Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Баш така треба сам пред себе да си чист и да знаеш што сакаш и колку можеш. Тие општествени наметнувања сум ги осетила на своја кожа. Релативно касно почнавме да живееме заедно и формиравме семејство со мм иако бевме заедно повеке од десет години. Можеш да замислиш колку зборења сум поминала.
    Ниту јас не сум тип на кого лесно му оди мајчинството, ниту некогаш сум се замислувала како мајка. Одкако ми се роди првото секој ден се преиспитувам како постапувам и секој потег ми е свесен, инаку би подзабегала. Постојано правам паралела со мојата мајка, па се трудам да не правам некои работи така. Таа ме сакаше, но не памтам гушкање и бацување, не ја памтам со нас на под да си игра, да не шета и ред други работи. Ја памтам во кујна и со пеглата, и ден денес е таква си го троши денот пешкирите и гаките да се пеглани пример.|(
    Но кога го родив првото, знаев дека сакам уште едно, може не толку брзо, но знаев. Јас во моментов чувствувам дека семејството ми е комплетно.
    Така да штом се водиш по сопствените желби, одлуката ти е исправна.

На Kaetana, orhideea, Monella и 31 други им се допаѓа ова.
  2. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.347
    Допаѓања:
    28.379
    Добар ден.
    Лето ли е,зима ли е?? :wasntme:
    Сакав купаќи да купувам ама најдобро да одам ѕиври да си купам.
    Што би рекол мм дрва за јуни и јули ќе имаме за август незз да ќе ни стигнат :D
    Еве сум на работа спијам некако којзнае што ми е.
    Т.е. знам што ми е низок притисок во комбинација со времево :(

На тема второ дете и сакам и не сакам,прво бев за сакам ама покасно ама еве го синко направи 3,5 год посамостален е јас послободна некако не ми се кратеше тој луксуз.
    Ама кога го гледам колку ги сака и си игра со од сестра ми децата тој ми е поважен од секој луксуз.
    Со сестра ми сме биле ние 2 секој ден со братучеда ми играј лудувај ама на крајот на денот ние 2 дома таа сама.
    Стрико ми категорично беше за едно дете ,кога направи братучеда ми 10 год им текна дека сакаат и второ и за арно и за лошо да се имаат меѓу себе.
    Арно ама си имаа години па и се мачеа со неплодност.
    Повуци потегни 3 години им требаа за да остане стрина ми бремена.Вистина е помал од нас ама го сакаме најмногу:inlove:
    Ние одлучивме дека сакаме второ,го правиме еве 8 месеци ама тоа уште не не сака:(
    Секој месец сум надежна еве сега еве сега ќе биде ама некако не бива.

На Kaetana, orhideea, Sunshine_1979 и 33 други им се допаѓа ова.
  3. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Кафе број 2. Сум дремнала до малово малку,сега незнам кај се наоѓам. Не сум тип кој преспива дење.Дури се мислев витамините денес или вчера ги пиев.Ама очи ми паѓаа.Од времево гарант.
    Ех,и јас едно време велев нема шанса за второ,не сакав,до кај некои 4 години.А камо да си го родев порано.ЈАс имам уплав од пораѓајот зашто страшно поминав.Но,кога го гледав детето само,имаше момент кога тргна во градинка ми рече оти немам братче или сестриче.А,ние пробувавме но испаднаа проблеми.Се направија шест години.Го сака братчето секако,си играат,се галат,но знае големиов да рече,ех да беше колку мене да си игравме (нешто што малиов не може да игра).А мене ете ме со уште едно во стомак.Најнајиксрено,многу се двоумев,дали да го задржам,но кога се сетив дека изгубив две,решив.И не мислам дека згрешив.Знам дека ќе биде тешко,знам дека ќе биде мачно,особено за помалово ми е страв.И да,признавам тие денови кога се породив ми беа и најсреќните и најтешките заради поголемово што беше дома само. И сега ќе биде исто. Но,се ќе помине,првите 2 се потешки после е подруго.Ќе си пораснат,ќе си се имаат едни со други за арно,за лошо.Едино,се нервирам,и богами тешко ми е што никој од баш најблиските многу не се радува на третово,сите избегаваат да зборуваат за тоа,и некако ми се како демек,што ти требаше ова.Ама затоа,сега кога ќе дознаам какво е поготово ако е девојче пошто сите сакаат, ќе си ќутам.Незнам,зошто во нашиве средини како да мора да имаш две деца.Како едно малку,три многу.

На Kaetana, Monella, karibian и 30 други им се допаѓа ова.
  4. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Dete mi spie vo race obesen na cicka pa da iskoristam da pisam.
    Vcera polabavo mi bese ba rabota, ama zatoa denes... Brzaj po dete, pa doma rucek, pa iskocivme da pazarime i doma, vecera, tus, krevet.
    Kukjava kako uragan da pominal ama gajle mi e. Ke sreduvam posle kafevo :)
    Vtoro za denes, prvoto vo 9h sabajle go piev.

Mali vo gradinka posle prodolzeniot vikend epten mi e rastrevozen... Go ostavame so placenje, go zemame so placenje. Vcera ne sakal nisto da jade, ustata cela krasti i afti vnatre, kojznae sto valkano stavil vo usta. Strashno. Mackav mast antibakteriska ili kako i da se vika, pa se potsmiri denes. Noseto krvavo, grebanica blizu okoto imase, nekoe dete go dokacilo. Bradata modra. Gazot so osip od nesmeneta pelena.
    Kako bi reagirale vie?
    Na sabajle nemam koga da muabetam so vospituvackite, popladne se sosema treti dezurni.
    Ne mi e seedno, a ne mi e ni do karanje...

Rucek za utre nemam, mm e doma, pa neka spremi toj. Jas sekako utre ke sum do 17h na rabota, se prasuvam kako ke izdrzam. Slabo spijam, slabo jadam, periodov naporen nekako mi e. Mali posle gradinka obesen za mene, saka da se guskame, pa ne mozam ni da si zgotvam, ni da raskrenam. Eve sega zaspa pa ke pocnuvam. Imam i nesto za na rabota da napisam. Pred 12 tesko deka ke si legnam pak...

Za decinja sto kazuvate da pisam i jas. Vo momentov da bevme samo malku finansiski pomokjni, da moze da imame barem pogolem stan 2,5 soben, ke bev vo iscekuvanje na II.
    Mnogu sakam barem 3 decinja, a bi odela do 5. Sakam bogati decata da mi se, so mnogu brakja i sestri.
    Koj si ceka sto poskoro da mu se ostvari zelbata! Kaj nas za godina dve zdravje ako dade Bog!
    Deka spomnav stanbeno prasanje da dopisam, nedvizninite poskapea mnogu ovde, ako porano bese 350 evra ednosoben stan, sega e 450,pa taka za 2,5 soben trebaat dobri 650 evra na mesec minimum dodeka min plata e 594 evra neto :) dvajca da rabotat za min plata ne mozat nikako na kraj da iskocat! Cenite vo lokalite isto se krenaa, platite samo nikako da mrdnat. Veruvam segde e isto.

Ete toa e decki od mene. Mi se spie mi se place, uste min ako polezam so tel vo raka, ke zaspijam.

Ubava vecer imajte site, gushkajte decinja.

На Kaetana, CurlyBlossomGirl, Monella и 29 други им се допаѓа ова.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.196
    Допаѓања:
    124.784
    Здраво мајки...
    Ве читам за второ дете....Пред некое време ми доцнеше ... сметам пресметувам баш во плодни денови сме имале односи ... и бев убедена дека тоа е тоа... Колку себична сум јас, колку нејќев да имам 2 црти :| Потоа па си реков ајде мала разлика ќе се :D Излезе тестот негативен. Ама ме здрма убаво:sweat: Е маж ми кога се породив ми рече доволен ни е тој, нема шанси ти пак да се мачиш да поминуваш низ истото.... Сега кога мислев дека сум бремена, се смешкаше скришно :^)
    Да родев на 27 кога првпат забременив, сега си викам ќе имав второ... Од друга страна мислата да не остане сам... Не е лесно. Инаку кога ќе ми текне и мене на неспиење, цицање, грчеви ... коса ми се крева... Гледам дека не само јас размислувам вака, малку ми се тргна грижата на совест:)

Малово обожава да е на лулашки. Се лула, ги гледа дечињата... Интересно му е:) Најмал е , сите го закачаат:) Па и девојчиња му се вртат 8)

Добра ноќ од мене:) Малото веќе саат време спие....

На Kaetana, CurlyBlossomGirl, Monella и 35 други им се допаѓа ова.
  6. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Здраво мајки
    Овие 3 дена се ми е пореметено затоа што малово во понеделникот заспа во 21ч и во 1 ипол стана и рикаше незнам зошто.Се смири и во дневна гледавме тв и заспа дури во 4ипол.Стана во 9.
    Цел ден ми беше хаос.
    Вчера и денес големиот не спиеше преку ден и беше многу напорен.
    Има точаче мало од тие на буткање без педали.Го зема и сам излегува на патот и се вози.А многу брзо возат по нашата улица и многу има мотори коли нонстоп.
    И цело време викам настрана бегај стој таму оти знае да претрче наеднш мислејќи дека колата е далеку а всушност е блиску.
    А и дали од времето имам страшни главоболки.
    И денес малото стана во 10ч.
    Прв пат во 18 месеци.
    Сенаучивво7 8ч.и подобро ми е така.После си заспива порано и вечерта порано.Се надевам ќе промени по старото.И плус има тројка му пробила а гледам и другата тројка долу е жар црвено и подувано.Може и од тоа не спие.Незнам.
    На моменти полудувам.
    И се дерам и викам како улава.
    За 5 мин.никој да те одмене.
    Готово спремни документи за во градинка и за 2та.Сега нема откажување.
    И да се разболат ке оздрават и пак ке одат.
    Мора да поминат низ тоа,нели.
    Па и да си најдам некоја работа.Да бидам и јас од корист.
    Само се чудам како би издржувала кога малото се буди и за млекце и се вртка и преврткува по цела ноќ.
    Денес бевме да си купиме косилка за тревата па деца се радуваа буткаа по тревата.
    И големиот и малиот се интересни.Големиот почна да зборува големи реченици и убави зборови и изговара интересно точно,а знае да каже и извини и мама може тоа ама пак не ме слуша.Тврдоглаво дете.3 4 дена не ми дава да му облечам пижами или сабајле ко стане да му соблечам.Или плаче да седе на шољата во купатило по пола саат.
    Во неделата бевме во парк и тоа со велосипедите па големиов комсе заинати да рипал на тромболината а има дома.Патот назад.Едно трча на лево друго на десно.Лудница.
    И многу ме нервираат луѓето познаници кои само ми викаат јака ти душа со нив".
    Аха
    Иам уште мн за пишување.
    Ај добра ноќ
    Се извинувам за долгиот пост.
    Поздрав мајки....

На Kaetana, CurlyBlossomGirl, Monella и 27 други им се допаѓа ова.
  7. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.773
    Еве ме мене малку порасположена и поосвежена после подолг и поизвесен период.
    Пак ќе кажам ова од искуство се додека се бориш ко лав! И се додека гребеш со прстите за подобро утре на своето чедо и ризикуваш, не се плашиш .. успеваш!! Не секогаш ама барем понекогаш!!
    Понекогаш кога баш црнини ти се гледаат пре очи..
    Така и моето гребење месецов се исплати конечно најдов станче како што нам ни одговара, кутиче, средено и реновирано, малечко.. како за нас со дневна што излага на двор, па веднаш почнав да сонувам како ќе си ставам мала масичка за нас и базенчето што неодамна го купив за дете :)..
    Време е .. време е малку мозоков да го релаксирам после се што ми се случи..
    Имено му објаснив на газдава дека овде не можам да живеам, дека нормални узлови се нема, а не дека он тоа не го знае и не го виде .. плус ни бапна огромна кирија за шупа што се распаѓа кратко кажано а да не зборувам за подот колку е црн и детево што не можам никако да го спречам да не лази и да не се црни ко од кал извадено.. колку пати само се исфрла абе мајка срце ми се цепе му се исплешти устава :(
    Имено беше разбран па постигнавме демек договор.
    Во сабота се селам иако сакавме да одиме на море ама ќе дојдат и тие денови додека се присредиме..

И јас како сите вас што ве читам на крајот од денот вака секогаш сум тажна и се преиспитувам дали грешам каде грешам и дали сум добра мајка, дали доволно давам.. а имам сила и правам се што е можно да му го дарам максимумот тој да е среќен да се смее и да ужива :)
    Преска тато купи огоромен камион со колички навидум скап ама мали го изигра до крај премногу му се израдува па пак се покајав оти реков дека е скап дека грешам а тој толку му се израдува и го играше на крајот го паркира у регалот и си легна :inlove:

Да игра вака со играчки секој ден би му купувала секој ден по нешто.. за тоа нема да штедам оти го гледам дека е среќен и задоволен..

На крај од денот ми излагаат такви емоции големи колку планини за малово.. едвај чекам да почне да збори па да си зборуваме и да се дружиме ко другари:l:

Тоа е тоа што ме исполнува, мал туткав дом и ние 3 јца! Само ние :sun:

Ете како што рече мајками кога бев доле кере што не било а не поминало.. ете поминаа мнпгу ствари; се изборив за многу нешта.. достигнав и сум горда.. горда што смогмав сила периодов како никогаш до сега! Плус му давам огромна подршка на маж!!

Ќе идат и лоши и дпбри денови.. битно во лошите да се бориме во добрите да се радуваме тоа е животот!!

Со маж ми често зборуваме на тема бебе значи категорично сме за НО тука има огромно НО што не верувам дека би се одлучила некогаш или па можеби би се одлучила понатаму во некои други времиња. Никогаш нема да речам никогаш!!
    Имам искуства и во мое семејство и во на маж.. еве и ситуацијава моја што е на тапет си велам да не ми беше золвата рамо до рамо до мене немаше ништо да направам .. од тоа земам пример ..
    Поаѓам од такви ситуации оти си се имаме и со нејзе и со сестра тука заедно за арно за лошо!!

Се распишав јас..
    Сакам да ве дружам поактивно, уствари да го дружам поактивно форумов ама колку ќе го изведам во пракса тоа тек ќе видиме..
    Поздрав :f:

На Kaetana, Monella, kikin и 34 други им се допаѓа ова.
  8. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Хелоу женски,само на кратко да ве поздравам

Деца едвај заспаа :envy: ме исцрпија максимално деновиве
    Ни преку ден ни навечер спијат :sweat:
    Искрено се надевам на една мирна ноќ,потребно ми е да преспијам една ноќ без да се разбудам :nod:
    Уморна сум и едвај стојам на нозе
    Сабајле сум кај матичен :worried: имам болки во левата рака и неможам да ја вртам наназад
    Ќе има сигурно натамошни гњаважи со термини и снимања ама одолговлекувам веќе подолго време...а ме боли
    Само да не завршам со гипс :x
    Затоа и не отидов до сега
    Сама со деца и уште гипс на рака....не сакам ни да помислам

Дечки добри
    Денес воспитувачките во градинка ни кажаа дека Могли има напредок во зборувањето :^)
    Ги знаела сите дечиња по име а тие се повеќе се разбирале со неа
    Додека дома и не е така зборлива
    Мислам си брбља дете ама не се разбираме баш најдобро :$

Мали активен и стално обесен за мама :drunk:
    А колку е тежок :o едвај се носи
    Могли на годинка имаше 9кг и како песна ми беше носењето
    Овај 7м 11 кг скоро :worried: цело прасе :lol:

Леле се распишав јас,бегајте да бегам
    Ќе се чудам сабајле :yawn:

Си посакувам мирна ноќ....и вас исто (fingers)

Довиџења :hai:

На Kaetana, Sunshine_1979, Ano и 36 други им се допаѓа ова.
  9. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.063
    Допаѓања:
    154.502
    Ние 2г на 2ро работевме, со 1 спонтан измеѓу така да не се секирај ќе биде.
    Јас секогаш сакав 2 и биднаа 2 малку поголема разлика ама супер се сега. Во секој случај кој како си решил така, не мора сите да се водат по некои норми за четворочлено семејство и слично.
    Малава ми изгоре 2 дена со т, реакција од вакцина бар знам дека не и е нешто друго ама пак ми е жал. И не симнува лесно посебно ноќе. И дадов далерон накај 6 едвај под 38 некако држеше ја истуширав пред да ја легнам мерам у 10 - 39.5(facepalm). И дадов блокмакс се надевам малку повеќе да и спушти. Еве ја се смири и заспа конечно, уште осеќам е топла но штом се подсмири спуштено е малку, и полесно дише ја слушам. Тоа е ќе бидам на штрек и ноќва па ако е како што ми кажаа само 3 дена би требало уште утре да е ваква па да се смири, :whew:

На Kaetana, Ano, Monella и 21 други им се допаѓа ова.
  10. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    8.769
    Здраво :)
    Еве синко пак спие врз мене, денес затера подолги дремки, ноќеска слабо спиеше само се вртеше па го земав до нас. Се надевам ноќеска ке биде подобро. Мм го дрма фудбалска треска, вчера бев на кафе кај другарка едвај дочека да излеземе да може на тв да гледа фудбал, зашто најчесто си гледа на за бебе да не се гледа во екрани многу.
    Ние сме мали за второ ама да си кажам мислење. Цел живот сакам две мала разлика и сега кога имам едно неакам. Не се плашам дека ќе му ја скратам љубовта или вниманието на ова што го имам. Туку многу ни е тешко и заморно. Помош немаме никаква, моите беа две недели а и со 300 болести па и колку може да се од помош, свеки исто толку беше за да ми одмогне. Плус финансии имаме не се жалам, ама планираме свој стан здравје, а тоа со една плата тешко. Ај здравје ке видиме кај ке не однесе животот.
    Постов одамна го почнав битно денес го завршив.

На Kaetana, Ano, Monella и 23 други им се допаѓа ова.
  11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.078
    Добра вечер мајки.
    Муабет сте правеле за второ дете. За четврто кога ќе се отвори муабет да пишам, за второво што да кажам.
    Очи ми паѓаат, чкам маж да си дојде од работа. Сабајле испадна и уште не е вратен. Се јави околу пладне да каже во кој град е и дека имам избор. Да вози дома, да стаса за 3 часа, ама утре да оди повторно до еден град оддалечен неколку часа или да продолжи натаму уште денес:(.
    Реков како мисли дека е подобро така, не сакам капнат да вози. Рече дека ќе се напие еспресо и кока кола и ќемпродолжи. Сака утре да го искористиме денот, да отидеме на ручек и да докупиме што треба пред тргање. Дека денес денов и така отиде, и утрешниот да не го губи по патишта.

Ги бањав сите три. Една по една, сама.
    Не прашујте како. Важно преживеавме:D. Иста приказна и со заспивањето.

Утре е посебен ден.:inlove:
    Добра ноќ.

На Kaetana, Ano, Monella и 42 други им се допаѓа ова.
  12. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    Конечно да дочитам од кај да почнам со што да завршам ајде со гостите за кршевката ни беа поканети 200 дојдоа 150 за роденденов планираме само најблиски околу 60,70 во кафана и после дома да викам само на торта . За второ дете и сакам и не тоа ќе размислувам другата година а и кога си правам муабет со синко и го прашувам дали сака дада а мм тука не покажува некој интерес дека сака второ или јас така си мислам :shake: Времето си поминува секој ден ми е турбо од кога почнав со хроно исхрана се ми е под сат не се жалам многу барем не ми е досадно.
    Бев на снимање на рамото испадна дека имам шилчи а ногата рскавицата ми била оштетена :headbang:
    Синко е супер многу сака да си игра сам се исправа кај да е ќе проди секое сабајле станува во 8и30 а и ноќе се буди се исправува на креветче и вика и ја треси оградата па мора да го земам кај нас и заспива пак па го враќам во креветче. Повеќе не се замарам со небитни луѓе ни им обрнувам внимание што сакат нека прават и јас си правам како што ми одговара .
    Ајде доста е да си легнувам утре ме чека напорен ден како и секој ден добра ноќ на сите :*

На Kaetana, muchacha_a, Ano и 25 други им се допаѓа ова.
  13. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.886
    Допаѓања:
    34.312
    Будна сум пред саат време и никако да презаспијам еве го се раздени и го слушам дождот како си тапка како водата излегува од олуците.
    Ве прочитав сите муабети еден куп од кај да почнам.
    Во врска со родендените и крштевките ние вака на крштевка имавме само најблиските т.е околу 20 луѓе бидејќи толку сме само од куќа плус двајца кумови. За роденденот првиот истите само плус минус уште 10 луѓе! Ништо повеќе не ми беше потребно за да канам на роденден. Можев и со 100 луѓе да правам ако викав секој кој го знаев и од фам. Но не бидејќо јас свадба правев со 100 луѓе само од најблиската страна на роднини.
    Друго кога станува дете бр 2 во прашање ако се пита маж само до сега ќе беше родено мислам но не јас несакав првата година но еве веќе две се стори и јас сега пред извесен период изјавив желба за дете бр2 но тоа па несака да се фати од Јануари никако навака(добро де и маж не е е тука :lol:за да се фати) ја викам чека да одиме за Немачка па таму да се фати. Ќе биде само здравје.
    Синко уште некоја недела и 2 годинки ќе прави уфф како летна времето но и мене ми побеле косата паралелно со тоа живци снеав веќе од што е премногу лутко и инаетчија.
    Не знам дали е период или такво си е детето ако му кажам НЕ! Тој со сета сила си ја мава главата каде ќе стигне вчера баш во една случка зема се удри и тука над окцето т.е веѓата му е партал (facepalm):?:. Се заледив кога го видов луд син на мајка.
    Него ладно бе мајки:rain::rain::rain:
    Велат кај нас на Осоговските планини имало нов снег како онаму Октомври да е не за некој ден Јули. Мали ми е најмногу јак чорапчиња на секоја страна има дома само на неговите ноџиња не! А горе тренерки и дуксер наоблечен а нозе боси по цел ден се вртиме во круг со тоа за јадење абер нема а јас планирам да го одбијам кај и да е доста цицаше па белким ќе пројаде некако кога ќе види дека меме нема.(fingers)
    Планови имам еден куп за околу неговиот роденден но се мислам кај што и како но и дали да го славам дека маж нема да е тука едно сакам друго не се мачам имам недела дена фора да кажам на сите дали ќе го славам ама најверојатно да бидејќи знам дека после тоа цел живот ќе ме јаде грижа на совест.:nod:
    Се распишав јас ај да фаќам креветот додека мали спие може ќе ме превари сонот.:D:D8)|-)|-)|-)|-)

На Kaetana, Ano, muchacha_a и 28 други им се допаѓа ова.
  14. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    38.473
    Добро утро и од мене.
    Ќе дојде ли вистинско лето годинава? Од оние личности сум што уживаат на +40 со ладен пијалак, несс во двор под сенка, со лубеница..., ова тотално ме депримира, глава цела недела ме боли, а и студи. Да кажам дека и оган запаливме? Ладна е куќава, мм запна печка, што ќе трошам струја кога дрва имаме вишок. Плус дете цел ден по земја се влече, гајле ми е ако бил јуни и ако се смееле комшиите.
    Темава што сте ја започнале, од збор до збор го мислам она на @RainBow , беше мал, па сега се осамостои малку, па јас да поуживам, па страв од она што сме поминале, вакцини, тт, вируси, а не дека ќе ги нема кога ќе дојде тогаш. Едноставно мислам дека и телово сеуште не ми е спремно за друга бременост. Финансиски никогаш не сум се исплашила, туку повеќе што сме сами со мм. Премногу тешко успеваме сами, две куќи на грб( една за зима една за во лето), коли, машини за одржување, мм нема работно време, некогаш е од утро до мрак со работа....
    Од друга страна пак, не би го оставила само детево, сакам деца, сакам многу деца, сакам да родам близнаци, колку и да е напорно за гледање, ама кога јас ќе се чувствувам спремна .
    А годините поминуваат, дете веќе 4 год, јас сеуште сум млада ама мм вика чекаш децава дедо да ме викаат :)

На Kaetana, Ano, muchacha_a и 30 други им се допаѓа ова.
  15. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Dobro utro ubavici:coffee::coffee::f::f:

Izgubena sum da znaete:^)neznam veke kako uste se dvizam i zavrsuvam obvrski(facepalm)

Mm otide na rabota a nizpat i cerka ke ja ostavi vo gradinka,uste utre la zavrsi:whew:site se cudat oti sum se raduvala oti zavrsi gradinkata:Dse raduvam cerka ne è nekoja sto se vidi lesno rano nautro a i doma slbez nea se custvivam samo|(ja imam bebuska i kupovi obvrski ama ete nekako sekoe nesto napraveno umov kaj nea mie :l:prva ljubov:l:

Vcera posle podolg period vozev:rofl:ne sum loso neli ama ne sum ni nekoj sofer:lol: mm vika ajde ke bide i znajs sekogas toj sto e do tebe treba siguren da sé custvuva dodeka vozis:rofl:zimi se jas ne se custvivam sigurna ne toj di mene:whew::rofl:

Tuku koga ve citam za mazive kako vi pomagat mi ide da si go nacukam ovoj mojov:xsto da kazam Samo mi odmaga od kolku da pomogne,3to dete e ili sto ke è neznam(facepalm)pomos od nego ZERO(facepalm)i toa sto cerka ja nosi di gradinka ho zamoruva(facepalm)

Ste zborele za 2dete:Djas li na 3to da odam:Dne ne,neka dava gospod sekade ama dovopni mi se moive dve so se mm 3:rofl::whew:
    Od sekogas sum sakala 3deca i cerka da ne bide Sama pa bez nekoi planovi imame i 2cerkicka:l:
    Jas si imam i nekoi problemi pa zdravje ne planiram za drugo iako sakam mozebi posle 4/5godini ama zdravje pa ke vidime sto kako....

Za veselbi doma na rodenden pokanuvam blisku na mm i blisk prijateli,sekogas doma se slavi so okolu 15 dusi.

Vikend imavme planirano ama se najavija familija od mm pa nisto od planot|(pak ke se cisti ke se kuva:whew: a iskreno da vi kazam neznam kako mozat da sé najavat deka ke idat na rucek ili vecera|(neli covek so deca Sam ama ete bez oset a jas prekapana sum|-):(

Doma haos denes ke se sredi i pita za rucek ke se sprema:)nesto da sé Jade kako sto treba:D
    Utre ke se cisti se na red pa Barem toa da ne mi mislam za vikend|(

Uzivajte vo site momenti so vasite mili mali srcenca:l:
    Bebuska 3meseci mi napravi se smee li se smee:D
    Mnogu pati me potseca na cerka a Eve ja veke 4 godini,mi poransa mojata prva ljubov:l:sega ima drugarcijna pa saka ova saka ona,si Moogua brzo vremeto minuva gospod site da gi cuva:hug:

Ajde otidov jas da vidime bebuska dali ke zaspie pa da sé Pravi nesto so haosov doma:l:

:l::f::l::f::l:

На Kaetana, Ano, muchacha_a и 26 други им се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.775
    Допаѓања:
    77.139
    Леле напишав цел пост и ми се избриша (facepalm) Добро утро и од нас. Денес сум заспала до синко во соба и таму сме се здрвиле на неговиот кревет заедно. Земав пред месец дена си ги преместив заедно да си спијат во соба, успешно. Синко едно време доаѓаше ноќеска до нас, ама веќе не... а малава знае да се разбуди чат пат, но не го буди него, спие цврсто :)
    На тема деца, јас сакав да ми се со мала разлика и така и бидна. Но среќа моја ептен мирни бебиња ми се погодија :D Синко ја спиеше цела ноќ од прв ден, не знаев што е бебешко плачење... дете како дете после љубопитен, темпераментен си беше, ама искрено умно дете и за брзо се одлучивме дека сакаме второ. Сега имам се што сакам, синче и ќеркичка :mm: а пак среќа моја, па и ќеркичкава е бајче. Сакав едно време 3, ама некако како да се предомислувам... Нека се живи, здрави двајцава, па ке видиме понатака.
    Одам јас, малата си го испи млекото (почна некое време сама си го држи шишето и сама пие), па на малиов да му правам нешто за јадење. Јас покасно доручкувам, сега само едно кафе :coffee:
    Инаку пак сум изгубена јас малку... гледам да сум позитивна и да не правам стресови плус насекаде, па со никој ништо не споделувам (освен многу блиски). Нека помине се, нека се види што е, па ке пишам на секој што сме преживувале... Убав ден :hug:
    @danichap извини што не сум сфатила убаво, се брзински ве читкам. Денеска ви е крштевката?? :)

На Kaetana, Ano, muchacha_a и 29 други им се допаѓа ова.
  17. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.474
    Допаѓања:
    22.739
    Morning majki!
    Наранет синко,варено јајце+домат+лепче со путерче..така му ги дадов да ги жвака.Па си м'цка син на мајка,вкусно му се виде.Имам план до септември да го научам фино да жвака за да е спрњмен за во градинка.Па и ќе му давам оброци ко таму што се спремаат...
    Да се искористи моментов дур прекина да врне па да претрчам до тинекс...

На Kaetana, Ano, muchacha_a и 19 други им се допаѓа ова.
  18. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.646
    Допаѓања:
    8.392
    Седам во пекара и доручкувам.
    Кроасан со свеж сок од портокал.
    Чекам време да мине,имам термин ке возам часови.Конечно се нафати инструкторот да ме подготвува за испит.Ако е здравје ќе полагам наредниот или понаредниот месец.
    Одмор уплативме за Септември,пак Мајорка.Се радувам убав хотел си избрав и не е скапо.
    Ми треба одмор ме исцеди трчам се по термини и се нешто правам во слободно време.
    На тема второ дете.Претходниот месец бевме на Северно море на продолжен викенд.Леле оти ми немаше дојдено кога ми се уврте дека сум бремена.Абре една депресија кога ме мавна не можев да уживам...се испостави дека ми касни само и дека заради нездрав начин на живот од брзото темпо сум качила 3 кг.Уште малку 60кг ќе раскцам:worried:
    Кога дојде мислам ќе полетав од среќа.Викам не второ,ама од време на време ми е жал да го оставам синко сам.
    Да смениме стан па ќе видам што ќе правиме и што ќе одлучиме.

А, тој како расте ми станува се поумен.Слуша и помага.Некогаш си има бубачки во глава и го фаќа инат.До гени ќе е и јас и мм сме инаетчии.Се нервирам од што сум пренатрупана со обврски,знам да го скарам и да се развикам ако не слуша.Немам трпение.Некогаш го потчукнам и по пелената.И после се нервирам ама касно е...:(
    Дете е знам не може се да ме слуша...

Од овој месец имам покачување на плата(y).Платата ми легна на контото.Многу ми беше тешко кога сменив работа.Ама сега ми е убаво.Стрес има секако,ама битно со колегите се погаѓам и битно осеќам на платата на крајот на месецот,не се нацисти како на претходната работа.Плус ќе ми даваат премија 2 пати годишно оти има многу работа на моето оделение.

Ајде убав ден:sun:

На Kaetana, Ano, muchacha_a и 23 други им се допаѓа ова.
  19. Seline

Seline Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    3.658
    Добар ден!

Веќе неколку дена сме во другото дома и дури сега најдов време да пишам. Прво да кажам дека смрзнавме, не земав толку дебели алишта па за малата морав да купувам тренерки оти зедов само два пара. Сите ми велеа ладно, ама два месеца до сега шетаме практично голи и не сватив до толку дека е. Пуштам и клима на моменти да се стоплиме инаку не се седи. Се надевам дека ќе се стопли инаку ќе вадам елката кај и да е.

Друго што да кажам, турбо натаму наваму, да се видиш со еден, да се видиш со друг и денот отишол. Врмето побргу минува тоа дефинитивно ама и понапорно е.

Детево првите денови ем беше радосно ем зборуваше да си оди дома. Од вчера навака несака да седи со баба и дедо ни за жива глава. Незнам што и стана, бев на фризер и ме барала, ама за час и половина дома бев и се играше нормално. Проблем голем оти ништо неможам од неа нити да отидам некаде ни работа да завршам. Се надевам дека ова ќе потрае ден два и ќе се опушти пак, ако не тогаш го обрав бостанот.

За второ дете мислам дека имам кажано ама да не сум покусо пак. Сакам и второ а зошто да не и трето дете. Мислам дека желбата ќе ми остане неостварена и искрено ми е криво за тоа. Причина моментално е мојата здравствена состојба која не е решена и ќе потрае богами подолг период. Инаку да беше се во ред верувам дека веќе ќе пробувавме. Скоро пишав дека имам некои симптоми ама не верувам дека се случило по грешка, не правев тест чекам да видам дали ќе ми дојде и знам дека ќе ми дојде. Толку години сме заедно и првото со намера го направивме верувам дека така лесно не се прават грешки. Не сакам да остане сама, иако не значи дека ако има брат или сестра ќе биде блиска со нив, но самото чувство дека имаш некој свој најблизок иако не сте толку блиски е непроценливо. Барем јас чувствувам некаква сигурност иако не сум толку блиска со мојот брат, но знам дека се би направил за мене или обратно. Имам другарка единка која и ден денес жали што е сама и многу и е тешко иако знам и некои кои не се жалат.

Убав ден на сите.

На Kaetana, Ano, Skorpija989 и 25 други им се допаѓа ова.
  20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.109
    Добро ден пак јас8-|

Туку ме испровоциравте со ова времето ладно , јас кога се жалев дека е ладно немаше никоја да каже леле Ава сочуство еве ти ќебе покри се да не ти е ладно кутра ти измрзна :rofl::rofl: За некој ден ќе се стопли кај нас е 28 па така да ќе ви пратам топло и накај вас(fingers)

Добро е што има многу како мене што мислат на тема 2ро дете.Јас мислев само јас не мислам на второ оти сум сама и многу ми е мачно без помош.Ама гледа колку и да имате и вие помош детето пак мајка си бара.За дете живци треба.Пред да имам дете велев дека сакам 3 . Сега сум веќе постара за 3ро нема да има кога мислам . Ја прашав еднаш свеќи зш имаш 2 деца не 3.Па сите имаат 2 затоа.Значи како шаблон сите тоа прават и јас да правам.
    А мене мајка ми ми вели демек брзу сум прифатила од германците дека не сакам 2ро:D

За крштевка не пишав и за свадба па да пишам .Ние заедно превевме крштевка и венчавка се на се 20 души.Трбаше да биде до 50 ама свеќи кај се правело свадба со 50 нека било 100 души:envy: Сега ми е криво дека се изнервирав и се откажав и невестинска роба не облеков ама тоа е кога се мешаат сите.На крштевката поминавме хорор не сакам ни да ми текне малата не престана да плака, а попот и стави во името А кај можело женско име без А(facepalm)Па му се раздрав таму и почна да и го кажува правилно името.Па моравме со малата да одиме да ја доам и заспа од плакање па за свадбата си поседов 2часа дома со бебе(facepalm).Знаев дека така ќе испадне па не правев голема свадба. Мм цело време по свадбата викаше колку беше во право дека така ќе биде, па си го знам детето бе човек.

Туку малата многу лоша стана .Леле луѓе порано бегаше од поголемите деца , а сега она ги гони и сака да си игра.Па ќе почнат и ќе и фрли песок во очите.Вчера така на едно девојче може 4-5години и фрли ама девојчето убаво воспитано па не и врати.Па јас кога почнав да и мелам немој да фрлаш , па ќе плака , па кажи извини.После 2 часа ја прашувам ќе фрлаш ли песок на децата, вика Да(facepalm) Што зборев јас бе луѓе:?:
    После тоа зедов да ја бањам хорор викање плакање:tmi: Мм ми вели на 2 недели ја бањај.Или не и ја миј косата.Како да не и ја миам со песок и беше:emo:

Да одам по малата да ја земам па треба по институција да одиме.Колку мразам да одам па и плус дете да носам.Постот од сабајле го пишувам со кафе со се беше ама избришав.Поздрав мајки:hai:

На Kaetana, Ano, Skorpija989 и 21 други им се допаѓа ова.