Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.078
    Знам, те сфатив.

Додека не тргна градинка големата не знаеше што е ниту тт ниту антибиотик. Две години буквално немаше качено повеќе од 38.5.
    Тоа е. Градинката си има плус и минус.
    Нема чаре за бактерии и вируси, го напаѓаат организмот и тоа е тоа, додека еден ден едноставно не станат поотпорни.
    Да ги вакцинирам од секој сезонски вирус или слично немам намера.

Освен нели, дома да си ги чувам изолирани од другите деца и сите нови сезонски вируси и бактерии.
    Претпоставувам првата година во градинка е слично кај голем број дечиња...:(
    Не ми е тешкото што ги закачуваат вирусите, свесна сум дека тоа е “нормално”, нивното несоодветно третирање ми е страшно иритирачко.

На Kaetana, VedaG10, Lorins и 20 други им се допаѓа ова.
  2. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.474
    Допаѓања:
    22.738
    кога те читам за здраството и начинот на чекување,чинам Германија беше, навистина се запрепастувам! неможе во приватналабараторија да ја однесес таму брис да и земат?
    Навистина сочуствувам со тебе мајка,а и со другитекога станува збор за прехладени дечиња..
    Со помин побрзо нека е,ати допингувај се со кофеин,мораш да останеш присебна и да ја истрчаш и оваа ситуација.

Синко заспа и едбај чекам да се истуширам.Почнаа тројки да разтат па се буди преку ноќ ..

На Skorpija25, elcezelce, muchacha_a и 13 други им се допаѓа ова.
  3. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    I kaj nas bese do 40 tt nema problwm i ubeduvanje deka toa ne e nisto...
    Se dodeka vo sosednata soba, detence od 3 god ne dobi grcevi, pocna da se trese nalik epilepticen napad..
    Jas pocnav da placam, go stiskam moevo, majkata na detenceto pishti, sestri niz hodnik so aparati, alkohol i cuda trcaat.
    A togas ima veze 40 tt???
    Sram da im e.
    Vo bolnica osven fiz rastvor mi rekoa nemaat ni pumpica, ni operil, ni tobrex nisto!
    Se davese cela nokj sega koga ke se setam i doaga ssstrata mi vika otvori prozor...
    Usveta od ovdesno zdravstvo, samo se molam da ne treba da tropnam na nivna vrata, nisto drugo.

Se pribravme, srediv se i kafe pieme so mm.
    Utre srekja pa neraboten den, da zacistam, zgotvam, da napravam se od sto odmarav vikendov. Barem se odmoriv kako covek!

Dobra nokj majcinja!

На Kaetana, Skorpija25, TarantulaA и 23 други им се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.773
    Допаѓања:
    77.137
    Јас ова го спомнав на педијатар... и мојов кога дига, дига ептен висока температура (па дури со 39 температура уште е на нозе и си игра, јаде, пие) и среќа до тоа никогаш не дошло и му реков многу ми е страв од тие грчеви дека многу висока температура крева... и рече нема правило за тие грчеви, дури и со температура 38 може да се добијат. Баш детенце со температура (не била повеќе од 38.5) било во ординацијата за контрола и добило грчеви.. Убаво е да се прочита за нив и да се знае како да се постапи во моментот...
    Јас сум веќе дома, избањав и заспав деца. Ладно бе мајки, смрзнав јас :worried: Сум ги облекла убаво, дебели кебенца.. лето ли е, што ли е (facepalm) И после куп вируси... Само нека не чува господ. Мене многу ми е страв периодов да не се разболи дека многу слабокрвен е, плус не е препорачливо антибиотик да пие и си се чуваме дома. Кај и да одам прашувам да не има некој болен (facepalm)

Отидов и јас да се туширам и на спиење.. турбо од утре, ке ме снема пак :D Добра ноќ :)

На Kaetana, Skorpija25, Marija_Magdalena и 29 други им се допаѓа ова.
  5. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.062
    Допаѓања:
    14.554
    Добро утро мајки, ајде кој е за кафе :coffee::coffee::coffee:
    Ние разбудени од 7, уште си лежиме,некако ладно ми е и не ми се станува. Бебе до мене се занимава со играчки и на секое ми се врти ми вика "де". :lol: Гушкалче ми е ептен, само се гали. :inlove:
    Ми се пие кафе, а маж на работа ќе мора сама да си станам. :( Пред некој ден дојде од трета смена, ми направил кафе и цеден портокал и си легнал, сакал да ме изненади. :inlove: Не знам и јас шо му текна ама ако, сакам така. :D
    За муабетот за свадби крштевки. На свадбата имавме многу гости од моја страна, и јас не сакав толку ама моите запнаа, тие ќе си плаќале и не планирав да се нервирам. Зато за крштевката и здравје за роденден не ми се мешаат. Крштевка правевме само домашните, 20 души. Друштво не викавме од таа причина, шо едни без други не одат. Зато никој. ;)

И сега мора да станам не седи веќе бебушов му се здосади, а и ми мириса некако. :)
    Убав ден на сите :hai:
    Едит: Заборајв да се пофалам, имаме запче. 8) Се си мислев рано е, ама кое рано 8 месеци ми направи бебулево мое. :inlove:

Последна измена: 25 јуни 2018
    На Kaetana, Skorpija25, gjoker4e и 26 други им се допаѓа ова.
  6. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Добро утро мајки да напишам некок збор додека спијат бидејки штом станат седнување веке нема..Времево ладно ладно и јас ко мариз лето ли е ќто ли е..Синко уште синока почна по малку тешко да дише како носето да сака да се затне..Само да не се разболи ..По цел ден надвор надвор јадат надвот играт се надвор дома нема никаква шанса да влезат дури и кога врне се кријат под сенка и велат тука ке играме..Никако значи дома..Ко моторчиња да имаат..Ама затоа навечер 21 се заспани..Во врска со свадбите искрено сакам гужви народче блиски..Па и си имаме роднини пријатели..Имавме околу 400луге за крштевките само ние домашните кумовите и моите околу 10-15луге..За прв роденден пак повеке луге околу 60-70..Е за втор веке само мајките со децата
    Но се мислам сега еве може и од вас некој совет ке добијам во Август е 2род на синко..Брат ми баш тогаш си иде радосен вели имам одмор баш за неговиот роденден а досега не е бил тука никогаш ниту за роденден ниту крштевка..А јас планирав само мајки па не сакам да го разочарам сега...А ако го викнам него па да немам префрлувања од друга страна..Мм вели нека дојде да биле само брат ми мм свекорот и мојот татко..Сеуште се мислиме па ке видиме..Што мислите вие а..?:)
    Да одам да потсредам малку додека е мирно
    @mariz гушки мајче и не се замарај твојата кукла е човеке да ја изеде :)@Mari-Ja @danichap кога ве читам страв ме фака а и ние се спремаме да факаме патот натаму
    Само нека поминува

На VedaG10, gjoker4e, ma4e1311 и 24 други им се допаѓа ова.
  7. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Добро утро мајкички :)
    Мене вчера за сефте Неда ми падна од кревет. Фала му на Бога добра си е, изгледа се има лизнато надолу ама мене сите жички ми се споија. Ете требало да се случи.
    Големава си тера свој филм, викендов си се поднови, во бутикот во Порта кај што купуваме 10 фустани облече/ соблече и на сите маана им најде. На продавачката и викам - ја вака на мајка ми на клоци до дома ќе ме шутираше.
    Сите свој филм си тераат. А за мене нема време никогаш. Девојки копнеете ли некогаш за еден ден без никој, сама во соба со тв, грицки и вино ( ова е мој филм :) ). Си ги сакам децата најмногу на свет, да не ме сфатите погрешно, ама ми треба време за мене.
    Убав ден лепотици

На Kaetana, Skorpija25, VedaG10 и 30 други им се допаѓа ова.
  8. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Mene vcera sefte malata mi visese od relaksator:(
    Ja staviv, ja vrzav so kaisot, samo racete ne gi vrzav si igrase so edno igrace, pojdov do wc i se vrativ, taa celata visese nadolu svrtena obratno i mejgu drzacite od strana .Abe krvta mi se zdrvi.Ja zedov vednas da cica da se smiri a ustvari jas bev voznemirena, taa ne.:D
    Eve ja sega zaspa pa ispiv kafeto oti za brzo ke stane.
    Nego ova vremevo za nikade e.Ladno za nadvor a doma ne ni se sedi.
    Ubav den majki!!!!

На Kaetana, Skorpija25, VedaG10 и 24 други им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Како бе ладно за надвор? Таман е. Да стане дунде и палиме количката :)

Времево не е таман за лето, ама таман е за шетња со количка :) само да не врне.

Се ме боли, грб, половина, се!

На Kaetana, Skorpija25, VedaG10 и 21 други им се допаѓа ова.
  10. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.886
    Допаѓања:
    34.312
    Здравоо...
    Ова се се само лето неќе да е.
    Малиот дефинитивно му влијае времето и како алегија му се растекува носето и цел е затнат значи аман.
    Друго приметив левото окце како отеченко делува му солзат и двете на лекар се мислам дали да ги носам оти пред 2 недели бевме и иста терапија ми кажа дека е премногу осетлив на временската промена и сега се мислам дали да одиме пак....
    Аман веќе од тие мрсули аман.

На Kaetana, VedaG10, gjoker4e и 22 други им се допаѓа ова.
  11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Кога сме кај паѓањето... Поголемава прво паѓање и беше на 8-9 месеци директно на глава, од седечка позиција на спалната се одби со ноџињата, салто наназад и директно со глава прво на паркет. Малово пак што да ви кажувам...живот ми се скрати...мајка ми ја "истури" од транспортерот директно на бетон пред зграда :sweat: :worried: Бебе од 20 дена. Неможевме да се соземеме цел ден. Таа само поплака 30 секунди и малце покасно и си заспа. Имаше џмучка на главата 2-3 саати и помина скроз, ама тој ден сум бдеела над нејзе и ја будев само за да видев дека е Ок.

Среќа жилави се, ама наше е да се насекираме и да порасне уште некое бело влакно :D

Не е ладно, што ви е, не е зима :) Јас планирам да наоблечам бебе и после у шетња да ја изнесам.

@EuHenIa јас користам прилика додека е ова бебе и многу спие, големата во градинка, па имам време за себе, да си направам нешто за јадење по мој мерак и пред Тв да јадам и пијам кафе со некоја моја емисија или филм. Дури и да не спијам доволен ми е овој одмор. Кога е дома големата е хаос, нема време за одмор.

На Kaetana, Skorpija25, VedaG10 и 30 други им се допаѓа ова.
  12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.772
    Допаѓања:
    38.616
    Добро утро :f:

Спијам со отворени очи. Синоќа не се наспав како што треба. Малиот плачеше. И кога му го тргнав ќебенцето, одма се смири. Не сака да е покриен. Вчера го искористивме денот за да прошетаме. Децава се изнаиграа. Од денес сум на работа. Децата ќе седат со дедо им. Немам друг избор. Среќа што работното место ми е во населба. Доручкував, па ќе пијам кафе. Децава да станат, па да ги спремам. Мм од понеделник е на одмор. Го терам да оди кај неговите со децата, за да можам да одморам на раат. А и сакам генералка да направам.

Имајте убав ден :hug:

На Kaetana, VedaG10, gjoker4e и 18 други им се допаѓа ова.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.773
    Допаѓања:
    77.137
    Не да копнеам за таков ден :) Ама здивнувам сама само во веце кога ке си дојде мм од раб, се затварам и не излегувам 30-40мин, тоа е моето здивнување сама :rofl:

Добро утро и од мене, станавме сите комплет во 7:00. Ги ранев пред малку двајцата во исто време, си викам чекај пази убаво да не и бутнеш на малата тоа што треба големиот да јаде :rofl: Зашто еднаш му нудев лажица каша него (наместо на бебе) и се збуни и он сирот хахаха Малава ке тера уште малку втора тура спиење, па да си фатам да си средам алишта... ако бато биде умен :) Убав ден мајки :*

На Kaetana, Skorpija25, VedaG10 и 25 други им се допаѓа ова.
  14. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Вака некако? :D
    FB_IMG_1529918827122.jpg

На Kaetana, Skorpija25, Marija_Magdalena и 33 други им се допаѓа ова.
  15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.772
    Допаѓања:
    38.616
    Ме насмеавте со ВЦто. И јас правам така. Доаѓа мм од работа и одма идам во ВЦ. Се заклучувам и кулирам. :lol:

На Kaetana, Belabelinakinder, Skorpija25 и 12 други им се допаѓа ова.
  16. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Добар ден

Кога не пишувам по неколку дена незнам од каде да почнам

Од 6 сме на нозе,дури спремив деца па во градинка и назад 8 ме фати
    Испеглано,чисто,уште да исмукам и џогирам и доста е за денес
    А да,и ручек требало |(

Сега ќе се гостам со кафево дури спие мали :$
    Ко е буден не застанува ни секунда
    Сака да стои исправен,омилени дестинации му се креветчињата и софата
    Се фаќа со рачињата и се обидува да се подигне,нормално неможе сам па го подигам и стои по 5-10 секунди сам
    Него и тој сефтоса со трескање на под :worried:
    Вчера сабајлината го зедов до мене џо да поспијам подолго
    Тој се има многу вртено и ко тресна дете од памет се извадиме со мм :x
    Пак и спиев незнаев кај да го барам (facepalm)
    Среќа ништо не му беше,брзо заспа после тоа

Могли прв пат на 5-6 месеци ми падна и од тогаш па наваму стално паѓа :^)
    Ко ќе се разбуди од спиење дури не падне 3-4 пати денот не и започнува (facepalm)
    Од нигде никаде гледаш ја снемало
    На почеток колку се имам тресено и плачено од страв неможам да ви опишам
    Сега се навикнавме,на моменти дури делува смешно :tmi:

На тема веселби и јас не сум за многу гости
    Свадба правевме со 70 гости
    Според мене тие посебни моменти се споделуваат исклучиво со најдрагите :angel:

Друго немам многу за кажување
    Мм на работа и освен кратки прошетки низ село немаме излезено никаде
    Мислам среда и четврток има слободни па ќе се шетниме асално

Стана синко,да го нахранам и да одиме по Могли

Имајте убав ден :hai:

На Kaetana, Skorpija25, Marija_Magdalena и 26 други им се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.773
    Допаѓања:
    77.137
    На gjoker4e, Chantal, TutiFuti и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    И малата е на добар пат со газето да се довлечка по него...Кај и да е :)

На fana, gjoker4e, Chantal и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Жени, спијам на работа :D:D:D
    Соблечи џемпер - ми студи, облечи џемпер - се препотувам...кај ми е четири и пол да си одам дома!!!
    Деци оставив кај мајка до петок сум слободна, се наоружав со книги од библиотека, планирам да уживам оваа недела а од идната морам да се позанимавам со пишување на магистерската, веќе пола година ја влечам и крај ми нема!
    Ние мака мачиме со пелените, Магдето веќе направи 2 години и 5 месеци ама абер нема за рефлексот за мочкање, а извадиме пелена за 5 минути е мочкана... прво вика „ Маде е голема девојка, носи гаќи„, а а се измоча веднаш менува приказна „Маде е бебе„ :wasntme::wasntme::wasntme:, мислам попрво ќе се научи сама да си менува пелена отколку да престане да ги полни:sweat::sweat::sweat:. Го големата немав ваков проблем, на првиот роденден веќе беше без пелени ама ова до школо ќе си тера како што е тргната работава.
    Толку од мене, испив кафе се расонив, бек ту ворк!!!

На Kaetana, Skorpija25, MissDior и 26 други им се допаѓа ова.
  20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.772
    Допаѓања:
    38.616
    Големиот два пати има паднато. Првиот пат падна од креветче. Удри во масата и како резултат на тоа имаше крвава уста. Вториот пат падна од лулашката. Ама среќа што беше врзан. Односно, се преврти со неа.
    Помалиот ми има паднато 4-5 пати. Од кревет, додека спие. Многу мрда. Затоа и ден денес ставам прегради околу креветот.

На gjoker4e, Seline, Ava.84 и 7 други им се допаѓа ова.