Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    Dobro utro mami
    Jas uste od 6 i pol stanata i chekam 10 da dojdi malo na kontorla da odnesam.Drugoto malecho mi e vgradinka a sinko ostana doma i on bolen povraka i stomache go boli a chim e on bolen site sega ke ne isprefati :( pa od nekni i jas bolna so temperatura mi se chini ke se raskostam..mm gomiti 5 dena odmor zede i nisto nevide od odmorot ;( zhal mi e i za nego i taka seto za nikade e.ama za inaet na gavolot se ke pomini taka da si znae :punch:
    Vi posakuvam ubav den mamichki :hug: :hug:

На Seduction, Marmarin, snegulkata и 21 други им се допаѓа ова.
  2. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Добро утро!
    Дете во градинка, поголемото еве го спие до мене, а јас кафе си шмркам.
    Надвор врне, темно, облачно, никакво во превод. Со кола отидовме, а градинката ни е на 5 мин пеш, ама опрема за дожд одамна имам тргнато.
    Вчера кога кажав синко дека поткажува нешто, ќе допишам дека мм го прекорувам на др јазик освен сло кога му зборува. Основните работи мора да ги научи за да не блее во градинка. Му вика комшиката дојди на сло, он ја гледа бледо. Му реков оди кај тета, мали тргна. Неколку пати така, па решив дека е време да научи еден јазик, главниот, па после останато. Сега се буни многу кога го прашуваат на мак пр како прави мачето, ќути, а прашај на сло кажува. Јас само на сло се уклучив со него, не сакам да се осеќа отфрлено во градинка, па се што учиме на сло кажувам. Кога сме во контакт со словенци согледувам пропусти за основни работи од моја страна на сло јазик, па нон стоп мелам ко воденица. Основното барем да го научи за да нема проблем во градинка, друго понатака ќе видиме. Можеби грешам, не знам...ООбично викаат како зборите дома така и со него, а во градинка секако ќе си научи, ама страв ме фаќа малку повеќе од ситуации кои ги набројав.

За денес планови имам милион, ама за реализација на истите сега требаше да трчам, а не кафе да лигавам еден саат. Банка, шалтери, за промена на картици стигна писмо, уште што немав во план за вчера и денес, ама стомакот ме боли доволно за да не мрднам од кревет, а и времево допринесува баеги.
    Ако сум подобра, или во некој мол ќе се пуштиме денес со синко или ќе седиме дома цел ден. Надвор немаме каде, а тој си бара енергија да си потроши со одење. Вчера убаво пешачеше цел ден, па убаво и јадеше и спиеше.
    Ручекот негов се вари, нашиот уште не е смислен. Имам многу компири, ќе печам со некое месо ваљда, ако можам, ако не мм ќе превземе.

@Aneta92 слатката маса убаво изгледа, ама за 8000 ден, не знам што треба да има за да се пправдани парите. Премногу. На нет има толку идеи убави, сигурно сама ќе се снајдеш и ќе се почастиш себеси со остатокот од парите :)
    @24.07 ако сакаш детето да си го крстиш, јави му се на кумот и прашај го кога е слободен, однеси си дете во црква, а за прослава има време, ќе се направи. Ние така го крстивме. Јас сакав да е крстен, ништо друго не ми беше битно, ни поклони ни забави.
    @zalosna пиши после како е рачето и нека поминува лошото што побрзо!

Тоа би било тоа мајчиња.
    Кафе испиено, имајте убав ден!

Едит
    @RainBow тек овдешната зоо да видиш каква е, а карта 8 евра за возрасен, 4 за дете. Ништо буквално нема. Кози нема, кокошки нема, а не слонови, морски ѕверови. Ништо. Башка се е земја, па прашина има колку сакаш, а тек кога ќе дувне ветре... Во ск е искрено 100 пати поубава и дупло повеќе животни има.

Последна измена: 15 мај 2018
    На Seduction, snegulkata, Belabelinakinder и 23 други им се допаѓа ова.
  3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.038
    @Mari-Ja па не било ефтино. Ние плативме 20 еу за мене, мм и две мали деца.
    А големка е и не е лоша, градот е еден од поголемите во Германија.
    Туку вас ви немам кажано.
    Имам еден комшија кој лани цело лето гол се шеташе во дворот.
    Го пријавивме полиција и ни рекоа се додека не врши сексуален акт(мастурбација или секс), му се може.
    Од вчера му дожеже дали и пак почна гол да се шета (facepalm).
    Станува кај 06.30 и со саати си го коси тревникот, чисти, средува дворот...

На Seduction, snegulkata, Belabelinakinder и 21 други им се допаѓа ова.
  4. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    За деца над две години 5.50 еур!
    Барем да е вредно. Годишната карта е 40 за возрасен 27.50 за дете, така се исплати повеќе.

За комшијата без коментар. Сигурно и пиво има едно буренце и кригла под некоја сенка, па уште за цеца да знае фали хахаха. Тргај деца од прозор, друг спас штом нема.

На snegulkata, gjoker4e, zalosna и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Добро утро и од мене.

Не сум пишала некое време, ама таман ќе дочитав и нешто излегуваше.
    Денови исполнети. Официјалновми заврши породилното и во моментов користам лански одмот. Цел ми останал по пресметките на колегите, па ми се собра уште повеќе од месец. Да имав уште еден ден ќе го фатев и јунскиот празник па дури на 18 ќе тргнев, ама и вака не е лошо. Веќе почнавме да правиме некој ред со синко за кога ќе тргнам на работа. Оброци, ад, спиење. Од понеделни и малку поинтензивно ќе ги оставам со мајка, да видиме како ќе реагира. Не дека до сега не седел, ама по 3-4 саати. Па ќе видиме, а и она треба да се навикне да занимава дете и да спрема оброци.
    Двете долни запчиња до пола се излезени, ама вчера ми протестираше со јадење, па незнам дали е можно толку брзо да му излегуваат и горните или таков му беше денот. Вака на допир не осеќам дека нешто се спрема ниту се потечени и поцрвенети, ама и долните така па не изненадија. Се надевам дека сите запчиња ќе ги вади така.
    Периодов сме нон стоп со луѓе и ми е мерак дека синко лесно прифаќа. Кај кого сакаш дади го нема да заплаче и ќе се смее. Се нафевам нема да се смени кога ќе тргнам на работа.
    Туку почна се повеќе, да седи самостојно, а од пред некој ден и прави напори да се исправи. Тешко му е сам, ама ако му помогнеш се радува и не сака да седне. Ама толку. Му покажав што значи да седи и да стои. Сега нека се учи сам како да се исправа. Малку мрзлив е во тој поглед.

Почнавме да планираме крштевка, само најблиските, моите неговите, брат, сестра, кумови и старосватови. Е ама немам идеа за кафана. Сакавме локално маалски се, ама нема ниту една адална кафана во Аеродром. Или пак јас не збам. Еве некој ако има идеа нека предложи. Веќе спремаме податоци за кумовите, а и за синко почнувам да спремам гардероба.
    Друго што да се каже. Бевме кумови, крштевавме дете од пријатели. Многу голема чест ни направија и убаво поминавме.
    Гледам сте разврзале тема за свекрви и фамилија. Свекрва нема ни да коментирам. Она само на гости да го види синко доаѓа :!: кога е во скопјево. Мајка не можам да се пожалам помага, само ми мати памет со чувањево. Ја фаќа паника од најмали ситници и незнам колку ќе се снајде. Уште сега ме фаќа паника како ќе се чуваат по цел ден:sweat: да не биде работава да се прогура летово па да морам итно жена да барам :^). Од една страна ми е жал за неа, од друга ми е криво. Зошто да не може да го исчува една година. И онака планирам после во градинка да си оди. Ама со сила убавина не бива.

Маж беше викендов во шопинг со листа од мама. Се беше за синко, за мене не ни помислив. Добро се снашол уако некои ситници ми заборавил. Ама добро е и ова што донел, зошто листата не беше мала.
    Јас си купив ф`стан каков што имав намерачено одредени време. Што значи за роденден на мали спремна сум:D. Добро де уште кондури ќе ми фалат, ама има време до август ќе си најдам и тоа. Е за крштевка појма немам што ќе носам, ама и тоа брзо ќе го осмислам.

Од што ме немаше ептен се распишував. Уште многу работу ми беа на памет, ама ќе застанам тука. И онака алал на оној што и ова ќе го исчита:lol:.

Со помин на сите дечиња. Многу ми е жал кога читам вака. Аман веќе нека поминува.

Имајте убав ден мајки:f::sun::f:

На Seduction, Monella, karibian и 26 други им се допаѓа ова.
  6. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    @Ano so furna imam preubavo iskustvo za proslava. Prezadovolna vo sekoj pogled. Menito bese dogovoreno i cenata prifatliva za secij dzeb. Javi se, otidete na muabet so sef/menadjer sto i da imaat.

Imam i jas komsija, zmaj e nokje, denje nasilnik. Se dere tolku mnogu sto mislam eden den zid ke srusi i ke mi vleta vo soba. Momentalno se dere na majka mu, sto ako vcera piel i se drogiral, za sto drugo e zivotot ako ne za uzivanje. Blaze tebe momce, 32 godisno.

На karibian, Mari*, Skorpija25 и 9 други им се допаѓа ова.
  7. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Добро утро мајкички :)
    Синко далеку подобар ,имаше подобрување одма после ден два од новата терапија ,полека се враќа во нормала си јаде што е најважно ,а и со спиењето ноќе е супер да не го подречам .Нека е жив и здрав 100 на саат е неможеме да стигнеме да го додржиме ,а и најново му е плаче за надвор .Оваа недела свекрва ми зема одмор да го чува ,другата недела одиме на одмор ,па за после пак ќе почнеме во градинка искрено уште сега имам страв .Имавме многу убав викенд ,крштевавме едно преубаво девојче ,многу убаво поминавме ,синко и славеничката беа пресреќни кога свиреше музика играа со рачињата и само се смееја ,мелем за очи беа :inlove: . Деновиве турбо за одморов се спремаме ,ама се некако не спремна се чуствувам ајде првиот одмор со спремањево ќе биде потешко после наредните веќе ќе знам се што ми треба . За слатките маси ,малку забегуваат со цените незнам што им е ,јас полека почнувам да си се спремам за 1 роденден на синко и за крштевката ќе бидат заедно во ист ден ,има време уште два месеци ама бидејќи сама ќе правам слатка маса сакам со време да си се спремам . За муабетот за мешање ,фала богу имам почит од двете страни па ни свекрва ми ни мајка ми не ми се мешаат за ништо ,се правиме со маж ми како ние двајцата мислиме дека е најдобро . Тоа е друго немам што да ви кажам од кога почнав на работа некако кнаш сум со време .Посакувам побрзо оздравувавње на сите дечиња :hug:
    Убав ден на сите:sun:

На Seduction, karibian, snegulkata и 22 други им се допаѓа ова.
  8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    34.104
    Добар ден девојки:)

Ноќ мачна, кашлицата не не напушта.Не не остава да спијаме.Кога слушнам да кашла срце ми се тресе , гради ме стегаат почнувам да се гушам;(Толку станав алергична на кашлица.Не ја пратив во градинка малата да видам дали дома ќе кашла па да одиме на др.
    Вчера на др ми кажаа дијабет. Супер си го уновчув факсот и целиот убав живот со убава болест.Ама не се откажувам поопасно е да скриен оттколку контролиран8-|

За мешање моите и неговите направија каша лани требаше крштевка, венчавка и свадба не овде не онаму се изнервирав реков само најблиските и толку.Кои поканија свеќи најблиските што муабет не си прават :tmi:Море да не зборам.Најсмешно ми падна јас се задржав на фризер многу и каснев мм мислеше несакам да се венчам :DСе венчавме кумо убаво ни ги тресна круните и сега си се рчкаме :rofl: А крштевката беше хорор дете плака јас исто кога ми ја дадоа модра од плакање заспа дома за 2 мин.Јас си отседов дома 1час па отидов на својата свадба:whew: Да не се жалам ама поголем малер нема од мене.На доделување на дипломите кое го чекав цели 6 год колку што студирав, не ме поканија , па и дипломата ми ја изгубија:o Свадба исто:xПак викам има и полошо.

Кога сме веќе кај картите од зоолошка ние за карта плативме 28 евра за двајца возрасни за малата е бесплатно.А во др зоолошка е 15,5 без аквариумот или 21евра со аквариумот по возрасен ама таа е главната најголемата во Европа божемски.Ама гости што имав од мк што биле во ск и тукашнава рекоа исти биле малку била поголема ама исти животни имало:lol: Така да @RainBow не се жали исти се скопската и тукашната :P
    Туку @danichap да каже финатата како оди со тие групните влезници да заштедиме и ние нареден пат.
    А и Дани немаше погласни деца од мојата значи не сме биле во истата:D:P
    Тука има маалски зоолошки со кози, овци и свињи и се бесплатни.

Се распишував одам да шетам мала.Денес сонце и ураган мислам ветерче:D
    Леп ден на сите:rock:

На Seduction, ma4e1311, Monella и 24 други им се допаѓа ова.
  9. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    @Mari-Ja sakam da ti kazam deka pravis greska vo vrska so zboruvanjeto na dva jazika so detenceto. Ne znam dali i dvajcata ti i maz ti ste Makedonci ili eden samo, a ziveete vo dr.drzava, nebitno, ti si Makedonka i kje mu zboruvas samo Makedonski na deteto, doma, nadvor, vo drustvo. Drugiot jazik kje go nauci bez da trepnes, znaci ete vekje odi vo gradinka, tamu mu zboruvaat samo Slovenski (mislam tamu ste ako ne sum greska) i deteto avtomatski uci i slusa toa sto mu zboruvaat. Nema da se buni, nema da gresi veruvaj mi, dodeka e uste malecko kje gi nauci i dvata jazika preku nokj, ne pravi greska sto ne mu zboruvas Makedonski, zatoa sto podocna kje porasne i kje mu bide potesko da nauci, a koga vekje se naviknes tesko i da se odviknes od nesto.
    Moj sovet, ne mora da go primenuvas normalno, jas samo sakav da ti kazam deka istoto go imam i go pravam i rezultatot e neverojaten.
    Moeto since e 5 godini i od 2 godini i 2-3 meseca pocna da gi zboruva i dvata jazika preku nokj, do 2 god.ne zboruvase nisto osven mama i baba, nisto drugo, a se razbirase koga mu zboreme i jas i tatko mu koj e Grk i Mk ne znae skoro nisto, gi razbirase i dvata jazika koga mu zbiruvavme samo ne mozese da kaze i navistina preku nokj prozbore. So mene na Mk, so tatko mu na Grcki, bez da se mesa, tocno znaese se sto kako da si kaze i sto go prasuvame.
    I toa ne se promeni nikogas, denes gi zboruva mnogu ubavo i dvata jazika, bez da pravi greski. Ziveeme vo Grcija, tuka odi vo skolo, doma mu zboruvam Mk.
    Toj vekje gi slusa i gi razlikuva site drugi jazici, ete ako slusne Srbi ili Bugari koga razgovaraat me prasuva, mamo kako zboruvaat ovie? Kako nas Makedonski? Letoto si igrase so edno devojce od Srbija, dali veruvas deka sekoj na svojot jazik si kazuvaa i se razbiraa bez ni ednas da mi kaze mamo ne ja razbiram sto vika, na primer. Taa si zborese Srpski, sin mi makedonski i si igraa so saati, se razbiraa tolku dobro sto se cudevme tolku mali, a tolku pametni ( lani imase 4 god)
    Toa samo sakav da ti kazam. Zboruvaj mu Mk, nemoj da se plasis dali kje razbere i nauci, pametni se malite deca na taa vozrast i povekje odkollu sto mislime.
    Pozdrav.

На Seduction, Monella, snegulkata и 22 други им се допаѓа ова.
  10. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.811
    Цела недела изгледа немам пишано.
    Ние аме исто, бебе вришти. Ништо не и е погодено. Доле има две запчиња. Дал сеа одма и горе ќе вади знае. Друго е иначе ок. Не дека е ок ама ај. Не можам на мочање да отидам. Нит кој може да дојде да ми помогне. Плаче зајдува по мене. Тешко да ја излажеш. Ни кај татко и неќе. А се трудев да не е таква. Колку викам и се дерам, арно и ме сака детево. Ама многу сум нервозна. Ооследниве 2 недели сон не видов. Не не, ни дремка ни бутур...само што си легнал таа викнала. И така си седиме....
    Се се плашам дека никад нема да ми се опраи детево од ова забиве...што срцка дете си имав. Ова сега не е моето дете. Не се смее, не си игра...ништо. И така си се шлакнувам. Идам да пијам кафе дур спие бебе.

На Seduction, karibian, Belabelinakinder и 15 други им се допаѓа ова.
  11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.790
    на една членка овде редовно и викам.. а ако се дереш ќе смениш нешто? :)
    освен што бетер ќе сториш друго ништо нема да добиеш. хороР со заби и ние пројдовме а тек тројки нема извадено. Во превод уште проаѓаме. стај си во глава дека не треба да викаш. ем не добиваш ништо ем трауматизираш дете. Ќе излезат и забите и се ќе е ок.. држ се.

На Seduction, karibian, kristii и 10 други им се допаѓа ова.
  12. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.811
    Абе знам јас, со целата ситуација шо се испидеси со свеки ептен забегав станав нервозна и на психијатар одам. Период сум мирна ама има ситуации избувнувам. Се ми се изремети..искрено многу ми е тешко

На Seduction, Skorpija25, Верче4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.790
    Ти верувам ..
    Пробај на друг да се дереш место на дете и тоа да не е пред очи и уши на детето :) ова не е решение ама гледаме да ги поштедиме нели? викај по свекрва ти кога ќе те изнервира. не си носи товар дома па тоа што е најмалку криво да го јаде. веруј и бебе не сака заби да го мачат. И тоа сака мир.. Ние се жалиме неспиени а тоа ем го боли ем не спиено.

На Seduction, kristii, Skorpija25 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.811
    Не можам на свеки, не сме више со нив. Се трудам, кога ќе ми дојде ја оставам на мм и излагам на цигара...посебно ноќе. Кога ништо не сака, не ја терам да спие ако неќе, само да не плаче. Ама не се смирува. Неќе ни да шета плаче...
    Баш тоа и ми е најтешко, ја боли а немам како да и помогнам. Ептен е жалче. Јас си плачам со неа...и крива сум можда што не попуштам, не ја нишкам за спиење, не ја легнувам со мене од страв дека така ќе се научи. Па си викам, ајде бар убаво ми јаде детево, а мака и со тоа да тргам.
    А срцка си беше...гласно се смееше ко од некој смешен клип..
    Треба за ох да одиме следен викенд, ама не знам дал ваква да ја носам. Од друга страна па ќе смени малце детево. Појма си немам памет немам како да и олеснам.

На Seduction, kristii, Seline и 6 други им се допаѓа ова.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.790
    гелче ставаш? сигурна си дека се заби?

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.811
    Ставаме, да заби се...доле двете вака ми ги извади...еден ден тт следен заб. 3 пати крвна слика правиме се е супер. Ќе не избркаат од кај матичната кај и да е.

На kristii, Skorpija25 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.790
    гелче глодалки ладна храна јогурт.. Мене и килибарно многу ми помогна.

На gjoker4e, duffi и Цвет88 им се допаѓа ова.
  18. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.811
    Кога сме кај јогуртот, кој јогурт давате???? Сака мојава ама не знам кој да и дадам.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.790
    бучен козјак само

На Dalia93, gjoker4e и Цвет88 им се допаѓа ова.
  20. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    Nie se vrativme od bolnica :)
    Prstinata pochnale da zazdravuvaat,za 12 dena treba da go izvadat gipsot.prashav dali ke treba posle da nosi nesto kako zastita rekoja deka ne trebalo :) nie ke si se pazime ,mama ima da gi otvori 48 8-|

На Seduction, kristii, snegulkata и 19 други им се допаѓа ова.