Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Ние сме добри, бевме на контрола. Напредуваме супер. Може да ручкаме се. И мама одма и го загоре ручекот поштено. И така се напнав.
    Него идеи рецепти, нешто намази домашни, кај да барам?

2. danichap

danichap Moderator Staff Member

Добар ден мајки.
    Ден година, од ниедно време издигани и турбо. Сабајле имавме важен термин до мм. Нешто големо и убаво се крчка.
    Со трите моми бевме потоа на контрола. Стање средно трагично. Двете големи мораат на пулмолог, плус средното доби антибиотик(highfive). Ова може жално за друг, ама најискрено се израдував. Од септември се константно болни и добиваат само свеж воздух. Белким ќе мрднеме од оваа слепа точка сега. Додека добиеме термин ќе биде пукнувачка, ама важно нешто да се презеде.
    Уште сум во шок и неверување(facepalm).

Најмалото е полно шлајм градите. Сеуште не лечат природно:envy:.

Месец и кусур толкацко човече така се мачи:headbang:.
    Не знам кој крај да го фаќам.
    Сега ни дадоа натриум хлорид од 0.3 да инхалираме. Сма еднаш на ден, останато од другиот, обичен, од 0.9.
    Не дека за лек го рачунам едниот или другиот.
    И така.

Инаку арни. Шетаме со деца, навечер чат пат со мм. За една недела си оди мајка ми па толку од бејбиситинг и толку од нашиот ноќен живот. Дома ќе си седиме.
    Убав ден на сите :coffee:

3. DaenerysT

DaenerysT Истакнат член

Добар и убав ден на сите, колку што може на вакво гадно време :puke:
    Татко ми уште до толку ми расипа расположение. Нешто се скарале со брат ми и на мене ми се јавува да ми изнакаже што како и да истури нервоза :@ Многу тежок човек е. Многу чувствителен ама една лоша уста што има:x Кога ќе ти каже нешто кажано е. Да те запече до срж. Не дека секогаш го мисли она што го кажува, ама мора он да е со последен збор макар и те извреѓал. Само јас некако допирам до него па смекнува. Ама па затоа и душава ми ја пука. За све едно кај мене. Па не можам и јас веќе со сите емоции да се сносам. Што и да се скарале небитно. Па брат ми е, ме боли и за еден и за друг :(
    И да не бегам од темава веќе нема крај. @danichap ти се восхитувам женче. Кај со сите проблеми со децава, па и сегде те има по форумов :D Што од Фемина инстаграм со зготвен ручек, што кифлички, крофнички, шопинзи, ланч боксови за деца па и за шетња имаш време. Јас со едно 3 месечно, па мм денес 7ца мораше да носи зашто немав ручек :$ А дека претерав претерав. Предебела сум :( Симнав после пораѓај нешто и сега место да продолжам јас пак во нагорна линија. Слабеело доењево, жими мајка:^) А сега имам најмногу мотив за слабеење па и колку толку време да ви кажам. Кога ќе тргнам на работа толку ќе е. Уште повеќе на трчање и јадење што стигнам. Се мислам дали да почнувам УН диета. Некако најразноврсна ми е па има од се по нешто само добро комбинирано. Ама страв ми е за малово. Кај слабо става килажа да не му направам некоја беља поголема :worried: Ама па резерви имам колку сакаш. Мислам дека од толку масни наслаги не ќе да има криза за млеко. Само вода пиење и пак ќе има :P Си велам кога ќе почнеме со каши можам да се опуштам. Ама па додека воведеме 3 оброци 8 мес ќе направи мали, а на работа треба да тргнувам. А сакам во пристојно издание да се појавам :lol: И така...

4. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Јас ја држам ун диетата. И од кога сум на диета имам ред на јадење.Предходно бев катастрофа. Ручав чипс и секакви глупости .
    Завршив 90 дена но продолжувам со ваков начин на исхрана . Почни ич да не се мислиш .

Saraa, magichips, duffi and 6 others like this.
  5. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

:hai: на сите.

Малата кашла веќе 5 дена без престан ако направи пауза од 30 мин е супер:rock: Навечер не ви кажувам како ни е "убаво" и како си се отспиваме :x Мм беше оваа недела на одмор демек имаше многу работи да сработи ама ништо му пропадна одморот од ненаспаност. Ми вели демек кога одам на раб сум поодморен, епа велкам ин д клаб разбираш ,мислиш јас дома што седам уживам и баш им се поклонувам на жените што ги чуваат децата до поголеми без да одат на работа. За чување треба човек живци да има и затоа респект мајки:bow:
    Инаку си викате нели бев на др.:^)Да денес отидовме со малата гради чисти, грло само со шлајмови ама ок. Температура нема.Докторот е прекрасен човек толку смирен и се пофални зборови имам ни даде сируп капвал сируп за кашлица да се наспиеме.Му реков салбутамол и дадов вчера не помогна.Така научив дека пред преглед кај др не се дава салбутамол и други препарати што помагаат во дишењето бидејќи даваат искривена слика при преглед со стетоскоп.Еве може некоја мајка што ќе прочита ќе знае.Дај боже да не ви ни треба др.(fingers)
    Инаку ќе испадне ја копирам Дани ама не јас пред 3 дена најдов за малата Пулмолог специјалист за астма и алергија ама без упат не бивало, па и ние добивме денес упат од нашиот др.
    Инаку не беше малата 2 дена на градинка за да следам.
    Јутуберката што ја следам кажа дека детето(3 години е скоро) ретко и е болно почна сега на градинка кутрото одма воспаление на средното уво и кашла.Абе тоа градинките да не се некои лабаратории со вируси ?:^)Ајде да тестираме како едно дете ќе создаде имунитет без терапија(facepalm) Не знам зш е ова вака.

Тоа е жени идам да јадам и да легнам мош.Убав викенд:toivo:

6. Seline

Seline Истакнат член

Здраво!

Дете заспа, до сега средував по кујна и еве додека сопругот бира некоја серија тука да пишам збор два.

Гостинот вечерва ќе спие на друго место, па утре пак ќе дојде, треба да го шетаме малку, а во недела да го возиме на аеродром. Незнам што да зготвам малку специфичен тип е од оние билдерите, т.е вана би билдер:D па се некои специјални јадења тој јадел.

Деновиве ги поминуваме претежно по дома и ако начекаме малку поубаво време во паркот на играње, ама многу променливо е ми е страв да не настине. Како ве читам со вируси по градинките искрено се покајав што решив да ја пратам од есен како ли само ќе се справуваме незнам.

Периодов многу планови ми се пореметија, термини на доктори и вртење во круг, искрено ми е смачено, се работи за моето здравје и имам чувство како да не ме сваќаат докторите сериозно. Од еден на друг доктор само ме шетаат и на крај ништо.

Имам упат за преглед на желудникот уште од април термин дури во август, до тогаш дали ќе цркнеш или ќе издржиш твое си е. Навистина претеруваат со термините. Исто сакав детево на ортопед да го однесам ај што неможам соодветен ортопед за деца да најдам па и термини нема. На моменти се фаќам како само вртам по телефони со тефтерчето за термини во рака како некоја секретарка.

Неделава да не сум и јас покусо бев на итно, примав инфузија, ме испратија со таблети против болки дома и нов упат. Инаку ова нема врска со желудникот сосема друг проблем. Во секое лошо има и добро па чекајќи едни добри два часа зaпознав прекрасна девојка, односно жена, која чекала 5 саати да ја прегледаат. Се тешевме една со друга па и во исто време завршивме и ја превезовме до дома, не живее далеку, си разменивме броеви и потоа пет пораки ми пиша колку е благодарна. Ми рече дека сака да дојде во мојот град со детенцето и да се видиме на поубаво место од тоа кај што се запознавме.

За крај да посакам на сите со болни дечиња побрзо да оздрават, она срце со гипсот на жалосна уште ми е пред очи и тогаш не пишав ама @zalosna секоја чест на присебноста, јас на твое место мислам инфаркт ќе сум добиела, добро е што брзо заздравува, чувајте се и вие и сите други:inlove:

7. eli25

eli25 Форумски идол

Здраво мами:)
    Моиве заспаа, јас дремнав со бебе попладне и сега не ми се спие... следи прв дел од одмор со бебе, па еве перам некои алиштенца, прегледувам што ќе се носи, осеќам цел куфер за него а за нас се надевам ми дошол памет и ќе спремам рационално :)

Бебе е живо радосно кога ќе слушне дека тече вода, мисли ќе се бања... а тек кога се бања кои радости се, лелеее на глас смеење :inlove:
    Инаку веќе некое време се исправува од седечка положба, па ептен ми е страв за навечер да не падне... инаку ми е многу умен, навечер сснува, цица до мене, ми врти грбче или се мести на меше и веднаш заспива (fingers)

Ни стигнаа купачите за него , меркав и едни од mothercare ама ќе размислам, кога ќе ми текне дека се ближи свадбата на сестра ми и ништо немаме земено ниеден од тројвата :doh: Маж ми сабајле ми соопшти дека и тој ќе купувал све ново ( го рачунав бар за еден дел да е во старо :D) па ќе се потрошиме изгледа бааги :sweat:
    Ама за убаво :sun:

Туку, раката ми отече , палецот неможам да го мрднам, веќе 3,4 дена :( Бев на лекар , освен креми ми препорачаи да бидам со помагало некое време :( и неможам да си го држам бебе:( Ме исплаши дека може да е некој синдром , само со операција поминувал :doh:;( Дај боже да не е тоа....

Сепак одам да им се придружам на момциве мои :yawn: Добра ноќ:hai:

едит
    @Mari-Ja добар е мила, нашето помина во фев.месец , не сакам да се сеќавам :( Ти благодарам на прашањето :hug:

8. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Додека ја чекам вечерата од мм да пишам.
    Да не сум покусо денес де :)
    Пијам кафе, второ за денес. Брз ден беше денешниов.
    Градинка, ручек, спиење, шетање. Стигнавме и до лидл да одиме и ништо не најдов од тоа што сакав.
    Дома, вечера туш и кревет.
    Во градинка е ок, потплачува ми рекоа, ама ќе се гушне со воспитувачките и ќе престане брзо. Не јаде се уште ништо. За појадок имаат секогаш житарка со млеко, одбива, не сака ни да проба. Добиваат и овошје и лепче. Само од лепчето каснува малку. За ручек ми рекоа не дозволува да го хранат, сам срка. Колку изеде толку. Кога го земам дома јаде уште речиси 200 гр ручек и обавезно кисела краставичка. Речиси сам јаде, дури и ам прави :lol:
    Се надевам ќе се навикне и ќе јаде таму, пошто од понеделник со спиење ќе седи :)

Бидна вечерата одам женски. Имајте убав викенд.
    @Seline на билдерот свари му два стека и ориз. Никако зачини ни сол. Пресреќен ќе биде. Имавме и ние еден таков гостин па знам :D 5 јајца варени за доручек изеде, а ручекот му беше тој. (facepalm)

@eli25 како сте вие? Ме превари за малку, касно видов :)
    @podravka мајче како сте?
    @Mari* увце да не го боли па плаче. Пробај притисни нежно да видиш дали го боли. Сок од Лукче и маслиново заедно една капка капни, јас превентивно ставав и ок сме фала Богу!
    Добра ноќ!

Last edited: May 18, 2018
  9. Mari*

Mari* Форумски идол

Добра вечер

Од 6:30 станати и дури сега заспаа деца
    Малото со прекини спие, кашла,се дави и на усте дише
    Денес го прекинавме антибиотикот и пак се влоши :envy:
    Мислам дека викендот ќе појдиме до детска клиника ако не подобри
    Цел ден го преплаче кутрото
    Тт макар нема
    Што ли ќе се прави незнам
    @danichap ли дојде дежурниот доктор и кога ни препиша антибиотик и кај нас беше големо збиднување :$
    Мм од работа излезе за да ја подигне рецептата :worried:
    Ама еве не придонесе нешто многу :doh:

За Могли и нејзините тантруми што да ви кажам,можам цела книга да напишам
    Ретки се тие моменти кога е смирена и си игра

Јас мислам дека скренав деновиве
    По цели денови со деца,навечер без спиење...ужас
    Неверојатно е колку издржуваме ние жените :nod:

Да не филозофирам многу,одо да легнам :hai:

10. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

петок а јас кај мајкичка на спиење...Тесен ми е креветот од мојата екс-соба па воспалната се оптегнавме со карамелава.
    Добри рез добив денес,се исплатела диетата.И целата сум во филм за второ бебче;) пссст,на никој не кажувам.ќе чекам да ми се искрчка убаво мислата и желбата:)
    барав за бебево онаква блуза со ув-филтер за на плажа,ама само окаиди имаат и тоа женски модели.Незнам кај да барам на др место...
    @Надежна одамна е сум те прочитала,се надевам се е под конец?

11. Надежна

Надежна Популарен член

Оххх колку и јас се надевам мила дека се ми е под конец, ме нема што да пишам кога ме надвладеа тешка состојба, беба е добра со баба се чуваат, јас на работа, некои неубави резултати добив за мене и сега цело време сум по лекари, се трчанката сум, со мм нејќум ни да коментирам колку се оддалечивме баш сега кога ми е најпотребен кога ми треба некој да ме крепи и да ми вика дека се ќе биде добро иако знам дека нема да биде, знам но се тешам, ама само за неа срцето ме боли таа биде добра јас ќе се држам колку можам и умеам ;(;(;(
    Ти благодарам што помисли на мене, многу ми значи и убаво е кога ќе видиш дека некој мисли и на тебе, ќе мине овој период па се надевам и јас на поубаво утре
    Ве гушкам сите од срце а иако не пишувам тука сум и ве читам сите до една:hug::hug::inlove:

12. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Добро утро кафето од мене денес :coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee:
    Утрово тмурно студено ,не ми прави мерак ама ич:doh: Денес обврски еден куп имам ,се надевам дека синко ќе биде умен за да можам да завршам се на време .Куферите полека ги спремам ,кашички за бебе изнакупени маж ми се смее дека на граница ќе не прашале да не носиме зимница дека сме носеле толку многу кашички :lol: ама што да правам три оброци има бебо морам да се спремам :D Синоќа исправ уште некоја облека на синко ја пружив да се издува ама слабо како сега да сум ги ставила ,изгледа ќе морам во сушара да ги ставам . Одвај чекам да ви кажам ,ама искрено и малку ми е страв прв пат одиме вака на подолго време сами па се надевам дека се ќе биде супер .
    Синко од ден на ден е се поинтересен секој ден има по некоја новина и некако многу ми е криво што баш сега кога е најинтересен јас морам на работа да одам ,се чуствувам како да пропуштам дел од неговото растење :( Ама тоа е со оглед дека имам добра и стабилна работа со одлични приходи ,си го надополнуваме времето попладне кога си доаѓам дома ,љубов ми е најголема :inlove: сега ве разбирам некои од вас кога ве читав дека стравувате кога би имале второ дете дали би можеле да чуствувате ваква иста љубов и кон некој друг .
    Толку одам мајки вика синко ,убав викенд на сите :f:

13. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Добар ден мами,
    Ме нема ептен одамна па набрзина читнав нешто ама не сум во тек се надевам дека сите сте добри. Јас конечно штрбнав малку слободно време за себеси дур дремка бебо. Наполни 9 месеци и се потежок е за заспивање, сѐ го интересира не се дава, плаче очите ги чеша и се предава после два саати. Квалитетно ме малтретира. :D
    Ние сме во многу турбулентен период во животот. Излегоа некои прилики, односно сама си ги создадов :) и се селиме во Белград. Сосема онака необмислено пратив CV во една голема интернационална компанија со седиште во Белград, и ме викнаа на едно интервју, па на друго, па на 2 неделен тренинг па полагав усмено, писмено, теорија, пракса, платформи, калкулации ... Се вративме во Скопје и ми стигна мејл: congratulations, you got the job! :party: :D
    И така ни криви ни должни ќе се селиме :D. Ризик има да, со мало бебе сум, храбар потег е, многумина ни се чудат, ама јас сум човек што сака да се проба надвор од конфорна зона, па ќе видиме. Сами со мм и бебо без баби без помош ќе има кризи јасно ми е ама ќе издржиме знам. За арно е :) Мм ќе го чува бебо неколку месеци па здравје градинка. Се спремаме психофизички за целиот предизвик. Син ми ептен е приврзан со мене бидејќи сама си го чував и по цели денови бевме заедно ама ќе се навикнат со тато :inlove:
    Имаме уште 10 дена да си го спакуваме животот и да го однесеме таму :) во трчање сме ептен, бараме стан, нашиот овде го издаваме итн итн.
    Тоа е мами се бориме за подобар живот за нашите најмили.
    Поздрав ќе пишам пак. :)

14. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

@Надежна секако дека ке одмине,само лош период,фаза.Биди силна.А ние овде на фемина сме едно виртуелно семејство ,да си даваме подршка една на друга.Се надевам се ке се среди и наредно,добри резултати ке добиеш.
    Јас саботно,следам венчавката на принц Хари и Меган,баш е кралска свадба;) Би сакала да сум таму:)
    Бебето ми спие,јас еве кафица и свадвица со онлајн пренос:)
    @Capricorn Taurus лелее браво и на храброста и на амбициите!само напред,и те чекам да пишеш од таму кога ке фатиш ред.А браво и за мм што прифаќа да те подржи и придружи во странство.

15. magichips

magichips Активен член

Здраво на сите цуца спие јас кафе кај мајка ми сме па добро ни иде дете трчка радосно.. инаку средив со заб ништо сташно а така се уплашив дека ке го изгубам :worried: инаку денес ни е годишнина и тоа 2 како летна времето :party:ајде повелете :^::d::beer::pizza:

16. BirMelek

BirMelek Популарен член

Здраво после долго време мајки!
    Иако секој ден ве читав, пишувам ретко. Се едно те исто, што да кажам. Повеќе нерасположена од расположена деновиве и така... Без посебна причина..Монотонија ме надвладала. Сакам сонце и лето. Сакам да си замине дождов, аман!
    Беба добра, интересна и паметна. Чат пат ја фаќаат епизоди на нејадење, ама за друго супер е. Навечер претежно спие, денски по цел ден во двор и така.
    Со мм тек тук се рчкаме, тек тук се сакаме и така.
    Секој ден на работа, па дома, воопшто не влегувам, само ставам тренерки и патики, па продолжуваме со беба во парк или двор. Трча како луда. Кучево измачено е кутрото. Го јава и за заби го тегне:tmi:
    Во однос на прашањето за аспирирање на малата на @podravka мајче само ќе ти кажам дека извесен период ќе бидеш стресена, јас 2 месеци не можев да си дојдам при себе. А бебето ќе биде добро! Се случува кај многу.
    Тоа е мајки, постов два дена го пишувам. Не смеам очи да тргнам од малава, ако види отворена врата, одма ја летнува по скали :worried:

17. Monella

Monella Форумски идол

Како за викенд денот ептен рано ми започна.
    Имав закажано да правам крвна слика, во 6 бев на нога за до 7:30 да сум дома бидејќи мм тогаш заминува на работа.
    За да не ми пропадне денот така, кога веќе сум се мачела :lol: со синко и комшиката направивме еден круг и стигнавме и до еден пазар па непланирано и се подновивме :D Шала на страна имаше гардероба за смешни цени.

Маж и денес цел ден на работа, ние освен до најблискиот парк или во дворот друга опција без кола и немаме. За среќа имаме друштво во маало па си играат, побрзо поминува времето а богами и се изморуваат.

За среќа носот престана да му тече на малиот, други симптоми нема и така нека остане.
    Периодот ни претстојат 4 прегледи и контрола на крвната слика, дете е навикнато но сепак е многу, сега е поголем разбира и не се лажи.

@Надежна запомни мајка си :!:
    Биди силна за твоето најмило :hug:
    @Seline те читам веќе некое време дека имаш некој здр.проблем, што и да е нека помине и да се гушкате со твојата цуца на раат :)
    Инаку за термини и овде е така, јас минатата недела закажав ехо на гради за во октомври (facepalm)

Убав викенд дами!

18. podravka

podravka Популарен член

Здраво и од мене, ние уште сме во болница, и го исклучија антибиотикот бидејќи ја сликаа по втор пат било малку да не ја клукаат со антибиотици. Остануваме да следиме ситуација со повраќањето, знае да поврати обилно, сакам во понеделник да барам ехо на желудникот.

19. danichap

danichap Moderator Staff Member

Добра вечер мајки
    @Надежна нека мине брзо што и да е.
    Дремам во бања:tmi:.
    Двете моми ги ставив во када, па јас пазам да не узведуваат нуркачки зафати:rofl:. Денес викендашки, ќе се помести легнувањето за еден час.

Денов не беше типичен викендашки. Маж замина во 05 на терен а се видовме во 18.00 кога не собра со големата од шетање.
    Свекор ми дојде да си поигра со децата, па го искористив да не однесе до град.
    Денеш штом преживеав добра е.

На среде дуќан за обувки стана од количка и се фрли на подот да плаче. Ама хистерично, со вриштење, солзи и сите попратни салтанати. Тантрум како никогаш до сега. Кога ќе размуслам и прв во вистинска смисла на зборот.
    Јас дигај она се бутка и уште погласно вика, божем ја колат. Оставив тоа што сакав да плаќам и со последни сили, после не знам колку време, успеав да ја кренам во раце и некако испаднавме.
    Надвор рикаше рикаше... и после пет минути како нишѕо да не било.
    После еден час сакаше да стане од количка. Ај, ја извадив, и си чекореше покрај мене цела пешачка зона. Арно ама на крајот од истата коли смеат да возат, плус една меретна фонтана.
    Леле дете кога се стрча накај водата. Вториов тантрум беше појак и од првиот.
    Кога се испружи на цименто колку долга колку широка(facepalm). 20 минути не можев да ја кренам. Како успеав да не експлодирам и јас не знам.
    Не е мала, плус и во тие млменти добива некоја екстра сила, не можев ниту во раце да ја зедам ниту во количка да ја ставам.
    20 минути.:headbang:
    Страшно.
    Лежи на среде улицаи рика колку ја држи глас. Не знам колку пати броев до 10. Едно време продолжив накај 100.
    Маж се јави да не зеде од каде секогаш не зима. Викам не можам да ја седнам во количка ниту ми дава бо раце да ја носам.
    Он тука, таму што бевме, не може да влезе со колата.

Едвај едвај некако успеав да ја седнам и се упативме на договореното место. Кога го виде, кога се оклешти цела.
    Папа папа :talk:

Партал сум. Ме исцеди и ментално а и физички. Првата драма во дуќанот ај, некако остана некој атом енергија во мене. Ама после второво патешествие не остана ништо во мене.
    Да збирам сили за успивањето. Убава вечер на сите.

20. Skorpija989

Skorpija989 Истакнат член

Добро вечер женски

Одамна немам пишано, ама редовно ве читам. Седам во вц и читам :). Да ми кажеше некој порано дека во вц ќе си го наоѓам мирот будала ќе го направев. Бебе заспа, а и мм со него. Кај и да е и јас ќе легнувам утре сум прва смена.

Кај нас ништо ново. Работа, дома малце шетање и тоа е. Полека полека почнувам да спремам за крштевка иако уште е рано.

Бебе вчера од нигде никаде качи тт 38. Денеска како ништо са не било. Ќе да е некое ново забче :D.

Со мм час сме добри, час се караме. Некогаш многу ме нервира, а некогаш многу си го сакам :D

Добра и мирна ноќ имајте:*