushkame :hug:

Jas da pocastam postapalcinja, samo sto gi zavrsiv
    IMG_20180509_154644.jpg
    IMG_20180509_135441.jpg
    I mekici za cucka edna sto ni se rodi vcera, dolgoocekuvano bebence vo familija pa od merak i mekici zamesiv :)
    IMG_20180509_145836.jpg

Inaku, nie sme podobri. Nokje podobro spie, pocna i da kasnuva po malku. Sega pa mm e za nigde. Virus + alergija od nigde nikade, so se vika po starost alergija dobi, ne ni znaeme na sto e, mu rekle samo da pie apcinja protiv alergija za da ne se maltretira da pravi alergotestovi. Na rabota otide, kojznae kako ke izdrzi, sabajle so temperatura iskoci...

Odam rucekot da go dopravam za mene i bebe, a kako bi si legnala do mali... oci mi se zatvaraat, padnat mi e pritisokot a i vremevo stemneto nekako denes.

@muchacha_a mislam deka e period. Detence na prijateli na taa vozrast mnogu bese agresivno, edno dve shamarot na nekogo ke go zalepi. Drugo isto na 2 ipol god pa grizese mnogu. Nemase den vo gradinka da ne grizne nekogo.
    Ednite kaznuvaa, drugite ucea koga ke mu dojde nagon da grizne, namesto da grizne da baci.
    I kaj ednoto i kaj drugoto metodite na odviknuvanje pomognaa mozebi 30-40%, pomina nekoe vreme i sami prestanaa decata. Se smenija preku nokj. Se nadevam taka ke e i so tvoeto. Uci, karaj, zboruvaj i ke ima rezultat sigurno. Gushkaj dodeka trae besot da go smiris :hug:
    @VedaG10 nas ni preporacaa vcera dentinox gel, odnosno calgel. Najefikasen bil od site. Nalik Lokalen anestetik 3-4 pati dnevno moze da mackam.
    Ubav den majki. :f:?

На Belabelinakinder, Arendelle, zalosna и 28 други им се допаѓа ова.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.528
    @Rubiii има некоја можност да го продолжи за неплатени 3 месеци но не знам повеќе информации.

@DaenerysT скокот се смета од крајниот термин на породување а не од датумот на раѓање така да може и скок да е во прашање. Или му дошло време да го ставаш под агол од 45 степени ( прво ортопед да потврди) сака да ја гледа околината веќе е поголемо бебче ако има 3ипол-4 месеци а на грб досадно му е да гледа во таван веќе видот е изострен и сака да гледа наоколу. И секако сака близина. Моето наполни годинка и уште во раце го држам но ако нема да трае вечно тоа. 9 месеци сме биле залепени ќе бидеме и сега. После ќе бараме да ги држиме во раце.

Многу тензичен период мајки. Ми се чини сите се напнати и нервозни. Астрологијата вели викендов уште полошо ќе е. Се обидувам да го пронајдам внатрешниот мир но не успевам. Си велам да прошетам со бебе ама денес не му е денот. Да го оставам да земам издишка нема на кого да го оставам. Се надевам ќе смислам некоја идеја до вечер јас и беба сами или и мм ако е посмирен и нему не му е денот.

И така мајки да дојде веќе денот да не мрчиме волку. Пијам кафе сварено во 12 часот се плашам додека сварам ново да не стане бебе па и тоа ќе се излади. Го знаете она Какво кафе пие мајка? Ладно кафе. Не е смешно во моментов ама ќе ми биде за некоја година.

Мајки мајки се закашлав на првата голтка и разбудив бебе. Не е петок 13ти нели?

Пријатен остаток од денот! Пронајдете го мирот во себе! Создадете смеа! Љубов! Среќа! Позитивно! Позитивно! Позитивно! :l::l::l::l::l:

На Rubiii, flower30, duffi и 24 други им се допаѓа ова.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    Леле, и мене тоа ми беше страшна глетка. Колку пиштеше детево, а јас од страна гледав :(

На elcezelce, eli25 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    34.104
    Добар ден 8)

Малата гледа Киканинчен цртан,јас викам да пишам пред да одеме на прошетка. Утре е празник и во петок автоматски поврзуваат па нема градинка малата.Тате ќе е дома и ќе се дружиме.

Сега ми текна на една случка од вчера.Со малата одиме накај 19 часот на чао што да избегаме од сонцето плус и тате да го видиме малку.Па шетавме со малата и на ѓоспожата и здосади да оде и сакаше во раце.А јас тротинет носев плус торба со играчки и грицки, вода , паломи , влажни|( и не сакав да ја дигнам.Ја оставив да плака.На еден дрвен мост. Одма до мостот има патека за велосипеди и пешаци .Право од мостот скали и ограда каде си седиме со малат.Таму ниско ама кога ќе каже седи мора да се пикам:lol: Јас си седнав и ја оставив на мостот.А таа се дере и гледа во мене оти одма право.Немаше луѓе.Минува еден велосипедист и фрла еден поглед кон малата и гледа плака дете само. Мене не ме гледа .Продолжува човекот и го слуша дете се дере.Намалува брзина и траже со кој е детето нема никој. Застанува и сакаше да заврте и да се врати па јас рипнав и се појавив. Ме виде и си продолжи понатаму:lol: Мене смешно ми падна ама и незгодно.Си велам уште има луѓе на овој свет:angel:

Преска во градинката ја зедов малата и си одиме накај подрумот по тротинетот. Обично поголемите деца тогаш се збираат од дворот и одат да јадат.Па често ги среќаваме.А малата ептен им се радува. Отварат врата 4 деца па не повеќе од 5 години се редат едно зад друго и ги вадат капите,ги чекаат другите деца и нешто викат.Дојде воспитачката , жена околу 60 години и им кажа дека не треба да се дерат во ходникот оти има помали деца кои веќе спијат и сместа се смирија. Претходниот пат видов како ги учат дека кога се влегува негде одма се симува капа тие веќе применуваат. Не знам до воспитувачките ли е до децата ли е ама сите слушаат и сите во ред се ставени.Ама секогаш со те молам , браво и други учтиви зборови од страна на воспитувачките.

Поздрав женчки мм дојде да ставам да јаде:hug:

На Arendelle, Lolipop23, duffi и 21 други им се допаѓа ова.
  18. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Здраво мајки!!!
    Ме нема подолго време а и нема што да се пише се тоа па тоа. Ме убива монотонијава. И на работа што ме фатила една мрза абе ништо не ми се работи. Не сум се мрднала од столот. Бебушка ме исполнува максимално. Гледам секое слободно време да го искористам со нејзе. Душа ми е.:inlove:
    @Seduction пријатно ме изненади. Со лесно да ти е бременоста.
    @Mari-Ja лесни чекорчиња.
    @Capricorn Taurus ја нема . Изгледа и она тргна на работа па се нема време.
    Имајте убав остаток од денот.

На duffi, Seduction, 24.07 и 14 други им се допаѓа ова.
  19. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    1.662
    Допаѓања:
    22.988
    Здраво мами, ве поздравувам сите . @karibian фала што се сети на мене. :hug: Јас сум во преголема гужва и голема транзиција во животот. Штом имам време ќе ви пишам :*

На 24.07, kristii, Lorins и 11 други им се допаѓа ова.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    @elcezelce со помин :( Јас психички се спремав за ренгенот, "среќа " не му правеа... дали зошто ја познавав докторката незнам, ама задолжително е.... Лежите таму? @Capricorn Taurus пиши кога ќе можеш... ви праќаме среќа :)

На 24.07, kristii, gjoker4e и 4 други им се допаѓа ова.